Autonomiset autot ry

Potentiaalinen jäsen

Joskus tekniikalle on syytä perustaa yhdistys jo ennen kuin tekniikka on valmis ja käytössä. Näin on ainakin tietokoneohjattujen autojen ja veneiden tapauksessa. Syy on se, että tietokoneohjatut /autonomiset ajoneuvot ovat lähes kaikissa tapauksissa myös yhteiskunnallinen kysymys (paitsi jos käyttää niitä tosi syrjäisellä seudulla).

Suomeen (ja Eurooppaan) tarvitaan ehdottomasti rekisteröity yhdistys autonomisiin ajoneuvoihin liittyen ja nimenomaan yhteiskunnallisesta näkökulmasta asiaa lähestyen. Yhdistyksen tarkoitus olisi ainakin:

-Tiedottaa autonomisten autojen ja veneiden toimintaperiaatteista, mukaan lukien visuaalisen datan käsittelyyn tarkoitetut algoritmit.

-Jos infrastruktuurissa voi nyt tehdä jotain joka myöhemmin parantaa erityisesti autonomisten autojen käyttöä, siitä voi tiedottaa.

-Jos nykyisissä autoissa tai veneissä voi tehdä jotain joka myöhemmin helpottaa tietokoneohjauksen asentamista, siitä voi tiedottaa.

-Edistää tietokoneohjaukseen tarvittavien ohjelmistojen ja erikois-laskentahardwaren kehittämistä ja niihin liittyvien standardien muodostumista ( ajoneuvon tietokoneohjaus normaalissa liikenteessä saattaa vaatia niin paljon laskentaa, että yleiskäyttöiset prosessorit eivät riitä. (Sellainen tilanne on monien 3d-ohjelmien kanssa ja siksi on opengl / directx 3d-näytönohjaimia) ).

Yhdistyksen nimi on avoin. "Autonomiset autot ry" ei luultavasti ole paras nimi. Avoin kysymys on myös se, pitäisikö yhdistyksen kattaa myös eriasteisesti autonomiset / kauko-ohjatut lentolaitteet kuten pilotittomat kuvauslennokit tai "posti"lennokit, ehkä johonkin painorajaan (40kg?) asti.

Voisin itse liittyä yhdistyksen rivijäseneksi.

7

415

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toimeen ja pian

      Autonomiset variksenpelättimet? Nehän tuhoa saavat kun karkaavat pellolta ihmisten kimppuun. Herranjestas sentään, talikoineen ovat kohta oven takana. Pitää ostaa kellari täyteen potaattia niin pärjää ainakin hetken siellä turvassa niiden turvin. Yhteiskunnallinen kysymys tämäkin. Voisi alkaa pohtimaan puolustusmäärärahojen suuntaamista tähänkin tarkoitukseen. Harjoituksia pelloilla, syöksytään variksenpelättimiä kohden, välillä kontattaan viljan seassa piilossa. Yhdistys pitää perustaa välittömästi. Ihmiset värisevät jo peloissaan ja tarvitsevat lisätietoa jo pian vaanivista variksenpelättimistä. Herranjestas sentään.

    • bbtt

      Ensinnäkin, on outoa, että vieläkin kuuluu sitä absurdia kitinää "ettei tietokoneet osaa reagoida yllättäviin tilanteisiin". ja vitut ei osaa

      Asiaan:

      Yhdistyksen pitäisi edustaa kuluttajan näkökulmaa vastapainoksi autovalmistajien ja jälkiasennettavien tietokoneohjausjärjestelmien valmistajien näkökulmalle.

      Toisaalta, itsestään kulkeviin autoihin liittyvälle teollisuudelle pitää olla reilu, jotta ei tule tilannetta jossa autojen tietokoneohjaus vähentää kaikentyyppisiä autokolareita, mutta teollisuuden syyttely kasvaa räjähdysmäisesti koska auton ohjaajia tai törmättäviä ei voi enää syyttää silti edelleen tapahtuvista kolareista.

      On kysyttävä mitä tapahtuu kun tietokoneohjattu auto ajaa ensimmäisen kerran lapsen päälle? Jostain ehkä löytyy ihmisiä, jotka heittelevät syytöksiä "murhasta" auton valmistajia kohtaan. Julkisuuden vuoksi tietokoneohjattuja autoja saatetaan pitää vaarallisempina, vaikka tilastot osoittaisivat päinvastaista.

      Toisaalta, voidaan väittää, että tyhjänä tietä pitkin ajava auto, joka törmää ihmiseen, on vaarallisempi koska kyydissä ei ole ketään joka voisi auttaa törmättyä, koska auton tietokone voi lähinnä vain lähettää standardin mukaisen, törmäyksen paikan kertovan tekstiviestin hätäkeskukseen. Tämä voi olla kelvollinen argumentti tietokoneohjattuja autoja vastaan tai ainakin tyhjänä kulkevia tietokoneohjattuja autoja vastaan, mutta mikä on tilasto siitä kuinka usein kuski on osannut auttaa tai pystynyt auttamaan törmättyä?

      • Jämpti on näin.

        Kannattaa varmaan odottaa tekniikan kehittymistä ennen kun alkaa vouhkaamaan sääntökirjoja. Tekniikka kehittyy omaan tahtiinsa ja siellä on ammattilaiset niitä suunnittelemassa. Onhan se hauskaa näperrellä mutta ammattilaiset tuskin näpertelijöiden apua tarvitsevat. Ja nämä "autonomiset autot" ovat tänäpäivänä melkoista scifiä eivätkä ainakaan lähivuosikymmeninä tulossa, jos koskaan. Eikä se itkukitinällä miksikään muutu.


      • fiilikset

        "Julkisuuden vuoksi tietokoneohjattuja autoja saatetaan pitää vaarallisempina, vaikka tilastot osoittaisivat päinvastaista."

        Joskus opiskeluaikana aika kauan sitten (197x) kävi vieraileva luennoitsija Ruotsista. Olivat kehitelleet systeemiä, joka ohjaa bussin pysäkille. Sillä lailla että kun bussi lähestyy pysäkkiä, systeemi ottaa ohjauksen hallintaansa ja kuski vapautuu vaikkapa avustamaan vanhuksia ulos tms. Testit olivat menneet hyvin mutta moitteita oli tullut systeemin hitaudesta. Ja kumminkin kellolla aikaa ottaen automaattisysteemi oli pärjännyt aivan yhtä nopeasti kuin kuskin ohjaama.

        Tuolta pohjalta arvelu väärästä käsityksestä tietokoneohjattujen autojen vaarallisuudesta tilastoihin verrattuna saattaa kyllä olla varsin perusteltu.


    • Linkkaaja 627237
    • Tästä elektroniikan lisäämisestä autoihin on lähes yksinomaan murheellisia kokemuksia. Se nimittäin on suurin yksittäinen vikaryhmä autoissa. Onpa sen vikaantuminen aiheuttanut onnettomuuksiakin. Pahoja!
      Toinen elektroniikan surkeus ilmenee joka perheessä olevissa tietokoneissa. Päivityksiä jatkuvasti ja kestoikä surkea.
      Ei kiitos, ei enempää elektroniikkaroskaa autoihin vaan niin vähäksi kuin suinkin järkevästi on mahdollista! Sellaisen osan vikaantuminen, jota autossa ei ole, ei haittaa.

    • Korevu

      Sähköautojen kanssa on helpompaa jos niitä voi vaihtaa 30 kilometrin välein, jättääkseen lautaukseen ja ottaakseen ladatun auton. Sellainen on käytännöllisempää ja mahdollisempaa kun ihmisten ei tarvitse siirtää autoja takaisin, vaan auto siirtyy itse. Autonomisen siirtymä-ajon nopeus voi olla hyvin taloudellinen, esim. 10km/h ja aika keskellä yötä.

      Jos hybridihöyryturbiiniauto tai vetyauto on ollenkaan kannattava ja jos se tarvitsee paljon huoltoaikaa (automatisoitua tai ei), sitäkin on hyvä vaihtaa usein.

      Matkanteko voi koostua hyvin sekalaisesta jonosta sähköautoja, bensa-autoja, hybridihöyryturbiiniautoja, veneitä, laivoja ja perinteisiä julkisia kulkuneuvoja, kun ei tarvitse huolehtia autojen ja veneiden oikeaan paikkaan siirtämisestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      158
      1571
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1245
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      206
      1110
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      997
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      179
      866
    6. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      61
      862
    7. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      57
      806
    8. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      786
    9. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      53
      701
    10. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      39
      695
    Aihe