Olen saanut lahjaksi 600g pakasetetun kauriinpaistin ja nostin sen sulamaan.
Tarkoitus oisi tehdä siitä huomenna ruokaa tyyliin "tuhlaajatyön paluu",
eli vähän semmoisen juhlavamman herkun vieraille.
Onko kellään kokemusta siitä kannattaako sille tehdä ennemmin punaviini- vai kermapohjainen haudutusliemi ?
Tai muita hyviä valmistusvinkkejä ?
En ole laittanut ennen kaurista, arvelisin että maku on jotain miedompaa kun hirvi ja nauta ?
Lisukkeeksi tulee uudet perunat ja näin kesän kunniaksi- lanttulaatikko
(tytön lempiruoka) sekä se wanhan ajan salaatti mihin tulee pelkkää revittyä salaattia kermaan viinietikkaan sekoitettuna, sekä apposia
sulatetun voin kanssa.
Jälkiruoaksi metsämansikkaa (jos löydän) ja kotitilajäätelöä.
Kauriinpaisti
13
10860
Vastaukset
- riistasta hyvää
Josko osaisit sanoa mikä paisti se on? Onko sisä- ulko- vai paahtopaisti?
Meinaan vaikuttaa ohjeistukseen. 600g siitä ei monelle lihaa heru.
Uudet perunat on toki hyviä, mutta ei välttämättä sovi parhaiten kauriin paistin kanssa. Tai keitä ne ensin ja paista sitten pinta salvia voissa niihin.- -solja-
Huomenta , en vielä oikein tiedä ennekuin se sulaa, päällä lukee kaurispaisti... veikkaan muodon puolesta että ulkopaisti. Ajattelinkin tuota määrää, mutta laitan sitten lisäksi vielä jotain muuta, jos vierasmäärä kasvaa.
Meinaatko että uudet perunat ei kävisi kauriille ? onko hyvää ideaa
mikä olisi parempi vaihtoehto?
Salviaa kyllä löytyy , samoin muita yrttejä
- hyvää kaurista
No ne uudet perunat on hyvä kun ensin keität ja sitten laitat voin ja salvian kanssa vielä niihin paistopinnan, salvian maku sopii hyvin kauriille.
Ulkopaisti tarvitsee vähän mureutusta. Kun se sulaa niin tee pikamarinointi siihen. Sitruunan mehu ja vähän vaikka rypsiöljyä muovipussiin ja paisti sinne pariksi tunniksi.
Kuumenna uuni 125C. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Kääri liha tiukasti folioon ja pane liha uuniin ja anna sen paistua kunnes sisälämpö 60C.
Jos olisi sisäpaisti, niin jättäisin sisälämmön 56C.
Kuulota sipuli voissa. Kaada punaviini 2dl kasariin ja keitä kokoon, lisää foliosta saatu riistaliemi ja vähän lihalintä, anna kiehua kunnes jäljellä noin 4dl.
Siivilöi ja sekoita maissitärkkelys joukkoon, suurusta sillä kastike. Kiilota vielä voinokareella.
Hieno lisäke olisi palsternakka/ perunapyre, mutta näin kesäaikaan nuo salviapotut on ihan ok. Se lanttulaatikko kuulostaa kyllä tosi oudolta.
Itse tekisin vaikka rakuunaporkkanat, tai kanttarellit, jos niitä jo löytyy. - -solja-
Kiitos, se on nyt puolikohmessa, mutta laitan tämän ohjeen mukaan marinadiin, saa tosin olla siinä aamuun mutta se ei haitanne.
Eli siis punaviini ennemmin kuin kerma ? Tuokin on hyvä tietää, kun en ole koskaan kaurista tehnyt, muuta riistaa kyllä.
Valmista pitäis olla huomenna iltapäivällä.
Niin se lanttulaatikko on tytön toive, hän kun syö sitä ihan kesät talvet
ja ei nyt tietystikkään ihan nappi tuolle paistille mutta mikä jottei.
Itsekkin tykkään kun se on paistettu rapeapintaiseksi voi-korppujauhokuorrutteella ja imeltynyt hyvin.
Paljon kiioksia ohjeesta.
Tosiaan tämä menu on nimeltään "tuhlaajatytön paluu" ja huomenaamuna vielä toinen koitos löytä enempi metsämansikkaa, nyt oli vain lähinnä mustikkaa ja juolukkaa.
Niin-- juolukkaa on aika paljon itse en sitä juuri marjana arvosta
mutta siitä sitten vaikka kiisseliä tai... ? (onko idiksiä )- -solja-
Kokemuksia kauriista.
Oli punaviini-öljy-sitruunamarinadissa yön yli ja aamulla laitoin 125 asteiseen uuniin hautumaan folion sisään ja lähdin ostoksille.
Parin tunnin päästä olin kotona- haju oli suoraan sanoen etova.
Liha ei varmaankaan ollut pilaantunutta mutta se omituinen riistan haju oli niin voimakas että piti lykätä kaikki ikkunat selälleen.
Onneksi oli hätävara possunfilettä josta sitten tein nuijitut leikkeet.
No mutta- kokemusta on nyt mutta tämä haju ei irtoa käsistä pesemälläkään. Sitruunaa pitää ostaa huomenissa ! Ainoa joka tästä nauttii on talon koira, se on kuolannut kuono pystyssä uunin edessä ja minä koitan häivyttää hajuja .
Muuten lanttulaatikko, uudet perunat ja wanhan ajan salaatti upposi hyvin ja samoin jälkiruokaletut kera jäätelön ja lemon curdin. Possu on nyt niin satavarma tapaus että siinä ei voi epäonnistua...
Vaan 2 kokemusta kauriista- ensimmäinen ja viimeinen, mielummin niitä katselee lunnossa villinä juoksentelemassa.... - Anonyymi
-solja- kirjoitti:
Kokemuksia kauriista.
Oli punaviini-öljy-sitruunamarinadissa yön yli ja aamulla laitoin 125 asteiseen uuniin hautumaan folion sisään ja lähdin ostoksille.
Parin tunnin päästä olin kotona- haju oli suoraan sanoen etova.
Liha ei varmaankaan ollut pilaantunutta mutta se omituinen riistan haju oli niin voimakas että piti lykätä kaikki ikkunat selälleen.
Onneksi oli hätävara possunfilettä josta sitten tein nuijitut leikkeet.
No mutta- kokemusta on nyt mutta tämä haju ei irtoa käsistä pesemälläkään. Sitruunaa pitää ostaa huomenissa ! Ainoa joka tästä nauttii on talon koira, se on kuolannut kuono pystyssä uunin edessä ja minä koitan häivyttää hajuja .
Muuten lanttulaatikko, uudet perunat ja wanhan ajan salaatti upposi hyvin ja samoin jälkiruokaletut kera jäätelön ja lemon curdin. Possu on nyt niin satavarma tapaus että siinä ei voi epäonnistua...
Vaan 2 kokemusta kauriista- ensimmäinen ja viimeinen, mielummin niitä katselee lunnossa villinä juoksentelemassa....Olet sitten pilannut yhden metsän arvokkaimmista tuotteista. Pitäydy porsaanlihassa niin tulee vähemmän vahinkoa. Älä kuitenkaan yleistä, jos sinä et osaa niin joku muu pystyy olemaan pilaamatta yhden helpoimmista ruuanalaittotehtävistä. Suolaa ja mustapippurirouhetta, ruskistus ja uuniin. Pois uunista, kun 60C. kastikkeet jne maun mukaan mutta tuo paistin laittaminen on helppoa kuin pölkyltä putoaminen.
- Metsämiehenmuija
Punaviini pilasi sen. Suola ja korkeintaan mustaapippuria pintaan. Rautapannulla voissa jos pyörittelis ennen folioon käärimistä. 125 ja useamman tunnin saa olla..
- Grillimamma
Stoop. Hellä keittäminen vedessä pikavisiitti uunissa niin ravintolatason herkku taattu. Kastikkeeksi knorr viherpippuri pussista. Ethän jätä lihaa punaiseksi!
- savolaisakka
Tuskin yli 8v vanha hirveesti enää punertaa! Kuka oikeesti jaksaa kaivaa vuosia vanhoja ketjuja tänne, ei aloittaja varmaankaan enää neuvoja tarvii.
- todellavanhakokki
Vajakki grillimamma jaksaa, kun ei ymmärrä mistään mitään niin ainakin voi opettaa muita miten pitää hommat hoitaa. Grillimamman jutut voi jättää väliin, puhdas vajakki.
- eitulismielenkään
Punviini ei mitään pilaa.
Liha on ollut pilaantunutta ennen sulatusta. Näitähän myy paljon eräs ulkomainen kauppaketju.
Itse ostin kerran muistaakseni jotain brasialialaista härkää tms. Kun sulatin sen, se oli heti poisheittokunnossa. Viimeinen kerta kun sen liikkeen tavaraa ostin. - riis_ta
Vastaisuudessa
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2015/02/kauriinpaisti.html'
https://anna.fi/reseptit/peurapaisti-ja-uunijuurekset
https://www.meillakotona.fi/reseptit/metsakaurispaisti-ja-madeirakastike
https://anna.fi/reseptit/kaurispaisti-ja-viskikastike
Näitä mukaelemaan ja mausteeksi katajanmarjaa . Teden paistin aina padassa pitkällä haudutuksella.- Anonyymi
Löysin tämän keskustelun kun pohdin miten laitan kaurispaistin. No sävelsin lopulta itse. Ensin maustoin luullisen kauriinpaistin suolalla, grillausmausteella, mustapippurilla, valkosipulijauheella ja pieni ripaus valkopippuria, sitten ruskistin sen valurautapadassa kauttaaltaan voissa ja öljyssä, lisäsin silputun sipulin pohjalle, isoja keittojuureksia noin 1/2 pussia, kuumaa vettä ja lihaliemikuutio. Sen jälkeen valelin paistin pinnan siirapilla ja ripottelin päälle grillausmaustetta. Sitten uuniin 150 asteeseen, kunnes sisälämpötila 70 astetta, sitten pudotin lämpötilan 100 asteeseen kunnes sisälämpötila 80 astetta ja sitten uuni pois päältä ja annoin hiljakseen jäähtyä uunissa. Hyvää tuli, sisältä hieman suolatonta, ehkä pitäisi suolata paisti suolavedessä ennen laittamista.
Minkäänlaista hajuhaittaa ei ole tullut asuntoon, eikä liioin käsiin, Soljan kauris oli melko varmasti pilaantunutta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123690MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar721934Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5421598Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin811224Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671057Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s33988Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214888Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60853- 171844
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3778