Tuonilmaisiin ?

Vanha ortodoksi

Mistä mahtaa tulla otsikossa mainittu sanonta, kun ilmoitetaan kuoleman jälkeen ihmisen siirtyneen "tuonilmaisiin". Sanonta on minua askarruttanut melkein ikäni, mutta en vain ole sitä kehdannut keneltäkään kysyä. Eksyvä ei siis kysy tietä.

5

10053

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Johannes

      Seuraava perustuu vain kielitajuuni, mutta oletan että sanaa on saatettu tutkia myös kielitieteellisesti. Ainakin Joensuun yliopistosta voisi löytyä joku, jolla olisi täsmällisempääkin tietoa.

      Sana "Tuonilmainen" lienee karjalankieleen perustuva runollinen ilmaisu. Sen kanta on mitä todennäköisimmin "tuoni", josta taas on johdettu
      kirjakielinenkin sana "Tuonela", siis kuoleman valtakunta.

      Ortodoksisessa kielenkäytössähän on muitakin tämänlaatuisia termejä, jotka todistavat lähinnä sitä, että ortodoksinen kulttuuri karjalais-suomalaisella alueella on vanhaa perua. Mainitsen muutaman esimerkin, joita tulee mieleen: slaaviminen, kristottaminen, riähkä, praasniekka, grobu, jääksiminen, pokoiniekka, moliminen, Jordanilla käynti, lihapyhälasku jne.

      • Lisbet

        Toinen tulkinta, tosin ihan evlut-pystymetsästä: olen aina kuvitellut, että sana tulee tuonpuoleisiin-sanasta, mutta haluaa korostaa, että ihminen on siirtynyt nimenomaan ylöspäin tuonpuoleiseen...


    • Netisufalija

      Matti Sidoroff on toimittanut kirjan: "Matka tuonilmaisiin - ortodoksinen hautauskirja", 1998, Ortodoksinen Veljestö, ISBN 951-97815-0-1

      Löytyisiköhän tuohonkin vastaus sieltä. Siis mars kirjastoon !

    • M-LS

      sanonnssa kuvastuu ortodoksisten karjalaisten käsitys siitä, että kun sielu lähtee ruumiista, niin se viipyy kuusi viikkoa tutuilla asunsijoillaan omassa kotipiirissään.

      Kun kuusnetäliset on sitten pidetty, katoaa sielu tuonilmaisiin eli tuonpuoleiseen maailmaan. Joskus vainaja tosin tämänkin jälkeen voi tulla esim linnun muodossa tervehtimään omaisiaan.

    • isä-Tuomas

      Tuonilmaiseen liittyy läheisesti käsite tämänilmainen. Ne siis tarkoittavat kahta maailmaa: tämänilmainen fyysistä näkyväistä maailmaa ja tuonilmainen tuonpuoleista maailmaa jossa vainajat ja henget asuvat.

      Tuonilmainen ei ole käsitteenä puhtaasti kristillinen vaan syntyi jo karjalaisen kansankulttuurin ja uskonnon aikana. mm. nainen oli välittäjä kahden maailman välillä ja antoi lapselle mahdollisuuden syntyä tuonilmaisesta tämänilmaiseen synnyttämisen kautta. Lapsi oli siis karjalaisen käsityksen mukaan olemassa ennen syntymää tuonilmaisissa. Tämä käsitys oli toki kristinuskon kannalta ongelmallinen.

      Karjalaisessa kansanuskossa nainen oli juuri välittäjä tuonilmaisen ja tämänilmaisen välillä. Kristinusko ei täysin poistanut noita käsityksiä sillä kansan mielessä Kristuksen syntymä ja Maria Jumalanäitinä saattoivat jopa tukea näitä käsityksiä. Nainen hoiti myös riittejä, joiden kautta tuonilmaisiin oltiin yhteydessä. Osa oli fyysisiä osa henkisiä esim. ääneenitkemistä. Fyysiseen riittiin (esim. sukuelinten paljastamiseen) viittaavat ainakin eräät muut välittäjätehtävään liittyvät sanat, jotka olivat suoraan naisen sukuelimeen viittaavia.

      Joskus riitit olivat suojelutarkoituksessa ja hyväksi, joskus naisen läsnäolo tilanteessa saattoi aiheuttaa epäonnea, esim. metsälle lähtiessä.

      Kristinuskon saapuessa välittäjän tehtävä laajeni myös muille, esim. papille ja ikonille. Tämän myötä naisen merkitys välittäjänä muuttui. Kansanuskossa naisen tehtävä liittyi noituuteen ja riitit olivat fyysisiäkin. Kristinuskon kautta välittäjätehtävä muuttui henkisemmäksi, rukoukseksi ja itkemiseksi. Eli "epäsiveellinen" muuttui siveellisemmäksi.

      Mutta edellä siis lyhyesti tuonilmainen-sanan merkityksestä ja siihen liittyvistä kysymyksistä.

      Mutta tuonilmainen on siis synonyymi sanalle tuonpuoleinen.

      iT

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2978
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1350
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1218
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      262
      1162
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      961
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      821
    Aihe