Talipallot

Rasvapallo

Vaikka lintujen talipallot ovatkin lintuja varten, ne ovat ruokaa yhtäkaikki. Ja kaiketi niiden tarkoitus on pitää nämä siivekkäät ilahduttajat hengissä yli talven pitkien pakkasten. Mutta, mutta, tänä vuonna on tarjolla ollut talipalloja, joihin linnut eivät koske, kuin yhden yrityksen verran. Mieluummin nääntyvät nälkään niiden viereen. Eikä tämä ole vain minun havaintoni, vaan saman asian ovat havainneet lintujenruokkijat ympäri maata.

Haluaisin tietää, mistä on kysymys. Ovatkohan kaikki Suomen talipallot kotoisin samasta tanskalaisesta tehtaasta, josta lähtee miljoonia talipalloja ympäri pohjolaa. Tuli vain mieleen, kun eräs saksalainen dioksiinivoiteluöljyä elintarvikkeeksi myynyt yritys on myynyt sitä Pohjois-Saksaan ja myös Tanskaan ihmisten elintarvikkeeksi ja maatiloille eläinten rehuihin. Miksei sitten myös linnunruokien valmistukseen.

Toinen mahdollisuus tietysti on, että talipalloihin on muuten vain lisätty linnuille kelpaamattomia ja sopimattomia aineita. Eivät tosin tunnu kelpaavan oravillekaan, joten jotain totaalisen kelvotonta niissä täytyy olla.

Koska luonnonvaraisia lintuja muutenkin suojellaan ihmisen teoilta, olen sitä mieltä, että jonkun valvovan viranomaisen velvollisuus on selvittää tämänvuotisten talipallojen koostumus ja syy siihen, miksi ne eivät kelpaa linnuille. Mielestäni asiaan liittyy rikos vähintään petoksen muodossa, mahdollisesti myös luonnonsuojelurikoksena.

15

1971

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmetelty on

      Sama havaittu.

      Sankollinen palloja ostettiin jo viime vuonna. Eivät kelvanneet. Valmistajasa ei nyt ole hajua.

    • Luonnossa ystävä

      sama havainto. Olisi kiinnostava tietää, kunka laajalla alueella on myyty näitä syötäväksi kelpaamattomia tai kuinka laajalla alueella linnut ovat menettäneet ruokahalunsa.

      • ei hajuhaittaa enää

        jossain öljyjen ym haisevien katkujen äärellä kun meillä joskus pallot tuoksahtivat niin pahalle. Ettei ihan paloöljylle. No joka tapauksessa eivät kelvanneet niin päätimme lopettaa ruokinnan. Parempi lintujen kuolla nälkään ilman palloja kun haisevien pallojen ääreen.


      • sangollinen palloja

        Pallot ostettu Kaarinasta ja syömättä ovat jääneet Paimiossa. Paljon on lintuja: pikkuvarpusia, keltasirkkuja, tinttejä, tikkoja, fasaaneja,.. ja oravia.


    • Ylöjärvinen

      Talitintit eivät koske yhden kerran käynnin jälkeen ja sama koskee oravia. Mitähän merkillistä myrkkyä niihin oikein on laitettu. Kaikki pitäisi palauttaa, kun viitsisi. Mutta koska tämä tuntuu koskevan koko maahan tuotua määrää, se on viranomaisten asia selvittää, ettei sama enää toistu. Niin, paikka on Ylöjärvi Tampereen kupeessa. Ostopaikka Tokmanni, Tampere.

      • viiala

        Eksyin vahingossa tänne keskusteluun ja olen myös ihmetellyt miksei talipallot kelpaa.Eivät viime talvenakaan menneet kaupaksi.Otan aina verkon siitä päältä ettei pikku kielet saa haavoja mutta ei kelpaa.Taidan huomenna siivota ne pois jos ovat vaikka myrkyllisiä.Ei kelpaa edes harakoille.Tässä käy kolme oravaa joilla on pesä isossa kuusessa,ei niillekään kelpaa.Ostin Kylmäkosken Tokmannilta.Televisiossa tuli kerran ohjelma Tanskan tehtaalta oli suurta tuotantoa.


      • MadeinBulgaria
        viiala kirjoitti:

        Eksyin vahingossa tänne keskusteluun ja olen myös ihmetellyt miksei talipallot kelpaa.Eivät viime talvenakaan menneet kaupaksi.Otan aina verkon siitä päältä ettei pikku kielet saa haavoja mutta ei kelpaa.Taidan huomenna siivota ne pois jos ovat vaikka myrkyllisiä.Ei kelpaa edes harakoille.Tässä käy kolme oravaa joilla on pesä isossa kuusessa,ei niillekään kelpaa.Ostin Kylmäkosken Tokmannilta.Televisiossa tuli kerran ohjelma Tanskan tehtaalta oli suurta tuotantoa.

        Sama täällä, viime talvena ostin sangollisen, ei kelvanneet. Tänä vuonna pienempiä paketteja, valmistettu Bulgariassa, eivät kelpaa. Tarkistaakohan niitä kukaan mistä valmistavat.


    • 0dodkcd

      Meillä ei linnut ole monena vuonna koskeneet talipalloihin talvisin. Kauppa käy vasta nyt kun on lämpimämpää. Hetkessä syöty. Monena vuonna sama homma.

      • Samoja havaintoja

        Sellainenkin on tullut mieleen, että talipalloihin on lisätty niin paljon epäkurantteja aineita, etteivät linnut niitä jäisinä edes voi syödä. Yhdessä pakkauksessa kun piti olla erikseen maininta, ettei niihin ole lisätty hiekkaa, sahajauhoja tai muita täyteaineita. Mainittujen lisäksi yksi täyteaine voisi olla vaikkapa vesi, joka jäätyessään tehokkaasti estää niiden käytön.
        Jollakin valvovalla virastolla olisi tässäkin tehtävää.


    • niinkuin esimerkiksi

      Talipallojenvalvontavirastolla.

    • hntmtu

      Talipötköt kyllä tuntuvat kelpaavan kaikille mainiosti.

    • nappiska

      Meillä huomattiin hassu juttu: vihreällä verkolla päällystetyt kelpasivat, keltaisessa verkossa olevat eivät. Samaa merkkiä piti olla. Keltaiset pallukatkin kelpasivat, kun poistettiin kuoristaan. Olisiko verkko jotenkin erilaista ainetta, hajultaan epämiellyttävää tai rakenteeltaan liian kovaa?

      • Anonyymi

        Muistathan että talipallojen verkot tulee ehdottomasti poistaa ennen niiden tarjoilua, sillä ovat hengenvaarallisia niin linnuille kuin myös esimerkiksi koirille ja susille. Lintu voi tarttua jalastaan kiinni, tuskalliseen kuolemaan johtaen, sekä koirat & sudet saattavat talipallon verkkoineen taikka jo maahan pudonneen verkon syötyään kohdata tilanteen jossa edes röntgenkuvissa näkymätön verkko jää suoleensa siten että kuluttaa sen puhki, äärimmäisiä vaaratilanteita ja mitä oletettavemmin erittäin karmeita kipujakin aiheuttaen. Vailla riittävän ajoissa toteutuvaa, asianmukaista ja kallistakin hoitoa eläin myös menehtyy, mitä kauheimmin tavoin.


    • Anonyymi

      älkää ihmetelkö tiais lajeja alkaa vähentyä! linnut on elänyt Suomessa yli 10000 vuotta
      metsän ja pellon luonnon antimilla ei tehdas eväillä , itse olen antanut normaalia
      kauraa hyvin on mennyt kaupan. miettikää mitä linnuille syötätte!

    • Anonyymi

      Asian vierestä: Miksi näitä ylipäänsä saa nimittää talipalloiksi. Lainaus Wikipediasta: "Tali tarkoittaa nautaeläinten ja lampaiden rasvakudoksista saatavaa rasvaa". Tanskalainen markkinajohtaja ymmärtääkseni valmistaa nämä, luonnollisesti johtuen paikallisesta valtavasta sikalateollisuudesta, paikallisesta laardista ja ihrasta, pääosin ukrainalaisesta vehnästä ja auringomkukansiemenistä, sekä joistain hämärämmista ainesosista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5168
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1343
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1036
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      948
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      727
    Aihe