Rasvakeitin

Rasvakeittimestä

Sattuuko kukaan tietämään kuinka kauan tavallinen rypsiöljy säilyy rasvakeittimessä huoneenlämmössä? Hankimme jokunen kuukausi sitten rasvakeittimen ja viikonloppuna käytimme sitä ensimmäisen kerran, öljyä piti laittaa noin 2l. Tämän vuoksi ei jokaisella kerralla tekisi mieli vaihtaa öljyjä... Vai kannattaisiko öljy laittaa kylmään odottamaan seuraavaa kertaa?

20

33676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • öljykään

      Jos pidät sitä siellä keitimessä, minne on pudonnut kaikki ruoanmurut, ei siitä tule suinkaan pitkällistä lystiä. Hetken päästä öljy jo haisee,.... no, öljyltä.

      Kaada öljy astiaan suodatinkankaan läpi ja säilytä' pimeässä ja viileässä, niin käyttöikä pitenee huomattavasti.

      • Vanha kokki

        On ihan järkevää suodattaa roskat pois, se onnistuu melitta suodattimellakin, kunhan ei suodatin ole muovikupissa, sillä öljy kannattaa suodattaa kuumana. Jos haluat sen kylmänä suodattaa, käytä muutaman kerroksen paksuista sideharsoa.
        Vanhan likaisen öljyn tunnistaa sen voimakkaan tunkkaisesta hajusta, valitettavan monet grillit ja ravintolat vieläkin venyttävät kustannussyistä friteerausöljyn vaihtoa, jolloin tuotteisiin tulee se kelju härskin maku.
        Kuten edellinenkin neuvoi, öljy kannattaa säilyttää puhtaassa suljettavassa astiassa hapettumisen estämiseksi ja säilytyspaikan tulee olla mielellään pimeä ja ainakin viileä.
        Näin hoidettuna öljy säilyy lähes astiaan merkityn ajan moitteettomana.


      • iloinen mummu
        Vanha kokki kirjoitti:

        On ihan järkevää suodattaa roskat pois, se onnistuu melitta suodattimellakin, kunhan ei suodatin ole muovikupissa, sillä öljy kannattaa suodattaa kuumana. Jos haluat sen kylmänä suodattaa, käytä muutaman kerroksen paksuista sideharsoa.
        Vanhan likaisen öljyn tunnistaa sen voimakkaan tunkkaisesta hajusta, valitettavan monet grillit ja ravintolat vieläkin venyttävät kustannussyistä friteerausöljyn vaihtoa, jolloin tuotteisiin tulee se kelju härskin maku.
        Kuten edellinenkin neuvoi, öljy kannattaa säilyttää puhtaassa suljettavassa astiassa hapettumisen estämiseksi ja säilytyspaikan tulee olla mielellään pimeä ja ainakin viileä.
        Näin hoidettuna öljy säilyy lähes astiaan merkityn ajan moitteettomana.

        paistetut öljyt olen eroittanut makea/suolainen ja eri astiaan. teetkö lihapiirakoita vaiko munkkeja/ suolaista tai makeaa/ lihapullat/rosetit ym.eli hiukan kun öljy jäähtyy suodata kuten edellä neuvottiin itse laitan ensin metallisiivilän läpi sekin tiheä jos tarve vaatii käytä suodatinpussia mutta se sakka jää kyllä säilytysastian pohjalle jonka annat olla, kuitenkaan näin kotioloissa en ilkeä käytettyjä öljyjä lämmitellä kuin 2-4 kertaan kuitenkin harvemmat käyttökerrat kotihuushollissa..mut näin meillä . ps, täytyy kyllä todeta että tuo keitin tahtoo unohtua välistä,kiitos ap. kun muistutit..!
        ja säilytys kylmässä ja pimeässä . mukavia friteeraushetkiä..=)))


      • Jokuv3
        Vanha kokki kirjoitti:

        On ihan järkevää suodattaa roskat pois, se onnistuu melitta suodattimellakin, kunhan ei suodatin ole muovikupissa, sillä öljy kannattaa suodattaa kuumana. Jos haluat sen kylmänä suodattaa, käytä muutaman kerroksen paksuista sideharsoa.
        Vanhan likaisen öljyn tunnistaa sen voimakkaan tunkkaisesta hajusta, valitettavan monet grillit ja ravintolat vieläkin venyttävät kustannussyistä friteerausöljyn vaihtoa, jolloin tuotteisiin tulee se kelju härskin maku.
        Kuten edellinenkin neuvoi, öljy kannattaa säilyttää puhtaassa suljettavassa astiassa hapettumisen estämiseksi ja säilytyspaikan tulee olla mielellään pimeä ja ainakin viileä.
        Näin hoidettuna öljy säilyy lähes astiaan merkityn ajan moitteettomana.

        Itse olen aikeissa kysyä samaoa asiaa. Itselleni tuli mieleen myös kustannus syyt sekä työ. Rasittavaa toisaalta ajatella kun harvoin friteeraa, että pitäisi puljata öljyn kanssa. Pulloon, pullosta keittimeen ja sitä rataa. Ainut joka herättää vähän huolta, että pysyykö öljy turvallisena?


      • Jokuv3
        Vanha kokki kirjoitti:

        On ihan järkevää suodattaa roskat pois, se onnistuu melitta suodattimellakin, kunhan ei suodatin ole muovikupissa, sillä öljy kannattaa suodattaa kuumana. Jos haluat sen kylmänä suodattaa, käytä muutaman kerroksen paksuista sideharsoa.
        Vanhan likaisen öljyn tunnistaa sen voimakkaan tunkkaisesta hajusta, valitettavan monet grillit ja ravintolat vieläkin venyttävät kustannussyistä friteerausöljyn vaihtoa, jolloin tuotteisiin tulee se kelju härskin maku.
        Kuten edellinenkin neuvoi, öljy kannattaa säilyttää puhtaassa suljettavassa astiassa hapettumisen estämiseksi ja säilytyspaikan tulee olla mielellään pimeä ja ainakin viileä.
        Näin hoidettuna öljy säilyy lähes astiaan merkityn ajan moitteettomana.

        Jos joskus katastroffi iskee ja öljy syttyy tuleen. Niin yleisesti ottaen, miten friteerauskeittimien omat kannet ovat suunniteltu tilanteeseen jossa tuli täytyisi tukahduttaa.


    • Rasvapallo

      Minä käytän rasvakeitintä harvakseen. Silloin kun käytän, niin teen useampana päivänä friteerattuja ruokia. Esimerkiksi lauantaista seuraavan viikon sunnuntaihin. Öljy on viikon verran keittimessä. Sitten heitän öljyn pois samassa pullossa, kuin sen ostinkin. Yleensä käytän 2 L pullossa myytävää friteerausöljyä. 9 päivän rasvainen ruoka näkyy kyllä vyötäröllä, mutta kerran vuoteen se ei niin haittaa.

    • Vuonopeikko

      Rasvapallukka säilöi öljyn osto pakkaukeen ja sitten varmaa
      talousjätteitten mukana kaatopaikalle.
      Voiko keitirasvan kaataa esim. viemäriin tukkiiko sesen.

      • Talonmiehen painajai

        Rasvaa ei missään nimessä saa kaataa viemäriin. Rasva todellakin tukkii viemärin.


    • Läski(kö?) No EN :D

      Kolme- neljä pv huoneenlämmössä, ihan rasvakeittimessä säilyy öljy, grilleillä tosin öljyt on viikkoja vaihtamatta... Mutta kotona säilyy tosiaan huoneenlämmössä sen pari kolme neljä, päivää... ehkä 5:kin. Ja rasva ruoka ei näy jos hikoilee sen pois :D itse syön useasti rasvaista ruokaa mutta ei se näy vyötäröllä

      • Dick

        Vuosiin ei ole keitintä meillä ollut mutta joskus -90 muistelen että samat öljyt oli kuukausia keittimessä. Parin viikon välein tuli rasvassa ainakin ranskalaisia keiteltyä enkä muista että maussa olisi ollut huomauttamista.


      • harvakseltaan
        Dick kirjoitti:

        Vuosiin ei ole keitintä meillä ollut mutta joskus -90 muistelen että samat öljyt oli kuukausia keittimessä. Parin viikon välein tuli rasvassa ainakin ranskalaisia keiteltyä enkä muista että maussa olisi ollut huomauttamista.

        Keitin karstoittuu ihan mahdottomaksi puhdistaa, jos öljyä säilyttää siinä ja lisäksi öljy pilaantuu puolityhjässä keittimessä nopeammin kuin täydessä pullossa. Hajusta huomaa muutamassa viikossa vaikka olisi kuumennettu vain pari kertaa.


    • Kyllä meillä ainakin keittimessä säilytetään n.1kk tosin suodatan parisen kertaa öljyn välillä.Käyttöä on parisen kertaa viikossa eikä ainakaan tuossa ajassa öljy piloille mene.
      Muistelen kun ex tyttöystävä oli aikoinaan Tampereen keskustorin grillillä töissä niin meinas saada loparit kun oli eri mieltä pomon kanssa öljyn vaihdosta.Pomon mukaan öljyä ei tarvinnut vaihtaa kuin 2-3kk välein.

    • Keskustorin grillillä oli muuten hyvät makkaraperunat.

      • siipiveikko1

        Meillä rasva on keittimessä kerrallaan n. 2kk. Siipiä ja muuta härpäkettä tulee paisteltua tuona aikana noin 10 kertaa. Tosiasia on, että tässä käytössä oikea maku tulee ruokiin vasta noin kolmannella käyttökerralla, ja aika pahaan kuntoon pitää rasvan mennä, ennen kuin se alkaa haitata ruoan makua.


    • syöpöttelijä

      Juu, hulluhan se on joka alkaa siivilöimään ja pullottamaan keittimen öljyä joka käyttökerran jälkeen. Jos laittaa samantyylistä ruokaa esim. ranut, makkaraperunat ym. suolaista safkaa eikä pahemmin muruja keittimen pohjalla, niin öljy kyllä säilyy ihan keittimessä komerossa sen parikin kuukautta vaikka laittaisi sillä ruokaa sen pari kertaa viikossa.

      Ruuan mausta sen sitten kyllä huomaa kun on aika vaihtaa öölit. Ei se öljy myrkyksi muutu siinä huoneenlämmössäkään säilyttäessä. Komeroon kun laittaa fritin, niin on pimeässä kansi vielä päällä.

      Näin meillä ja hyvin on mennyt.

    • Mökötti

      Ensinnäkin kannattaa käyttää rapsiöljyä,ei rypsiöljyä. Vain kirjaimen ero,mutta käytössä huomattava. Siitä sitä oppii,kun pari kertaa siivosi rypsit keittiön pöydältä ja lattialta. Keittyy siis helposti yli. Riittävä öljytilavuus,että ransuista(ei t:llä)tulee rapeita. Pienessä laitteessa lämpö putoaa helposti liian alas. Ja mitä sen rasvan kanssa sukkuloimaan pulloon ja takas. Se sen paremmin säily. Vanha on vanhaa ja heitetään pois. Tai vielä parempi;hyvin suodatettuna diesel auton tankkiin. Saavat nälkäiset perässä tulijat taistella hyviä tuoksuja,haha. Ja mitä niitä pikku rippusia pohjalla suremaan. Ei ne sieltä seuraavassa paistossa mukaan hyppää ja ajatellen rasvan kuumuutta,kaikki pöpöt ja luulotautisen päässä vaeltavat metsän menninkäiset taatusti kuolee pois(nooh,tuosta menninkäisväittämästä en mene takuuseen).

    • grillix

      lidlissa on jalostettu oliviölju paistam,,,varten,,,kestää muuttomana 5 kertaa ja tuloksen ihana
      on 4 eur 1 ltr mutta kannatta kokeila.

    • Anonyymi

      Itse tuossa öljyn "hävittämisessä" oon suadattanut öljyn ja kaatanut volvon tankkiin mutta toimii vain kesällä jos talvella aikoo käyttää nii pittää jatko jalostaa jäätymisen takia.

      • Anonyymi

        Volvo nyt kulkee vaikka siansivulla.


    • Anonyymi

      Vaihtakaa vaikka joka kerta, niin ainakin kansantalous kasvaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe