Ihmeellisen elämän aikataulu

Turkana

Pyysin Newscientistilta lupaa suomentaa ja julkaista täällä tämän mainion artikkelin:

http://www.newscientist.com/article/dn17453-timeline-the-evolution-of-life.html?full=true

ja sain vastauksen, jossa kerrottiin näin:

"If you wish to translate an article, permission is not required but please ensure you include the following statement: "(Title of magazine) agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation"

Eli kaikki mahdolliset käännösvirheet ja virheelliset termit menevät siis minun piikkiini eikä NewScientist-lehti ole lainkaan vastuussa suomennoksestani.

Tämä mainio artikkeli, joka sisältää alkuperäisessä linkissä myös tieteelliset lähteet linkkeineen, kertoo tiedemiesten selville saamasta elämän kehityksestä ja koska tällä palstalla on niin suuria väärinkäsityksiä elämän historiasta ja fossiiliaineiston järjestyneisyydestä, niin nyt on teilläkin tilaisuus saada hieman oppia (valitettavasti joudun jakamaan tekstin 5: osaan):

"On monia tapoja rekonstruoida elämän historiaa maassa. Sen ajanhetken osoittaminen, jolloin joku tietty tapahtuma täsmälleen tapahtui, on kuitenkin hankalaa. Tähän biologit käyttävät pääasiassa kahta menetelmää eli fossiileja sisältävien kivien ajoituksia ja "molekyylikelloa" elävien organismien DNA:sta.

Kummassakin menetelmässä on omat ongelmansa. Fossiiliaineisto on kuin elokuva, josta useimmat ruudut on leikattu pois. Koska fossiiliaineisto on niin epätäydellinen, jonkin tietyn evolutiivisen muutoksen ajoitus voi olla hankalaa.

Moderni geneettinen tutkimus ja tietämys antavat tutkijoille mahdollisuuden mitata kuinka eri lajit syntyivät toisistaan molekyylien tasolla ja täten he kykenevät arvioimaan kuinka paljon aikaa on kulunut siitä, kun eri linjoissa syntyivät eri lajit. Menetelmässä on kuitenkin ongelmia erilaisten tekijöiden vuoksi, varsinkin kaukaista sukua olevien lajien kesken, mikä tekee aikaisimman ajoituksen epävarmaksi.

Nämä vaikeudet tarkoittavat, että ajoitukset tällä aikajanalla täytyy ottaa arvioina. Yleisenä sääntönä on, että mitä kauemmas menneisyyteen mennään, sitä epävarmempia nämä geologiset ajoitukset ovat. Ajoitukset jotka ovat erityisen epävarmoja on merkitty kysymysmerkillä.

3,8 miljardia vuotta sitten?:

Tämä on tämänhetkinen paras arvaus elämän synnyn ajoituksesta Maassa. On hyvin mahdollista, että tämä ajoitus muuttuu lisätodisteiden valossa.

Jossakin vaiheessa kaukana menneisyydessä yhteinen kantamuoto synnytti kaksi elämän pääryhmää: arkit ja bakteerit.

Kuinka tämä tapahtui, koska ja missä järjestyksessä nämä ryhmät erosivat on vielä epävarmaa.

3,5 miljardia vuotta sitten:

Vanhin yksisoluisen organismin ajoitus.

3,46 miljardia vuotta sitten:

Jotkut yksisoluiset organismit käyttivät metaania ravinnokseen.

3,4 miljardia vuotta sitten:

Kivimuodostelmat läntisessä Australiassa, joita jotkut tukijat väittävät fossiloituneiksi mikrobeiksi on ajoitettu tämän ikäisiksi.

3 miljardia vuotta sitten:

Virukset ovat jo läsnä, mutta ne voivat myös olla yhtä vanhoja kuin elämä itsekin.

2,4 miljardia vuotta sitten:

Suuri vapaan hapen tuottaminen alkaa. Oletettavasti syanobakteerien fotosynteesirektion jätetuote -happi- alkaa muodostamaan ilmakehää. Veteen liuennut happi ruostuttaa vedessä olevan raudan ja upottaa sen pohjaan, jolloin merenpohjien huomattavat rautamuodostumat kehittyvät.

Viime aikoina kuitenkin jotkut tutkijat ovat haastaneet tämän idean. He ajattelevat, että syanobakteerit kehittyivät myöhemmin ja sen sijaan muut bakteerit hapettivat raudan hapen vielä puuttuessa ilmakehästä.

Kuitenkin useimmat muut ajattelevat, että syanobakteerit alkoivat tuottaa ilmakehään vapaata happea niinkin aikaisin kuin 2,1 miljardia vuotta sitten, mutta että tämä happi alkoi kerääntyä vasta muiden tekijöiden myötä, kuten mahdollisesti metaania tuottavien bakteerien vähentyessä. metaani reagoi hapen kanssa poistaen sitä ilmakehästä, joten mitä vähemmän metaania tuottavia bakteereja, sen enemmän ilmakehään olisi vapautunut happea.

2,3 miljardia vuotta sitten:

Maa jäätyy kokonaan tai lähes kokonaan ns. lumipallomaaksi ilmeisesti vulkaanisen aktiivisuuden puutteen vuoksi. Kun jää myöhemmin sulaa, tuo tapahtuma epäsuorasti vapauttaa lisää happea ilmakehään.

2,15 miljardia vuotta sitten:

Ensimmäiset kiistämättömät syanobakteerin ja fotosynteesin fossiilitodisteet: kyky hyödyntää aurinkoenergiaa ja hiilidioksidia ja hankkia niistä energiaa ja samalla vapauttaa happea ilmakehään sivutuotteena.

On olemassa myös joitakin todisteita aikaisemmasta fotosynteesistä, mutta nämä ovat kiistanalaisia.

24

757

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turkana

      "2 miljardia vuotta sitten?:

      Eukaryootteja, aitotumallisia soluja, soluja joilla on sisäisiä soluelimiä, soluorganellejä, kehittyy. Yksi avainorganelleista on tuma, solun kontrollikeskus, jossa geenit ovat DNA:n muodossa.

      Aitotumalliset solut kehittyivät, kun yksi yksinkertainen solu otti sisäänsä, "nielaisi" toisen ja nuo kaksi jatkoivat yhteiseloaan, esimerkki endosymbioosista. Symbiontista bakteerista kehittyi lopulta mitokondrio, joka tuottaa eukaryoottisoluille niiden tarvitseman energian.

      Myöhemmin, aitotumalliset solut "nielaisivat" fotosynteettisen bakteerin ja muodostivat niiden kanssa symbioottisen suhteen. Tuosta symbiontista kehittyi viherhiukkaset: organellit, jotka antavat viherkasveille niiden vihreän värin ja kyvyn muuntaa aurinkoenergiaa hyötykäyttöön.

      Eri eukaryoottien linjat hankkivat näin viherhiukkaset ainakin kolme eri kertaa eri tapahtumissa ja yksi niistä johti viherlevien ja viherkasvien kehittymiseen.

      1,5 miljardia vuotta sitten?:

      Aitotumalliset jakautuvat kolmeen eri ryhmään: nykyisten kasvien, sienien ja eläinten esi-isin ja ne kehittyivät siitä lähtien erillisesti. Emme tiedä missä järjestyksessä nuo erkanemiset toisistaan tapahtuivat. Tuohon aikaan ne kaikki kuitenkin olivat ilmeisesti vielä yksisoluisia organismeja.

      900 miljoonaa vuotta sitten:

      Monisoluinen elämä kehittyy näihin aikoihin.

      On epäselvää kuinka täsmällisesti ottaen tämä tapahtui, mutta yksi mahdollisuus on että yksisoluinen organismi kävi läpi samanlaiset vaiheet kuin nykyiset choanoflagellatat, kaulussiimalliset: yksisoluiset organismit muodostavat joskus kolonioita, jotka koostuvat monista eri yksilöistä. Kaikista yksisoluisista organismeista joita tiedetään esiintyvän, kaulussiimalliset ovat läheisintä sukua monisoluisille eläimille, mikä tukee tätä teoriaa.

      800 miljoonaa vuotta sitten?:

      Ensimmäiset monisoluiset eläimet kokevat ensimmäiset jakautumiset eri linjoihin. Ensiksi ne jakautuvat sieniin ja kaikkiin muihin -jälkimmäiset tunnetaan muodollisemmin nimellä eumetazoa.

      Noin 20 miljoonaa vuotta myöhemmin pieni ryhmä, jota sanotaan laakkoeläimiksi kehittyi erilleen muista eumetazoista. Laakkoeläimet ovat litteitä, n.1 millimetrin paksuisia levymäisiä eläimiä ja koostuvat ainoastaan kolmesta kerroksesta soluja. On ehdotettu, että ne olisivat viimeisiä yhteisiä esi-isiä kaikille eläimille.

      770 miljoonaa vuotta sitten:

      Planeettamme jäätyy jälleen toisessa lumipallovaiheessa.

      730 miljoonaa vuotta sitten:

      Kampamaneetit (Ctenophora) eroavat muista monisoluisista eläimistä. Kuten polttiaiseläimet, jotka pian seuraavat, ne luottavat vedenvirtaukseen niiden ruumiin onteloiden läpi hankkiessaan happea ja ravintoa.

      680 miljoonaa vuotta sitten:

      Cnidariansien kantamuoto (meduusojen ja niiden sukulaisten) eroaa muista eläimistä - vaikka vielä ei ole fossiilitodistetta siitä, miltä se näytti.

      630 miljoonaa vuotta sitten:

      Näihin aikoihin jotkut eläimet kehittivät bilateraalisen symmetrian ensimmäistä kertaa: tämä tarkoittaa sitä, että niillä on määrätty yläpuoli ja alapuoli samoin kuin etu-osa ja takaosa.

      Tästä kuinka tämä tapahtui tiedetään vähän. Kuitenkin acoelat, pienet laakamadot saattavat olla lähimmät selvinneet sukulaiset näille ihan ensimmäisille bilateraaleille eläimille. Todennäköisesti ensimmäiset bilateraalit eläimet olivat eräänlaisia matoja. Vernanimalcula guizhouena, jonka ikä on noin 600 miljoonaa vuotta, saattaa olla ensimmäinen bilateraalinen eläin fossiiliaineistossa.

      590 miljoonaa vuotta sitten:

      Bilateriat, nuo kaksikylkissymmetriset eläimet, käyvät läpi perustavaa laatua olevan evolutiivisen jaon: ne jakautuvat alkusuisiksi ja jälkisuisiksi pääryhmiksi.

      Jälkisuisiin kuuluvat lopulta kaikki selkärankaiset ynnä ambulacrariat (ryhmä sisältää mm. merivuokot ja meritähdet). Alkusuisista kehittyvät kaikki niveljalkaiset (hyönteiset, hämähäkit, taskuravut, katkaravut jne), erilaisia matotyyppejä ja mikroskooppiset rataseläimet.

      Kumpikaan ei vaikuta ilmeiseltä "ryhmältä", mutta tosiasiassa nämä kaksi ryhmää voidaan erottaa siitä kuinka niiden alkiot kehittyvät. Ensimmäinen aukko, joka alkiolle muodostuu, blastopore, muodostaa anuksen jälkisuisille, mutta alkusuisilla siitä muodostuu suu.

      580 miljoonaa vuotta sitten:

      Aikaisin tunnettu polttiaiseläimen fossiili, ryhmän joka sisältää meduusat, merivuokot ja korallit, ajoittuu näihin aikoihin -kuitenkin fossiililöytö on kiistanalainen.

      575 miljoonaa vuotta sitten:

      Oudot elämänmuodot, jotka tunnetaan nimellä ediacaran eläimistö, ilmestyvät näihin aikoihin ja esiintyvät n. 33 miljoonaa vuotta.

    • Turkana

      "570 miljoonaa vuotta sitten:

      Pieni ambulacrarian ryhmä irtaantuu jälkisuisten pääryhmästä. Tästä ryhmästä kehittyy lopulta piikkinahkaiset (meritähdet, käärmetähdet ja niiden sukulaiset) ja kaksi matomaista sukua jotka ovat nimeltään esiselkäjänteiset ja xenoturbellat.

      Toisen piikkinahkaisen, merililjan, ajatellaan olevan "puuttuva linkki" selkärangattomien ja selkärankaisten välillä, ja tuo jako tapahtui näihin aikoihin.

      540 miljoonaa vuotta sitten:

      Kun ensimmäiset selkäjänteiset -eläimet, joilla on selkäranka tai ainakin primitiivinen versio siitä- kehittyivät jälkisuisista, niistä erkani myös yllättävä sukulaislaji.

      Vaippaeläimet (Tunicata) aloittivat historiansa nuijapään kaltaisina selkäjänteisinä, mutta kokevat metamorfoosin eläessään ja muuttuvat pohjassa ryömiviksi suodattamalla ravintonsa hankkiviksi eliöiksi, jotka näyttävät lähinnä kiviin ankkuroituneilta pusseilta merivettä. Niiden toukat ovat kuitenkin edelleen nuijapään näköisiä, mikä osaltaan paljastaa niiden läheisen sukulaisuuden selkärankaisiin eläimiin.

      535 miljoonaa vuotta sitten:

      Kambrin räjähdys alkaa, monet uudet ruumiinkaavat ja rakenneratkaisut ilmestyvät näyttämölle -vaikka tuo uusien elämänmuotojen ilmestymisen näennäinen nopeus voi olla pelkkä näköharha, mikä johtuu vanhempien fossiilien löytymättömyydestä.

      530 miljoonaa vuotta sitten:

      Ensimmäinen todellinen selkärankainen ilmestyy. Se kehittyy luultavasti leuattomasta kalasta, jolla on selkäjänne, kankea sauvamainen rustokudos varsinaisen selkärangan sijaan. Ensimmäinen selkärankainen on luultavasti hyvin samanlainen kuin nahkiaiset, limaajat tai suikulaiset.

      Näihin aikoihin ilmestyvät myös ensimmäiset selvät fossiilitodisteet trilobiiteista. Nämä selkärangattomat eläimet, jotka näyttävät lähinnä ylisuurilta siiroilta ja kasvavat jopa 70 cm pitkiksi, lisääntyvät nopeasti merissä seuraavaksi 200 miljoonaksi vuodeksi.

      520 miljoonaa vuotta sitten:

      Konodontit, toinen kilpailija aikaisimman selkärankaisen tittelistä ilmestyvät. Ne luultavasti näyttävät lähinnä ankeriailta.

      500 miljoonaa vuotta sitten:

      Fossiilitodisteet osoittavat, että eläimet tutkivat maata jo tähän aikaan. Ensimmäiset eläimet, jotka näin tekivät olivat luultavasti euthycarcinoideja -joiden ajatellaan olevan puuttuva linkki hyönteisten ja äyriäisten välillä.

      489 miljoonaa vuotta sitten:

      Suuri ordovikikauden biodiversifikaatio alkaa, mikä johtaa valtavaan monimuotoisuuden kasvuun. Jokaisessa pääryhmässä eläimiä ja kasveja kehittyy lukuisia uusia variaatioita.

      465 miljoonaa vuotta sitten:

      Kasvit alkavat valloittaa maata.

      460 miljoonaa vuotta sitten:

      Kalat jakautuvat kahteen suureen ryhmään: luukalat ja rustokalat. Rustokaloilla, kuten nimi vihjaa, tukirangat ovat rustokudosta eivätkä kovempaa luuta. Niihin kuuluvat kaikki hait ja rauskut.

      440 miljoonaa vuotta sitten:

      Luukalat jakautuvat niiden kahteen pääryhmään: varsieväisiin, joilla on luut lihaksikkaissa evissä ja viuhkaeväisiin. Varsieväiset kalat kehittyvät myöhemmin sammakkoeläimiksi, matelijoiksi, linnuiksi ja nisäkkäiksi. Viuhkaeväiset kukoistavat ja niistä kehittyvät useimmat nykyisin elävät kalalajit.

      Varsieväisten kalojen ja viuhkaeväisten yhteisellä esi-isällä on luultavasti yksinkertaiset pussit, jotka toimivat alkeellisina keuhkoina, mikä salli niiden nielaista happea, kun veden happipitoisuus laski liian alas. Viuhkaeväisillä nämä pussit kehittyivät uimarakoiksi, joilla ne säätelevät uimasyvyyttä.

      425 miljoonaa vuotta sitten:

      Coelacanth, yksi kuuluisimmista "elävistä fossiileista" -lajeista jotka eivät ole juuri muuttuneet miljooniin vuosiin- eroaa muista varsieväisistä kaloista.

      417 miljoonaa vuotta sitten:

      Keuhkokala, toinen legendaarinen fossiili, seurasi coelacanthia eroamalla muista varsieväisistä kaloista. Vaikka ne ovat kiistämättömästi kaloja kiduksineen, niillä on kaksi suhteellisen kehittynyttä keuhkoa, jotka puolestaan jakautuvat lukuisiin pienempiin ilmarakkoihin mikä kasvattaa niiden pinta-alaa.

      Nämä mahdollistavat ilman hengittämisen ja täten selviämisen kun niiden lammikot kuivuvat.

      400 miljoonaa vuotta sitten:

      Vanhin tunnettu hyönteinen eli näihin aikoihin.

      385 miljoonaa vuotta sitten:

      Vanhin tunnettu fossiloitunut puu tunnetaan tältä ajalta.

      375 miljoonaa vuotta sitten:

      Tiktaalik, välimuoto kalojen ja nelijalkaisten maaeläinten välillä eli tähän aikaan. Esi-isien, keuhkokalojen lihaksikkaat evät kehittyvät raajoiksi.

      365 miljoonaa vuotta sitten:

      Ensimmäiset nelijalkaiset selkärankaiset eläimet, Tetrapodit, kehittyvät sellaisista välimuodoista kuin Tiktaalik todennäköisesti matalissa makeanveden ympäristöissä.

      Tetrapodit valloittavat maan ja niistä syntyvät kaikki sammakkoeläimet, matelijat, linnut ja nisäkkäät."

    • Turkana

      "340 miljoonaa vuotta sitten.

      Tetrapodien ensimmäinen suuri jakautuminen, missä sammakkoeläimet erkaantuvat muista.

      310 miljoonaa vuotta sitten:

      Muissa jäljelle jääneissä tetrapodeissa tapahtuu toinen jakautuminen, sauropodit ja synapsidit eroavat toisistaan. Sauropodeihin kuuluvat kaikki nykyiset matelijat ynnä dinosaurukset ja linnut. Ensimmäiset synapsidit ovat myös matelijoita, mutta niillä on erikoislaatuiset leuat. Niitä kutsutaan nisäkäsmäisiksi matelijoiksi ja lopulta ne kehittyvät nisäkkäiksi.

      320-250 miljoonaa vuotta sitten:

      Pelycosauriat, ensimmäinen synapsidien pääryhmä, hallitsevat maata. Kuuluisin esimerkki on Dimetrodon, suuri saalistava "matelija", jolla on purje selässä. Vaikka niillä on yhtäläisyyksistä ulkomuodoissa, Dimetrodon ei ole dinosaurus.

      275-100 miljoonaa vuotta sitten:

      Terapsidit, Pelycosaurien läheiset serkut, kehittyivät niiden rinnalla ja lopulta korvasivat ne. Terapsidit selvisivät varhaiselle liitukaudelle asti 100 miljoonan vuoden taakse. Paljon ennen tätä eräälle ryhmälle niistä, Kynodonteille, kehittyivät koiran hampaiden kaltaiset hampaat ja lopulta ne kehittyivät ensimmäisiksi nisäkkäiksi.

      250 miljoonaa vuotta sitten:

      Permikausi loppuu maan historian suurimpaan joukkosukupuuttoon, mikä hävitti suuria kaistaleita biodiversiteetistä, mm. viimeiset trilobiitit.

      Kun ekosysteemi toipuu, siinä tapahtuu perustavaa laatua oleva muutos. Siinä missä ennen synapsidit (ensin pelycosauriat, sitten terapsidit) hallitsivat, nyt sauropsidiat, matelijat ottavat vallan -tunnetuimpana esimerkkinä dinosaurukset. Nisäkkäiden esi-isät selvisivät pieninä yöelämään sopeutuneina eläiminä.

      Valtamerissä ammoniitit, nykyisten helmiveneiden ja mustekalojen serkut kehittyvät näihin aikoihin.

      210 miljoonaa vuotta sitten:

      Lintumaiset jalanjäljet ja huonosti säilynyt fossiili Protoavis vihjaa, että jotkut aikaiset dinosaurukset ovat jo kehittymässä linnuiksi näihin aikoihin. Tämä väite on kuitenkin erittäin kiistanalainen.

      200 miljoonaa vuotta sitten:

      Triaskauden lopussa toinen joukkosukupuutto iskee valmistaen tien dinosaurusten vallalle muiden matelijaserkkujen sijaan.

      Samoihin aikoihin esinisäkkäille kehittyy lämminverisyys -kyky pitää yllä sisäistä lämpöä huolimatta ulkoisista olosuhteista.

      180 miljoonaa vuotta sitten:

      Ensimmäinen aikaisten nisäkkäiden populaation jakautuminen tapahtuu. Nokkaeläimet, munimalla elävien poikasten synnyttämisen sijaan lisääntyvä nisäkkäiden lahko irtautuu muista nisäkkäistä.

      Vain harvat nokkaeläimet selviävät nykypäivään, niihin kuuluvat linnunnokkainen vesinokkaeläin ja nokkasiilit.

      168 miljoonaa vuotta sitten:

      Harvahöyheninen lentokyvytön dinosaurus Epidexipteryx, joka saattaa olla varhainen askel kohti lintuja, elää Kiinassa.

      150 miljoonaa vuotta sitten:

      Archaeoptryx, kuuluisa "ensimmäinen lintu" elää Euroopassa.

      140 miljoonaa vuotta sitten.

      Näihin aikoihin istukalliset nisäkkäät eroavat serkuistaan pussieläimistä. Nämä nisäkkäät, kuten nykyaikainen kenguru, synnyttävät pienet poikaset ja hoivaavat niitä niiden ensimmäiset elinviikot tai -kuukaudet pussissaan.

      Suurin osa nykyisistä pussieläimistä elää Australiassa, mutta ne päätyivät sinne pitkää kiertotietä. Ne kehittyivät Kaakkois-Aasiassa, josta ne levittäytyivät ensin Pohjois-Amerikkaan (mikä oli maayhteydessä Aasiaan tuohon aikaan), sitten Etelä-Amerikkaan ja Etelämantereelle ennen kuin ne tekivät lopullisen matkansa Australiaan n.50 miljoonaa vuotta sitten.

      131 miljoonaa vuotta sitten.

      Eoconfuciusornis, huomattavasti Archaeopteryxia kehittyneempi lintu elää Kiinassa.

      130 miljoona vuotta sitten:

      Ensimmäiset kukkivat kasvit ilmestyvät, minkä jälkeen seuraa nopean evoluution jakso.

      105-85 miljoonaa vuotta sitten:

      Istukalliset nisäkkäät jakautuvat neljään pääryhmään: Lauraasian nisäkkäisiin Laurasiatheria (suuresti monimuotoistunut ryhmä, johon sisältyy kaikki kaviolliset nisäkkäät, valaat, lepakot ja koirat), Euarchontoglires-esikädellisiin (kädelliset, jyrsijät ja muita), Etelä-Amerikan vajaahampaiset, Xenarthra (johon sisältyy muuraiskarhut ja vyötiäiset) ja Afrikan nisäkkäät, Afrotheria (norsut, maasiat ja muita). Kuinka nämä jakautumiset tapahtuivat on vielä tällä hetkellä epäselvää.

      100 miljoonaa vuotta sitten:

      Liitukauden dinosaurukset saavuttivat suurimman kokonsa. Jättimäinen sauropodi Argentinosaurus, jonka uskotaan olleen suurin eläin maapallon historiassa, elää näihin aikoihin.

      93 miljoonaa vuotta sitten:

      Valtameriin iskee happipula, mahdollisesti valtavan vedenalaisen tulivuoren purkauksen takia, mikä pyyhkii 27 % vedessä elävistä selkärangattomista sukupuuttoon.

      75 miljoonaa vuotta sitten:

      Nykyisten kädellisten esi-isä eroaa nykyisten jyrsijöiden ja jäniseläinten (kanit, jänikset ja piiskujänikset) esi-isistä. Jyrsijöistä tulee hämmästyttävän menestyksekäs lahko, jossa kehittyy jopa 40 % nykyisistä nisäkkäistä."

    • Turkana

      "70 miljoonaa vuotta sitten:

      Ruohot kehittyvät -vaikka kestää vielä useita miljoonia vuosia ennen kuin valtavat ruohotasangot kehittyvät.

      65 miljoonaa vuotta sitten:

      Liitukauden ja tertiäärikauden sukupuutto (K/T-raja) pyyhkii joukoittain lajeja sukupuuttoon, mukaan lukien kaikki valtavat matelijat: dinosaurukset, lentoliskot, ichthyosaurukset ja joutsenliskot. Ammoniitit katosivat myös. Sukupuutot valmistivat tietä nisäkkäiden maailmanvalloitukselle.

      63 miljoonaa vuotta sitten:

      Kädelliset jakautuvat kahteen alalahkoon, jotka tunnetaan nimillä Haplorrhini (kuivanenäiset kädelliset) ja Strepsirrhini (kosteanenäiset kädelliset). Strepsirrhineistä kehittyvät lopulta nykyaikaiset lemurit ja sormieläimet ai-ait, kun taas Haplorrhineista kehittyivät nykyiset apinat -ja ihmiset.

      58 miljoonaa vuotta sitten:

      Kummituseläimet, kädelliset, joiden suuret silmät auttavat niitä näkemään yöllä, eroavat muista Haplorrhineista ensimmäisinä.

      55 miljoonaa vuotta sitten:

      Paleoseenikauden ja eoseenikauden rajan joukkosukupuutto. Äkillinen kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvu nostaa lämpötilat korkeuksiin ja muuttaa planeetan hävittäen monia lajeja merten syvyyksistä -vaikka säästää lajeja matalista meristä ja maalta.

      50 miljoonaa vuotta sitten:

      Sorkkaeläimet, jotka näyttävät suden ja tapiirin risteytymältä, alkavat kehittyä valaiksi.

      48 miljoonaa vuotta sitten:

      Indohyus, toinen mahdollinen valaiden ja delfiinien esi-isä elää Kanadassa.

      47 miljoonaa vuotta sitten:

      Kuuluisa kädellisiin kuuluva fossiili, joka tunnetaan nimellä Ida, elää pohjoisessa Euroopassa. Varhaiset valaat, joita kutsutaan Protocedeiksi, elävät matalissa vesissä, mutta palaavat maalle synnyttämään.

      40 miljoonaa vuotta sitten:

      Uuudenmaailman apinoista tulee ensimmäisiä korkeampia kädellisiä, jotka eroavat muista ja valloittavat Etelä-Amerikan.

      25 miljoonaa vuotta sitten.

      Apinat (ape) eroavat vanhanmaailman muista vanhanmaailman apinoista (monkey).

      18 miljoonaa vuotta sitten.

      Gibboneista tulee ensimmäinen muista apinoista eronnut apinaheimo.

      14 miljoonaa vuotta sitten:

      Orankien haara eroaa muista suurista apinoista ja levittäytyy ympäri eteläistä Aasiaa, kun niiden serkut pysyvät Afrikassa.

      7 miljoonaa vuotta sitten:

      Gorillojen haara eroaa muista suurista apinoista.

      6 miljoonaa vuotta sitten.

      Ihmisten haara eroaa niiden lähimpien sukulaisten simpanssien ja bonobojen haarasta.

      Pian tämän jälkeen apinaihmisten haara alkoi kävellä kahdella jalalla. Katso NewScientistin interaktiivinen aikajana ihmisen evoluutiosta kokonaiskuvan saamiseksi siitä kuinka nykyihminen kehittyi:

      http://www.newscientist.com/movie/becoming-human

      2 miljoonaa vuotta sitten:

      700-kiloinen jyrsijä Josephoartigasia monesi eli Etelä-Amerikassa. Se oli suurin tunnettu jyrsijä jonka on tiedetty eläneen ja se voittaa edellisen ennätyksen haltijan, jättiläismarsun."

      • Mr.K.A.T.

        Tämä on hyvää perusruisleipää tiivistettynä.
        Mullekin uutta päivitettyä tietoa.
        Esim. jääpallomaiden tilanne ja miten eliöt alkoi nousta maihin ja..


      • maa_tiainen

        "6 miljoonaa vuotta sitten.

        Ihmisten haara eroaa niiden lähimpien sukulaisten simpanssien ja bonobojen haarasta.
        Pian tämän jälkeen apinaihmisten haara alkoi kävellä kahdella jalalla."

        Mitenkähän mahtaa olla:

        http://www.uprightape.net/

        "But it was just one fossil against a world full of scientific opinion that humans, with their upright bipedal walking did not emerge until the chimpanzee-human split 6 million years ago.

        Then fossils of another upright bipedal ape - Oreopithecus - were found. Then another - Pierolapithecus. And then Sahelanthropus.

        First there was one. Now there are four upright bipedal species of apes before the chimp-human split.

        Paleoanthropology as a field has not yet come to grips with the revolutionary implications. The first "human" was probably Morotopithecus and probably lived 21 million years ago. The existing apes have a human ancestor."

        Vai onko nämä Fillerin väitteet kumottu jossain?


      • Turkana
        maa_tiainen kirjoitti:

        "6 miljoonaa vuotta sitten.

        Ihmisten haara eroaa niiden lähimpien sukulaisten simpanssien ja bonobojen haarasta.
        Pian tämän jälkeen apinaihmisten haara alkoi kävellä kahdella jalalla."

        Mitenkähän mahtaa olla:

        http://www.uprightape.net/

        "But it was just one fossil against a world full of scientific opinion that humans, with their upright bipedal walking did not emerge until the chimpanzee-human split 6 million years ago.

        Then fossils of another upright bipedal ape - Oreopithecus - were found. Then another - Pierolapithecus. And then Sahelanthropus.

        First there was one. Now there are four upright bipedal species of apes before the chimp-human split.

        Paleoanthropology as a field has not yet come to grips with the revolutionary implications. The first "human" was probably Morotopithecus and probably lived 21 million years ago. The existing apes have a human ancestor."

        Vai onko nämä Fillerin väitteet kumottu jossain?

        Oreopithecus ei kuulu ihmisten sukuhaaraan, se oli pieni saarella asustanut apinasuku, joka kuoli sukupuuttoon, kun saari taas yhdistyi mantereeseen, Pierolapithecuskin on epätodennäköinen ihmisten sukuhaaraan kuuluva sijaintinsa puolesta, se eli Espanjassa, kun ihmisapinat elivät Afrikassa. Lisäksi se ei ollut pystykävelijä, vaan sen ominaisuudet viittaavat puissa pystyssä kiipeilevään apinaan. Sahelanthropus on myös kyseenalainen sekä pystykävelynsä että ihmisen kehityslinjaan kuulumisen kannalta.

        Fillerin väite, että ihmisen määritelmäksi riittäisi pystykävely on tietysti tiedepiireissä pelkkä vitsi.


      • Pulppi

        Loistavaa jalkatyötä! Kiitos tästä. Nyt sitten vaan odotellaan kreppanoiden sekoilukommentteja.


    • olette,,

      ....Koska fossiiliaineisto on niin epätäydellinen, jonkin tietyn evolutiivisen muutoksen ajoitus voi olla hankalaa......

      aina esittäneet miten evoluution kello ja fossiilien ajoitus on niin selvää ja simppeliä, ei ongelmia. Katsotaaan vain maakerrosta ja siinä se on, ilman erehtymisen mahdollisuutta.

      • Turkana

        ""aina esittäneet miten evoluution kello ja fossiilien ajoitus on niin selvää ja simppeliä, ei ongelmia. Katsotaaan vain maakerrosta ja siinä se on, ilman erehtymisen mahdollisuutta.""

        Tuossahan kerrottiin, että evolutiivisten muutosten ajoitus on hankalaa fossiiliaineiston puutteellisuuden vuoksi, ei siinä kritisoitu ajoitusmenetelmiä. Itsekin olen kyllä monesti kertonut tällä palstalla, etteivät ajoitusmenetelmät ole absoluuttisia ja että niihin voi sisältyä lukuisia virhelähteitä. Kaipa olet tämänkin pannut merkille, vai miksi esität tuollaisen syytöksen?


    • Anteeksi että ajattelen

      Kiitos vaivannäöstäsi. Hyvä ja valaiseva artikkeli.

      • Apo-Calypso

        Veit sanat vallan näpeistäni. Hyvä homma, Turkana!
        Nyt jäädään vaan odottamaan, mitä valheita kretupellet alkavat suoltamaan...


      • Turkana
        Apo-Calypso kirjoitti:

        Veit sanat vallan näpeistäni. Hyvä homma, Turkana!
        Nyt jäädään vaan odottamaan, mitä valheita kretupellet alkavat suoltamaan...

        Kiitos molemmille kiitoksista. Suomennos oli itsellenikin palkitsevaa, kertausta ja uusiakin asioita tuli opittua. Motivaatio tuon tekemiseen oli lähinnä se, että kun kerromme fossiiliaineiston järjestäytyneen evoluutioteorian mukaisesti, kreationistien vastaukset, kuten mm. asdfasdf:n tuntuvat olevan täysin toiselta planeetalta, aivan kuin puhuisimme eri kieltä. Hänhän sanoi jotain sinnepäin, että tietenkin alemmista kerrostumista löytyy alkeellisempia matoja. Halusin osoittaa, millaista järjestäytyneisyyttä tarkoitamme ja miksi tuo järjestys on looginen ja selittyy evoluutioteorialla.

        Eipä nuo kreationistien vastineet todellakaan päätä huimaa tasollaan.


      • chris_hitchens
        Turkana kirjoitti:

        Kiitos molemmille kiitoksista. Suomennos oli itsellenikin palkitsevaa, kertausta ja uusiakin asioita tuli opittua. Motivaatio tuon tekemiseen oli lähinnä se, että kun kerromme fossiiliaineiston järjestäytyneen evoluutioteorian mukaisesti, kreationistien vastaukset, kuten mm. asdfasdf:n tuntuvat olevan täysin toiselta planeetalta, aivan kuin puhuisimme eri kieltä. Hänhän sanoi jotain sinnepäin, että tietenkin alemmista kerrostumista löytyy alkeellisempia matoja. Halusin osoittaa, millaista järjestäytyneisyyttä tarkoitamme ja miksi tuo järjestys on looginen ja selittyy evoluutioteorialla.

        Eipä nuo kreationistien vastineet todellakaan päätä huimaa tasollaan.

        Kiitokset tosiaan vaivannäöstäsi. Olen tietysti puolueellinen mutta minusta tuossa on erittäin kansantajuisesti kuvattu tietomme elämän kehittymisestä.

        Valitettavasti epäilen, etteivät kreationistit pysty muuta kuin räksyttämään fraasiensa mukaisesti vastatessaan tuohon.


    • kovinkin

      pitkä tuo uskontunnustuksenne. Eikö sitä voisi mitenkään lyhentää sillä liturgiastahan siinä on lopultakin kyse. On uuvuttavaa lukea samaa roskan toistelua noin pitkästi kun sadun voisi kertoa näinkin:
      "Olipa kerran ja sen pituinen se". Informaatioarvo aivan sama kuin sinun vuodatuksessasi mutta vain paljon rehellisempi sisältö.

      • olipastaas

        mahtava kommentti! harrasta uskovaistahan ei tunnetusti tosielämän tapahtumat hetkauta!


      • Jani Jehova

        Ja sieltä tietämättömyyden ja oppimattomuuden kumpujen yöstä kohosi kretionistin mahtituraus,ennaltatiedetysti tottakai.


      • aina ,,,,
        olipastaas kirjoitti:

        mahtava kommentti! harrasta uskovaistahan ei tunnetusti tosielämän tapahtumat hetkauta!

        kiinnostaa milloin sellaiseen törmää. Mutta evolutisteilta ne tunnetusti puuttuu.


      • Turkana

        Kysymys ei ollut uskontunnustuksesta, vaan tutkitusta tiedosta, jonka olisit saanut selville, jos olisit kyennyt lukemaan tekstin.


      • Turkana
        aina ,,,, kirjoitti:

        kiinnostaa milloin sellaiseen törmää. Mutta evolutisteilta ne tunnetusti puuttuu.

        suomentamassani tekstissä ei ollut totuudenmukaista? Ja miksi?


      • Mr.K.A.T.
        olipastaas kirjoitti:

        mahtava kommentti! harrasta uskovaistahan ei tunnetusti tosielämän tapahtumat hetkauta!

        ..miten uskovainen uupui jo lyhyeen tiivistelmään, miljoonien työtuntien tiivistettyn hedelmäpurkkiin.

        Ihmekös tuo jos tiede ja tutkimus ei sitten maistu..
        ..vaikkei edes itse tarvitsisi kuumalla kentällä tutkia vaan nauttia viileän pöydän ääressä toisten valmiista tuloksista..


      • mitenkäs olisi
        aina ,,,, kirjoitti:

        kiinnostaa milloin sellaiseen törmää. Mutta evolutisteilta ne tunnetusti puuttuu.

        semmonen erottelu, että luominen on uskonnollinen näkemys, evoluutioteoria on luonnontieteellinen teoria. Luonnontieteelliseen tutkimustyöhön ei kuulu uskonnolliset jumaluudet, taikka muut metafyysiset, maagiset valo-olennot.

        Noh, aloittaisitko vaikka sillä, että miksi ihmisapinat omaavat suuren määrän samankaltaisia ominaisuuksia?


    • asdfasdfasdfe

      tosi kivaa, hei. nyt voitkin mennä takaisin evoluutio palstalle hillumaan

      • Turkana

        ""tosi kivaa, hei. nyt voitkin mennä takaisin evoluutio palstalle hillumaan""

        ihmeessä minä sinne menisin, kun olen kreationisti, joka uskoo Jumalan luoneen maan ja elämän?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1663
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1448
    4. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1131
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1128
    6. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1120
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1096
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1081
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      5
      1062
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1050
    Aihe