Ydinvoiman kannattajat

ämpäritietoa

sanovat ydinsähkön tuotannon nostavan Suomen sähköntuotannon omavaraisuutta. Se ei pidä paikkaansa, vielä. Tarvitaan ainakin oma uraanikaivos ja uraanirikastamo tai ydinvoimalatyyppi, joka pystyy käyttämään luonnonuraania.
Liittyy: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14223328/

25

242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiNoin

      Sähköntuotannon omavaraisuus tarkoittaa, mikä osuus kulutetusta sähköstä tuotetaan kotimaassa. Polttoaineiden kotimaisuusaste on eri asia.

      • Kylmä.totuus

        Aivan oikein. Hyvä että korjasit perättömän väittämän joka perustuu ainoastaan poliittiseen propagandaan. Suomen sähköntuotannon heikko omavaraisuus herätti huomiota tammikuussa kun sähköä tuotiin ulkoa pahimmaallaan 28% osuudella kulutuksesta. Tosin juuri enenpää ei olisi voitu tuodakaan vajavaisten siirtoyhteyksien takia. Tammikuussa tehtiin sähkönkulutuksen ennätys kaikkina aikoina. Käytännön todellisuus todisti siinäkin monet väärät väittämät kulutuksen hiipumisesta.


      • Kylmä.totuus

        Aloittaja unohti mainita ydinvoiman kannattajien lisäksi omavaraisuutta kannattavat Suomen sähköntuotannosta vastaavat alan ammattiosaajat. Hekin haluavat Suomeen lisää lisää kaikissa sääoloissa ja kaikkina vuodenaikoina luotettavasti toimivaa sähköntuotantoa lisää. Heiltä sitä odottaa myös Suomen päättäjät. Siihen osin liittyen on valtioneuvoston päätös sähkönjakelun suojaamiseksi luonnomullistuksilta, kuten esim. myrskyiltä. Siksi maakaapelointi on nyt hyvin voimakasta.


    • omavara

      Suomen sähkönkulutuksesta noin 80% tuotetaan kotimaassa, loput noin 20% on tuontisähköä. Sähköntuotannon omavaraisuutemme on siten nykyisin noin 80%.

      Ydinsähkön tuotannossa tuontipolttoaineen (uraani) osuus on noin 10% tuotantokustannuksista. Esim. hiilisähköllä vastaava osuus on noin 80%.

    • HullunHommaa

      Tuulisähkön tuotannossa kotimaisuusaste on noin 60 %. Kotimaiset veronmaksajat kustantavat tuon verran tuulivoimafirmoille maksetuista tariffeista.

    • järjen.kotimaisuusaste

      Suomalaisessa omistuksessa olevat laitokset tuottavat yli 100% siitä sähköstä mitä suomalaiset kuluttavat. Sillä nyt ei ole mitään merkitystä että osa esim fortumin tuotantokapasiteestista on ruotissa tai miehitetyllä alueella karjalassa

      Liieknnepolttoaineiden omavaraisuus on jotain 2% ja tietoliikenteen esim 30%, voi kauhia...

      Eikä kotimaisia kirveitä saati paja-vasaroita valmisteta tasavallan rajojen sisäpuolella enään lainkaan, missä "omavaraisuus"

      päijäthämeen omavaraisuus sähkössä on negatiivinen, mitä teemme jos varsinaissuomi päättää lopettaa sähköntuonnin hämeeseen,

      • Kylmä.totuus

        Tuo 100% toteutuu ehkä kesäaikana. Tammikuussa se oli 72%. Silloin opittiin viimeistään mitä sähköntuotannan omavaraisuus on. Ukrainan kriisin ollessa pahimmillaan OECD ja EU huomauttivat heikosta omavaraisuudesta.


    • Maan_Tapa
      • Ydinvoima heikentää sähköntuotannon omavaraisuutta,


    • Sähköntuotanto ei voi olla omavaraista, jos polttoainetta tuodaan ulkomailta sähkön tuotantoon. Esimerkki:
      Yhtään polttoainetta ei tuoda ulkomailta sähkön tuottamiseksi. Sähkön tuotanto on silloin 100% kotimaista. Sähkön hankinta on eri asia.

      • > Sähköntuotanto ei voi olla omavaraista, jos polttoainetta tuodaan ulkomailta sähkön tuotantoon

        Tuo on puhtaasti virheellinen väittämä. Polttoaineomavaraisuus ja sähköntuotannon omavaraisuus ovat kaksi eri asiaa.

        Sinun ajatusmaailmassasi aurinkopaneleillakaan ei voi tuottaa kotimaista sähköä, kun sähkön tekemiseen tarvittava energia tulee — ei edes ulkomailta, vaan ulkoavaruudesta!


    • K.Late

      Rotalta taas älytön kommentti.

      Sähköomavaraisuus ei kerro muuta kuin kapasiteetin. Kun puhutaan energiaomavaraisuudesta, ollaan jo asiassa. Silloin pitää laskea kaikki tuontipolttoaineet ja aidosti kotimaiset energialähteet. Ydinvoima on sataprosenttisen riippuvaista tuontipolttoaineesta.

      Tuontipolttoaineiden suhteen on varmistettava niiden saatavuus kaikissa olosuhteissa. Esimerkiksi hiilelle ja öljylle, tulevaisuudessa ehkä myös kaasulle, on vaihtoehtoisia kauppareittejä, mutta Fennovoiman polttoaineen suhteen olemme sataprosenttisesti riippuvaisia Venäjästä ja Venäjän energiamafian armoilla. Väite siitä, että voisimme ostaa myöhemmin ydinpolttoainetta jostakin muualta, on täysin todistamaton. Esimerkiksi Ukraina ei ole siinä onnistunut.

      • FaktaaKehiin

        Käsitteet selviksi:
        Sähköomavaraisuus = kotimaassa tuotetun sähkön suhde kulutukseen
        Polttoaineomavaraisuus = kotimaisella polttoaineella tuotetun energian suhde energian kokonaiskäyttöön
        Energiahuoltovarmuus = sähkön tai energian riittävyys tietyllä aikavälillä kun sähkön ja polttoaineen tuonnin oletetaan estyneen.
        Loviisaan on toimitettu joitakin vuosia sitten muistaakseni Espanjassa valmistettua VVER-polttoainetta ja hyvin toimi. Taas niitä asioita joista Late vois kysellä: "Näkyypähän tuo toimivan käytännössä vaan mahtaakohan toimia teoriassa?"


      • sovjet-venland
        FaktaaKehiin kirjoitti:

        Käsitteet selviksi:
        Sähköomavaraisuus = kotimaassa tuotetun sähkön suhde kulutukseen
        Polttoaineomavaraisuus = kotimaisella polttoaineella tuotetun energian suhde energian kokonaiskäyttöön
        Energiahuoltovarmuus = sähkön tai energian riittävyys tietyllä aikavälillä kun sähkön ja polttoaineen tuonnin oletetaan estyneen.
        Loviisaan on toimitettu joitakin vuosia sitten muistaakseni Espanjassa valmistettua VVER-polttoainetta ja hyvin toimi. Taas niitä asioita joista Late vois kysellä: "Näkyypähän tuo toimivan käytännössä vaan mahtaakohan toimia teoriassa?"

        Sähköomavaraisuus on harhaanjohtava termi
        Ja sitä käytetään harhaanjohtavasti
        Tarkoituksella
        Se on tuotannon ja kulutuksen suhde
        Ei kapasiteetin ja tarpeen suhde
        Tuotantokulutussuhde on nyt alle sata koska
        Skandinaviasta saa liki ilmaista sähköä
        Sähköstä on ylitarjontaa markkina-alueella
        Ydinvoima ei korvaa tuontia
        Koska se on kalliimpaa kuin vesivoima skandinaviassa
        Ja kalliimpaa kuin ydinvoima ent neuvostoliitossa
        ...toivottavasti Ei "maailman halvinta atomivoimaa.."


    • K.Late

      Faktamies, otit esiin vain vver440:n polttoaineen, muttet näköjään uskalla puhua esim vver 1000:n tai 1200:n polttoaineesta. Ukrainaan on huonolla menestyksellä yritetty jo vuosia toimittaa korvaavaa polttoainetta.

      Loviisan voimalaan saa kyllä polttoainetta, mutta se edellyttäisi, että joku aloittaisi tuotannon. Sen käynnistäminen vie paljon rahaa, eikä se ole välttämättä kannattavaa, ellei tilaaja maksa sitten satumaisia summia.

      Fakatamiehen tietotaso kaipaisi kipeästi päivitystä. Kun nimimerkkinä on keuliva "FaktaaKehiin", niin kannattaisi edes vähän yrittää.

      • FaktaaKehiin

        Kyllä ne polttoainetehtaat pystyvät helposti säätämään koneistonsa tuottamaan vaikka minkälaista polttoainetta. Normaalistikin polttoainenippujen kirjo on varsin suuri. Jokin Westinghousen epäonnistuminen ei kerro koko totuutta.


    • K.Late

      "Kyllä ne polttoainetehtaat pystyvät helposti säätämään koneistonsa tuottamaan vaikka minkälaista ..plaa plaa."

      Heh, alla olevasta jutusta käy ilmi, että tuotannonn aloittamiseen menee vähintään viisi vuotta. Herrat kehuvat mm Westinhousea, joka ei kuitenkaan ole onnistunut vuosien yrityksistä huolimatta.

      http://www.hs.fi/talous/a1411448704977

      Tosiasia on on, ettei korvaa polttoainetta ole olemassakaan, eikä ole koskaan ollut muissa kuin VVER440:ssä. Tämä asia pimitetään jopa eduskunnalta lupailemalla epämääräisiä skenaarioita ilmaan.

      Kahden vuoden varasto tarkoittaa käytännössä yhtä vaihtoerää varastossa. Jos sen toimituksessa on viivästys, voi varmuusaika viktkuttelun jälkeen olla enää puoli vuotta. Siinä sitä sitten ollaan.

      • eastinghouse

        Voi olla lännessä että menee kuusikin vuotta, mutta euraasian talousalueelta poltto aine toimitukset tulevat jatkumaan vakaana kohtuu hintaan kunhan emme turhaan provosoi epä ystävällisyytellä. Sähkön vakaa toimitus on tärkeä yhteiskunnalle sen sanoi Presidentti Niinistökin


    • Suomi energiaomavaraiseksi vuoteen 2050 mennessä http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/02/26/kova-ehdotus-suomi-energiaomavaraiseksi-vuoteen-2050-mennessa/20142823/12

      "Energia-alan ykköstutkijoiden ryhmä vaatii, että Suomi luopuisi turhasta tuontienergiasta ja investoisi sen sijaan kotimaiseen energiantuotantoon. Sitä varten professorit tarjoavat energiapolitiikan uusia kriteereitä.

      Ratkaisuja pitäisi hakea uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkaista ratkaisuista. Suomi on täynnä energiaa, ja sitä kannattaisi hyödyntää, käytännön viesti kuuluu."

      Missähän muussa maassa kuin Suomessa ulkomailta tuotu uusiutumaton energia kasvattaa energiantuotannon omavaeaisuutta :D

      • FaktaaKehiin

        Mitä järkeä on levittää yli kaksi vuotta vanhaa skeidaa. Ei taida olla mitään uutta uusiutuvien alalla. Euroopassakin tuet ovat kovasti vähenemään päin.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Mitä järkeä on levittää yli kaksi vuotta vanhaa skeidaa. Ei taida olla mitään uutta uusiutuvien alalla. Euroopassakin tuet ovat kovasti vähenemään päin.

        Hyvä se on katsoa mitä asiaa tuntevat professorit sanoo omavaraisuudesta. On ne todella paljon luotettavampia kuin nimimerkillään itseään luotettavaksi tekevät tosiasioita väistelevät kirjoittelijat täällä.


    • Tammikuun.opetus

      Tuossa ylenpänä puhutaan että tuontia riittää nyt yllinkyllin. Niin nyt riittääkin ulkolämpötilan ollessa kesäisissä lukemissa, mutta toista oli tammikuussa. Silloin kovilla pakkasilla tehtiin uusi ennätys sähkönkulutuksessa Suomessa, vaikka harhaanjohtavasti vuosia jankutettiin ettei sähköntarve Suomessa enään nouse. Väite oli vihreää valhetta, eikä asiantuntijoita oltu aiemmin kuultu. Omavaraisuudesta on jossain asiantunteva ketjukin, joten täytynee plarata jos löytyisi.

      • peskov

        jees jees kulutus oli muutaman minuutin ajan 15 000 MW, suomen kaikkien voimalaitosten yhteisteho on yli 17000M ja ol3 varavoimaloineen tulee siihen päälle. siis siis oli tiukka paikka, sähköä ostetaan sieltä mistä halvimmalla saadaan, ja ydinvoima ei vähennä tuontia, koska on aina kalliimpaa kuin tuonti. hehheh

        kulutuspiikin aikana suomessa oli ylen uutisten mukaan päällä noin 2,8 miljkahvinkeitintä, EU äärää kahvinkeittimet jatkossa itse sammuviksi, pelkästään tämä toimenpide leikkaa kultuspiikistä 1000-2000MW


      • Suomi toimii - monen muun valtion tavoin - nurinkurisesti: kun pitäisi säästää energiaa, rakennetaan lisää ydinvoimaa! Pähkähullua.

        Luin kauan sitten japsien hyvästä sähkön hinnoittelusta, joka oikeasti motivoi säästämään sähköä: mitä vähemmän kulutat sähköä, sitä halvempaa sen yksikköhinta (euroa/kWh) on, siis täysin päinvastainen kuin nykyisin ainakin lähes kaikissa maissa! Tuollainen hintasysteemi on myös Ranskan suunnitelmissa. Japanissa kävi niin, että yhtiöt laittoivat lisää kWh-mittareita eri yksiköihin, mutta silti sähkön kulutus väheni. Olen yrittänyt löytää tuon artikkelin uudestaan, kiva jos joku löytäisi sen - se oli luettavissa vielä yli 10 vuotta sitten.


    • Joo Pyhäjoen tehosta on 40% tgäysin venäläisten!

      Saakin olla paljon lahjustusta, että tuokin Loviisan teho muutetaan "kotimaisuusasteeksi!

      KOSKAAN ei ydinala olekaan kertonut MIKSI Fennomoima on tosiaan 100% tuontilaitos muutenkin? Jos pyrittäisiin ydinvoimalla ns. kotimaisuuteen?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe