Perinteiset puurot?

ppr

Olisin kiinnostunut tietämään, millaisia puuroja on tehty "ennen vanhaan". Miten tehtiin kaurapuuro ennen pikahiutaleita? Kauanko kypsyminen kesti? Mistä muista viljoista tehtiin puuroja, ja kuinka usein puuroja syötiin?

5

1954

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monia puuroja

      Puuroja tehtiin usein: kaurapuuroa (kokeile Elovenaa, sitä saa hauduttaa pitkään). Kun olin lapsi, olivat hiutaleet vielä isompia kuin Elovenassa, ja puuroa keitettiin/haudutettiin varmaan puoli tuntia. Puuro keitettiin aina veteen. Ohrapuuroa tai riisipuuroa tehtiin uunissa, voi olla siellä miedossa lämmössä parikin tuntia.
      Tattari- tai hirssipuuroja en ole syönyt, mutta helmipuuroa sain usein tädilläni, tosin 70-luvulla, ei ehkä vielä lasketa "ennenvanhaiseksi"?
      Äitini oli ja on puurofriikki: vispipuuroa, kaurapuuroa, riisipuuroa, mannapuuroa, ja aina jotakin mehukeittoa, itse olen jo kyllästynyt, enkä keitä lapsillekaan kuin harvoin, vispipuuroa olen tehnyt YHDEN kerran.

      • Historioitsija!

        Ovat vieläkin venäjän maaseudulla. Puurot muodostivat kaiken aterioinnin rungon. Puuroja syötiin leivän kera aamulla ja päivällä, myöskin iltasella. Tattaripuuro oli yleinen samoin ohrapuuro ja ruispuuro. Uutispuuro oli varsinaista herkkua, sillä se keitetttiin uusista vasta jauhetuista jauhoista. Tällaisia jauhoja saa vieläkin pienistä perinnemyllyistä ympäri suomen, samoin vanhanaikaisia isoja kaurahiutaleita!
        Uunipuurot laitettiin yleensä leivinuunin mietoon jälkilämpöön, jossa ne kypsyivät jopa yön yli. Näin etenkin ohrapuuro.


    • puuroksi

      Oikein kunnon ennen vanhaan puurot keitettiin rautapadassa tai kypsennettiin uunin jälkilämmössä joko jauhoista tai kokonaisista ryyneistä. Vilja oli saatavuus- ja hintasyistä useimmiten kotimaista. Vanhaa, kuivaa leipääkin pehmennettiin keittämällä puuroksi. Myös perunasta ja juureksista keitettyä sosetta on kutsuttu velliksi tai puuroksi. Nykyäänkin voi tehdä maukkaita puuroja muusta kuin pikahiutaleista. Lähikaupasta löytynee perinnepuuroon ainakin graham- ruis- ohra ja hiivaleipäjauhoja sekä ohra- ja tattariryynejä. Mitä tahansa vastaavaa voi käyttää puuroon. Puuroaineksiksi nimenomaan tarkoitetuissa teollisuuspakkauksissa on tarkat ohjeet määristä ja ajoista. Ryynit kannattaa turvottaa vedessä yön yli, sitten lisätään maitoa ja keitetään riisipuuron tapaan, keittoaika on vähintään tunti. Kannattaa varata aikaa ja lisätä nestettä tarpeen mukaan. Jauhot vispataan kiehuvaan veteen ja keitetään mannapuuron tapaan. Ruispuolukka- ja grahammustikkapuurot ovat hyviä ja terveellisempiä kuin vispipuuro.

      • uuniin muhimaan

      • hauduttaen hyvää
        uuniin muhimaan kirjoitti:

        aattoaamun perinneruoka, nyt fiinisti. Kospapa illallinen venyy usein pitkään.
        http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/jouluyon-uunipuuro

        kiehauta puuro iltasella ja nakkaa styrox laatikkoon. Hautuu yönaikana ( Aromipesähän on vanhan tutun heinälaatikon moderni versio. Katsopas vanhaa keittokirjaa, niin näet, miten heinälaatikko kootaan.)
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/puurot/peruspuurot/ruispuuro_jauhoista
        voit maustaa puolukalla, mustikalla tai lisätä aamusella, jolloin lämmität lautasellisen mikrossa.
        Ruis se on se ,joka tiellä pitää !
        Tattarikin hautuu http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Uunipuuro tattarista/1135244637659
        ja Karjalaan http://www.mv.helsinki.fi/home/shuovila/Opetusmateriaali/Ruoka.htm
        ja piirakoihin ohjetta http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      67
      4557
    2. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      105
      3505
    3. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      37
      3228
    4. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      2648
    5. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      47
      2563
    6. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      2139
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      22
      2014
    8. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      198
      1931
    9. Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut

      Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh
      NATO
      396
      1554
    10. Huomenta kulta

      En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo
      Ikävä
      9
      1428
    Aihe