Totta vai vetinen taru?

Arkin mitat taruako?

Harva kertomus tunnetaan yhtä laajalti
kuin kertomus Nooan ajan tapahtumista.

Se esitetään Raamatussa 1. Mooseksen kirjan luvuissa 6–9,
mutta
oma versionsa on myös Koraanissa ja
lukemattomien kansojen legendoissa kautta maailman.

Onko vedenpaisumus todella tapahtunut,
vai onko kyseessä vain
vertauskuvallinen tarina ihmisten kannustamiseksi toimimaan oikein?

Teologit ja tutkijat ovat kiistelleet tästä vuosisatoja.

Raamattu, Jumalan sana,
ei kuitenkaan jätä sijaa epäilyksille:
vedenpaisumuskertomus ei ole tarua vaan totista totta.

.
1. Mooseksen kirjassa kerrotaan _täsmällisesti_,
- minä vuonna,
-missä kuussa ja
-minä päivänä vedenpaisumus alkoi,
mihin ja milloin arkki pysähtyi
ja koska maa oli täysin kuiva.

Myös arkista mainitaan tarkkoja yksityiskohtia:
miten tilat oli järjestetty,
mitkä olivat sen mitat ja
mitä materiaaleja sen rakentamiseen käytettiin.

Sitä vastoin taruissa asioita kuvaillaan yleensä ylimalkaisesti.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anttipatti

      ==Harva kertomus tunnetaan yhtä laajalti
      kuin kertomus Nooan ajan tapahtumista.

      Raamatussakin toistettu vanha maakäsitys oli laajalle levinnyt, miksi ihmeessä uskovaiset eivä samalla perusteellat pidä Raamatun maakuvausta enää todellisena, vaikka se oli laajalle levinnyt?

      • Tellus

        **Raamatussakin toistettu vanha maakäsitys**

        millainen se on ?
        Anna raamatunjakeet?


      • Anttipatti
        Tellus kirjoitti:

        **Raamatussakin toistettu vanha maakäsitys**

        millainen se on ?
        Anna raamatunjakeet?

        ....millainen se on ?
        Anna raamatunjakeet?

        No tässä on aluksi muutamia, jos on epäselvää, niin kysy ihmeessä, koitan sitten auttaa:

        Job 9:6; Job 38:6; 1. Sam.2:8; Jes. 24:18; Jes. 48:13; Jes. 51:12, 13; Jes. 51:16; Ps. 18:15; Ps.19:2-6: Ps. 99:1; Ps. 93:1; Ps. 104:2-6; 1. Aik. 16:30; Job 26:11; Job 37:18; 2. Sam. 22:8; 1. Moos. 1:6-8; Ps. 24:1, 2; Ps 148:4; 2. Kun. 7:2, 19; Jes. 24:18; Mal. 3:10; 1.Moos 7:11; 1. Moos. 8:2; Saarn. 1:5,6; 4. Moos. 16:30-33; Jes. 14:9; Jes. 14:15; Dan. 4:10, 11; Matt. 4:8; Matt. 24:30, 31; 1. Moos. 7:11; 2. Moos. 24:10 ja Dan. 12:3.


    • tarkkaa on

      1. Mooseksen kirjassa kerrotaan _täsmällisesti_,
      - minä vuonna,
      -missä kuussa ja
      -minä päivänä vedenpaisumus alkoi,
      mihin ja milloin arkki pysähtyi
      ja koska maa oli täysin kuiva.

      Myös arkista mainitaan tarkkoja yksityiskohtia:
      miten tilat oli järjestetty,
      mitkä olivat sen mitat ja
      mitä materiaaleja sen rakentamiseen käytettiin.

      Sitä vastoin taruissa asioita kuvaillaan yleensä ylimalkaisesti.*****************

      Jeeuksestakin esitetään Sukuluettelo,
      ei sanota
      Raamatussa että
      *elipä kerran Nasaretissa Jeesus*

    • Tarua mikä tarua

      Kun puhutaan puutaheinää, uskotko siihen aina, jos e tehdään _täsmällisesti_ ja yksityiskohtia viljellen?

      Tässä tapauksessa ei edes laskemasi vuosi voi pitää paikkaansa. Valitettavasti.

    • Totta tosiaan

      Raamatussa kerrotaan valtavan tulvan aiheuttamasta katastrofaalisesta ihmisten ja eläinten tuhosta, joka tapahtui 4400 vuotta sitten. Mitä todisteita on siitä, että kyseessä oli tosiaan maailmanlaajuinen vedenpaisumus eikä vain paikallinen tulva jossakin päin Lähi-itää?
      Eräs kiinnostava piirre ovat ne mammuttien ja sarvikuonojen jäännökset, joita on löydetty eri osista maailmaa. Jotkin niistä ovat löytyneet Siperian maaperästä, toiset ovat säilyneet Siperian ja Alaskan jäässä. Joidenkin mahasta löytyi sulamatonta ravintoa tai hampaista vielä vielä pureskelematonta ruokaa, mikä osoittaa niiden kuolleen yhtäkkiä. Syöksyhampailla käydyn kaupan perusteella arvioidaan, että kymmenientuhansien tällaisten mammuttien luita on löytynyt. Monien muidenkin eläinten, esimerkiksi leijonan, tiikerien, karhujen ja hirvien, fossiileja on löytynyt samoista kerrostumista, mikä saattaa osoittaa kaikkien näiden eläinten tuhoutuneen samanaikaisesti. Jotkut ovat pitäneet tällaisia löytöjä varmoina fyysisinä todisteina kaikkialle ulottuneen tulvan aiheuttamasta nopeasta ilmastonmuutoksesta ja äkillisestä tuhosta.
      Toiset kuitenkin mieluummin selittävät näiden eläinten kuolleen jonkin muun syyn kuin maailmanlaajuisen katastrofin takia. Se, että vedenpaisumus on tapahtunut, ei ole riippuvainen tällaisten fossiilien ja jäätyneiden eläinten jäännösten todistuksesta
      Vedenpaisumuksen kaltainen tuhotulva, jossa koko silloinen maailma huuhtoutui pois, oli eloon jääneille unohtumaton kokemus. Seem, joka eli vedenpaisumuksen jälkeen 500 vuotta, pystyi kertomaan tapauksesta monille sukupolville. Hän kuoli vain kymmenen vuotta ennen Jaakobin syntymää Mooses tallensi aidon kertomukseen 1. Mooseksen kirjaan. jonkin aikaa vedenpaisumuksen jälkeen, kun jumalaa uhmaavat ihmiset rakensivat Baabelin tornin, jumala sekoitti heidän kielensä ja hajotti heidät "yli koko maan Pinnan" 1. Moos. 11:19
      Oli täysin luonnollista että nämä ihmiset veivät mukanaan kertomuksia vedenpaisumuksesta ja siirsivät ne isältä pojalle. Se, että on olemassa muutamien kertomusten sijasta satoja eri kertomuksia suuresta vedenpaisumuksesta ja että tällaisia kertomuksia löytyy monien alkukantaisten heimojen perinteestä eri puolilta maailmaa, on voimakas todiste siitä, että kaikilla näillä ihmisillä oli yhteinen alkuperä ja että heidän varhaiset esi-isänsä olivat kokeneet yhdessä vedenpaisumuksen.
      Lisää tutkittua asiaa otsikon aiheesta:

      • Totta tosiaan

        Näillä vedenpaisumuksesta kansantarinoilla on joitakin merkittäviä yhtäläisyyksiä Raamatun kertomusten kanssa.
        1. Turvapaikka muutamille eloon jääneille
        2. Muutoin maailmanlaajuinen veden aiheuttama elämän tuhoutuminen
        3. Ihmiskunnan siemenen säilyminen elossa.
        Egyptiläisillä, Kreikkalaisilla, Kiinalaisilla,, Britanian druideilla, polynesialaisille, Eskimoilla, ja Grönlantilaisilla, Afrikkalaisilla, Hinduilla ja intiaaneilla on kaikilla omat vedenpaisumuskertomuksensa.
        Teoksessa The international Standard Bible Encyclopediassa sanotaan: "Vedenpaisumuskertomuksia on löytynyt lähes kaikkien kansakuntien ja heimojen keskuudesta. Vaikka niitä esiintyy yleisemmin Aasian mantereella ja aivan sen eteläpuolella sijaitsevilla saarilla sekä Pohjois-Amerikan mantereella, niitä on löydetty kaikilta mantereilta. Tunnettujen kertomusten yhteismäärä on jopa n. 270. Vedenpaisumuskertomuksen yleismaallisuutta pidetään tavallisesti todisteena siitä, että tulva on kerran tuhonnut koko ihmiskunnan, ja sitä, että ihmissuvun leviäminen on saanut alkunsa yhdestä paikasta ja jopa perheestä. Vaikka perimätiedot eivät ehkä aina puhu samasta tulvasta, aivan ilmeisesti suurin osa kyllä puhuu. Se väite, että monet näistä vedenpaisumuskertomuksista johtuvat yhteyksistä lähetyssaarnaajiin, ei ole pitävä, koska useimmat niistä ovat sellaisten antropologien keräämiä, jotka eivät olleet kiinnostuneita Raamatun osoittamisesta oikeaksi, ja ne ovat täynnä mielikuvituksellisia ja pakanallisia aineksia ilmeisesti sen vuoksi, että ne ovat kulkeneet pitkään pakanayhteiskunnassa. Sitä paitsi jotkin näistä ikivanhoista kertomuksista ovat heprealaiskristillistä perinnettä kiivaasti vastustavien kirjoittamia.


    • Tosiaan

      Ihmiskunta on tosiaan jossain vaiheessa ollut vähissä, mutta tästä on kymmeniä tuhansia vuosia. Oli miten oli, Raamatun vedenpasumuskertomus ei voi pitää paikkaansa. Havainnot luonnosta kumoavat sen mahdollisuuden.

      • Totta tosiaan

        Menneisyydessä jotkin alkukantaiset kansat (Australiassa, Egyptissä, Fidzisaarilla, Seurasaarilla, Perussa, Meksikossa ja muualla) säilyttivät mahdollisia jäänteitä näistä vedenpaisumusta koskevista perinteistä viettämällä marraskuussa "esi-isien juhlaa" tai "vainajien juhlaa". Tällaiset tavat olivat muistoina vedenpaisumuksen aiheuttamasta tuhosta. Professori C. Plazzi Smyth sanoo kirjassaan: Life and Work at the Great Pyramid, että Juhlaa vietettiin Meksikossa 17 marraskuuta, koska "siihen aikaan maailmaa oli perinteen mukaan aikoinaan tuhottu ja he pelkäsivät, että samanlainen katastrofi voisi jakson lopussa tuhota ihmissuvun"
        J. Garnier kirjoittaa kirjassaan: The Worship of the Dead, kaikki viettävät tätä (vainajien) juhlaa täsmälleen tai melkein samana päivänä, jona vedenpaisumus Mooseksen kertomuksen mukaan tapahtui, nimittäin suunilleen marraskuutamme vastaavaan toisen kuukauden 17 päivänä. On kiinnostavaa, että raamatun mukaan vedenpaisumus alkoi "toisessa kuussa, kuukauden 17 päivänä"
        1. Mooseksen kirja 7:11
        Tuo "toinen kuu" vastaa meidän kalenterissamme lokakuun loppupuolta ja marraskuun alkupuolta.
        Muiden henkeytettyjen raamatunkirjoittajien antama vahvistus on voimakkaampi todiste vedenpaisumuksesta historiallisuudesta kuin alkukantaisten kansojen pakanalliset perinteet. Nuo henkeytetyt raamatunkirjoittajat, esimerkiksi Jesaja viittaavat 1. Mooseksen kirjan kertomukseen ja vahvistavat sen (Jesajan 54:9). Myös Hesekiel tunnustaa Nooan historialliseksi henkilöksi
        Hesekiel 14:14 , 18, ja 20.
        Pietari puhuu toistuvasti vedenpaisumuskertomuksesta kirjeissään
        1. Pietarin kirje 2:5, 3;5 ja 6.
        Paavali todistaa siitä suuresta uskosta, jota Nooa osoitti rakentaessaan arkin huonekuntansa varjelemiseksi elossa
        Heprealaisille 11:7.
        Luukas mainitsee Nooan Messiaan esi-isien sukuluettelossa
        Luukas 3:36


    • fossiilit rules

      fossiilien muododtumiseenkin
      menee miljoonia vuosia,
      kuten kivettyneet stetsonit todistavat :D

      • Noah nauraa

        Ja
        'kivikauden' ihmisen pääkallossa on luodinreikä, hahahaha


      • ...
        Noah nauraa kirjoitti:

        Ja
        'kivikauden' ihmisen pääkallossa on luodinreikä, hahahaha

        hianoo


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4993
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4533
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2911
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe