Perinteiset puurot?

ppr

Olisin kiinnostunut tietämään, millaisia puuroja on tehty "ennen vanhaan". Miten tehtiin kaurapuuro ennen pikahiutaleita? Kauanko kypsyminen kesti? Mistä muista viljoista tehtiin puuroja, ja kuinka usein puuroja syötiin?

5

1929

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monia puuroja

      Puuroja tehtiin usein: kaurapuuroa (kokeile Elovenaa, sitä saa hauduttaa pitkään). Kun olin lapsi, olivat hiutaleet vielä isompia kuin Elovenassa, ja puuroa keitettiin/haudutettiin varmaan puoli tuntia. Puuro keitettiin aina veteen. Ohrapuuroa tai riisipuuroa tehtiin uunissa, voi olla siellä miedossa lämmössä parikin tuntia.
      Tattari- tai hirssipuuroja en ole syönyt, mutta helmipuuroa sain usein tädilläni, tosin 70-luvulla, ei ehkä vielä lasketa "ennenvanhaiseksi"?
      Äitini oli ja on puurofriikki: vispipuuroa, kaurapuuroa, riisipuuroa, mannapuuroa, ja aina jotakin mehukeittoa, itse olen jo kyllästynyt, enkä keitä lapsillekaan kuin harvoin, vispipuuroa olen tehnyt YHDEN kerran.

      • Historioitsija!

        Ovat vieläkin venäjän maaseudulla. Puurot muodostivat kaiken aterioinnin rungon. Puuroja syötiin leivän kera aamulla ja päivällä, myöskin iltasella. Tattaripuuro oli yleinen samoin ohrapuuro ja ruispuuro. Uutispuuro oli varsinaista herkkua, sillä se keitetttiin uusista vasta jauhetuista jauhoista. Tällaisia jauhoja saa vieläkin pienistä perinnemyllyistä ympäri suomen, samoin vanhanaikaisia isoja kaurahiutaleita!
        Uunipuurot laitettiin yleensä leivinuunin mietoon jälkilämpöön, jossa ne kypsyivät jopa yön yli. Näin etenkin ohrapuuro.


    • puuroksi

      Oikein kunnon ennen vanhaan puurot keitettiin rautapadassa tai kypsennettiin uunin jälkilämmössä joko jauhoista tai kokonaisista ryyneistä. Vilja oli saatavuus- ja hintasyistä useimmiten kotimaista. Vanhaa, kuivaa leipääkin pehmennettiin keittämällä puuroksi. Myös perunasta ja juureksista keitettyä sosetta on kutsuttu velliksi tai puuroksi. Nykyäänkin voi tehdä maukkaita puuroja muusta kuin pikahiutaleista. Lähikaupasta löytynee perinnepuuroon ainakin graham- ruis- ohra ja hiivaleipäjauhoja sekä ohra- ja tattariryynejä. Mitä tahansa vastaavaa voi käyttää puuroon. Puuroaineksiksi nimenomaan tarkoitetuissa teollisuuspakkauksissa on tarkat ohjeet määristä ja ajoista. Ryynit kannattaa turvottaa vedessä yön yli, sitten lisätään maitoa ja keitetään riisipuuron tapaan, keittoaika on vähintään tunti. Kannattaa varata aikaa ja lisätä nestettä tarpeen mukaan. Jauhot vispataan kiehuvaan veteen ja keitetään mannapuuron tapaan. Ruispuolukka- ja grahammustikkapuurot ovat hyviä ja terveellisempiä kuin vispipuuro.

      • uuniin muhimaan

      • hauduttaen hyvää
        uuniin muhimaan kirjoitti:

        aattoaamun perinneruoka, nyt fiinisti. Kospapa illallinen venyy usein pitkään.
        http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/jouluyon-uunipuuro

        kiehauta puuro iltasella ja nakkaa styrox laatikkoon. Hautuu yönaikana ( Aromipesähän on vanhan tutun heinälaatikon moderni versio. Katsopas vanhaa keittokirjaa, niin näet, miten heinälaatikko kootaan.)
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/puurot/peruspuurot/ruispuuro_jauhoista
        voit maustaa puolukalla, mustikalla tai lisätä aamusella, jolloin lämmität lautasellisen mikrossa.
        Ruis se on se ,joka tiellä pitää !
        Tattarikin hautuu http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Uunipuuro tattarista/1135244637659
        ja Karjalaan http://www.mv.helsinki.fi/home/shuovila/Opetusmateriaali/Ruoka.htm
        ja piirakoihin ohjetta http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      121
      5795
    2. Yleltä tyrmäävä uutinen

      Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/74
      Luterilaisuus
      477
      1902
    3. Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.

      Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk
      Maailman menoa
      22
      1276
    4. Pakko kertoa mies

      Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti
      Ikävä
      111
      1233
    5. Sinä vain tulit elämääni

      Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna
      Ikävä
      86
      1093
    6. Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?

      Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.
      Ikävä
      48
      1005
    7. Miten koskettaisit häntä?

      Miten lähestyisit jos hän olisi lähelläsi nyt..
      Ikävä
      64
      971
    8. Mitä ajattelet

      Kaivattusi uskosta tai onko hän uskossa?
      Ikävä
      64
      916
    9. Tiesitkö mies

      Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll
      Ikävä
      59
      885
    10. Kuulin että Metsa Manille kaavaillaan Maaseudun Sivistysliiton kunniakirjaa ja jotain

      muutakin huominosoitusta. Syystä että on on elvyttänyt huomattavasti videoillaan vanhemman väen englanninkielentaitoja.
      Tuusniemi
      24
      884
    Aihe