Äskenkin meni hyvä jauheliha koiralle :/ Kastike maistui niin kamalalle... Ainoa liharuoka, jonka osaan tehdä, niin on lihapullat. Mutta enpä jaksa niitä aina väsätä.
Lihan pitäisi olla hyvää salaatin kanssa. Onko sellaista keittokirjaa, jossa on erilaisia liharuokia ja salaattireseptejä? Itse en oikein syö perunaa, makaroonia ym hiilihydraattimössöö...
Toki en osaa perusteitakaan ruoanlaitossa, niin peruskirja olisi kanssa ihan hyvä.
Oon kyllä kade niille, jotka ovat saaneet kotonaan oppia hyvät ruoanlaittotaidot!
En osaa tehdä ruoasta hyvää
20
1043
Vastaukset
- Panhandle
Suosittelen peruskeittokirjan hankkimista ja sen avulla harjoittelemista. Ei kukaan ole kokki syntyessään! Ruuanlaittotaidosta on kuitenkin hyötyä, koska itse tehden saa juuri sellaista ruokaa kuin haluaa, halvemmalla, maukkaammin ja terveellisemmin kuin eineksistä tai ravintolasta. Kokeilemalla löydät sellaiset mausteet ja makuyhdistelmät, joista pidät.
Yksi hyvä peruskeittokirja on Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa ja makuja maailmalta. Liimatainen on kirjoittanut paljon myös kotitalouden oppikirjoja, ehkä sinun pitäisikin aloittaa niistä, jos koulussa kotitaloustunnit jäivät väliin.
Toinen vaihtoehto on hakeutua esimerkiksi kansalais- tai työväenopiston ruokakursseille. Niitä on eri tasoisia ja eri aiheista. Ne tosin täyttyvät nopeasti ja tämän kevään kurssien ilmoittautumisaika on tainnut mennä jo. - löytyy ohjeita
K-kaupasta saa joka kuukausi ilmaiseksi Pirkka-ruokalehden. Uusimmassa lehdessä on runsaasti jauhelihaohjeita. Netistä löytyy myös maukkaita perusreseptejä esim. osoitteista www.pirkka.fi/ruoka ja www.kotiliesi.fi/ruoka. Sivustoja ja reseptejä on toki lukematon määrä, mutta noita uskallan suositella oman kokemuksen perusteella.
- Iskäkokkaa
Kun aloitat ruuanlaiton opettelun, unohda hetkeksi erilaiset hörhöilyt kuten hiilihydraatittomat ruokavaliot. Opettele ensin tekemään yksinkertaisia perusruokia. Niihin löytyy Panhandlen suosittelemasta Parasta kotiruokaa ja makuja maailmalta -kirjasta. Otat vaikka puolen vuoden spurtin. Kun perussafkat alkavat onnistua, voit pikkuhiljaa alkaa toteuttaa omia mieltymyksiäsi. Mitä ne sitten ovatkaa. Tärkeintä on mielestäni kuitenkin keskittyä tekemiseen. Silloin tajuaa vähän kerrassaan miksi mitäkin tehdään.
Yksinkertaisen salaatin saat seuraavasti: vähän salaattia, vähän tomaattia ja vähän kurkkua. Kaikki pilkottuna. Sekoita ja lisää Apetinan tai jonkun muun valmistajan valmis salaattikastikesatsi, jossa ovat mausteyrtit ynnä muut tarpeelliset. Et voi epäonnistua.
Lisää vinkkejä: http://iskakokkaa.blogspot.com/- Vanha kokki
Salaattikastikkeita, et saa koskaan hyvää salaattia, sillä valmiit kastikkeet ovat tietyllä tavalla samanlaisia koska niissä on pakko käyttää stabilointi ja säilöntäaineita.
Yksinkertainen salaattikastike syntyy kotikonstein helposti. Tomaatti, kurkku, vihersalaatille sopii esimerkiksi
seuraava: Ripsaus punaviinietikkaa, hiukan suolaa, rouhittua mustaa pippuria, jauhettua valkopippuria, hiukan oreganoa ja hyvää ruokaöljyä. Älä käytä ainakaan heti neitsytöljyjä, monet niistä ovat hyvin voimakkaan makuisia. Mieluimmin aloitat neutraaleilla ihan tavallisilla öljyillä.
Mitä taas tulee jauhelihakastikkeeseen, kokeileppa seuraavaa: Ruskista 300 gr sikanauta jauhelihaa voi öljyseoksessa hyvin irtonaiseksi, eli ryynimäiseksi. Silppu puolikas keskikokoista sipulia hyvin hienoksi ja lisää se joukkoon ruskistumaan. Kun liha on irtonaista, lisää joukkoon pari ruokalusikallista keskikarkeita vehnäjauhoja ja jatka ruskistamista muutama minuutti (3-5), lisää pannulle puoli teelusikallista suolaa ja neljännes lusikallista mustapippurirouhetta sekä puolikas Knorr-lihaliemikuutiota, sekä 2dl vettä. Sekoita koko ajan, lisäten neljä, viisi maustepippuria. Anna kastikkeen kiehua vielä 10 minuutia ja lisää sekaan 1 dl kuohukermaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja tekemässi salaatin kera. Et voi epäonnistua!
- Unikuikka
Täällä onkin tullut hyviä neuvoja kaikille ihmisille ruoan laittoa koskien.
Eli aluksi kannattaa opetella ruoanlaiton perusteet ja hankkia ohjeita ruoanlaittoon.
Ohjeita on nykyään netti pullollaan ja hyviä ruoka ohje kirjoja löytyy kirjastosta, jos ei halua ostaa ruoanlaitto kirjaa.
Suurin osa ihmisistä joutuu opettelemaan ruoan laiton ihan perusteista alkaen.
Olen 40v ja olen kokannut jo 20 vuoden aikajaksolla ja ruoanlaiton lisäksi myös leivon.
Olen mies ja ainakin minun mielestäni myös miehet oppivat kokkaamaan ruokaa ja leipomaan.
Joka päivä kun kokkailee, niin silloin harvoin kun saa jokun toisen laittamaa ruokaa, niin se maistuu hyvältä.
Kyllä minäkin ruoka ohjeita teen myös reseptin mukaan, vaikka yleensä kokkaaminen tapahtuu kokemuspohjan mukaan, mutta uusia ruoka ohjeita on aina välillä mukava kokeilla.
Kannattaa aloittaa ihan yksinkertaisista jutuista ja kun ne hallitsee, niin sitten voikin siirtyä monimutkaisempiin ruokiin ja laajentaa maustevalikoimaa.
Kerroit, että ainut ruoka, jota osaat tehdä on lihapullat.
Jos osaat lihapullia tehdä, niin se on jo tosi hyvä, koska hyviä lihapullia ei niin vaan helposti tehdäkään.
Lihapullille saa hyvän kastikkeen, kun tekee sen kastikeen siinä paistinpannussa, jossa on paistanut ne lihapullat, jolloin kastike saa siitä hyvää makua.
Ei kannata pestä heti sitä lihapullapannua, menee hyvät maut hukkaan.
Itse laitan pannulle voita n. 1-2rkl tai öljyä ja ruskistan siinä yhden hienonnetun sipulin.
Kun sipuli on ruskistettu, niin lisään hieman voita ja sen jälkeen kun voi on sulanut, vehnäjauhoja/ruisjauhoja, jos jauhoja menee vähän liikaa, niin lisään voita.
Voita laitan silmämääräisesti eli mitä enemmän, niin sitä enemmän kastiketta.
Joskus olen laittanut vajaan pilkotun puolikaan punaisen paprikan, jonka olen pannulla jonkin aikaa kypsentänyt yhdessä sipulin kanssa ja sen jälkeen lisänyt voita, joissa olen ruskistanut jauhot.
Ei jauhojakaan tarvi hirveästi ruskistaa.
Sen jälkeen sekaan kaadetaan aluksi vähän perunan keittovettä ja sekoitetaan kastiketta, ettei jää paakkuja ja vettä voi lisätä sitä mukaa, kun kastike sakenee kiehuessaan.
Kannattaa maistaa aina välillä suolan tarve, voi tulla liian suolaista, jos laittaa pelkästään perunankeittovettä.
Yleensä laitan lihaliemikuutio, mutta ei kannata laittaa keralla koko kuutiota, vaan palan kerrallaan ja lisätä jos tarpeen mukaan tai sitten tavallista suolaa, jos kastike ei ole tarpeeksi suolaista.
Yleensä laitan lihapullia kastikkeen joukkoon, ne tuovat makua kastikkeeseen.
Mausteita ei kannata sitten laittaa liian paljon, muuten maistuu vaan pippurille.
Yleensä käytän mustapippuria ja paprikajauhetta, jos ei ole tuorepaprikaa.
Yleensä tulee laitettua paprikajauhetta lihapullakastikkeeseen.
Joskus laitan myös Worcesterkastiketta pienen tilkan kastikkeeseen.
Lopuksi tilkka ruokakermaa kruunaa kastikkeen.
Toivottavasti ohjeesta olisi jotain apua ruoanlaittoon, vaikka se on yksinkertainen perusohje, mutta
sitäkin voi muunnella oman maun mukaan.- 18+9
Tuoreella (makealla) paprikalla ja paprikajauheella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, eivätkä ne missään tapauksessa käy mitenkään toistensa korvikkeista.
Ajattelinpa vaan mainita, sillä tuosta tekstistä saattaa saada toisenlaisen käsityksen.
- Kokkaaminen on
niin helpoa,että minäkin osaan sitä tehdä ilman keittokirjaa
- alkun vaan
-tyvestä puuhun.
Kotitalouskoulun perusoppikirja:
Maija keittää /kirjastosta lainaamaan.
Siinä ihan alkeet.
Jokakodin "Kotikokki" kans hyvä perusruokaan.
Marttaliitto -neuvonut 30 luvulta
http://www.uudenmaanmartat.fi/tiedotteet/arkisto/14/undefined/undefined/ajankohtaista/kurssit/martat/kauha_ja_kukkaro/yhteydenotto/liittyminen/sivu=9/yhteydenotto/kurssit/kauha_ja_kukkaro/sivu=9/
Sitten fiilistelemään
http://resepti.starttisivu.com/
ja erikoistumaan
http://www.ruokala.net/keittokirjat/lantusta-galangaan
Salaatteihin ei valmissoosseja ( e-koodit) vaan
öljy, etikka/sitruuna, suola ja rouhaisu pippurimyllystä.
On tuhdinpi isoäidin salattikastike - tekee salaatista ruokaisampaa
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/43771/Isoäidin salaatti kastike/
Luovan rennosti opiskelemaan -
ei kukaan ole seppä syntyessään ! - rauhassa aloittelua
miksi ja miten kokata
http://www.studentum.fi/Kansainvaelispainotteinen_kotitalouskoulutus_79668.htm
http://www.bioteknologia.info/etusivu/terveys/Opiskelu/fi_FI/Ruoka_ja_ravitsemus/
ihan alkuun
http://www.keittotaito.com/
myöhmmin sitten snobbailet
http://www.keittotaito.com/keittosanasto.html - tästäkin neuvo
- hjbvvvv
........
- ghjjvvvh
.......
- soosari
Ei ruoanlaitto mitään salatiedettä ole. Jauhelihakastikkeen teen nykyisin margariinista ja vehnäjauhoista kattilassa vispilän kanssa, kun jauhot ruskistuneet lisään vettä, mausteeksi suolaa mustaapippuria ketsuppia . Valmistuu alle 10 min. Pitää vain olla tarkkana ettei kärähdä. Jos on voi laittaa suolakurkkua, pekonia, sieniä tai keittöjuureksia, siis jotain näistä. Määrät? Ei jaksa enää mittailla.. ehkä pari kolme ruokalusikallista margariinia ja jauhoja. Ei kovin terveellistä varmaan mutta olen työtön ja rahaton. Jauhopussista tekee monet soossit!
- jauhe_liha
Jos siunun jauhelihakastike kypsyy alle 10 minuutissa niin ihme homma.
Minun:
1 sipuli silputtuna, kuullota VOISSA
Lisää jauheliha 400g ja ruskistele 10-15 min
ripota päälle 2 rkl vehnäjauhoja, sekoita hyvin
Lisää joko
4 dl vettä (desi kermaa)
tai tökki tomaattimurskaa
lihaliemikuutio, halutessa laakerinlehti
Anna hautua miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia, tomaattisen voit pitää vaikka tunninkin niin että se on "hitusina". Tomaattiversioon pari valkosipulin kynttä niin tulee joko pastakastike tai lasagnekastike. Mausteeksi pippuria ja oreganoa.
Jos laitat perunoille, lisää kastikkeeseen desi-kaksi kermaa ja pippuria.
Niinkin voi tehdä että pyörittelet lihapullataikinan, kaadat tomaattimurskan uunivuokaan ja lipahpullat siihen. Uuniin 200 astetta 40 min. Ei tarvitse hämmennellä sen kummemmin. Eikä ruskistaa pullia erikseen, sinne vaan.
Simppeliohje pulliin:
400g jauhelihaa
pussi sipulikeittojauhetta
purkki kermaviiliä
kananmuna
pippuria
Sekaisin vaan , vaivaa ihan käsin ja anna tekeytyä jääkaapissa tunti-pari , voi tehdä vaikka edellisenä päivänäkin. Maltti on valttia jauhelihankin kanssa.
- tupauuno
Harvoin näkee ja kuulee suominaista, joka tunnustaisi puutteensa ja virheensä. Olet poikkeus.
- Anonyymi
On kaadettava jauhelihaan puolilitraa punaviinietikkaa! Tadaa. Alkaa mait maistua eikä ketut kuseksi koiville!
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 763561
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t292294Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä842013Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian191560- 281431
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271403Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni71364Noh joko sä nainen oot lopettanut sen
miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu671327Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik101227Kerro nainen
Milloin huomasit, että kyse ei ole ihastumisesta vaan jostain selvästi vakavammasta.531075