ISIS suunnitteli likaista pommia

ISIS-terroristiryhmä etsi radioaktiivista ydinmateriaalia likaista pommia varten, Belgia oli järkevä paikka sille. /1/

Belgian ydinvoimaloista onkin viime aikoina kuulunut ihan outoja juttuja. Täällä keskusteltu ainakin näissä ketjuissa:

19.8.2012: http://keskustelu.suomi24.fi/t/10859636/belgiassa-reaktorin-paineastiassa-halkeamia

15.8.2014 ja 15.12.2014: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13122291/ydinreaktori-sabotoitiin-belgiassa

19.12.2015: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14015328/joditabletteja-jaetaan-sveitsilaisille (joditabletteja jaetaan Belgialaisille, ei sveitsiläisille, niinkuin otsikossa lukee)

20.12.2015: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14016775/belgian-ydinvoimaloissa-ohjelmaa

4.1.2016 http://keskustelu.suomi24.fi/t/14043205/belgian-romuvoimala-reistailee-taas

Pisteenä iin päälle:

16.12.2014: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13125897/belgiassa-naatitaan-ytinvoimasta

/1/ http://www.publicintegrity.org/2016/02/29/19376/terrorist-group-s-plot-create-radioactive-dirty-bomb

Konekäännettynä: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.publicintegrity.org/2016/02/29/19376/terrorist-group-s-plot-create-radioactive-dirty-bomb&edit-text=

Tuosta vielä olennaisen vapaasti kääntäen: "Länsimaiset asiantuntijat uskovat, että Belgian ydinvoimaviranomaiset ovat perinteisesti olleet liian lepsuja suhtautumisessaan ydinvoimaloiden turvallisuusriskeihin."

16

265

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ydinvoimalan vartija löytyi surmattuna Belgiassa. http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001146297.html (Julkaistu: 26.3. 13:50 , Päivitetty: 26.3. 14:16)

      Artikkeli on aika kummallinen - yksi kiistää sen minkä toinen myöntää ja toisinpäin. Ydinvoimayhtiön vartijan tappaminen maassa, jossa terroristit, joiden yksi tavoite on terrori-isku ydinvoimalaan, riehuvat, ei mielestäni voi olla pelkkä sattuma. Minuakin alkaa jo vähitellen pelottamaan Belgian tapahtumat, mutta ei sentään niin paljon, ettenkö pystyisi jonkinlaisiin järkeviin päätelmiin tapahtumista.

      Koko soppa pitäisi äkkiä saada selvitetyksi ja kaikki terroristit kaltereiden taakse, ja sitten alkaa rauhassa miettimään ainakin Belgian muutenkin vaarallisiksi todettujen ydinvoimaloiden alasajoa. Helppoa ei ole sekään, koska silloin Belgia joutuisi taas kerran turvautumaan naapurimaiden apuun sähkönhankinnassaan.
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 4.4.2016 19:37

    • ISIS tarvitsee ydinmateriaalia terroritekoihinsa

      "Ydin"-Isiksen riski kasvaa (artikkeli 08 lokakuu 2015) /1/
      Konekäännösavusteisesti kertoen:

      On vaikea kuvitella pelottavampaa mahdollisuutta kuin ääriryhmien, kuten ISIS, varustettuna ydin- tai radioaktiivisilal aseilla. Mutta Associated Press paljasti tällä viikolla, että mahdollisuus saattaa olla paljon lähempänä kuin haluaisimme ajatella.

      FBI on pysäyttänyt neljä yritystä ydinaineiden myymiseksi Lähi-Idän ääriaineksille, kuten ISIS. AP:n mukaan “uusin tunnettu tapaus tuli tämän vuoden helmikuussa, kun salakuljettaja tarjosi valtavan varaston tappavaa cesiumia - tarpeeksi saastuttaa useita kortteleita"

      ISIS on jo osoittanut haluavansa käyttää kemiallisia aseita siviilikohteisiin, joten ei pitäisi olla selvää, että jos heille annetaan keinot ja tilaisuus, he tekisivät saman ydin- tai radioaktiivisilla aseilla.

      Riski, että ISIS saa aikaan ydinpommin, on pieni, mutta ei nolla. On mahdotonta että ISIS nyt rakentaisi ydinpommin tyhjästä. Se vaatisi suuria, teollisuuslaitoksia, korkasti rikastettua uraania, miljardeja dollareita ja gigawattien energiatehot. Mutta jos he voisivat saada korkeasti rikastettua uraania, on mahdollista, että he voivat koota pienen teknisen tiimin rakentamaan pommin.

      Vaikka uraania ja plutoniumia tarvitaan ydinaseeseen, ne eivät ole ihanteellisia likaiseen pommiin - siihen riittää vähemmän vaaralliset ja helpommin käsiteltävät radioaktiiviset aineet, kuten cesium tai amerikium. Muutama gramma näitä aineita jauhettuna voisi saastuttaa kymmeniä kortteleita asumiskelvottomiksi kuukausien ajaksi, kunnes ne on puhdistettu. Cesium oli se mitä salakuljettajien yrittivät myydä ISIS:lle helmikuussa.
      - - -
      Mainittuja cesiumia ja amerikiumia saa toki muualtakin kuin ydinvoimaloista, mutta silti ydinvoimaloita voi pitää terroristien karkkikauppoina.

      /1/ http://www.huffingtonpost.com/joe-cirincione/the-risk-of-a-nuclear-isi_b_8259978.html

      konekäännettynä https://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&u=http://www.huffingtonpost.com/joe-cirincione/the-risk-of-a-nuclear-isi_b_8259978.html&prev=search
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 18.3.2016 13:22

    • Pariisin terrori-iskuista 2015 marraskuussa epäillyltä löytyi dokumentteja Saksan ydinvoimaloista http://www.theguardian.com/world/2016/apr/14/paris-attacks-suspect-salah-abdeslam-had-german-nuclear-files?CMP=twt_a-world_b-gdnworld

      Monen maan kannattaisi seurata Saksan esimerkkiä ja laatia aikataulu ydinvoimasta luopumiselle, niin kansalaisten pelko ydinterrorismista vähenee.

    • K.Late

      ISIS on nyt keskittämässä joukkojaan Libyaan ja kas kummaa: tänä keväänä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita lähteekin joukolla juuri Libyasta.

      Pikkuisen pelottava kehityssuunta: Libyalla on ydinvoimaa, se vuosia kehittänyt ydinaseita (joita sillä toki vielä ei pitäisi olla), sillä on lähes tuhat tonnia kemiallisten aseiden raaka-aineita. Libyalla on myös paljon koulutettuja ydinalan insinöörejä, jotka ovat saaneet oppinsa eri puolilla maailmaa ja mm. Pakistanissa.

      • Netstux

        Ei Libyalla ole ydinvoimaa, turha yrittää sotkea käsitteitä. Ydinvoima (nuclear power) tarkoittaa ydinenergian laajamittaista käyttöä sähkön tai lämmön tuottamiseen. Tutkimus- ja koereaktorit eivät ole sitä, vaikkakin ovat ydinlaitoksia.


    • K.Late

      Ja mitäs ne tutkimusreaktorit sitten oikeasti ovat? Useinhan ne ovat plutoniumin tuotantoon sopivia laitoksia, mutta myyty kuitekin kirkkaassa päivänvalossa, rauhanomaisena sovellutuksena, ydinvoiman tutkimukseen. On haluttu edistää rauhanomaisen ydinvoiman rakentamista, IAEA:n valvovien silimien alla.

      Olkoot sitten pommintekovälineitä. Mutta se ei kuitenkaan muuta mitään tässä tilanteessa, kun pitäisi estää ISIS:iä saamasta käsiinsä radioaktiivisia aineita.

    • K.Late
      • Likaisen pommin rakentamisen yrittämisen väittäminen ydiniskun suunnittelemiseksi on pienimuotoista paniikinlietsontaa.

        Jos ISIS räjäyttäisi jutussa mainitut kemiallisen (oletettavasti ei siis tyyliin ruuti -kemiallisen, vaan tyyliin sinappikaasu -kemiallisen), biologisen ja likaisen pommin, niin likaisen vaikutukset olisivat pienimmät. Tämä ihan johtuen siitä, että kaikki mahdollisesti kässin saatavat biologiset aseet ovat pakostakin hyvin tappavia ja kemiallisia on suhteellisen helppo valmistaa, mutta tehokkaan radioaktiivisen aineen hankkiminen likaista pommia varten on huomattavan hankalaa.

        Tietysti teoriassa nuo löytävät jotain korkean numeron plutoniumia, poloniumia tai vaikka curiumia, mutta vähän epäilen... Ja kun luultavasti pommin kasaajatkin tuossa tapauksessa tappaisivat itsensä, niin taitaisi jäädä tekemättä. :)


    • Sitähän_sä_kysyit

      Eikös ISraelilla ole se PUHTAAMPI ATOMIPOMMI hallussaan?

    • K.Late

      "mutta tehokkaan radioaktiivisen aineen hankkiminen likaista pommia varten on huomattavan hankalaa."

      Veikkaanpa, ettei väitteesi pidä paikkkaansa. Tässä jokin aika sitten kerrottiin, kuinka FBI oli onnistunut blokkaamaan useita kertoja radioaktiivisten aineiden kauppoja ja viimeksi ison CS137 erän myynnin ääriryhmille.

      Näitä radioaktiivisia aineita on valtavasti ympäri maailmaa erillaisissa käytössä tutkimuksissa, sairaaloissa ja mm rakentamisen erikoisaloilla. Lisäksi lähes kaikkialla on jonkinasteisia isoja tai pieniä ydintekniikan tutkimuslaitoksia, tutkimusreaktoreita jne. Voi olla mahdollista, että aerosolimuodossa olevaa vahvaa beta-säteilijää saa helpommin käsiinsä, kuin kemiallisia tai biologisia aseita.

      No, tätä tosiasiaa vielä vähätellään - mutta pahaa pelkään, ettei enää pitäkään. Onneksi viranomaiset ovat jo huolissaan. Sauli Niinistä teki turvallisuuskonferenssissa aloitteen tehokkaiden mittauslaitteiden ja indikoijien lisäämikseksi.

      Planeetan lyhyt atomikausi voi päättyä atomiholokaustiin ja silloin ei ole kovinkaan paljon merkitystä sillä, kuinka rauhanomainen ja sotilaallinen ydinvoima olisivat olleet mukamas erillään toisistaan.

      • Netstux

        Ei ole syytä liioitella tuota vaaraa. Ensinnäkin valtaosa käytössä olevista säteilylähteistä on niin pieniä ettei niillä olisi paljonkaan vaikutusta radioaktiivisena saastepommina. Luulisin että Suomessa on vain kymmenkunta riittävän voimakasta säteilylähdettä käytössä vaikka lähteitä on kaikkiaan tuhansia. Toiseksi, suuri osa säteilylähteistä on metallin muodossa ja sellaista on vaikea saada helposti ympäristöön levitettävään muotoon.

        Varmaan terroristeilla on mahdollisuus saada käsiinsä voimakkaita säteilylähteitä jossain Syyriassa ja Irakissa mutta niiden kuljettaminen salassa Eurooppaan on vaikeata. Luulisin että kemialliset tai biologiset aseet ovat siinä suhteessa helpompia.


    • K.Late

      Kemiallisia ja biologisia aseita tarvitaan kymmeniä tai satoja kiloja, radioaktiivisia aineita tarvitaan vain kymmeniä grammoja yhteen iskuun. Sellaisen määrän salakuljettaminen onnistuu vaikka kirjekyyhkyllä.

      • Likaista_pommia_tuskin

        Ja isorokkoa tai ebolaa tms. ei sitäkään. Paljon helpompia salakuljettaa, kun ampulli ei säteile.
        Kemiantehtaiden yms. vartiointi on ydinvoimalaitoksiin tai em. lääketieteellisiin tutkimuslaitoksiin verrattuna olematonta. Onneksi terroristit eivät ole hyödyntäneet niitä kuin harvoin. Vuonna 1995 Tokion metroon tehty sariinihyökkäys tappoi 12 ja vahingoitti tuhansia.


    • Taasvihervirhe

      ja cesiumit on ryövättävä jostain muualta kuin ydinvoimalasta, vaikka palstan ydinasiantuntija väittääkin ydinvoimalaa terrroristien karkkikaupaksi (huom. kyseessä taas vihreä valhe palstan epäluotettavimmalta kirjoittajalta, nimimerkki stuxnetilta).

    • En tiennytkään että Cs-137 on noin vaarallista. Muistin vain, että reilu kilo cesium-137 tuli Tshernobylistä Suomeen, ja se on pääsyyllinen siihen, että Suomessa Tshernobyl-päästöt aiheuttavat laskennallisesti noin 500 ihmisen syöpäkuoleman 80 vuoden kuluessa.

      Viite:
      "K.Late 18.3.2016 20:50
      Tässä, atomiyhteiskunta on täysin kadoksissa. Kun 90-luvulla oli pieni uutinen myös Helsingin Sanomissa, jossa todettiin, että Virossa on varastettu 45 litraa CS137, niin kukaan ei edes reagoinut. Ei tullut alarmia, eikä mikään media kysynyt, että kuinka paljon CS137 oli todellisuudessa, tai mikä oli nesteen pitoisuus.

      Pimeillä markkinoilla kulkee ihan mitä tahansa, aina plutoniumiin asti. Mutta iso ongelma on se, ettei yleisesti tiedetä - tämä osittain salailun ansiota- eikä edes ymmäretä, mikä on vaara. Jo muutama gramma cs137 isotooppia on äärimmäisen vaarallinen annos, mutta sen määrän näkee jo ilman mikroskooppia. Mutta jo gramman tuhannesosa samaa ainetta, tai vastaavaa, voi aiheuttaa merkittävän päästön ja vaaratilenteen."

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14188509/isis-suunnitteli-likaista-pommia#comment-83777050
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 22.3.2016 13:54

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2830
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1818
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      254
      1126
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      895
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      770
    Aihe