En osaa keittää kananmunia. Melko usein valkuaisen ja kuoren välissä oleva kalvo jää niin tiukasti valkuaiseen etten saa kuorta pois niin etteikö samalla lähtisi paksu kerros valkuaista. Harmittaa kun menee paljon hukkaan. Voishan sen tietysti kaapia kuoresta lusikallakin, mutta kun on tarkoituksena viipaloida muna leivälle sopivaksi.
Olen keittänyt niin, että lasken munat kiehuvaan veteen ja niin, että lasken ne heti veteen ja mittaan ajan siitä kun alkaa kiehua. Sopivan kovuuden saan kummallakin tavalla. Olen myös koittanut jäähdyttää munat heti kylmässä vedessä tai antanut niiden jäähtyä omia aikojaan. Mikään tapa ei kuitenkaan poista tuota kiusaa.
Miten munat pitäis keittää?
Kananmuna
16
1113
Vastaukset
- tuore muna
Kyse ei ole keittotavasta vaan munan tuoreudesta. Aivan munintatuoreitten munien kuori ei tahdo irrota helposti vaan jää valkuaiseen kiinni. Sitävastoin noin viikon vanhojen munien kuori alkaa jo irrota paremmin.
Munien keitto> kattilaan vettä ja annetaan kuumentua kunnes poreilee aivan kevyseti. Munat kattilan lusikan avulla varovasti. Vesi ei saa kiehua liian kovaa.
Löysien munien keittoaika 3 min., pehmeitten 5 min ja kovien 6-7 min. ja ylöspäin. Jos haluat, että kuori lähtee helposti pois - jos vaikka viipaloit munat - kaada kuuma vesi pois ja laske kylmää tilalle ja anna munien olla siinä tovi.
Muutenhan kuoren ilrtoamisella ei ole niin suurta merkitystä. Jos syöt munan munakupista lusikalla, niin "hattu" pois veitsellä ja sisus lusikalla ääntä kohti. Kuoret jäävät kuppoon.- Vanha kokki
Tahdo kuori kovin helposti irrota. Munankeitossa yksi näppärä konsti: Laita munat kylmään veteen, käännä levy päälle, kun vesi poreilee,käännä levy pois ja katso kellosta aika, haluatko löysiä, pehmeitä, vaiko kovia munia. Edellä olivat ajat summittain. Kun haluttu aika on kulunut, kaada kuuma vesi pois, odota kunnes munien pinta on kuivunut ja laske sitten kylmä vesi kattilaan. Odota pari minuuttia ja nauti.
Kanamuna kypsyy vaikka vesi ei kokoajan poreilekaan. Lisäetuna vähemmän hajoavia kuoria, kun aloitat keittämisen kylmällä vedellä. - 32
Vanha kokki kirjoitti:
Tahdo kuori kovin helposti irrota. Munankeitossa yksi näppärä konsti: Laita munat kylmään veteen, käännä levy päälle, kun vesi poreilee,käännä levy pois ja katso kellosta aika, haluatko löysiä, pehmeitä, vaiko kovia munia. Edellä olivat ajat summittain. Kun haluttu aika on kulunut, kaada kuuma vesi pois, odota kunnes munien pinta on kuivunut ja laske sitten kylmä vesi kattilaan. Odota pari minuuttia ja nauti.
Kanamuna kypsyy vaikka vesi ei kokoajan poreilekaan. Lisäetuna vähemmän hajoavia kuoria, kun aloitat keittämisen kylmällä vedellä.Löytyy kaksi koulukuntaa, ranskalainen ja "suomalainen", jossa ranskalainen panee munat vasta kiehuvaan veteen saadakseen juuri kulloiseenkin mielentilaansa sopivan munan ja suomalainen, missä munat pannaan kylmään veteen, jotta muna olisi taatusti "vähän yli" halutun kun aikaa aletaan mitata poreilusta.
- elliivo
32 kirjoitti:
Löytyy kaksi koulukuntaa, ranskalainen ja "suomalainen", jossa ranskalainen panee munat vasta kiehuvaan veteen saadakseen juuri kulloiseenkin mielentilaansa sopivan munan ja suomalainen, missä munat pannaan kylmään veteen, jotta muna olisi taatusti "vähän yli" halutun kun aikaa aletaan mitata poreilusta.
Tämä on ihan oma tapa :)
Kun munat ovat jääkaappikylmiä saa ne parhaiten pysymään ehjinä kun laittaa ne kattilaan ja laskee hanasta kuumaa vettä päälle. Sitten levylle ja kun alkaa poreilla katsotaan aika.
- miukumaukumouku
Kannattaa laittaa keitinveteen ripaus suolaa. Sen pitäisi auttaa :)
- herkkusuunlautasella
Vanhemmat munathan on jostain ihmeen syystä hyvin helppoja sada kuorittua ilman että kuori jää kiinni munan pintaan kuten täällä jo mainittiinkin.
Tuoreiden kanssa kannattaaa menetellä seuraavasti: kun munat ovat keitetty kypsiksi, kaada kaikki keitinvesi pois ja anna munien höyryyntyä. Siis kaiken kattilassa olevan kosteuden pitää haihtua eikä sieltä enää höyryä yhtään mitään ylös ja kananmunien kuoret ovat kuivuneet. Vasta tämän jälkeen kaadetaan kylmää vettä päälle, jolloin kuoret irtoavat ilman pulmia ja saat kauniin sileitä munia.- pyydä pukilta
Herrajjestas! Kaadatko tulikuumaan kuivaan kattilaan kylmää vettä? Ei ihme jos pohja on kiero tuon käsittelyn jälkeen. Munankeitin piippaa kun munat on valmiit ei ole tuotakaan ongelmaa miten munia keitetään.
- piippaa kun valmis
Käytä munankeitintä.
- nurinniskoin
Minua taas vituttaa että pakkaajat laittavat munat väärinpäin kennoon. Ilmakupla pitää olla ylöspäin kun muna hengittää sen kautta.
- sukkamehutiiviste666
Muna suuhun vaan. Siellä se kyllä viimeistään kovenee paremmin nautittavaan olomuotoon ja minkä täytyy irrota munasta suussa, suurella todennäköisyydellä kanssa irtoaa siellä.
- Ensin munankeitin
kovettaa munan ja sitten keitellessä se vain pehmenee ja pehmee lopuksi keittämisestä ei tule mitään.
- helpponakki
http://areena.yle.fi/video/1321377795802
Munatieto! - siinä se.....
Tätskä neuvoo.
Ekanakiin kananmunien pitää olla huoneenlämpöisiä, eikä jääkaappikylmiä kuten moni harhaisesti luulee.
Kun vesi kiehuu, laittele munat kattilaan vaikka lusikan avulla.
Kun oot keittänyt sen 10 minuuttia, kaada vesi pois ja laita kattila
munineen juoksevan kylmän veden alle noin minuutiksi. Kun pinta on viileä, kuori irtoaa nätisti.
Toinen vippaskonsti on tipauttaa ne jääveteen, tulee nopeammin valmista jos on kiirus. Edellyttäen tietysti että jäitä on saatavilla. - Makkara
Tuota samaa olen kuullut kuin siinä se..... selosti eli munat kuuluu jäähdyttää ja nopeasti. Munan pitäisi silloin pienetä kuoren sisällä ja siten irrota kuoresta helpommin.
- Munamies69
Kuules "tätskä", kuka nyt haluaa syödä 10 minuuttia keitettyjä jauhopalleroita? Niin, ei kukaan. 3-4 minuuttia on hyvä, ei ehdi keltuainen jauhottua ällöttäväksi kiinteäksi shaisseksi.
- munakello.
Onks teilläpäin lunta ? Tuossa keksin kiiruun keskellä , piirakanpaistoa ja munavoita, oivan konstin; munat muovipussiin ja hetkeksi hankeen.
Ja kylläpä vain kuori irtosi nätisti.
Kesällä saman asian saattasi ajaa pakastimessa tovi, pitää testata.
Kylmäänhän ne pitää jokatapauksessa laittaa kun on keitetty.
Keittämisestä sen verran että munien pitää olla huoneenlämpöisiä, veden kiehuvaa ja siitä kun ne laskee veteen kellottaa se 10 minuuttia. Jos ne on kylmiä niin posahtavatat ja mitään haudutettuja munia ei ole olemassakaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman491516Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!761345Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊86993- 17982
- 86936
Ai miehillä ei ole varaa maksaa
Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee187876Olet mielessäni
viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s20831- 82811
Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi93797Kaipaan seuraasi niin
monella eri tavalla ja tasolla. En tiedä mitä tapahtui, mutta niin vain kävi että ihastuin sinuun.17740