Aihe

Vasenkätiseksi opettelu

vasuria_

En tiä tuliko tämä nyt ihan oikealle alueelle, mutta kuitenkin.

Olen siis oikea kätinen, ja olen pidemmän aikaa värkännyt tietokoneiden parissa. Ja lähi aikoina huomasin, että oikea ranteeni kipeytyy melko nopeasti kun käytän hiirtä. Sekä oikeaan kyynärpäähänkin sattuu välillä, esim. lihaskuntoharjoituksissa.

Päätin sitten alkaa käyttämään enemmän vasenta kättä. Ensimmäinen iso muutos oli hiiren käyttäminen vasemmalla. Alussa oli todella hankalaa ja ärsyttävää. Käsi kun ei tahtonut liikkua "itsestään", niinkuin oikea tekee. Vaan jokaista hiiren liikettä piti ajatella ja liike oli kömpelöä ja epätarkkaa. Mutta jo nyt, noin viikon jälkeen ei tarvitse niin paljon miettiä hiiren liikuttamista, ja tarkkuuskin on parantunut.

Tuli mieleen, että onko täällä muita jotka ovat alkaneet opettelemaan "väärän" käden käyttöä? Kuinka kauan olet harjoitellut yms..

10

628

  Vastaukset

  • melko oppivaisia tällaisissa asioissa.
   Itse olen ammatiltani rakennusmies ja ihan tietoisesti opetellut käyttämään
   ahtaissa paikoissa vasaraa, ruuvimeisseliä jms. myös vasemmalla kädellä.
   Alkuun oli vaikeaa mutta muutamassa viikossa homma alkoi sujua ja nykyään olen
   melkein hommassa kuin hommassa kaksikätinen.
   Kirjottaminen vasemmalla kädellä ei sentään oikein suju, ei ole oikein motivaatiota
   sitä harjoitellakaan.

  • Huomasin kun tyttö oli pienenä niin se oli jotenkin epätietoinen kummalla kädellä tekisi jotakin. Yhtä vaikealta näytti molemmilla. Sitten opetin, että oikealla kädellä on helpompi tehdä nuo asiat koska suuri enemmistö ihmisistä on oikeakätisiä. Tuosta päättelin, että se kätisyys on opittu tapa eikä syntymässä saatu.
   Isäni oli vasenkätinen. Minä oikeakätinen muuten, mutta jos polkupyörällä ajan yhdellä kädellä niin vasemmalla on paljon helpompaa ohjata.

   • Itse olen ihan umpivasuri ja ollut syntymästä lähtien. PC:tä käyttäessä käytän luonnollisesti oikeaa kättäni hiiren liikuttamiseen ja tiedän että vasemmalla kouralla se ei ole läheskään yhtä helppoa. Varmaan oppimisen kautta se on tullut, kun 5 vuotiaasta asti on PC:tä käytetty. En usko että voisin oppia oikeakätiseksi, koska kaikessa muussa ja ensisijaisesti tarkkuutta vaativissa tehtävissä käytän aina vasenta, eli tarkempaa kättä. Oikea käsi tuntuu näin vasurin näkökulmasta todella kömpelöltä ja esimerkiksi heittäminen ei onnistu alkuunkaan.


   • Kirjoitan, heitän ja teen kotityöt vasemmalla. Ulkotyökalut ovat vasemmassa kädessä. Syön oikekätisten tapaan. Kudon ja virkkaan oikealla kädellä. Tietokoneen hiiri on oikeakätisten. Kävellessä sateenvarjo on vasemmassa ja kassi oikeassa kädessä. En osaa käyttää vasenkätisten saksia, vaan oikeakätisen sakset ovat vasemmassa kädessä.

    Kun kätisyystestit lapsuudessa tehtiin, olin lähes täysin vasenkätinen. Sitten äiti pakotti syömään oikeakätisten tavoin. Mainitsit "oikealla kädellä on helpompi tehdä koska enemmistö ihmisistä on oikeakätisiä". Vanhempani ovat oikeakätisiä, joten en saanut kasvaa puhtaasti vasenkätiseksi.


  • Sama mietin. Ajattelin opetella ensin kirjaimia silleen "A a Bb Cc jne. Mutta olen parempi heittämään esim. tikkaa vasemmalla kädelläni 🎯

  • Sama mietin. Ajattelin opetella ensin kirjaimia silleen "A a Bb Cc jne. Mutta olen parempi heittämään esim. tikkaa vasemmalla kädelläni 🎯

  • Päätin, että käytän hiirtä vasemmalla kädellä, niin numeroiden näppäily sujuu paremmin. Ei tarvitse siirrellä oikeaa kättä hiirelle ja numeroille. 2 viikkoa meni - sitten se on sujunut. Olen tosi tyytyväinen kun oikea käsi ei niin paljoa enään rasitu. Tuosta päätöksestä on jo 15v ja se on pitänyt.

   • Kansakoulussa minua painostettiin käyttämään oikeaa kättä kirjoittamiseen, mutta eihän siitä mitään tullut. Nyt vielä vanhalla iälläkin käsiala on ihan hirveetä harakanvarvasta. Eli minulle kävi kun Speden Viuhahtaja elokuvan Tossavaiselle, joka oli pitkään ulkomailla ja ei oppinut paikallista kieltä ja unohti samalla suomen kielen.
    Siis vanhemmat joilla on vasenkätinen lapsi, älkää pakottako käyttämään oikeaa kättä, jos lapsi ei sitä tahdo.


  • Vastaus niille muille joita asia koskettaa: Jos oikea ranne on hajonnut niin vasemman käyttöönotto ei ole toimiva ratkaisu. Itse tein juuri noin ja nyt ovat molemmat ranteet hajalla... Rannetuet käyttöön ja jumppaa peliin.

   Vaihda hiiri kosketustasoon. Tee itsellesi hiiripoljin, ja käyty hiiren nappeja jaloilla. Hiiren nappien kliksuttelu on se jossa ranne pahiten hajoaa. Lopeta hiiren keskellä olevan rullan pyöritys.

  • Olin kerran tekemässä tiettyjä työprojekteja henkilön kanssa, joka käytti hiirtä vasemmalla kädellä mutta niin että hiiri oli nurin päin, eli vasen/oikea ja ylös/alas toimivat päinvastoin kuin normaalisti. Sujui häneltä erinomaisesti niin ja oli kuulemma hänestä loogisempaa. Itsellä meinaisi kyllä pää nyrjähtää sitä katsellessa ;)

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   331
   13724
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   267
   10575
  3. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   105
   2635
  4. Uskotteko että kumppaninne on teille se oikea

   Haluaisin kuulla, että kuinka moni oikeasti on sellaisessa parisuhteessa jossa kumppanina on se ”elämä rakkaus”? Että pystyisi sanomaan rehellisesti e
   Parisuhde
   53
   1508