Tuulivoima voi kilpalla markkinaehtoisesti

”Tuulivoima on kehittynyt tasolle, jossa se voi markkinaehtoisesti kilpailla uuden ydinvoimalla tuotetun sähkön kanssa, vaikka ydinvoimaa ei rakennettaisi markkinaehtoisesti. Suurin etu tulee tuulivoiman rakentamisen pienestä investointiriskistä verrattuna suurvoimaloiden poliittistaustaisiin ennusteisiin, jotka tapaavat paisua vähintään 2-3-kertaisiksi oikeassa maailmassa.”
http://faktabaari.fi/tuulivoima-on-kehittynyt-tasolle-jossa-se-voi-markkinaehtoisesti-kilpailla-uuden-ydinvoimalla-tuotetun-sahkon-kanssa/

(Huomatkaa lause "vaikka ydinvoimaa ei rakennettaisi markkinaehtoisesti". Aiheellinen huomautus, sillä ydinvoimaa ei rakenneta markkinaehtoisesti.)

Niinpä niin, kehitys on ollut selkeästi nähtävissä muutaman vuoden ajan:

"Vastaaja
12.12.2012 13:45
"Näinä vuosina uusiutuvasta energiasta tulee kaupallisesti kannattavaa""
http://keskustelu.suomi24.fi/t/11115967/uusiutuvat-tulee---oletko-valmis

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kypsämaksaja

      Ei tarvitse edes kilpailla kun veronmaksajat maksaa takuuhinnan. Kypsykää siihen veronmaksajat.

      • EiköMennytKaaliin

        ”Tuulivoima on kehittynyt tasolle, jossa se voi markkinaehtoisesti kilpailla uuden ydinvoimalla tuotetun sähkön kanssa, vaikka ydinvoimaa ei rakennettaisi markkinaehtoisesti."


      • sipsisapsi

        Ei voi, sillä sipuli.


    • KenTuuleenKylvää

      Otetaanpa pätkä tuosta Stuxnetin linkittämästä blogista:
      "Tuulivoimaa ei ole rakennettu, eikä tällä hetkellä rakenneta markkinaehtoisesti merkittäviä määriä juuri missään. Sen rakentaminen on seurannut varsin tarkasti siitä maksettavia takuuhintoja ja tukia. Tuulivoima on myös riippuvainen siitä, että jokin muu tuotantomuoto hoitaa sen tarvitseman säädön, eli lisää tuotantoa silloin kun tuuli laantuu ja vähentää tuotantoa silloin kun tuuli yltyy, jotta sähköverkko pysyy toiminnassa ja laitteita ei rikkoudu. Tämän integroinnin kustannus on esimerkiksi Suomessa vielä pieni, mutta se nousee kun tuulivoiman osuus verkossa nousee."

      Eli tuossa juuri selitetään miksi tuulivoima ei ole markkinaehtoista. Tuulivoimalla tuotettavalle sähkölle maksetaan takuuhinta joka Suomessa ei juurikaan riipu sähkön markkinahinnasta. Lisäksi, koska tuulivoiman teho vaihtelee hyvin paljon, se lisää säätövoiman tarvetta verrattuna tasatehoiseen sähköntuotantoon. Tästä aiheutuvaa järjestelmäkustannusta ei veroteta tuulivoimalta.

      • Ymmärrätkö mitä tarkoittaa sana "voi" tässä yhteydessä:

        ”Tuulivoima on kehittynyt tasolle, jossa se voi markkinaehtoisesti kilpailla uuden ydinvoimalla tuotetun sähkön kanssa, vaikka ydinvoimaa ei rakennettaisi markkinaehtoisesti. "

        Tiesitkö, että mm. hiilivoimaloidenkaan käyttökustannuksia säätövoimana ei veroteta ydinvoimaloilta? Sen sanoo kyllä ihan terve maalaisjärkikin....


    • Netstux

      Stuxnet on oikeassa siinä että tuulivoima voi kilpailla sähkömarkkinoilla. Ja minä voin periaatteessa kilpailla 100 metrin juoksussa Usain Boltin kanssa. Ja tulos on suunnilleen sama molemmissa kilpailuissa.

      Tuulivoiman todelliset kustannukset ovat hyvällä paikalla Suomessa käsittääkseni jossain välillä 50-60 euroa/MWh. Viime vuonna sähkön keskihinta Suomen markkinoilla oli muistaakseni 39 euroa/MWh. Lisäksi on otettava huomioon että tuulivoiman tuotanto Suomessa korreloi voimakkaasti Tanskan ja Ruotsin tuulivoiman tuotannon kanssa. Eli silloin kun Suomessa on eniten tuulivoimaa, on sähkön markkinahinta todennäköisesti alhainen edullisen tuontisähkön vuoksi. Siksi tuulivoima on kaukana kannattavuudesta nykyisillä markkinahinnoilla.

    • TuetPois

      Olen aina ihmetellyt, miksi yhteiskunnan yli päätänsä pitää tukea energiantuotantoa. Toivon todella paljon, että kaikki energiantuotannon tuet lopetettaisiin mahdollisimman pian. Silloin päästäisiin vihdoin ja viimein vapaaseen kilpailuun, joka tervehdyttäisi alan.

      Muistakaa se, että viime vuonna Suomessa eniten yhteiskunnan tukea saanut yritys oli Tuuliwatti. Kyseisen tuulivoimayhtiön liikevaihdosta noin 70 prosenttia muodostui yhteiskunnan tuista.

      Yhteiskunnan tulisi huolehtia ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista, koulutuksesta sekä yleisestä infrastruktuurista, kutein tiestöstä. Energiantuotannon tukemisesta tulisi päästä irti mahdollisimman nopeasti. Se aiheuttaa ainoastaan tehotomuutta ja vääristää kilpailua.

      • Tuuli.Tukiainen

        Palstan fiksuin kommentti pitkään aikaan, kiitos siitä. Vapaa kilpailu myös energi-alalle.


    • Torniorules

      Voisiko joku selittää minulle yksinkertaiselle, miten tuuliropelilla voidaan pyörittää edes yhtä paperikonetta tai keittää sellua. Kehäkolmosen siäpuolella majailevien macin purijoiden kannattaa muistaa tässä yhteydessä, että Suomen kunnista eniten sähköä Helsingin jälkeen kulutettiin - Torniossa. Seuraavina tulevat Lappeenranta, Jämsä, Oulu ja Kouvola. Fiksuimmat oivaltavat tämän ilmiön syyn heti, tyhmimmät tuuleen puhaltajat eivä kaiketi koskaan.
      Lähde:
      http://energia.fi/tilastot-ja-julkaisut/sahkotilastot/sahkonkulutus/sahkon-kaytto-kunnittain

    • jestassentään

      No jos tuulivoima voi menestyksellä kilpailla markkinaehtoisesti ja ilman veronmaksajien tukea, niin silloin varmaan energiayhtiöt siirtyvät tuottamaan sähköä sillä menetelmällä.

      Miksi muuten sähköntuotanto on se teollisuudenala joka herättää näin kovia intohimoja? Eihän esimerkiksi paljon keskustella siitä millä menetelmällä sahat sahaavat tukkeja lankuiksi, tai millä menetelmällä puusta valmistetaan kuituja, tai raakaöljystä tehdä'än polttoaineita. Mutta siitä on hirveä jupina millä tavalla sähköä pitäisi tuottaa.

    • terawattitunti

      Sähköntuotanto herättää intohimoja lähinnä vain viherpipertäjissä, jotka eivät ymmärrä edes terawatin ja/tai terawattitunnin eroa.

    • epähomo

      - voiko aurinkoenergian tehoa lisätä peilaten ,siis niiku kimmokkeella ? -kiitos asiantuntija lausunnosta.

    • peilailen

      Norjassa saatiin auringon pimennyksessä olevaan kylään auringonvaloa kun tunturin kupeeseen laitettiin peili heijastaamaan valoa kyläläisille. Siinä oli kyläläisillä suuren juhlan tuntua.

    • Peililaitos

      Paneelien tapauksessa peilaus ei kannata. Fokusoivussa peililaitoksissa säteily keskitetään kuumentamaan nestettä jota käytetään sähkön tuotantoon.

    • warmwool

      Lopettakaa nyt jo tuulivoimasekoilut! Pitäisi nyt jo kaikkien tietää, että tuulivoimaloiden matalataajuinen painevaihtelu ns. infraäänimelu aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Useita perheitä on joutunut jättämään kotinsa terveyshaittojen vuoksi, kun lähistölle on rakennettu tuulivoimaloita.

      Tuulivoiman kaltaista sattumasähköä tuottavaa ja terveyshaittoja suurelle joukolle aiheuttavaa hulluutta ei voi mitenkään puolustella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1285
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      355
      650
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe