Shakkipähkinä matikkaoraville.

PiperonPääSekaisin

Tervehdys arvon matemaatikot!
Olen intohimoinen shakinharrastaja ja pelailen chess.com- sivustolla, siellä meitä on jo yli 14 000 000 ympäri maailmaa.
Tunnette varmaankin sadun shakin syntyhistoriasta. Siinä Sulttaanille pelin kehittänyt Visiiri sai määrätä palkintonsa pelin keksimisestä. Ovela oli ukko. Partahaiveniaan siveli ja toiveensa esitti. Halusi shakkiruudukon ensimmäiselle ruudulle 1 jyvän, toiselle 2, kolmannelle 4, neljännelle 8 etc...
Montako jyvää kertyi?
Jos laskentatehoa vielä riittää niin viitseliäs voisi joutessaan laskea seuraavaa: montako jyvää mahtuu esim. 10 grammaan? Siitä voi laskea määrän kiloon. Sitten ne voisi säkittää 50 kg:n säkkeihin joita sitten pinottaisiin kuormalavoille vaikka 20 kpl. Näitä lavoja pakattaisiin junavaunuihin vaikka 40 lavaa/vaunu. Miten pitkä junasta tulisi?
Visiirin palkkiopyyntö ei ollut suinkaan vaatimaton eikä tarina kerro saiko herra tämän jälkeen pitää päänsä.
Entäs sitten mahdolliset shakkiasemat laudalla. Jostain luin että siinä voi olla asemia enemmän kuin on maailmankaikkeudessa atomeja. En enää ihmettele vaatimatonta pelitaitoani. Luulisin kuitenkin että tuokin olisi laskettavissa koska tiedämme ruutujen ja palikoiden määrän sekä säännöt.
Nöyrä on pyyntöni ja rajaton riemuni jos joku arvon herroista tuon laskisi. Välittäisin tiedot kansainvälisille shakkiystävilleni.

10

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ChessieMoore
    • martta00

      tähän tuttuun tehtävään tulee varmasti viisaita vastauksia, mutta laitanpa omanikin..

      koko shakkilaudan täyttämiseen menisi 2^64-1 eli 18446744073709551615 kpl ohran jyviä (a' 42 mg) eli noin 774 763 251 095 801 kg eli koko Suomen pinta-alalle järvet mukaan luettuna noin 2300 kg/neliömetri

      niitä junia en viitsi arvuutella ;)

    • Kardee

      "Entäs sitten mahdolliset shakkiasemat laudalla."

      Tarkoittako tämä sellaista asemaa, joka voi syntyä pelissä sääntöjen mukaisilla siirroilla? Toinen vaihtoehto on asettaa shakkinappuloita laudalle mielivaltaisesti.

    • PiperoKiittää

      Ensinnäkin kiitos kiitos kiitos martta00:lle laskennasta. Olet ihana! Tuo esimerkki jyvien peittämästä suomenmaastamme oli toooosi mainio. Matemaatikolle tuo oikea vastaus on näkkileipää mutta tavalliselle tallaajalle liki uskomaton, jopa vedonlyönnin aihe.

      Hra Kardee kysyi aiheellisen tarkennuksen. Totta tosiaan; vastauksia tarvitaan ehkä 2. Mielivaltaisesti aseteltuna saadaan asemia jotka muutoin olisivat mahdottomia? Olisi kuitenkin huomioitava asemat joissa laudalla on 32 palikkaa tai 29, 13, 2 etc.... Kai tuohon laskukaavat löytyvät vai onko tehtävä mahdoton? Vaikeaa se varmaankin on ja siksi kovin kiinnostaa.

    • Kardee

      Helpoin on laskea monellako toisistaan erottuvalla tavalla 32 shakkinappulaa, tai niiden osajoukko, voidaan asettaa laudalle. Onnistuu peruskombinatoriikkalaskuilla, vaikka aika työläs siitä tulee. Tämä on triviaalisti vähemmän kuin 13^64, koska nappuloiden lukumäärä on rajoitettu (13^64 tulee siitä, että kullakin 64:stä ruudusta on 13 vaihtoehtoista täyttöä).

      Kaikkien pelissä saavutettavien asemien laskenta ei taida onnistua nykyisellä laskentakapasiteetilla. Erilaisten mahdollisten pelien määrän on arvioitu olevan luokkaa 10^50, joka kerrottuna pelin keskimääräisellä pituudella antaa jonkinlaisen arvion. Tällöin oletetaan, että peli päättyy, jos jompi kumpi pelaajista voi vaatia tasapeliä. Oikeisti niin ei ole pakko tehdä, jolloin pelin pituus voi olla mielivaltainen. On huomattava, että pelissä upseereita voi korotusten vuoksi olla enemmän kuin alkuasetelmassa.

    • PiperoInnostaHyppii

      Siis onko alkuperäinen "väittämäni" asemien äärettömyydestä todellinen?
      Se olisikin hauskaa ja ehkä matemaatikon mielestä ärsyttävää koska puhutaan kuitenkin rajallisesta määrästä ruutuja ja palikoita. Entä jos ruutujen määrää korotettaisiin 10 x10:ksi?

    • kardee

      "Siis onko alkuperäinen "väittämäni" asemien äärettömyydestä todellinen?"
      Ei ole. Ks. aiempi vastaukseni.

    • PiperoVieläKiusaa

      Palaan vielä aiheeseen. Totean että asemien laskeminen on mahdotonta ainakin kotimaisin voimin. Vastaus olisi muuten tullut. Hra kardee perehtyi aiheeseen; kiitos siitä.
      Voinemme päätellä hieman humoristisesti että vaikka tekijät ovat vakiot niin silti sitä ei voida laskea? Asettaako se matikan perusteet kyseenalaisiksi? Älkää nyt suuttuko tyhmälle.
      Ihanalle martta00:lle:
      Voisitko vielä laskea että jos jyvien sijaan Visiiri olisikin vaatinut euroja? Kuinka monta euroa olisi peittänyt suomenmaan/neliömetri?

      • martta00

        vähän vajaa 55 miljoonaa €/neliömetri


    • PiperoKiittääJaKumartaa

      Kiitoksia kaikille osallistuneille ja erityismaininta martta00:lle hauskan ja havainnollistavan tavan esittää Visiirin palkkiovaateen suuruus. Olen varma että hra Visiiri menetti päänsä.

      Lopputulos on vieläkin hämmästyttävämpi kuin osasin odottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5022
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      16
      2332
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      42
      1553
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe