Uinnin aloitus

Uinti Harrastelija

Okei, eli aluks, en tienny mihin osioon tää pitäis pistää, joten saa siirtää muuallekkin.

Juu ja sitten asiaan. Eli tarkoituksena olisi aloittaa uinti, heti kunhan nuo jäät tuosta sulavat ja vesi lämpenee sen verran, että edes pystyy uimaan. Kysyisin tässä, että paljonko olisi mahdollista tiputtaa painoa ja kehittää kestävyyttä (koska lihasta se ei suuremmin kehitä) Kesäloman aikana, joka kestää sen 2 ja puol kuukautta? Tiedän, ettei paljoa mutta kuitenkin. Sitten tietysti jatkaisin, mutta näin aluksi. Itse olen ~90 kg ja pituutta ~186cm. Ikää se 17 vuotta ja loppuvuodesta tulee 18 täyteen. Nyt olen vihdoin tehnyt päätöksen aloittaa kunnolla liikkumisen, kun kunto on hieman huono ja mahakin alkaa jo pömpöttää. Olen yrittänyt vuosien varrella aloitella kaikenlaisia harrastuksia, mutta kaikkihan niistä on jäänyt, mutta nyt aloittelin uintia, kun siitä pidän muutenkin.

Tarkoituksena olisi siis harrastaa uintia se 2 kertaa päivässä, 3-5 päivää viikoss, noin ½-1½ tuntia kerrallaan. Ihan perus rintauintia ja välillä kenties kroolausta. Olen uinut koko pienen ikäni, joten tekniikkan pitäisi olla kelpo kunnossa. Lihasmassaa siis en yritä kasvattaa, vaan tarkoituksena olisi kiinteyttää lihaksia ja saada tuo pelastusrengas tuosta vyötäröltä pois

Tässä samalla voisin myös ruokavaliota parantaa, kun se sattuu koostumaan aika paljolti roskaruuasta ja muusta epäterveellisestä. Tarkoituksena olisi ruveta syömään terveellisemmin, eli perus kasviksia ja hedelmiä, ja jättää ne herkut pois. Tietenkin kun kesä tulee niin saatan jätskin nauttia silloin tällöin, mutta siis yleisesti vähentää herkkuja ja lisätä kasviksia ja hedelmiä. Tämän toivoisin auttavan painon pudotuksessa.

Eli siis kyselisin mielipiteitä tästä ja toivoisin tuohon yllä mainittuun kysymykseen vastauksia. Toivottavasti tämä harrastus tulisi jäädäkseen

6

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joakim_

      Jos et ole juuri liikuntaa harrastanut tähän mennessä 2 kertaa päivässä 3-5 päivää viikossa on TODELLA paljon. Luultavasti olet 1-3 viikon jälkeen aivan puhki eli "ylikunnossa", kun olet harjoitellut enemmän kuin pohjakuntosi sallii.

      Eikö ole mahdollisuutta käydä uimahallissa, jotta ei tarvitse kylmiltään aloittaa kun avovesi lämpiää?

      Paino putoaa kun syö vähemmän kuin kuluttaa. Parin tunnin (huom 4-6 km!) uinnilla kulutat ehkä 1000 kcal, joka vastaa n. 100 g läskiä. Paino siis putoaa ehkä 300-500 g viikossa, jos et kompensoi kulutusta syönnillä ja pystyt uimaan tuon 2 tuntia 3-5 kertaa viikossa.

      Mulla on paino pudonnut syksystä 5-6 kg, kun takana on ehkä 80 tuntia hiihtoa ja 10 tuntia uintia sekä vähemmän syöntiä kuin aiemmin. Nyt pystyy hiihtämään 6-10 tuntia viikossa, alkutalvesta 5:n oli liikaa, vaikka olen muutenkin liikuntaa harrastanut.

    • Uinti Harrastelija

      No kyllä tuossa lähellä olisi lähellä, mutta se onpi aika kallista päivittäin käydä siellä. Ei tuo veden lämpötila tuota ongelmaa, kunhan vauhtiin pääsee niin se vain lämpenee. Tässä itseasiassa mietin, että ehkä pelkkä kerta päivässä riittäisi ja tuo monen kilometrin uinnin ei pitäisi tuottaa ongelmaa. Olen ennenkin kokeillut ja pääsin 2km ilman että tuntui missään, mutta aika loppui enkä kerennyt pidemmälle.

      Paljonko pitäisi suunnilleen syödä, jotta se paino putoaisi tasaisesti? Jos suunnilleen 1500 kcal tulisi päivässä syötyä, niin putoisiko paino?

    • Joakim_

      En ole koskaan laskenut mitä syön, mutta normaali peruskulutus miehillä on luokkaa 2000 kcal/vrk. Tuohon päälle 1000 kcal uinnista päästään 3000 kcal paikkeille kulutuksessa. Jos syöt vain sen 1500 kcal/vrk, laihdut sitten ehkä 150 g/vrk, joka on aivan liian kova tahti järkevään laihdutukseen. Puolet tuosta on sopivampi eli syö nyt ainakin se 2000 kcal/vrk, kun uit.päivittäin.

      Netti on pullollaan laskureita, joilla voit arvioida kulutustasi ja laskea ruokasi.


    • Juho Ratava

      Jos aiot harrastaa uintia säännöllisesti, niin useimmissa halleissa on tarjolla kuukausikortteja tai sarjakortteja. Riippuen kaupungista, voi alkuun sarjalippu olla halvempi (kuukausikortti tulee kalliiksi jos ei käykään, sarjakortti ei vanhene kuukaudessa). Mikäli paikkakunnalla on uimaseura, jolla on "vanhempien uimareiden" harrasteuintitoimintaa (esim. "masters"-nimellä kulkeviä aikuisten ryhmiä), niin saatat päästä harjoittelemaan kohtuullisella hinnalla. (Monet kunnat tukevat nuorten urheilua. Ikäraja tosin vaihtelee, joten joillakin paikkakunnilla olet jo "aikuinen".)

      Vesijuoksu voi olla hyvä vaihtoehto uinnille. Kävely ja pyöräily ovat myös hyviä. Reipas kävely parantaa myös ryhtiä, mikä vaikuttaa myös ulkonäköön positiivisesti. Järvessä tai meressä uinnissa on Suomessa se pieni hankaluus, että vesi ei ole varsinkaan alkukesästä kovinkaan lämmintä, jolloin uintia ei voi harrastaa pitkäkestoisesti (kylmässä mm. vetää suonta helpommin).

      En ole mikään painonpudotuksen asiantuntija, mutta perinteisen käsityksen mukaan elimistö käyttää pääasiallisena energianlähteenään rasvakudoksia pitkässä, matalatehoisessa liikunnassa - eli sykkeellä seuraten sydämen pitäisi lyödä noin 100 - 120 lyöntiä minuutissa, ja liikunta saisi jatkua lähes yhtämittaa reippaasti yli puoli tuntia (mieluummin yli tunnin). Vakiintuneen käsityksen mukaan siis pitkäkestoinen liikunta toimii parhaiten rasvanpoltossa, jolloin järvessäkin pitäisi pystyä uimaan pitempään. Toinen koulukunta taas painottaa kovia sarjoja (vähemmän aikaa lähes maksimitehoilla) ja ruokavaliota (jolloin elimistö kai käyttää vararavintoa ei suoritukseen vaan palautumiseen).

      Joka tapauksessa aineenvaihdunta toimii tehokkaammin matalallakin teholla liikuttaessa, mikäli välissä on jotakin nopeaa liikettä. Spurtteja ottaessa pitää kuitenkin muistaa huolehtiminen hyvästä lämmittelystä. Venyttelystä sen sijaan joidenkin tutkimusten mukaan ei ole erityistä hyötyä ennen suoritusta, ellet sitten ole tottunut venyttelemään (t.s. vakiintunutta tapaa ei kannata muuttaa). Suorituksen loputtua tosin kannattaa pienen levon jälkeen kevyesti venytellä.

      Ylikunnon seurannassa yksi hyvä mittari on leposyke aamulla, eli syke herätessä. Luotettavimmillaan syke on tietysti yhdistettynä säännöllisiin elämäntapoihin, koska myös valvominen rasittaa elimistöä.

    • epätoivoton

      Voi olla että kykenet hyväksi uimariksi tai sitten ei. Uinti on sen verran spesiaali laji, ettei se kaikille sovi. Kokeilemallahan sen sitten näkee.

      Itsellä oli aluksi niin, että pari kymmentä metriä jaksoi kroolata kovaa, mutta ei yhtään pidemmälle. Hitaastikaan ei päässyt yhtään mihinkään. Pikku hiljaa on lihaskestävyys kehittynyt, ja nyt pystyn kuukausien 1-2x/vko harjoittelun seurauksena kroolaamaan kuntouintina sellaista 25min kilometriin.

      Ei mene hapoille kädet eikä jalat kun riittävän hitaasti vetää. Täysillä pääsis kyllä, mutta vain hetken. Ehkä lahjakkuus yksinkertaisesti on todella reilusti anaerobisella puolella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe