Tunnollisuus raha-asioissa

violet.

Miten palstasinkku hoitaa taloutensa? Maksatko laskut eräpäivään mennessä vai jätätkö roikkumaan tai annat mennä perintään? Oletko (ollut) ulosotossa? Maksuhäiriömerkintöjä? Pikavippikierrettä? Ylivelkaantumista? Muuta tunnustettavaa? Entä onko sillä merkitystä, kuinka mahdollinen kumppanisi on omat raha-asiansa järjestänyt?

Itse maksan järjestään lähes kaikki laskut myöhässä, pois lukien vakuutukset ja kuukausittaiset asumiskustannukset jotka siirtyvät tililtä automaattisesti. Syynä ei ole rahanpuute vaan laiskuus ja välinpitämättömyys; en jaksa kirjautua verkkopankkiin ja näpytellä 20-numeroisia viitteitä. Toisinaan taustalla on myös periaate ja kuluttajan oikeudet. Ärsyttää erityisesti internet-palveluntarjoajani jonka kirjeet tulevat muutaman päivän maksuajalla vaikka lasku on päivätty viikkoja sitten. Parit sakot olen vitutuksesta jättänyt maksamatta. Maksumuistutuksia kolahtaa postiluukusta silloin tällöin (viimeksi eilen) ja perintään on pari unohtunutta laskua mennyt. Olen ne kuitenkin aina maksanut. Maksuhäiriömerkintää mulla ei tietääkseni ole, eikä myöskään velkoja. Mielestäni olen siis aika tunnollinen. Samaa toivon kumppanilta ja ainakaan toivottomasti velkaantuneen kanssa en alkaisi elämää rakentaa.

20

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -----

      Maksan laskut aina tilipäivänä. Jos eräpäivä on vähän myöhemmin kun tili niin maksan senkin.
      Jos ihmisellä on maksuhäiriömerkintä niin siitä on kyllä tietoinen. Vaikuttaa niin moneen asiaan elämässä.

    • realismus

      Miksi yksinasuminen automaattisesti liitetään häiriintyneisyyteen ja kriminaalisuuteen? Luoja paratkoon, yksin tässä maassa asuu lukemattomia TÄYSIN NORMAALEJA ihmisiä, jotka hoitavat asiansa kuten normaalit ihmiset hoitavat, maksavat laskunsa, eivät hanki rikosrekisteriä. Mikä ihme teitä oikein vaivaa....

      • violet.

        Luoja paratkoon, kysehän oli palstasinkuista, ei täysin normaaleista ihmisistä :) Ja toiseksi kysymykset olivat neutraaleja eikä niihin sisältynyt oletuksia rikollisuudesta tai häiriintyneisyydestä.


      • Mikä sua vaivaa??

        Maksuhäiriömerkintä ei ole mikään rikosrekisteri.


      • faktaa:

        realismus hei, sinä olet täysin normaalista yhtä kaukana kuin Suuri Isä ja Kunnian Mies.


    • Yhden ainoan kerran on käynyt niin että olen unohtanut maksaa laskun. Se johtui yksinkertaisesti siitä syystä kun en vain muistanut, vaan tuli muistutus.
      Yleensä käy niin että saatan maksaa laskut heti kun niitä tulee. Vaikka ei ole paljoa tuloja niin ne pienet menot on jotka merkkaa.

      Kaiken lisäksi on hyvä kun ei ole ollut koskaan velkaa :) Oikeestaan olen aika roope ankka, kauhea kitupiikki kuten se.

    • Sääntöjen mukaan

      Syötän pari kertaa kuussa laskut etukäteen verkkopankkiin, jossa ne sitten menevät maksuun eräpäivänään. Laskut ovat kansiossa eräpäiväjärjestyksessä ja siirtyvät sitten siitä maksettujen puolelle. Olen kirjoitustaitoinen (pitkäkään viitenumero ei tuota minulle niin suuria vaikeuksia, että en viitsisi hoitaa pankkiasioitani ajallaan) eikä minulla ole itseäni vahingoittavia periaatteita tai perintätoimiin saakka johtavaa vitutusta esimerkiksi muutaman kerran vuosien varrella saamistani pysäköintivirhemaksuista.

      Maksoin opintolainani pois kauan sitten ja nyt minulla on vain asuntolainaa maksettavanani. Tunnustettavaa ei siis varsinaisesti ole.

      Niille ihmisille, joden mielestä on ihan OK maksella laskuja myöhässä ja antaa laskujen mennä perintään, minulla olisi varoituksen sana tarjota. Pankeissa nähdään asiakkaan maksukäyttäytyminen (sekä saldot että ostopaikat ja rahankäytön prioriteetit) häkellyttävän tarkasti ja pitkältä ajalta, ja esimerkiksi lainanhakutilanteessa tämän merkitys voi olla ratkaiseva.

      Toisinkin päin voi asiaa katsella. Muutettuani postiani meni satunnaisesti entiseen osoitteeseen ja katosi sen tien. Yksi firma käytti tietämättäni pitkään vanhaa osoitetta, kaksi sen laskua muistutuksineen katosi ja perintäänhän ne sitten menivät (perintätoimiston kirjeet kyllä tulivat uuteen osoitteeseen). Firma kuitenkin veti laskut pois perintätoimistolta nähtyään, että laskuni oli jo vuosia maksettu täsmällisesti, eikä ollut syytä epäillä lepsuilua nytkään. Ei sitten tarvinnut maksaa sataa euroa perintäkuluja eikä viivästyskorkoakaan.

      Kyllä ihmisellä pitää olla selkärankaa sen verran, että huolehtii ostosopimuksistaan sääntöjen mukaan. Laskujen maksaminen perintätoimiston kautta pelkän laiskuuden ja periaatteen vuoksi on häpeällistä ja typerää. Maksuvaikeuksiakin on monenlaisia, mutta sinun kertomasi kaltaisia tapoja en kumppanissani haluaisi missään tapauksessa nähdä.

    • Kerran on siirtynyt perintätoimistolle lasku, mutta eihän siitä merkintää tule, kun sen sitten ajallaan suorittaa.
      Mulla oli viime keväänä, maaliskuun kohdilla ihme pätkä, jolloin mulla jäi kaikki asiat hoitamatta.
      Vuokranantajalta tuli aika selkeä sanan kirje... ja yksi lasku siis oli perintätoimiston viitteellä sitten ja sitä rataa.

      En mä ees muista siitä pätkästä kevättä paljoakaan, sen muistan että ei paljoa hymyilyttänyt. Enkä tosiaan ymmärrä, miten mulla jäi kaikki asiat sillä tavalla... Varmaan joku uupumus/masennus pätkä tai jtn.

      Jopa silloin kun dokasin, niin kaikki laskuni sain aina suoritettua, usein myöhässä, mutta silti. Eli kohtuu tunnollinen sanotaan. Ei ole kuitenkaan mulle ihmeellistä jos en ihan eräpäivään mennessä ole maksanut.

      • dfhgfcjnnj

        Sinä et ole Dokannut, eikä sinulla ole ollut elämässäsi vaikeita aikoja


      • dfhgfcjnnj kirjoitti:

        Sinä et ole Dokannut, eikä sinulla ole ollut elämässäsi vaikeita aikoja

        :D


    • asdfqwerty_M85

      No en kyllä aloittajaa sanoisi yhtään tunnolliseksi vaan tosi löperöksi, jos maksuja perintäänkin asti päästää ihan vain siksi, ettei VIITSI maksaa niitä ajoissa! Pankkiinkaan ei edes nykyään tarvitse lähteä noita asioita hoitamaan!

      Maksan laskut eräpäivään mennessä, mutta parin päivän myöhästyminen joskus ei haittaa. Jos tulee maksumuistutus, niin soitan firmalle ja kysyn, että miksi eivät ole sitä oikeata laskua lähettäneet ensin..

      Esim Saunalahden kanssa on tällaista säätöä ollut kun vaihdoin operaattoria. Laittoivat viimeisen laskun siihen nettihärpättimeensä, johon eivät enää edes päästäneet, ja laittoivat sitten muistutuslaskun kun en koko laskusta tiennyt. Tiedänpä yhden operaattorin, johon en ihan heti uudelleen sekaannu..

    • m27w

      Joo en kyllä käsitä mitä tekemistä rahojen hoidolla on sinkkuuden kanssa. Toiset osaa käsitellä rahojaan paremmin ku toiset ja jotkut ei opi sitä parisuhteeseen siirtyessäkään. Kai se enempikin riippuu siitä onko nuoruuden eläny "pappa betalar" asenteella vai omillaan.

      Itte nyt nuoresta iästäni huolimatta sen 10 vuotta yksin asuneena varmaan hanskaan raha-asiat paremmin kuin moni seurusteleva. Kerran tuli karhukirje kun oli lasku eksyny lehtipinoon ajatuksissaan.

      Ja tilillä on aina sen verrank bufferia, että pystyy useemman kuukauden elämään vaikka ilman minkäämlaisia tuloja, jos paha päivä sattuu omalle kohalle...

    • mies 36 v.

      Maksan yleensä kerran viikossa kertyneet laskut. Laskujen jättäminen maksamatta on aika, miten sen nyt sanoisi... tyhmää.

      Loput rahan säästän ja sijoitan. Sinkulla täytyy olla aina valuuttaa koska ei ole ketään toista tienaamassa. Ja kun on aina tilillä tarpeeksi niin ei tartte miettiä terassilla / matkalla / kaupassa että onko nyt johonkin varaa kun tietää että on.

      Ja suoraan sanoen, jos tiedän että nainen on korviaan myöten pikavipeissä tai laskut rästissä, niin semmoinen friidu kyllä jää ihan parin illan tuttavuudeksi, sori vaan. Mä en rupee elättään tuhlareita tai muita hepsankekkoja jotka eivät hallitse edes omaa tiliään, semmoisiin ei voi luottaa pidemmän päälle. Kokemuksia on ja niistä on otettu opiksi. Köyhä saa olla muttei tyhmä.

    • tarkkamarkkanen

      Minä maksan laskuja 2-3 kertaa kuukaudessa. Avaan postit päivittäin ja laitan maksamattomat laskut käsilaukkuuni. Sieltä ne sitten otan, kun on maksun aika ja maksan ne työkoneelta tai kodista käsin. Usein maksan laskut samalla, kun avaan konetta muutenkin. Salasanan osaan ulkoa ja pankin tunnuskoodit on helppo kaivaa esille. Samoin sähkö-, kännykkä- ja nettilaskut olen tallentanut nettipankissa laskupohjiksi, jolloin ei tarvitse syöttää kuin euromäärä ja viitekoodi.

      Itse syötän laskut nettipankkiin yleensä etukäteen, sillä laskuissa on yleensä aina vähintään 14 pv maksuaikaa. Jos kyseessä on alle 50 euron maksu, laitan sen menemään tililtä yleensä samantien. Silloin on helpompi hahmottaa, että paljonko on aikaa palkkapäivään ja paljonko on rahaa jäljellä, kun kaikki kuukauden aikana erääntyvät laskut on maksettu ja kun tankkaa kerran viikossa, niin mitä niiden menojen jälkeen jää päivää kohti rahaa jäljelle.

      Itselläni on isot menot (iso asuntolaina) ja hätätilanteessa turvaudun Visa-korttin. Olisko kerran jäänyt joku lasku maksamatta (meni vahingossa mappiin vaikka oli maksamatta) ja kerran on mennyt ulosottoon Elisan lasku, kun muutin ja irtisanoin liittymän, niin jostakin syystä irtisanominen ei rekisteröitynyt, vaan uuteen asuntooni tuli puolen vuoden päästä isot laskut maksamattomista laskuista. Kirjallisella vastineellani selvisin tilanteesta eikä tarvinnut maksaa mitään.

      Itse edellytän, että mahdollisella tulevalla miesystävälläni on raha-asiat hallussa. Miten voisin edes muuttaa miehen kanssa yhteen, jos en tietäisi, että onko hän maksanut sovitut laskut esim. puolet sähkölaskusta ja netistä??? Minulle raha-asioiden täsmällinen hoitaminen tuo turvallisuuden tunnetta, että pärjään.

    • ....................

      Maksan kaikki laskut ennen eräpäivää, vuokran maksan heti kun rahat tipahtaa tilille.

    • sinkkuonrumasana

      Mä maksan aina laskut ajoissa. Yleensä vieläpä ennen eräpäivää, vaikka se nyt ei todellakaan ole järkevää, mut en jaksa kirjautuu verkkopankkiin sata kertaa kuussa aina jonkun laskun eräpäivän takia.

      Mulla ei koskaan ole ollut mitään ulosotossa ja yhden kerran on tullut karhulasku. Sekin sen takia, et olin kadottanut ja unohtanut sen laskun.

      Yritän säästää, joskus onnistuu ja joskus ei. En ole kenellekään mitään velkaa, mut enpä kyl omistakaan yhtään mitään ja se sopii mulle oikein hyvin.

      Jos kumppanillani olisi talous ihan retuperällä, niin en pitäisi siitä, mutta ei se ole ollut mikään este yhdessäolemiselle. Kukin tyylillään.

    • jackaroo

      Kyllä minä laskut aina muistan ajallaan maksaa. Syötän yleensä laskut useampi kerrallaan nettipankkiin odottamaan maksua ja vuokra menee automaattisena maksuna.

      Yhden kerran olen laskut unohtanut maksaa, kun en ollut muistanut ottaa lehden välissä ollutta laskua pois. Olin tilannut jonkin kampanjatarjouksen (pari lehteä ja jokin tilaajalahja) ja löysin tuon maksamattoman laskun pari vuotta eräpäivän jälkeen. Eipä tuosta mitään muistutusta tullut ja luottotiedotkin on vielä kunnossa. Yhden kerran olen joutunut maksamaan vuokran pari päivää myöhässä, kun sossussa viivyttelivät rahojen kanssa ja tilillä ei ollut tarpeeksi rahaa.

    • etrretertewrt

      "Mikäli et maksa päivään xxx mennessä siirrämme saatavamme perintään." Yleensä maksan tollaset uhkauslaskut vasta viimeisenä päivänä, ihan vittuillakseni.

      Joskus joo unohtuu joku lasku sitten tulee tollasia uhkauslaskuja ja alkaa vituttamaan. muuten maksan laskut jopa etuajassa, eli noin kerran kuukaudessa kaikki kerralla pois.

    • alea_iacta_essi

      Kyllähän minä kiltisti olen maksanut kaikki laskuni eräpäivään mennessä, jos vaan on ollut rahaa. Ei ole maksuhäiriömerkintää.

    • tarantiino_

      Kylläpä ne ajallaan tulee maksettua.
      Se että jättää laskut maksamatta kertoo kyllä ihmisestä aika paljon sit muutenkin. Mitään en vihaa niin paljon kun epäluotettavia ihmisiä, sitä, että ei pidetä sitä mitä luvataan, tai tehdään asiat päin persettä. Harvoin tapaa ihmisen johon vois oikeen luottaa.! Oonko koskaan tavannu, jään miettimään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sosiaaliturvasäästöt kohdentuvat usein samoihin ihmisiin useampaan kertaan

      ja ihmisiä putoaa kiihtyvällä tahdilla toimeentulotuelle eli köyhien määrä kasvaa eksponentiaalisesti Suomessa. https:
      Maailman menoa
      375
      1860
    2. Olisiko sinulla mitään toiveita?

      Miten sinä toivoisit minun sinua lähestyvän? Mitään mitä olisi tosi hyvä tietää ennen sitä? Jos ei sen kummempia, niin
      Ikävä
      49
      1577
    3. Miksi toisten toiveet ahdistavat teitä?

      Kertokaapa miksi toisen ihmisen toiveet mahdolliselle kumppanilleen ahdistavat niin kovasti? Oletatko, että hän vaatii j
      Sinkut
      208
      1270
    4. Mitä tuntemuksia

      sinulle tulee, kun hän ilmestyy näköpiiriin? Vaihtelevatko ne?
      Ikävä
      84
      1056
    5. En nii kui tiiä yhtään

      Mikä suussa kiehtoo, vaikka kaiken pitäisi olla ihan hyvin! Mä niin haluaisin nähdä sut:)
      Ikävä
      58
      918
    6. Oletko kertonut tästä

      Meidän oudosta jutusta kenellekään? Olen kertonut ystävälleni, että olet saanut minut sekaisin…, mutta tästä hän ei tied
      Ikävä
      48
      712
    7. T mies missä oot

      T mies pääsetkö lähtemään sieneen villasukat tein sulle 💕🐶
      Ikävä
      67
      711
    8. Homouden synti

      Kerrotaan faktoja alkuun. On olemassa vain kaksi sukupuolta ja aviolIiitto on vain ja ainoastaan miehen ja naisen välin
      Luterilaisuus
      256
      707
    9. Turun tunnin juna toteutetaan

      Köyhiltä viedään mutta tunnin juna Turkuun viedään läpi. Puhaltakaa PS nyt tämä poikki! https://www.hs.fi/politiikka/ar
      Perussuomalaiset
      101
      678
    10. huono vai hyvä juttu

      Miten ulkopuoliset reagoisivat jos olisit kaivattusi kanssa yhdessä....?
      Ikävä
      46
      640
    Aihe