Kannabis

tarve-ja-halu

Itselläni ei ole mitään jyrkkää kantaa kannabiksen laillistamiseen puolesta taikka vastaan. Mutta kysymyksiä on paljonkin. Voisin jopa esittää rohkean väitteen, että en ole ainoa, jonka mielestä asia on melko kaksipiippuinen. Asia herättää melko paljon tunteita, molemmin puolin asiaan tunnutaan suhtautuvan jopa fanaattisesti.

Perustelut on jo jokseenkin koko kansan tiedossa. Vastustajat näkisivät, että kannabis tyhmentää, Suomeen ei tarvita enää yhtään lisää päihdettä, ihmiset käyttäisivät enemmän päihteitä ja alkoholia kannabiksen kanssa sekaisin, erityisesti lasten turvallisuutta painotetaan. Puoltajat katsovat kannabiksen olevan enemmän tai vähemmän harmiton, asettavat sen aiheuttaman päihtymyksen vaikutukset alkoholin vaikutuksien vertailukohteeksi ja että laittomana ihmiset saavat välittäjiltä muita haitallisempia huumeita, kuin mitä saisi myynnissä ja kotikasvatuksessa. Verotulot halutaan myös huomioida.

Itse teini-iässä ja vielä hieman yli kaksikymppisenä poltin tupakkaa askin päivässä ja käytin alkoholia suomalaisittain melko tavanomaisesti, tyyliin perjantaina pullo viinaa ja baarikierrokselle. Baaritupakointikielto vei touhusta jokseenkin ilon ja lopetin molemmat kokonaan. En mistään erityisestä syystä enkä ole uskovainen tms. Ei vain huvittanut. En juo myöskään kahvia tai teetä, kolajuomiakin hyvin harvoin ja vähän. Väkisinkin on huomannut, että viikonloppu-iltaisin kaupungin keskusta ja oikeastaan lähiöt ja kaikki muutkin on pyhitetty öykkäröiville ja metelöiville humalaisille ja liikenne heitä kuskaaville liikennesäännöistä piittaamattomille taksikuskeille.

Tässä valossa kieltämättä kuulostaa houkuttavalta ajatus, että he siirtyisivät käyttämään "miedompaa" päihdettä. Mutta olisiko vaikutukset sellaisia, mitä kannabiksen laillistamista puoltavat esittävät?

Ongelmakäyttäjiä kannabiksellakin olisi ja on jo nyt. Mutta jättäisivätkö ihmiset alkoholin pois tai edes vähentäisivätkö sitä kannabiksen laillistuttua? Onko edes loogista, että muutoin niin normaali ja lainkuuliainen kansalainen kannabista laittomasti ostaessaan laittaa "ostoskoriin" myös tarjolla olevia kovia huumeita? Vai harjoittaako sitä vain sellaiset kannabiksen käyttäjät, joilla on muutenkin arvelluttava moraalikäsitys ja/tai päihdeongelma?

Kannabiksen laillistamista perustellessa halutaan myös luoda mielikuvaa sivistyneistä, koulutetuista ja työssäkäyvistä kunniallisista kansalaisista, jotka eivät örvellä humalassa. Tässä pitää muistaa, että alkoholin vaikutuksen alaisena olevat ihmiset, jotka sammuilevat kadulle, päätyvät putkaan, osallistuvat tappeluihin, syyllistyvät vahingontekoihin, kuten pysäköityjen autojen potkimiseen ja pullojen rikkomiseen, ovat useimmat selvin päin ollessaan ihan fiksuja ihmisiä. Koulutettuja ja työssäkäyviä. Kuinka monilla ristikkojen laatijoilla, kirjailijoilla, taiteilijoilla yms. onkaan alkoholiongelma?

Alkoholimainonnassakin halutaan luoda kuvaa, että alkoholinkäyttö on edellytys hyvälle sosiaaliselle verkostolle, seksin saamiselle, trendikkyydelle, hauskanpidolle ja että se viininlipittäminen olisi jopa eleganttia ja sivistynyttä, alkoholiannokset (coktailit) koristellaankin jopa värikkäiksi ja kauniiksi ja drinkkien tekeminen on oma taidelajinsa. Olut kuuluu toki miesten kesken jääkiekko-iltoihin. Kaljakori ja kossupullo yhdistetään kesämökin rantasaunan ja grillimakkaran kanssa rentoutumiseen ja suomalaisuuteen, jopa isänmaallisuuteen. Että voi meitä onnen rinkeleitä, kun meillä on paras jääkiekon maajoukkue, sauna ja suomalainen puhdas luonto ja kunnon makkarat ja kelpo olutta ja sauna, kyllä kelpaa, tässä se hermo lepää.

Rohkenen väittää, että asenteisiin kaikkien päihteiden käytössä tulisi tulla huomattavasti muutosta ja epäselviin ja vastaamattomiin kysymyksiin kannabiksesta tulisi saada tietoisuutta koko kansalle. Tyhjentäviä vastauksia, ei mielikuvia, ei ylioptimistisia väittämiä, vaan vastauksia.

3

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • I Love CCCP

      Ollaan sanottu, että kieltolaki olisi vain huumeongelmaa ja rikollisuutta pahentava asia. Ollaan väitetty, että kun portugalin tai hollannin laillinen tilanne ei ole lisännyt käyttäjien määrää, niin kieltolaki ainoastaan painaa ongelmia maton alle. Ollaan väitetty, että ongelmat kohtaamalla saataisiin parempi lopputulos, kuin ongelmia pakoon juoksemalla. Toisaalta huumeongelmaiset joutuvat kieltolain aiheuttaman rikollisuuden hyväksikäyttämäksi ja vahingoittavat yhteiskuntaa, kun kiellon sijaan voitaisiin rohkaista ongelmaisia hakeutumaan ajoissa hoitoon. Toisinaan kuulee väitettävän, että mustan pörssin kymmenkertaiset hinnat houkuttavat ryhtymään myymään ja ilman säännöstelyä eli mitä enemmän ja mitä kalliimpaa sen parempi. Myyntiehtojen puuttuessa käyttäjä velkaantuu rikollisille ja siten velat vetävät jatkuvasti takaisin ongelmalliseen käyttöön ja rikoksiin velkojensa selvittämiseksi. Näin kieltolaki tekisi riippuvaisemmaksi aineesta ja näin vahingoittaisi suurempaa määrää yhteiskuntamme ihmisiä, kuin salliminen reilu kauppa, velaksi myymisen kieltäminen tai ainakin korkosäännöstön veloista, kuten luottokortteja maksaenkin. On väitetty, että koska alkoholin kohdalla kieltolain kumoaminen tarkoitti joka puolella juotavan alkoholin määrän ja voimakkuuden laskuun, pienempään alkoholiongelmaan, mahtavasti pudonneisiin murhalukuihin ja korruptiojärjestelmän ja alkoholimafian perin pohjaiseen tuhoutumiseen, niin se tarkoittaisi tätä huumeidenkin kohdalla. Joskus sanotaan, että alkoholin kieltolaki aiheutti juuri samanlaisen pimeän kaupan ja järjestäytyneisyyden kuin huumeet nykypäivänä. Väitetään, että asioiden tutkimisesta on jotain hyötyä ja koska kieltolaki kieltää huumeet, niin niiden vaikutuksiakaan ei pystytä paljon tutkimaan tai koko ongelmakäyttäytymisen logiikkaa ei pystytä tutkimaan. Toisinaan kuulee sanottavan, että on väärin ja turhaa rangaista ja kieltää kaikkia siitä, mihin vain osa kansasta tulee tekijäksi. Suurin osa huumeiden käyttäjistä ei tule narkomaaneiksi, kuten suurin osa alkoholin kuluttajistakaan ei tule alkoholisteiksi. Väitetään, että kieltolaki vääristää markkinoita ja pahentaa korruptiota. Tutkimusten mukaan suurimmat teollisuuden haarat ovat aseet, seksi, huumeet, muu viihdeteollisuus ensin peli ja sitten elokuvateollisuus jne sitten muuhun teollisuuteen edeten. Väitetään, että asia kieltämällä ei asiaa pystyttäisi muka häivyttämästä, että ongelman kieltäminen ja salaaminen ei ratkaisi ongelmaa. Asioita pitäisi ajatella järkevästi ja nythän huume on rikollista ja huonoa laissa ja siksi sitä ei pitäisi käyttää. Monipuolisesti ja raiteita pitkin, kuten kunnon kansalaiseksi ilmoittatuvan pitää asioita tarkasteleman.

    • gaddafi

      hyvä kirjoitus. odotin taas lukevani provokaation, jossa rastapäät ammutaan ja ituhipit raiskataan. suomi on kyllä aika poikkeuksellinen kieltolakiensa kanssa euroopassa. on maita joissa kannabiksesta on vieläkin tiukemmat kiellot ja rangaistukset, mutta en nyt keskity siihen. lisätään noin alkuun että poltan kannabista, joten tiedän mistä puhun.
      mikään päihde ei ole ongelmaton. ihan niinkuin joillekkin alkoholi on se toimiva päihde, niin toiselle se on kannabis. kannabiksella ei kuitenkaan tosiaan ole sellaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia kuin alkoholilla. tämän voi lukea esimerkiksi päihdelinkin sivuilta. voi lukea kohdan haittavaikutukset. alkoholi tappaa 4000 suomalaista joka vuosi, tupakka 6000 ja kannabiksen kohdalla lukee "vähäinen". on sanomattakin selvää, että nykyiset lailliset päihteet ovat suorastaan vaarallisia.
      entä niiden sekakäyttö? itselläni alkoholin käyttö loppui tyystin löydettyäni kannabiksen. humalatila ei tunnu enää miellyttävältä ja, vaikka kyse on taas yksilöllisistä tekijöistä, pilvessä viina maistuu "pahalle". tarkoitan jo ihan lonkeroita ja kaljoja. koska kannabis herkistää makuhermoja, sitä voi kirjaimellisesti maistaa alkoholin mistä tahansa juomasta. se on kuin joisi jotain pesunestettä tai liuotinta. pilvessä itselle maistuu ruoka, karkki ja suklaa.
      alkoholi on tosiaan ns. sosiaalinen juoma. kannabis sitä ei varsinaisesti ole. se saa filosofiseksi, pohdikelemaan itsekseen asioita, ns. menemään pään sisälle. tämä on se osaalue, johon kieltolain kannattajat pitävät kiinni tietämättään enempi mistä on kyse. "pään sisälle" meno saattaa laukaista psykoosin. kannabis ei siis "aiheuta" tai "luo" psykoosia kuten väitetään, se vaan tuo sen pintaan. psykoosia ei välttämättä tule joka kerta ja sen voi toisella henkilöllä tuoda esiin alkoholi. ihmiskohtaista siis.
      lasten turvallisuudesta. olen itse kasvanut alkoholisti perheessä a olen nähnyt jokaisen mahdollisen ongelman mitä alkoholi aiheuttaa lapsiperheessä. olen joskus mielessäni miettinyt, millainen lapsuuteni olisi ollut jos vanhemmat olisivat vetäneet pössyä kossun sijaan. uskon, että parempi.
      alkoholi aiheuttaa hurjia yhteiskunnallisia ongelmia. 90% poliisin työtehtävistä on viinan aiheuttamia. luku on hurja! paitsi, että se on yhteikunnalle todella kallista, se aiheuttaa myös usein piilotettuja ongelmia ja jatkokuluja, kuten lasten pahoinvointia, heidän aikuistuessaan mielenterveysongelmia, terveysongelmia jne.
      suomalaisten olisi ensin ravisteltava itsensä irti siitä kuvitemasta, että on cool olla humalassa ja örveltää. että on cool juoda se perjantai pullo. cooliutta puolustava mainonta olisi kiellettävä. lasten ja nuorten juomiskulttuuriin olisi perehdyttävä rakentavasti. kieltäminen ei toimi, koska se menee vaan maan alle. nuoret aina saa alkoholia. jollakulla on aina se isoveli tai täysiikäinen tuttu joka käy hakemassa. nuoret haluaa kokeilla. sitä ei saa niiltä estää, mutta jos aikuiset voisivat luoda sellaiset olosuhteet nuorille, jotta voisivat juoda sen viinansa turvallisesti.
      kannabis tulee laillistaa! on hullua, etä ihminen, joka kasvattaa rikkaruohoa vaatekaapissa ja polttaa sen itse, on rikollinen. niin. kannabis kuuluu samaan sukuun nokkosen kanssa eli se on rikkaruoho. asiaan kun on perehtynyt, näkee, miten hullu se on. tulee väkisinkin mieleeni, että kannabiksen kieltolakia tehdessä ei päättäjät ole oikeasti tienneet mitä ovat kieltämässä.

      • tarve-ja-halu

        Olen aina ollut sitä mieltä, että kukkien kasvattaminen omassa kotonaan tulisi olla sallittua, kasvatti sitten pelargoniaa, kokaiinipensasta tai kannabispuskaa. Ja polttakoot tai syökööt.

        Lähinnä mietin kannabiksen yleistä myyntiä, esim. alkossa. Kaikenlaisilla laillisilla päihteillä on tapana tulla osaksi elämää ja tarttua kulttuuriin. Kun tavanomaiset alkoholinkäyttäjät alkavat sitä käyttämään. Tavallisilla ihmisillä alkaa sitä olla ja kannabissätkät olisivat lapsiperheissä kotonakin esillä, kuten tupakoitsijoilla on nykyisin savukkeet. Minäkin aloin polttamaan tupakkaa vanhempien savukkeista ja juomaan alkoholia isän baarikaapista. Kahviakin join vanhempien ja muiden aikuisten esimerkistä, sillä aniharva suomalainen istuttaa vieraitaan kylässä kuivin suin, kahvi tai tee yleensä laitetaan tulille. Vapaamuotoisiin tapaamisiin kuuluu usein kahvi siinä missä kaikkiin mahdollisiin juhliin alkoholi.

        Voisin olla hyvin varma, että kannabikselle kävisi samoin, paikkansa se löytäisi osana jotakin tapahtumaa ja tokihan siitä tehtäisiin jopa trendisetteri. Ennemmin tai myöhemmin. Alkoholiin suhtauduttiin aluksi tiukan säännostelevästi, viinat myytiin tiskin takaa, ei huudeltu vieraisiin pöytiin, ei liikuttu kapakassa oluttuopin kanssa, ruokaa piti junassa tilata, ennen kuin sai juoda alkoholia. Nykyisin ei ole oikeastaan mitään paikkaa, missä alkoholia ei saisi juoda. Kuten ennen oli tupakan kanssa. 80-luvun lopulla pidettiin käsittämättömänä, ettei lentokoneessa saisi tupakoida. Nykynuoret eivät tiedä, että niissä on joskus saanut polttaa.

        Kuten aiemmin sanoin, olen itse ennen polttanut tupakkaa, käyttänyt alkoholia ja opiskeluaikana kokeilin kaksi kertaa kannabistakin. Kerran selvinpäin, kerran humalassa. Olen aina ollut sitä mieltä, että päihteiden käyttö on oma valinta. Minä olen päättänyt olla käyttämättä. Niin tupakkaa, huumeita, alkoholia, kahvia kuin teetäkin, kuten myös energiajuomia, mitä nuoriso on alkanut tempomaan jopa kymmentä pulloa päivässä ja pummaavat sitä jo kioskin nurkillakin ja kiukustuvat kun eivät saa. Jotkut kaupat kieltäytyvät myymästä batterya, red bullia yms. alaikäisille. kun kansakunta on tällainen, niin lähes pakko on siis asettaa lakeja valvomaan käyttöä.

        Peruspalveluministeri Risikko on jo huolissaan, kun kansalaiset humaltuvat jopa "vahingossa". Typerintä, mitä olen kuullut, mutta näemmä totta. Voiko tällaisen kansakunnan antaa päättää yksilötasolla itse omista asioistaan ilman holhousta? http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010121712881350_uu.shtml


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1285
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      355
      650
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe