Vegaani ja karkit

Minulla on ystävä joka on vegaani. Itse olen kokki, joten tiedän vegaaniudesta myöskin opin kautta.
Minua mietityttää että kuinka moni vegaani on ajatellut karamellien syöntiä. Ystäväni ei tietenkään syö karkkeja joissa on liivatetta. En ole uskaltanut mainita tästä mitään, että melkein kaikki, suurin osa, sisältää eläinperäisiä väri tai muita säilöntä aineita. Esim. punaiset karkit sisältävät muistaakseni intialaista kirvaa, jonka munista ym... tehdään E120 väri. Mitä enemmän asiaa opiskelin, sitä enemmän eläinperäisiä tuotteita tuli esille. Miten te vegaanit olette huomioineet ne? Tämä on kiinnostanut, en vain ole sitä ystävälleni selittänyt, kun en tiedä miten hän sen ottaa, karkkeja kun tykkää mutustella!
51173
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 5

Vanhimmat

Kyllä useimmat vegaanit tietävät asiasta. Monissa opuksissa ja kasvissyöjien palstoilla mainitaan tuosta asiasta. Itse pyrin välttämään noita karkkeja jotka sisältävät eläinperäisiä ainesosia, mutta jos joku mummeli innokkaasti tarjoaa niin en halua pahoittaa tämän mieltä ja otan sitten yhden karkin mieliksi. :-) Nallekarhuja yms. karkkeja löytyy myös valmistettuna ilman liivatetta, niitä vain pitää osata etsiä. Hyvä paikka näiden asioiden tarkisteluun ja kyselyyn on Oikeutta Eläimille -foorumi. :-)

Äänestä

otan kyllä vastaan tarjottuja karkkeja joissa on E120:tä tai mehiläisvahaa. Mulle ei tule niin kamala karkinhimo, että täytyisi ostaa epävegaanista, jos muuta ei ole. Viimeksi ostamiani karkkeja on tainnut olla luontaistuotekaupan tikkari, jossa oli ainesosina vain vaahtera- ja maissisiirappia. Hyvää :P Tumma suklaa on myöskin ihanaa, tosin useimmiten riistoa. Läheskään kaikki tumma suklaa ei ole vegaanista, mutta ainakin esimerkiksi useimmissa kaupoissa myytävä Brunbergin laktoositon. Halva on minusta melkein parempaa kuin suklaa, eikä sitä pysty syömään yhtä paljon kerralla (tulee paha olo), joten se on myös terveellisempää:) Sitä paitsi seesaminsiemenissä on hurjasti kalsiumia. Kuivatut hedelmät, mulla varsinkin taatelit, on myös hyviä makeannälän tyydyttäjiä. Vegaanisia karkkeja on muuten mm. Wienernougat, After Eight (en suosittele, ovat Nestlen), turkinpippurit ja ainakin ruotsinlaivalla myytävä Snöre-karkkinaru, joten eiköhän kaverisi pärjää vegaanina myös karkkiasian kanssa. :)

Äänestä
  • Kai netin käyttökin ja tietokoneen käyttäminenkin on tuon sekoilun mukaan "riistoa"? Onhan siinä joku kärpänen voinut liiskautua...Hohhoijaa..

    Äänestä

Itse olen ratkaissut ongelman yksinkertaisella tavalla -En syö karkkeja. Ei tämä ole mikään vitsi.

Kaikissa karkeissa on enemmän tai vähemmän (Yleensä tosin enemmän) puhdistettua sokeria, joka aine todella EI ole mitenkään välttämätön hyvinvoinnille -päinvastoin. Puhdistettu sokeri on liitetty kymmeniin erilaisiin vähemmän mukaviin vaivoihin, joista perinteinen hammasmätä lienee vielä oikeesti mukavimmasta päästä.

Puhdistettu sokeri muuten lisää nälän tunnetta. Ai miksikö? Sen poistamiseen elimistöstä tarvitaan erilaisia ravinteita kuten magnesiumia, joten ravinteet on pian käytetty sokerilinjalla loppuun.

Lisäksi karkeissa on erilaisia väriaineita yms, joista tietääkseni todella EI ole mitään suotuisia terveysvaikutuksia. Todennäköisesti päinvastoin.

Kannattaa korvata karkit makeanhimon yllättäessä kuivatuilla hedelmillä esim. taateleilla tai viikunoilla. Niissä ei yleensä ole puhdistettua sokeria (Sokeria on, mutta myös paljon ravinteita sen käsittelyyn, joten et jää nälkäiseksi)eikä väriaineita.

Äänestä

Kommentoi aloitusta


elzu kirjoitti:

Minulla on ystävä joka on vegaani. Itse olen kokki, joten tiedän vegaaniudesta myöskin opin kautta.
Minua mietityttää että kuinka moni vegaani on ajatellut karamellien syöntiä. Ystäväni ei tietenkään syö karkkeja joissa on liivatetta. En ole uskaltanut mainita tästä mitään, että melkein kaikki, suurin osa, sisältää eläinperäisiä väri tai muita säilöntä aineita. Esim. punaiset karkit sisältävät muistaakseni intialaista kirvaa, jonka munista ym... tehdään E120 väri. Mitä enemmän asiaa opiskelin, sitä enemmän eläinperäisiä tuotteita tuli esille. Miten te vegaanit olette huomioineet ne? Tämä on kiinnostanut, en vain ole sitä ystävälleni selittänyt, kun en tiedä miten hän sen ottaa, karkkeja kun tykkää mutustella!

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu