Olen yrittänyt etsiä neuvoja, mutta jokapaikassa tuntuu olevan vinkkinä se, että pullat leivotaan jo valmiiksi jääkaappiin ja paistetaan aamulla. Jääkaappiin ei kuitenkaan millään mahdu, joten pari kysymystä taikinasta:
-Taikina valmistetaan kylmään nesteeseen?
-Pitääkö vielä aamulla kohottaa huoneenlämmössä vai vaivataanko suoraan kylmänä ja leivotaan ( kohotus) ?
Kiitokset vastauksista :) säästäisin näin vähän kalliita aamutunteja!
pullataikina yöksi
10
10564
Vastaukset
- ei pullaa kiitos
En ole kuullutkaan koko yön jääkaapissa pidettävistä pullista, mutta olen leiponut vuosia sitten vaniljapullia joissa taikina tehtiin kylmään maitoon ja niiden annettiin nousta pari tuntia huoneenlämmössä. Jääkaappisäilytys on varmaan pakollista sen takia että pullissahan on maitoa joka happanee huoneenlämmössä yön aikana?
- Oikaisua
"Jääkaappisäilytys on varmaan pakollista sen takia että pullissahan on maitoa joka happanee huoneenlämmössä yön aikana? "
- eiköhän se ole kuitenkin se hiiva, joka käy loppuun ja taikina happanee, jos on lämpimässä tuntikausia. Vaikka olisi veteen tehty pullataikina niin silti käy loppuun yön aikana ja menee pilalle. Jääkaapissa on sen verran viileää, että taikina kohoaa, mutta ei kuitenkaan liian nopeasti. Aamulla on valmista paistettavaksi.
- aamuvirkku...
Taikina säilyy jääkaapissa yön yli, mutta ei huoneenlämmössä. Tee kylmään nesteeseen ja kuivahiivalla plus juoksevalla margariinilla. Aamulla kun napsaat valot päälle nosta samantien taikina huoneenlämpöön kohoamaan, menee noin 20 min kun voit alkaa pyörittelemään (siinä välissä ehdit lämmittää uunin valmistella pellit ) ja anna sitten vielä nousta pellillä kymmenkunta minuuttia.
Huotsikalla töissä ollessani piti olla aamuksi tuoreet munkit klo 6:ksi paistettuna, eli iltavuoro teki taikinan aina jääkaappiin yöksi ja alotin
hommat klo 4.45. Jos oisi pitänyt taikinan teosta lähteä niin varmaan 3 pintaan viimestään töihin...
Itse asiassa taikina on parempi jos se saa olla kylmässä yön yli, tämä koskee myös pizzaa. - ...
Taikina säilyy huoneenlämmössäkin, kunhan se on riittävän kosteaa eikä kuivahda liikaa yön aikana. Pitkässä nostatuksessa ainoa ongelma on taikinan pinnan liiallinen kuivahtaminen, jos jauhoja on liikaa.
Kaupan pakastecroissanteistakin tulee paljon parempia, kun ne jättää jo illalla uuninpellille huoneenlämpöön sulamaan ja paisumaan, aamulla uuniin. - MM
"Pitkässä nostatuksessa ainoa ongelma on taikinan pinnan liiallinen kuivahtaminen, jos jauhoja on liikaa."
- jaa, mä kun luulin että ongelmana on taikinan käyminen loppuun hiivan ja sokerin osalta, jolloin siihen tulee hapan käynyt maku..
Jääkaapissa olen yön yli nostattanut metallisessa leipävuuassa leipätaikinaa ja paistanut aamulla. Hyvin on kohonnut kylmässä ja mahtuu paremmin jääkaappiin kuin kokonainen pelti. Kai siinä vuuassa voi pullaakin yön yli nostattaa. Munalla voitelu ja raesokerit vaan pintaan aamulla. - ...
Loppuunkäymiseen menee ennemminkin ehkä pari viikkoa. Yhdessä yössä käyminen pääsee vasta hyvin käyntiin ja taikina saa jo jonkin verran hyvää makua.
- Oikaisua..
"Loppuunkäymiseen menee ennemminkin ehkä pari viikkoa."
Heh, nyt puhutaan pullataikinasta eikä viininteosta :)
- sanoisin, että jos käytät hiivaa ja sokeria pullataikinassa niin tasan tarkkaan alkaa kuplimaan aika iloisesti tuntikausia kestävässä kohotuksessa huoneenlämmössä. Hiiva käyttää ravinnoksi sokeria, jolloin makeus taikinasta häviää, kun on liian kauan kohonnut.Tulee aikas hapanta pullaa eikä hiiva enää jaksa kohottaa koska se on palanut loppuun. Tapahtuu näet sellainen käymisprosessi.
Ps. Eihän kotiviinikään ole kovin makeaa enää kun siihen laitettu hiiva ja sokeri ovat pulputtaneet aikansa käymisastiassa. Aikas hapanta on lopputulos.. - ...
Oikaisua.. kirjoitti:
"Loppuunkäymiseen menee ennemminkin ehkä pari viikkoa."
Heh, nyt puhutaan pullataikinasta eikä viininteosta :)
- sanoisin, että jos käytät hiivaa ja sokeria pullataikinassa niin tasan tarkkaan alkaa kuplimaan aika iloisesti tuntikausia kestävässä kohotuksessa huoneenlämmössä. Hiiva käyttää ravinnoksi sokeria, jolloin makeus taikinasta häviää, kun on liian kauan kohonnut.Tulee aikas hapanta pullaa eikä hiiva enää jaksa kohottaa koska se on palanut loppuun. Tapahtuu näet sellainen käymisprosessi.
Ps. Eihän kotiviinikään ole kovin makeaa enää kun siihen laitettu hiiva ja sokeri ovat pulputtaneet aikansa käymisastiassa. Aikas hapanta on lopputulos..Hiiva käyttää ravinnokseen vehnän tärkkelystä ja käy aika hitaasti - sokeria ei pidä missään nimessä lisätä, epäilemättä se vain pilaa maun.
- Kokenut leipoja
... kirjoitti:
Hiiva käyttää ravinnokseen vehnän tärkkelystä ja käy aika hitaasti - sokeria ei pidä missään nimessä lisätä, epäilemättä se vain pilaa maun.
Jaa, ettei pullataikinaan sokeria? No sehän on sitten ranskista :D
"epäilemättä se vain pilaa maun. "
- kokemusta asiasta ei sinulla siis ole, vaan epäilet? Saanen olla eri mieltä ja kokemusta minulla leivonnasta on vuosikausia.
Katsos kun leipätaikinaankin laitan sokeria, siirappia tai hunajaa pikkaisen juuri hiivalle ravinnoksi. Leipä kohoaa paljon paremmin ja nopeasti siten. Sokeri kun ei jää makeudeksi, vaan hiiva käyttää sen ravinnoksi. Aivan valtavan hyvää leipää tulee ainakin minun uunista :). Voisin, minä puolestani epäillä, että isompi mahdollisuus on saada hiivanmakuista leipää, jos hiiva ei ole päässyt käymään kunnolla loppuun, koska sille ei ole ravintoa ollut sokerista. Kaikissa leipäohjeissa ei valitettavasti aina mainita sokeria tms ja sitten ohjetta noudattaneet ihmettelevät että miksi taikina ei kohoa kunnolla!!! Pullataikina jää makeaksi, mikä on tarkoituskin, koska sokerimäärät on aika isoja.
- hunaja muuten
lisää pullan ja leivän säilyvyyttä 2-3 ruokalusikalista litran taikinaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.1832024Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin681702Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä811504En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin1461406- 481334
90-luvulla maa syöksyi lamaan, ja silloinkin oli syypäinä samat tahot kuin nyt
Laman aiheuttajat olivat demarivetoinen virheellinen finanssipolitiikka, sekä ay-liikkeen taipumattomuus tilanteessa mik1201086- 173987
Vakava varoitus perussuomalaisista!
Keskustan Annika Saarikolta veret seisauttavaa tekstiä, lukekaa uutinen kokonaisuudessaan, tässä siitä maistiainen: ”Ke214947Mä olisin niin iloinen
Jos vielä joskus nähtäis.. Ollaanko tulkittu mies toisiamme väärin?. Kumpikin luuli ettei toinen tykkää, vaikka molemmat60784Olisitko ihminen minulle. Ihan ihminen vain.
Tiedätkö, että saan kyyneleet silmiini, niin syvästi sinua kaipaan. Meidän välillä on jotain todella syvää, kaunista ja44781