Mielenkiintoinen artikkeli vuodelta 1994

Hämärän rajoilta

J. P. Roosin ja Eeva Peltosen toimittama Miehen elämää -kirjoituskokoelma vuodelta 1994 on varsin antoisa ja kiintoisa kirja kauttaaltaan, mutta yksi artikkeli nousee sisällöltään ylitse muiden - ainakin mitä tulee tähän palstaan. Jorma Hänninen, Jyväskylän yliopiston sosiaalipolitiikan lehtori, kirjoittaa artikkelissaan "Seksitarinan pornografinen käsikirjoitus: minä sain, olen siis mies" tiukkaa asiaa, ja rivien välistä voi kuulla laasaslaisia kaikuja, vaikka ne eivät olekaan tekstin keskeisintä antia.

Artikkelissa käsitellään miesten kirjoittamien elämäkertojen tapaa käsitellä seksiä. Hänninen (laasaslaisten kaikujen ohella nimikin tuo mieleen erään toisen aihetta sivunneen!) jakaa seksitarinoiden miehet kolmeen tyyppiin: saamattomaan, machoon ja naistenmieheen. Saamattomasta miehestä voisi melkein lainata koko tekstin, mutta tekijänoikeudellisista ym. syistä valikoin:

"Saamattoman miehen kertomus muodostuu sarjasta epäonnistumisia seksuaalielämässä ja naissuhteissa. Tyydyttävät eroottiset kokemukset puuttuvat lähes tyystin, mutta juuri niitä mies kaipaisi. Hän haluaa haluamistaan, muttei "saa". Eroottisten kokemusten tavoittelu muuttuu vähitellen epätoivoiseksi, jopa väkivaltaisia muotoja (raiskauksen yritys) saavaksi väkisin yrittämiseksi. Kysymys ei kuitenkaan ole kontaktikyvyttömyydestä eikä naisseuran puutteesta."

Seuraa lainaus miehen kertomuksesta: "Minä olen leimautunut ns. ystävämieheksi. Minun on helppo herättää naisten pintapuolinen kiinnostus --"

"Ajan myötä naisen haluaminen kääntyy halveksunnaksi tai vihaksi, ja toistuvat epäonnistumiset myrkyttävät koko elämän. Millään muullakaan ei ole väliä. Lopputuloksena on luopuminen ja katkera eristäytyminen koko ajan pahenevaan, itsehalveksunnan sävyttämään olotilaan."

Tästä mainio esimerkki on viimeksi tänään päivittynyt Naiseton-blogi, jonka kirjoittaja vaikuttaa olevan tämän tien päässä: http://naiseton.blogspot.com/ (Sopii toivoa, ettei kirjoittaja ajaudu epätoivoiseen tekoon, mutta jos ajautuu, se sopisi tehdä manifestinomaisesti. Miten olisi vaikkapa "HINTA NAISTEN SEKSUAALISESTA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA" -plakaatti kaulaan?)

"[S]uomalainen mies voi myöntää olevansa työtön tai köyhä, mutta rohkenee vain poikkeustilanteessa tunnustaa, ettei hänellä ole ainuttakaan ystävää."

"Ystävien puuttuminen mieltyy siis minuuden vajaukseksi, eikä tilanteesta voi syyttää valtiota, markkinoita, tuskin edes kovaa kohtaloa tai huonoa tuuria, se on pelkästään itsestä kiinni. Sama koskee menestystä naismaailmassa, eroottisilla markkinoilla toimii viehätysvoiman ja valloittamisen armoton laki. Seksuaaliseen epäonnistumiseen on mahdoton liittää sankaruutta, ei posiitivista eikä negatiivista niin kuin esimerkiksi rikollisuuteen tai juoppouteen eikä marttyyriutta niin kuin petetyksi tulemiseen rakkaudessa."

Etenkin tämä jälkimmäinen sitaatti on todella mielenkiintoinen. Ensinnäkin tässä yliopistomies tunnustaa seksuaalimarkkinoiden olemassaolon ja niiden julmat lainalaisuudet, vuosia ennen Laasasta ja jopa niitä kuuluisia nyyssikeskusteluja, mistä kaikki alkoi. Toiseksi tässä esitetään eräänlainen selitys ATM-ilmiölle; vaikka syyllisten, sankaruuden ja marttyyrinkruunun löytäminen tilanteesta onkin Hännisen mukaan "mahdotonta", juuri tähän toivottomaan tehtävään ATM-projekti pyrkii - juuri siksi, että epäonnistumisen ottaminen täysin yksilön vastuulle olisi ja on psykologisesti totaalisen tuhoisaa.

Hänninen tarkastelee miesten kertomuksissa tapaa ymmärtää ja kokea ensimmäinen yhdyntä. Hän ottaa esille viisi seikkaa: ensimmäinen yhdyntä on 1) suoritus, josta 2) eivät nauti mies eikä 3) nainen, mutta vaikka se on 4) "suorituksena mitätön, on sen merkitys miehelle muutoin suunnaton ... [m]ies on seksuaalisen elämänsä käännekohdassa, hän on astunut ratkaisevan rajan yli". Ensimmäinen kerta merkitsee 5) "siirtymäriittiä miehuuteen ... vasta nyt voi pitää itseään varsinaisesti miehenä".

Nämä huomiot ovat peräisin suomalaisista elämäkertateksteistä, siis "vain" tapoja käsittää ja konstruoida miehinen seksuaalisuus. Tämä malli kuitenkin on arkikokemuksen perusteella varsin universaali tapa käsittää seksuaalinen kokeneisuus, joten kokemattoman miehen osana on sosiaalinen "toiseus", vaikka hän itse pitäisikin kyseistä mallia vain sosiaalisena konstruktiona. Niin kauan kuin muut eivät niin tee, seksuaalisen luuserin osa ei ole helppo. Kerropa keskimääräisessä miesporukassa olevasi yli 25 ja ensisuudelma kokematta, ja huomaa uskottavuutesi olevan mennyttä tästedes kaikissa muissakin asioissa - eihän sitä ennenkään poikasten juttuja ole todesta otettu. ATM:n vaihtoehdoiksi jää joko pysyä kaapissa, hyväksyä asemansa kulttuurissa molempien sukupuolien halveksimana ei-miehenä tai todistaa miehuutensa ei-uskonnollisesta kokemattomuudesta huolimatta erinäisin maskuliinisin äärimmäisin teoin.

4

822

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hämärän rajoilta

      Lopuksi vielä yksi enteellinen sitaatti artikkelista: "Naisen kauneus on pääomaa, jota hän käyttää eroottisilla markkinoilla, ja se on hänen keskeinen panoksensa modernissa, romanttiseen rakkauteen perustuvassa suhteessa tai naimakaupassa. Kun miehet sanovat naista kauniiksi, he tarkoittavat ymmärtääkseni sitä, että kysymyksessä on nainen, jolla on edullisena pidetyn ulkoisen olemuksen mukanaan tuomaa valtaa. Se antaa mahdollisuuden valita (nainen päättää viimekädessä) monien kilpailevien miesten joukosta. Valinnan osuminen kohdalle merkitsee korkeaa sijoitusta miehisessä hierarkiassa." Voisiko sitä enää selkeämmin tiivistää.

      • Naisasialuuseri

        mielenkiintoista tekstiä veliseni ja hyviä pointteja. Kiitokset näistä.

        Varsinkin tuo uskottavuusasia oli hyvä ja pitää täysin paikkansa. Itse annan aina ymmärtää olevani kokenut ja sitä kautta säilytän uskottavuuteni muissa asioissa.


      • Naisasialuuseri
        Naisasialuuseri kirjoitti:

        mielenkiintoista tekstiä veliseni ja hyviä pointteja. Kiitokset näistä.

        Varsinkin tuo uskottavuusasia oli hyvä ja pitää täysin paikkansa. Itse annan aina ymmärtää olevani kokenut ja sitä kautta säilytän uskottavuuteni muissa asioissa.

        ATM-blogi tuo"naiseton"


    • Mies pohjolasta

      Kiitos teksteistä.

      En ole ATM mutta aihe kiinnostaa koska kavereita on ollut joille "saaminen on ongelma".
      Kuitenkin kaikille miehille joitakin poikkeuksia lukuunottamatta "saaminen on ongelma".
      Eikä pelkästään "saaminen" vaan naisen saaminen suhteeseen ja pysymään suhteessa.
      Itselle ongelma on ollut "sopivan" tai "oikean" löytäminen, koska niitä on lopulta aika harvassa. Jossakin vaiheessa pelkkä seksi tai edes välittävä nainen ei riitä. Ymmärrän hyvin kuitenkin miltä tuntuu jos ei saa seksiä tai voi vain haaveilla yhdessäolosta noin muutenkin naisen kanssa.

      Te valotatte vain yhtä puolta keskustelusta, ehkäpä että seurustelukokemuksenne ovat vähäisiä tai sellaisia ei ole lainkaan?

      Nykyajan ihmissuhteet kauttaaltaan ovat aika karmeita. Monesti esimerkiksi ns. "pelimiehet" ja naisten kaatajat eivät tiedä näistä mitään tai sitten ovat hyvin perillä, jonka takia eivät halua sitoutua.

      Mutta hyvät veikot, miksette lopettaisi huorittelua/lutkittelua sekä ihan asiallisesti perehtyisi asiaan kuten tässä oli tehty? Ymmärrän ettei se paranna tilannetta ja kuvittelette että "annatte takaisin" kun huorittelette naisia, muttei se taida vaikuttaa mihinkään.

      Mielestäni ATM-projekti on tuhoon tuomittu sen takia että se pyrkii vähän kuin samalla hyväksymään masennuksen, selittämään mistä masennuksen aiheutuu ja lopulta sanomaan ettei voi muuta kuin tappaa itsensä jotta masennus loppuu.

      Voisi hyvinkin olla että tällainen sivuprojekti olisi vivahde suuremmassa "uusi mies-projektissa" jossa noustaan vastaamaan ei naisten esittämiin vaatimuksiin vaan haasteisiin, jota kautta valta tunne-elämässä, parisuhteissa sekä sinkkumarkkinoilla jakaantuisi tasaisemmin. Nykyisellään se taitaa olla naisten käsissä hyvin pitkälti jolloin he toteuttavat usein jopa itselleen tuhoisasti aika perverssiä parinvalintaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe