Uus-judaismi ja tooraoppi liike

Judaisminliike

Uus-judaismi ja tooraoppi- liike on levinnyt laajalti kristittyjen parissa muun muassa Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, ja nykyisin myös Suomen kristikunnassa. Uus-judaismia ja tooraoppia esiintyy varsinkin Israelia rakastavien parissa. Uus-judaismin ja tooraopin mukaisesti kristityille ei riitäkään enää uskon vanhurskautus ja lepo Jeesuksessa Kristuksessa, vaan kristityt alkavat täyttää tooran käskyjä ja aikanaan juutalaisille annettuja säädöksiä. Uus-judaismissa ja tooraopissa uskotaan myös, ettei Jeesus Kristus voi palata takaisin, elleivät kristityt jotenkin erityisellä tavalla palaa heprealaisille juurilleen. Puhtaaksiviljelty uus- judaismi ja tooraoppi johtaa ylimieliseen lakihenkisyyteen.

Uus-judaismissa ja tooraopissa Jeesuksen Kristuksen uskotaan olevan Pelastaja ja Messias, mutta kuitenkin ajatellaan, että Uuden liitonkin aikakautena on elettävä Mooseksen liiton mukaisesti noudattaen tooran lakeja. Uus-judaismin ja tooraopin parissa toimivat kristityt suhtautuvat kriittisesti kristillisen joulun ja pääsiäisen viettoon.
Lähde Uusi Elämä- Yhteiskristillinen herätyslehti Nro 4 2013/ Suomen Karmel-yhdistys ry/ Erja Kalpio

63

676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Biblepost

      Minä tiedän sinun ahdistuksesi ja köyhyytesi-sinä olet kuitenkin rikas-ja mitä pilkkaa sinä kärsit niiltä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan ovat saatanan synagooga.

      • Yksi-usko

        Myös Jeesus oli juutalainen. Koko ajan on ollut juutalaisissa niitä, jotka uskovat Jeesukseen. Niin oli Jeesuksen aikana, ja niin on ollut myös sen jälkeen. Nykyään juutalaisten silmiltä on otettu verho pois ja he yhä suuremmassa määrin ymmärtävät, että Messiaan piti ensin syntyä seimen lapseksi. Tämä on Pyhän Hengen työtä ja Jumalan aikataulussa kuljetaan. Myös me kristityt olemme tajuamassa, että meidänkin uskomme juuret ovat juutalaisuudessa, vaikka kristinuskoon onkin sekoitettu kirkon toimesta paljon pakanaoppeja.


    • uskovainenpariskunta

      Olen kuullut tästä liikkeestä. Tuttavapariskuntamme lähti mukaan liikkeeseen ja he tulivat kertomaan käsityksistään meille. He totesivat että Jumala on käskenyt heitä tietynlaiseen toimintaan ja sitten he ulostivat keittiön lattialle. Aivan kamalaa.

    • 12___13

      Jos "uus-judaismi" perustuu näihin:

      Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.
      Mat. 5:17-19

      Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat;
      Ensimmäinen Johanneksen kirje 5:3

      Eikä ihminen kuvittele pelastuvansa lakia noudattaen, se on ok.

      Jeesus ei kumonnut lakia, se mikä ennen oli väärin, on yhä väärin. Jeesus toi armahtavan tuomion niille, jotka ovat tehneet väärin, jotta he voisivat aloittaa puhtaalta pöydältä. Jos ihminen rakastaa Jumalaa, hän haluaa toimia Jumalan tahdon mukaan, ei siksi, että siitä olisi palkkio, vaan koska rakastaa Jumalaa ja tietää hänen tahdon olevan hyvä. :)

      Silti, kuten Mat. 5:17-19 osoittaa, henkilöllä on mahdollisuus, vaikka ei täydellisesti noudattaisi kaikkia Jumalan käskyjä. :)

    • Biblepost

      Uus-judaismi ja tooraoppi liike on kyse lihallisesta pöhötyksestä ja paisumisesta. Samalla tavalla adventistit haluavat olla muita parempia ja jotain erilaista. Uus-judaismi ja tooraoppissa liike on lain rikkomista: Sillä jos minä uudestaan rakennan sen, minkä olen hajottanut maahan, osoitan minä olevani lain rikkoja.

      • Yksi-usko

        Höpsistä. Et ymmärrä mitään tuosta temppeli vertauksesta ja temppelin kolmessa päivässä rakentamisesta. Missä suhteessa lain rikkomista? Voitko perustella?

        Tuossa on hyvä linkki koskien tuota temppelin hajottamista ja sen rakentamista kolmessa päivässä. (Matteus, Markus, Johannes ja Hebrealaiskirje).

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/6607528/suuri-taistelu-herran-temppelista-!


      • Väärärakennus

        Ei Paavali puhunut temppelin rakentamisesta, vaan vanhan farisealaisen elämänsä uudelleen aloittamisesta: hän kun oli kerran jo siitä luopunut ja luki sen roskaksi.

        Jos hän siis olisi sanonut että Toora oli voimassa, hän olisi samalla joutunut sanomaan, että tuli rikottua tooraa, kun jonkun vuoden olin sitä mieltä, että se oli vanhentunut.


    • Messiaaninenjuutalainen

      Messiaanisia juutalaisia voivat olla vain ne, jotka ovat Aabrahamin jälkeläisiä syntymänsä mukaan ehjän sukulinjan kautta.
      Pakanat eivät koskaan voi olla Messiaanisia juutalaisia, vaan ovat valehtelijoita luullessaan voivansa olla.

      • Yksi-usko

        >>Pakanat eivät koskaan voi olla Messiaanisia juutalaisia, vaan ovat valehtelijoita luullessaan voivansa olla. >>

        Minä kyllä luulen voivani olla, ainakin omassa mielessäni, Messiaaninen suomalainen. Toisin sanoen uskon Jeesukseen Kristukseen (=Jeshua Messiaaseen). Varmaan tiedät, että apostolit veivät evankeliumia myös pakanoille?


    • Kristusontotuus

      Onko Kristus sovittanut meidän syntimme?
      Kol. 1:20
      ja että hän, tehden rauhan hänen ristinsä veren kautta, hänen kauttaan sovittaisi itsensä kanssa kaikki, hänen kauttaan kaikki sekä maan päällä että taivaissa.
      Kol. 1:21
      Teidätkin, jotka ennen olitte vieraantuneet ja mieleltänne hänen vihamiehiänsä pahoissa teoissanne, hän nyt on sovittanut
      Hepr. 2:17
      Sentähden piti hänen kaikessa tuleman veljiensä kaltaiseksi, että hänestä tulisi laupias ja uskollinen ylimmäinen pappi tehtävissään Jumalan edessä, sovittaakseen kansan synnit.

      Onko Kristus meidän vanhurskauttajamme?
      Gal. 2:16
      mutta koska tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi lain teoista, vaan uskon kautta Jeesukseen Kristukseen, niin olemme mekin uskoneet Kristukseen Jeesukseen tullaksemme vanhurskaiksi uskosta Kristukseen eikä lain teoista, koska ei mikään liha tule vanhurskaaksi lain teoista
      Fil. 3:9
      ja minun havaittaisiin olevan hänessä ja omistavan, ei omaa vanhurskautta, sitä, joka laista tulee, vaan sen, joka tulee Kristuksen uskon kautta, sen vanhurskauden, joka tulee Jumalasta uskon perusteella;

      Onko Kristus meidän lunastajamme?
      Gal. 3:13
      Kristus on lunastanut meidät lain kirouksesta, kun hän tuli kiroukseksi meidän edestämme-sillä kirjoitettu on: "Kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu" -
      Gal. 4:5
      lunastamaan lain alaiset, että me pääsisimme lapsen asemaan

      Onko Kristus meidän pyhittäjämme?
      Hepr. 13:12
      Sentähden myös Jeesus, pyhittääkseen omalla verellänsä kansan, kärsi portin ulkopuolella
      Hepr. 10:10
      Ja tämän tahdon perusteella me olemme pyhitetyt Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan.
      Hepr. 10:14
      Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään

      Tekeekö Kristuksen uhri meidät kelvolliseksi iankaikkiseen elämään?
      Room. 6:22
      Mutta nyt, kun olette synnistä vapautetut ja Jumalan palvelijoiksi tulleet, on teidän hedelmänne pyhitys, ja sen loppu on iankaikkinen elämä.
      Room. 6:23
      Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.
      1. Joh. 2:25
      Ja tämä on se lupaus, minkä hän on meille luvannut: iankaikkinen elämä.
      1. Joh. 5:13
      Tämän minä olen kirjoittanut teille, jotka uskotte Jumalan Pojan nimeen, tietääksenne, että teillä on iankaikkinen elämä.

      Mitä siis puuttuu, että sitä pitää hakea jostain muualta?

      • Yksi-usko

        >>Mitä siis puuttuu, että sitä pitää hakea jostain muualta? >>

        Luulen, että aloituksen liike ei ole ristiriidassa noiden Raamatunkohtien kanssa. :)


    • Kristuskallio

      Kristus on koko kristinuskon perusta ja pohja. Mitään muuta perustaa ei ole.

      • Yksi-usko

        >>Kristus on koko kristinuskon perusta ja pohja. Mitään muuta perustaa ei ole. >>

        Kristus on sama kuin Messias. Kristus on kreikkaa ja Messias hebreaa. Joten kyllä aloituksessa mainitulla liikkeellä Kristus on myös perusta ja pohja.


    • Kristusonelämä

      Älkää siis eksykö rakkaat ystävät. Jumala on Kristuksessa tehnyt kaiken, mitä me tarvitsemme jumalisuuteen ja iankaikkiseen elämään.

      Se on todellinen osoitus Jumalan rakkaudesta, se on todellinen osoitus Jumalan hyvyydestä, se on todellinen osoitus Jumalan armahtavaisuudesta, se on todellinen osoitus Jumalan laupeudesta, se on todellinen osoitus Jumalan iankaikkisesta suunnitelmasta.

      • Yksi-usko

        >>Älkää siis eksykö rakkaat ystävät. Jumala on Kristuksessa tehnyt kaiken, mitä me tarvitsemme jumalisuuteen ja iankaikkiseen elämään.>>

        Ihmisen pelastuminen on Jumalan teko, ja Jeesuksen Kristuksen uhrikuoleman tähden meilläkin on mahdollisuus Jeesuksen veren kautta saada syntimme anteeksi. Tämä on armoa ja yksin Jumalan teko. Mutta haluaisin kuitenkin kysyä, että on mielestäsi eksynyt? Sekö, joka haluaa noudattaa Jeesuksen esimerkkiä ja Raamatun ohjeita, vai se, joka noudattaa vanhoja pakanaperinteitä?

        >>Se on todellinen osoitus Jumalan rakkaudesta, se on todellinen osoitus Jumalan hyvyydestä, se on todellinen osoitus Jumalan armahtavaisuudesta, se on todellinen osoitus Jumalan laupeudesta, se on todellinen osoitus Jumalan iankaikkisesta suunnitelmasta. >>

        Kyllä. Tunnustaminen, että Jeesus on Herra ja että Jumala on Hänet herättänyt kuolleista. Että meillä sen johdosta pelastumme ja saamme iankaikkisen elämän. Tarkoittaako tämä mielestäsi, että meidän ei tulisi olla kuuliaisia Herralle? Miksi ei saisi pitää Jumalan siunaamaa ja pyhittämää sapattia, noudattaa Raamatun ruoka-ohjeita tai viettää Raamatun juhlakalenteria? Eikö niitä saisi pitää kuuliaisuudesta ja rakkaudesta Luojaan? Onko sinulle jokin päivä pyhä? Mikä päivä? Miksi?


    • Kristusontotta

      Amen

    • Yksi-usko

      Olisiko tämä samaa kuin Messiaaninen liike (onko sellaista nimeä) ? Vaikuttaisi vähän siltä. Vastaan adventistina ja entisenä luterilaisena. Pidän itseäni myös Messiaanisena, sillä pidän sapatin lisäksi myös Raamatun juhlakalenteria, vieläpä juutalaisen kalenterin mukaan. Käsittääkseni useissa kristillisissä seurakunnissa on Messiaanisia ryhmiä, jotka ovat halunneet palata juutalaisille juurilleen. Voi olla, että korostuseroja löytyy, joten minä yritän vastata jotakin 'adventistisin silmin'. Anteeksi jo etukäteen, jos olen jossain väärässä.

      >> Uus-judaismin ja tooraopin mukaisesti kristityille ei riitäkään enää uskon vanhurskautus ja lepo Jeesuksessa Kristuksessa, vaan kristityt alkavat täyttää tooran käskyjä ja aikanaan juutalaisille annettuja säädöksiä.>>

      Totta kait usko Jeesukseen kristukseen vanhurskauttaa. Kysymys lienee 10 käskyn laista, ruokaohjeista ja juhla-ajoista. Ei kuitenkaan uhraamisesta, joka loppui ristille. Ympärileikkaus ei myöskään kuulu kristityille. Tietenkin edelleenkin levätään Kristuksessa. Vai tarkoittaako mielestäsi lepääminen Kristuksessa sitä, että ei tehdä mitään, levätään vain ja odotetaan Jeesusta palaavaksi, eikä välitetä vähääkään siitä, mitä Jumala on antanut lahjaksi, esim. sapatista?

      Adventistina olen noudattanut 10 käskyn lakia, myös sapattia, joka kuuluu tuohon lakiin. Olen noudattanut myös Raamatunmukaisia ruokaohjeita, jotka ovat samalla terveysohjeita. Nykyään vietän myös Raamatun juhlakalenteria.

      >> Uus-judaismissa ja tooraopissa uskotaan myös, ettei Jeesus Kristus voi palata takaisin, elleivät kristityt jotenkin erityisellä tavalla palaa heprealaisille juurilleen. >>

      Olisiko se ihan noin kuin kirjoitit? Luulen, että kyse on siitä, että Jeesus Kristus (hebreaksi Jeshua Messias) palaa takaisin Jumalan tarkan aikataulun mukaisesti. On Pyhän Hengen työtä, että Raamattu on alkanut avautumaan ja kristittyjen ja juutalaisten silmiltä on otettu verho. Tämä tarkoittaa sitä, että juutalaiset ottavat vastaan Jeesuksen ja kristityt palaavat juutalaisille juurilleen hyläten pakanaopit, joita kirkko sekoitti kristinuskoon, jotta olisi saanut mahdollisimman paljon pakanakäännynnäisiä. Eikait siinä ole mitään ihmeellistä, jos nyt kristityt palaavat alkujuurillensa. Alkuun oli juutalaisuuteen kuulunut Nasarealainen seurakunta.

      >>Puhtaaksiviljelty uus- judaismi ja tooraoppi johtaa ylimieliseen lakihenkisyyteen. >>

      Väärin arvattu. Lain noudattaminen ei johda ylimielisyyteen. Eiväthän juutalaiset tai adventistitkaan ole ylimielisiä, vaikka ovat noudattaneet lakia. Raamatussa Jumalan on antanut ihmisille terveysperiaatteet, joita noudattaa. Jumalan siunaaman ja pyhittämän sapatin pyhittäminen ja Raamatussa annetut ruokaohjeet, ovat ihmisen omalle terveydelle hyväksi. Tässä voin hieman kehaista, että monet tutkimukset ovat osoittaneet, että adventistit ovat terveempiä kuin verrokkiryhmät. Siitä adventistit voivat vain kiittää Jumalaa, koska Jumalan on viisaudessaan antanut Raamattuun terveysohjeita, joita adventistit ovat noudattaneet. Suosittelen lämpimästi Raamatun ruoka-ohjeiden noudattamista.

      >>Uus-judaismissa ja tooraopissa Jeesuksen Kristuksen uskotaan olevan Pelastaja ja Messias, mutta kuitenkin ajatellaan, että Uuden liitonkin aikakautena on elettävä Mooseksen liiton mukaisesti noudattaen tooran lakeja. >>

      Tässä toistat samaa ajatusta. Tottakait Jeesus (hebreaksi Jeshua) on Kristus (hebreaksi Messias) ja Pelastaja. Tooran lait koskevat tietenkin meitäkin, paitsi että uhraaminen loppui ristille. Adventistina olen noudattanut koko ajan Tooran ruokasäädöksiä ja sapattia, joten siinä mielessä minulle on vanhaa tuttua juttua. Nykyään noudatan myös Raamatun juhlakalenteria, joka kertoo elävästi juuri Jeesuksen elämästä.

      >>Uus-judaismin ja tooraopin parissa toimivat kristityt suhtautuvat kriittisesti kristillisen joulun ja pääsiäisen viettoon.>>

      Raamattu on nyt toden teolla alkanut avautumaan ja on todellakin selvinnyt, että Jeesus on syntynyt Lehtimajan juhlan aikaan. Pääsiäinenkin juutalaisilla on hieman eri aikaan kuin meillä kristityillä. Joulu on historiallisesti täysin pakanallinen auringon juhla, samoin kuin sunnuntai.

      Adventistina olen tiennyt, että Jeesus ei ole syntynyt jouluna, joten minulle tässä ei ole siinä mielessä uutta.

      • totta-maar

        Nykyään monia kiinnostaa juutalainen mystiikka. He ovat ymmärtäneet väärin Jeshuan eivätkä ymmärrä sitä, mitä Uusi testamentti opettaa.


      • totta-maar
        totta-maar kirjoitti:

        Nykyään monia kiinnostaa juutalainen mystiikka. He ovat ymmärtäneet väärin Jeshuan eivätkä ymmärrä sitä, mitä Uusi testamentti opettaa.

        Lisään vielä edellisiin kommentteihini:

        Olkoot kuka mitä mieltä tahansa, niin on selvää, että pidän sapattia, joka annettiin jo Aadamille ja Eevalle. He pitivät sapattia, koska Jeesuskin piti sapattia. Itse asiassa he saivat alkaa luomisen jälkeen sapatin levolla. Sunnuntaita en voi mitenkään viettää. En mitenkään. Toiseksi Raamatun juhlakalenteri, vaikka sitä ei olekaan mainittu 10 käskyssä, niin se muistuttaa niin elävästi mieleen Jeesuksen toimintaa, etten voi olla sitä pitämättä. Joulu ei kuulu mitenkään kristityille. Miksi en viettäisi lehtimajanjuhlaa, koska nyt tiedetään Jeesuksen syntyneen silloin? Kolmanneksi Raamatun ruoka-ohjeet on annettu ihmisen hyvinvoinniksi. Miksi en niitä pitäisi?


      • totta-maar
        totta-maar kirjoitti:

        Nykyään monia kiinnostaa juutalainen mystiikka. He ovat ymmärtäneet väärin Jeshuan eivätkä ymmärrä sitä, mitä Uusi testamentti opettaa.

        >>Nykyään monia kiinnostaa juutalainen mystiikka. He ovat ymmärtäneet väärin Jeshuan eivätkä ymmärrä sitä, mitä Uusi testamentti opettaa. >>

        Yllä oleva ajatus löytyi kirjasta Aito Kosher Jeesus. Luulisin, että näin on kun on kysymys Kabbala-muotiliikkeestä, kts. linkki

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kabbala#Kun_kabbalasta_tuli_muotia

        Tämä on siis aivan eri asia kuin sapatin, Raamatun juhlakalenterin ja Raamatullisen ruokavalion noudattaminen, jotka ovat niin kristinuskoa kuin juutalaisuuttakin ja koskevat niin Uutta kuin Vanhaa testamenttia.


    • mietimiksiteet

      Me kristityt vietämme joulua ja pääsiäistä meidän Herramme ja Vapahtajamme juhlana, emmekä minään pakanallisena juhlana!
      Tämä nyt sinulle tiedoksi, joka et halua juhlia meidän Herraamme Jeesusta Kristusta, vaan haluat palata Mooseksen aikaisiin juhliin...

      Kysynkin sinulta vakavasti, mitä siunauksia sinä saat lisää siitä, että et vietä joulua etkä pääsiäistä meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kunniaksi ja mitä siunauksia sinä saat lisää siitä, että haluat noudattaa Mooseksen lain määräyksiä juhla-ajoista ja päivistä.. sillä tokihan sinä ajattelet, että Jumala sinut jotenkin palkitsee noista asioista.. ethän sinä noita muutoin tekisi?

      Mitä sinä siis luulet saavasi enemmän, kuin me kristityt, jotka uskomme, että kaikki hyvä meille tulee Jeesuksen täydellisen uhrin perusteella ilman ansioita?

      • Yksi-usko

        >>Me kristityt vietämme joulua ja pääsiäistä meidän Herramme ja Vapahtajamme juhlana, emmekä minään pakanallisena juhlana! >>

        Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt? Kopioin wikipediasta pari kohtaa:

        "Tiettävästi ensimmäisenä Jeesuksen syntymän ajoitti joulukuun 25. päivään Hippolytus Roomalainen 200-luvulla. " Kuten huomaat, niin Apostolit eivät viettäneet joulua.

        "Yksinkertaisin selitys joulun ajankohdalle on, että 25. joulukuuta on roomalaisen juliaanisen kalenterin talvipäivänseisauksen alkuperäinen ajankohta. On myös esitetty, että juhlapäivä olisi sijoitettu kyseiseen ajankohtaan sen vuoksi, että samana päivänä oli ennestään vietetty Voittamattoman auringon (Sol Invictus) päivää."

        Laitan vielä linkin https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulu

        >>Tämä nyt sinulle tiedoksi, joka et halua juhlia meidän Herraamme Jeesusta Kristusta, vaan haluat palata Mooseksen aikaisiin juhliin...>>

        Taas meni pieleen. Tietenkin juhlin Herraamme Jeesusta Kristusta, mutta Hänen oikeana syntymäpäivänään. Vietän myös Pääsiäistä Hänen oikeana kuolinpäivänään. Lasken jopa Omeria Pääsiäisestä Helluntaihin. Tiedätkö edes mitä se tarkoittaa?

        >>Kysynkin sinulta vakavasti, mitä siunauksia sinä saat lisää siitä, että et vietä joulua etkä pääsiäistä meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kunniaksi ja mitä siunauksia sinä saat lisää siitä, että haluat noudattaa Mooseksen lain määräyksiä juhla-ajoista ja päivistä.. sillä tokihan sinä ajattelet, että Jumala sinut jotenkin palkitsee noista asioista.. ethän sinä noita muutoin tekisi?>>

        Vääristelet kirjoituksiani. En ole sanonut, etten vietä pääsiäistä. Vietän todellakin pääsiäistä vieläpä hartaammin kuin luterilaiset yleensä, tosin pääsiäinen on hieman eri aikaan Raamatun mukaan kuin tämä meidän pääsiäinen. Jeesuken syntymäjuhlaa vietän syksyllä, Lehtimajanjuhlan aikaan, joka on oikea Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymän juhla. Joulua en todellakaan vietä, koska sen alkuperä on 100%:sti pakanallinen. Talvella vietän hanukkaa, joka muistuttaa siitä, kun enkeli ilmoitti Marialle, että tämä tulee raskaaksi.

        Voisin paremminkin kysyä sinulta, että mitä siunauksia sinä saat Jeesukselta, kun vietät joulua pakaperintein, kuusen ympräillä? Oikeasti, mitä kristillistä näet joulussa?

        >>Mitä sinä siis luulet saavasi enemmän, kuin me kristityt, jotka uskomme, että kaikki hyvä meille tulee Jeesuksen täydellisen uhrin perusteella ilman ansioita? >>

        Edelleenkin olen kristitty, jopa mielestäni kristitympi kuin sellainen, joka on sotkenut puurot ja vellit eli kristilliset- ja pakanaperinteet keskenään.

        En voisi mielestäni osoittaa Herralleni Jeesukselle Kristukselle suurempaa halveksuntaa, kuin viettämällä joulua ja sunnuntaita, jotka ovat pakanuudesta kristillisyyteen otettuja perinteitä.


      • Yksi-usko kirjoitti:

        >>Me kristityt vietämme joulua ja pääsiäistä meidän Herramme ja Vapahtajamme juhlana, emmekä minään pakanallisena juhlana! >>

        Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt? Kopioin wikipediasta pari kohtaa:

        "Tiettävästi ensimmäisenä Jeesuksen syntymän ajoitti joulukuun 25. päivään Hippolytus Roomalainen 200-luvulla. " Kuten huomaat, niin Apostolit eivät viettäneet joulua.

        "Yksinkertaisin selitys joulun ajankohdalle on, että 25. joulukuuta on roomalaisen juliaanisen kalenterin talvipäivänseisauksen alkuperäinen ajankohta. On myös esitetty, että juhlapäivä olisi sijoitettu kyseiseen ajankohtaan sen vuoksi, että samana päivänä oli ennestään vietetty Voittamattoman auringon (Sol Invictus) päivää."

        Laitan vielä linkin https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulu

        >>Tämä nyt sinulle tiedoksi, joka et halua juhlia meidän Herraamme Jeesusta Kristusta, vaan haluat palata Mooseksen aikaisiin juhliin...>>

        Taas meni pieleen. Tietenkin juhlin Herraamme Jeesusta Kristusta, mutta Hänen oikeana syntymäpäivänään. Vietän myös Pääsiäistä Hänen oikeana kuolinpäivänään. Lasken jopa Omeria Pääsiäisestä Helluntaihin. Tiedätkö edes mitä se tarkoittaa?

        >>Kysynkin sinulta vakavasti, mitä siunauksia sinä saat lisää siitä, että et vietä joulua etkä pääsiäistä meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kunniaksi ja mitä siunauksia sinä saat lisää siitä, että haluat noudattaa Mooseksen lain määräyksiä juhla-ajoista ja päivistä.. sillä tokihan sinä ajattelet, että Jumala sinut jotenkin palkitsee noista asioista.. ethän sinä noita muutoin tekisi?>>

        Vääristelet kirjoituksiani. En ole sanonut, etten vietä pääsiäistä. Vietän todellakin pääsiäistä vieläpä hartaammin kuin luterilaiset yleensä, tosin pääsiäinen on hieman eri aikaan Raamatun mukaan kuin tämä meidän pääsiäinen. Jeesuken syntymäjuhlaa vietän syksyllä, Lehtimajanjuhlan aikaan, joka on oikea Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymän juhla. Joulua en todellakaan vietä, koska sen alkuperä on 100%:sti pakanallinen. Talvella vietän hanukkaa, joka muistuttaa siitä, kun enkeli ilmoitti Marialle, että tämä tulee raskaaksi.

        Voisin paremminkin kysyä sinulta, että mitä siunauksia sinä saat Jeesukselta, kun vietät joulua pakaperintein, kuusen ympräillä? Oikeasti, mitä kristillistä näet joulussa?

        >>Mitä sinä siis luulet saavasi enemmän, kuin me kristityt, jotka uskomme, että kaikki hyvä meille tulee Jeesuksen täydellisen uhrin perusteella ilman ansioita? >>

        Edelleenkin olen kristitty, jopa mielestäni kristitympi kuin sellainen, joka on sotkenut puurot ja vellit eli kristilliset- ja pakanaperinteet keskenään.

        En voisi mielestäni osoittaa Herralleni Jeesukselle Kristukselle suurempaa halveksuntaa, kuin viettämällä joulua ja sunnuntaita, jotka ovat pakanuudesta kristillisyyteen otettuja perinteitä.

        Lainaus: "Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt?"

        En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.

        Syntymäpäivän viettäminen ylipäänsä taitaa olla pakanallinen perinne. Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?

        Josefus kirjoittaa, että juutalaisten ei ole lupa juhlia lasten syntymiä syöpötellen ja juopotellen (J. Ap. 2:204). Mutta tämähän ei välttämättä tarkoita sitä, että syntymäpäiviä ei lainkaan vietetty, vaan vain sitä, että niitä ei vietetty hillittömästi. Toisaalta Josefus ei puhu suoranaisesti syntymäpäivistä, vaan sananmukaisesti lasten syntymistä (ἐπὶ ταῖς τῶν παίδων γενέσεσιν), joten ehkä hän ei edes tarkoita vuosittain vietettävää syntymäpäivää.

        Toinen mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymäpäivän viettäminen varhaiskristillisyydessä. Origenes suhtautuu kielteisesti syntymäpäivien viettoon ylipäänsä. Hänen mukaansa kristityt eivät juhli syntymäpäiväänsä, mistä voisi päätellä, että myöskään Jeesuksen syntymäpäivää ei varhaisessa kristikunnassa juhlittu (Leviticus-saarna 8). Origenes eli ja kirjoitti 200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        Kolmas mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta varhaiskristillisen lähteiden mukaan. Tietääkseni varhaisin säilynyt maininta asiasta löytyy Klemens Aleksandrialaisen Tilkkutäkistä (Στρωματεῖς), jonka mukaan Jeesuksen syntymäpäivän ajankohdasta oli kristikunnassa useita eri näkemyksiä; kaikki Klemensin mainitsemat päivämäärät kuitenkin osuvat keväälle (1.21.145–146). Klemens eli ja kirjoitti jo 100-luvun lopulla, joten hän on hyvin varhainen todistaja.

        Onko mitään varhaiskristillistä lähdettä, josta kävisi ilmi, että kristityt juhlivat Jeesuksen syntymää lehtimajanjuhlan aikaan eli syksyllä? Jos varhaiset kristityt eivät juhlineet Jeesuksen syntymää syksyllä tai ylipäänsä koskaan ja jos juutalaisuudessakaan ei ollut tapana viettää syntymäpäiviä, eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?

        Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.


      • Yksi-usko
        herrens_tiggare kirjoitti:

        Lainaus: "Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt?"

        En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.

        Syntymäpäivän viettäminen ylipäänsä taitaa olla pakanallinen perinne. Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?

        Josefus kirjoittaa, että juutalaisten ei ole lupa juhlia lasten syntymiä syöpötellen ja juopotellen (J. Ap. 2:204). Mutta tämähän ei välttämättä tarkoita sitä, että syntymäpäiviä ei lainkaan vietetty, vaan vain sitä, että niitä ei vietetty hillittömästi. Toisaalta Josefus ei puhu suoranaisesti syntymäpäivistä, vaan sananmukaisesti lasten syntymistä (ἐπὶ ταῖς τῶν παίδων γενέσεσιν), joten ehkä hän ei edes tarkoita vuosittain vietettävää syntymäpäivää.

        Toinen mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymäpäivän viettäminen varhaiskristillisyydessä. Origenes suhtautuu kielteisesti syntymäpäivien viettoon ylipäänsä. Hänen mukaansa kristityt eivät juhli syntymäpäiväänsä, mistä voisi päätellä, että myöskään Jeesuksen syntymäpäivää ei varhaisessa kristikunnassa juhlittu (Leviticus-saarna 8). Origenes eli ja kirjoitti 200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        Kolmas mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta varhaiskristillisen lähteiden mukaan. Tietääkseni varhaisin säilynyt maininta asiasta löytyy Klemens Aleksandrialaisen Tilkkutäkistä (Στρωματεῖς), jonka mukaan Jeesuksen syntymäpäivän ajankohdasta oli kristikunnassa useita eri näkemyksiä; kaikki Klemensin mainitsemat päivämäärät kuitenkin osuvat keväälle (1.21.145–146). Klemens eli ja kirjoitti jo 100-luvun lopulla, joten hän on hyvin varhainen todistaja.

        Onko mitään varhaiskristillistä lähdettä, josta kävisi ilmi, että kristityt juhlivat Jeesuksen syntymää lehtimajanjuhlan aikaan eli syksyllä? Jos varhaiset kristityt eivät juhlineet Jeesuksen syntymää syksyllä tai ylipäänsä koskaan ja jos juutalaisuudessakaan ei ollut tapana viettää syntymäpäiviä, eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?

        Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.

        >>En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.>>

        Joulua ei ole vietetty apostolisena aikana. Mutta myöhemmin joulua alettiin viettämään myös kristillisenä juhlana, jotta saatiin mahdollisimman paljon pakanakäännynnäisiä. Kopioin Batya Woottenin kirjasta Israelin juhlat seuraavaa: "Roomalaisessa/juliaanisessa kalenterissa joulukuun 25. päivä oli säädyttömän rellestyksen päivä. ".

        Miksi kristityt sitten ylipäänsä alkoivat viettämään Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa? Tähän olen saanut hyvän vastauksen Batya Woottenin kirjasta: Israelin juhlat.

        "Milloin Jeshua sai alkunsa? Tiedämme, että ihmisen raskausaika kestää noin 280 päivää, eli noin yhdeksän kuukautta. Jos laskemme yhdeksän kuukautta eteenpäin talvipäivän seisauksesta tai hanukasta, päädymme lehtimajanjuhlan aikaan, jolloin Kirjoitusten mukaan Jumalan Poika tuli asumaan keskuuteemme.

        Lisäksi on huomioitava, että Lähi-idässä sikiämishetkeä pidetään 'syntymäpäivänä'. Koska Jeshua syntyi Lähi-idässä, tällä ajatuksella oli ehkä osuutta siihen, että Hänen syntymäänsä alettiin juhlia tänä aikana.".

        Nykyään itsekin vietän Hanukkaa, joka on Jeshuan Pyhän sikiämisen juhla. Tämä on tavallisesti joulukuussa. Tästä juhlasta kerrotaan myös Raamatun juhlakalenteri-videoissa, joihin laitoin linkin aiemmin.


      • Yksi-usko
        herrens_tiggare kirjoitti:

        Lainaus: "Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt?"

        En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.

        Syntymäpäivän viettäminen ylipäänsä taitaa olla pakanallinen perinne. Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?

        Josefus kirjoittaa, että juutalaisten ei ole lupa juhlia lasten syntymiä syöpötellen ja juopotellen (J. Ap. 2:204). Mutta tämähän ei välttämättä tarkoita sitä, että syntymäpäiviä ei lainkaan vietetty, vaan vain sitä, että niitä ei vietetty hillittömästi. Toisaalta Josefus ei puhu suoranaisesti syntymäpäivistä, vaan sananmukaisesti lasten syntymistä (ἐπὶ ταῖς τῶν παίδων γενέσεσιν), joten ehkä hän ei edes tarkoita vuosittain vietettävää syntymäpäivää.

        Toinen mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymäpäivän viettäminen varhaiskristillisyydessä. Origenes suhtautuu kielteisesti syntymäpäivien viettoon ylipäänsä. Hänen mukaansa kristityt eivät juhli syntymäpäiväänsä, mistä voisi päätellä, että myöskään Jeesuksen syntymäpäivää ei varhaisessa kristikunnassa juhlittu (Leviticus-saarna 8). Origenes eli ja kirjoitti 200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        Kolmas mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta varhaiskristillisen lähteiden mukaan. Tietääkseni varhaisin säilynyt maininta asiasta löytyy Klemens Aleksandrialaisen Tilkkutäkistä (Στρωματεῖς), jonka mukaan Jeesuksen syntymäpäivän ajankohdasta oli kristikunnassa useita eri näkemyksiä; kaikki Klemensin mainitsemat päivämäärät kuitenkin osuvat keväälle (1.21.145–146). Klemens eli ja kirjoitti jo 100-luvun lopulla, joten hän on hyvin varhainen todistaja.

        Onko mitään varhaiskristillistä lähdettä, josta kävisi ilmi, että kristityt juhlivat Jeesuksen syntymää lehtimajanjuhlan aikaan eli syksyllä? Jos varhaiset kristityt eivät juhlineet Jeesuksen syntymää syksyllä tai ylipäänsä koskaan ja jos juutalaisuudessakaan ei ollut tapana viettää syntymäpäiviä, eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?

        Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.

        >>Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.>>

        Miten Jeesus itse suhtautui perinteisiin? Mitä Raamattu sanoo perinteistä?

        Jer. 10:1-4
        1 Kuule, Israelin kansa,
        mitä Herra sinulle puhuu!
        2 Näin sanoo Herra:
        -- Älkää omaksuko vieraiden kansojen tapoja,
        älkää peläten tuijottako taivaan merkkejä,
        niin kuin nuo pakanat tekevät.
        3 Heidän uskomuksensa ovat typeriä kuvitelmia.
        He kaatavat metsästä puun,
        ja puuseppä muodostelee sen taltallaan,
        4 hän koristelee sen hopealla ja kullalla
        ja kiinnittää sen paikoilleen vasaralla ja
        nauloilla,
        ettei se kaadu.
        Tällaisia ovat heidän jumalansa.


      • Yksi-usko
        Yksi-usko kirjoitti:

        >>En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.>>

        Joulua ei ole vietetty apostolisena aikana. Mutta myöhemmin joulua alettiin viettämään myös kristillisenä juhlana, jotta saatiin mahdollisimman paljon pakanakäännynnäisiä. Kopioin Batya Woottenin kirjasta Israelin juhlat seuraavaa: "Roomalaisessa/juliaanisessa kalenterissa joulukuun 25. päivä oli säädyttömän rellestyksen päivä. ".

        Miksi kristityt sitten ylipäänsä alkoivat viettämään Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa? Tähän olen saanut hyvän vastauksen Batya Woottenin kirjasta: Israelin juhlat.

        "Milloin Jeshua sai alkunsa? Tiedämme, että ihmisen raskausaika kestää noin 280 päivää, eli noin yhdeksän kuukautta. Jos laskemme yhdeksän kuukautta eteenpäin talvipäivän seisauksesta tai hanukasta, päädymme lehtimajanjuhlan aikaan, jolloin Kirjoitusten mukaan Jumalan Poika tuli asumaan keskuuteemme.

        Lisäksi on huomioitava, että Lähi-idässä sikiämishetkeä pidetään 'syntymäpäivänä'. Koska Jeshua syntyi Lähi-idässä, tällä ajatuksella oli ehkä osuutta siihen, että Hänen syntymäänsä alettiin juhlia tänä aikana.".

        Nykyään itsekin vietän Hanukkaa, joka on Jeshuan Pyhän sikiämisen juhla. Tämä on tavallisesti joulukuussa. Tästä juhlasta kerrotaan myös Raamatun juhlakalenteri-videoissa, joihin laitoin linkin aiemmin.

        lisäisin vielä tuohon kommenttiini.

        Vietän hanukkaa Jeesuksen sikiämisen muistoksi. Joulua en vietä lainkaan. Lehtimajanjuhlaa vietän Jeesuksen syntymän muistoksi. Tämän lisäksi lehtimaja muistuttaa myös siitä, että kun Jeesus tulee takaisin, niin vietämme yhdessä Jeesuksen kanssa taivaassa lehtimajanjuhlaa. Taivaassa muuten vietetään Raamatun mukaan sapattia, uudenkuun juhlaa sekä lehtimajanjuhlaa.


      • Yksi-usko
        herrens_tiggare kirjoitti:

        Lainaus: "Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt?"

        En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.

        Syntymäpäivän viettäminen ylipäänsä taitaa olla pakanallinen perinne. Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?

        Josefus kirjoittaa, että juutalaisten ei ole lupa juhlia lasten syntymiä syöpötellen ja juopotellen (J. Ap. 2:204). Mutta tämähän ei välttämättä tarkoita sitä, että syntymäpäiviä ei lainkaan vietetty, vaan vain sitä, että niitä ei vietetty hillittömästi. Toisaalta Josefus ei puhu suoranaisesti syntymäpäivistä, vaan sananmukaisesti lasten syntymistä (ἐπὶ ταῖς τῶν παίδων γενέσεσιν), joten ehkä hän ei edes tarkoita vuosittain vietettävää syntymäpäivää.

        Toinen mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymäpäivän viettäminen varhaiskristillisyydessä. Origenes suhtautuu kielteisesti syntymäpäivien viettoon ylipäänsä. Hänen mukaansa kristityt eivät juhli syntymäpäiväänsä, mistä voisi päätellä, että myöskään Jeesuksen syntymäpäivää ei varhaisessa kristikunnassa juhlittu (Leviticus-saarna 8). Origenes eli ja kirjoitti 200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        Kolmas mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta varhaiskristillisen lähteiden mukaan. Tietääkseni varhaisin säilynyt maininta asiasta löytyy Klemens Aleksandrialaisen Tilkkutäkistä (Στρωματεῖς), jonka mukaan Jeesuksen syntymäpäivän ajankohdasta oli kristikunnassa useita eri näkemyksiä; kaikki Klemensin mainitsemat päivämäärät kuitenkin osuvat keväälle (1.21.145–146). Klemens eli ja kirjoitti jo 100-luvun lopulla, joten hän on hyvin varhainen todistaja.

        Onko mitään varhaiskristillistä lähdettä, josta kävisi ilmi, että kristityt juhlivat Jeesuksen syntymää lehtimajanjuhlan aikaan eli syksyllä? Jos varhaiset kristityt eivät juhlineet Jeesuksen syntymää syksyllä tai ylipäänsä koskaan ja jos juutalaisuudessakaan ei ollut tapana viettää syntymäpäiviä, eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?

        Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.

        >>eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?>>

        Raamatussa on annettu juhla-ajat 3. Moos. 23:1-44:

        3. Moos. 23:1-3
        "1 Herra sanoi Moosekselle:
        2 "Sano israelilaisille: Nämä ovat Herralle omistetut juhla-ajat, minun juhla-aikani, jolloin teidän tulee kutsua kansa koolle pyhään kokoukseen."

        Kannattaa lukea tuo koko jae, jossa kerrotaan tarkemmin juhla-ajoista.

        Vaikka sapatti on tärkein, koska se sisältyy kymmenen käskyn lakiin, niin vietän myös näitä muitakin, koska ne muistuttavat ja kertovat myös Jeesuksen Kristuksen elämästä.


      • Yksi-usko
        herrens_tiggare kirjoitti:

        Lainaus: "Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt?"

        En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.

        Syntymäpäivän viettäminen ylipäänsä taitaa olla pakanallinen perinne. Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?

        Josefus kirjoittaa, että juutalaisten ei ole lupa juhlia lasten syntymiä syöpötellen ja juopotellen (J. Ap. 2:204). Mutta tämähän ei välttämättä tarkoita sitä, että syntymäpäiviä ei lainkaan vietetty, vaan vain sitä, että niitä ei vietetty hillittömästi. Toisaalta Josefus ei puhu suoranaisesti syntymäpäivistä, vaan sananmukaisesti lasten syntymistä (ἐπὶ ταῖς τῶν παίδων γενέσεσιν), joten ehkä hän ei edes tarkoita vuosittain vietettävää syntymäpäivää.

        Toinen mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymäpäivän viettäminen varhaiskristillisyydessä. Origenes suhtautuu kielteisesti syntymäpäivien viettoon ylipäänsä. Hänen mukaansa kristityt eivät juhli syntymäpäiväänsä, mistä voisi päätellä, että myöskään Jeesuksen syntymäpäivää ei varhaisessa kristikunnassa juhlittu (Leviticus-saarna 8). Origenes eli ja kirjoitti 200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        Kolmas mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta varhaiskristillisen lähteiden mukaan. Tietääkseni varhaisin säilynyt maininta asiasta löytyy Klemens Aleksandrialaisen Tilkkutäkistä (Στρωματεῖς), jonka mukaan Jeesuksen syntymäpäivän ajankohdasta oli kristikunnassa useita eri näkemyksiä; kaikki Klemensin mainitsemat päivämäärät kuitenkin osuvat keväälle (1.21.145–146). Klemens eli ja kirjoitti jo 100-luvun lopulla, joten hän on hyvin varhainen todistaja.

        Onko mitään varhaiskristillistä lähdettä, josta kävisi ilmi, että kristityt juhlivat Jeesuksen syntymää lehtimajanjuhlan aikaan eli syksyllä? Jos varhaiset kristityt eivät juhlineet Jeesuksen syntymää syksyllä tai ylipäänsä koskaan ja jos juutalaisuudessakaan ei ollut tapana viettää syntymäpäiviä, eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?

        Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.

        >>Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?>>

        Juutalaiset; itse Herramme Jeesus Kristus, apostolit, Nasarealainen lahko (ns. alkuseurakunta) jne. viettivät juuri näitä Raamatullisia juhlia, joista kerrotaan 3. Moos. 23:ssa luvussa.

        Nyt kun Raamatun juhlakalenteri on avautunut kristityille, niin voimme uudella tavalla iloita näistä kaikista Raamatun juhlista. Miten suuri Jumala meillä onkaan! Miten uskomatonta, että kaikki nämä Raamatun juhla-ajat ovatkin jo etukäteen kuvannet Jeesuksen Kristuksen toimintaa. Tämä on ollut minusta aivan häkellyttävää, kun sen tajusin. En voi muuta kuin ylistää Jumalan suuruutta ja viisautta. Sen vuoksi haluan ehdottomasti viettää näitä kaikkia Raamatullisia juhla-aikoja.


      • Yksi-usko
        herrens_tiggare kirjoitti:

        Lainaus: "Me kristityt vietämme lehtimajanjuhlaa Herramme ja Vapahtajamme syntymän juhlana, koska Herramme Jeesus Kristus on syntynyt lehtimajan juhlana. Kysyisin sinulta, että mitähän luulet Herramme Jeesuksen Kristuksen pitävän siitä, että Hänen syntymäänsä vietetään vanhana pakanallisena juhlapäivänä (jouluna) eikä silloin kun Hän todellisuudessa on syntynyt?"

        En usko, että joulun ajankohta on pakanallinen, vaan kannatan tällä hetkellä sitä käsitystä, jonka mukaan joulun ajankohta perustuu varhaiskristittyjen omiin laskelmiin ja että ainakin osa kristityistä vietti Jeesuksen syntymäjuhlaa joulukuussa jo ennen konstantinolaista käännettä. Toisin sanoen pidän joulun ajankohdan alkuperää kristillisenä. Monet jouluperinteet tietysti voivat olla pakanallistakin alkuperää, niihin en ole sen tarkemmin perehtynyt.

        Syntymäpäivän viettäminen ylipäänsä taitaa olla pakanallinen perinne. Onko mitään varhaista lähdettä, josta kävisi ilmi, että hurskaat juutalaiset viettivät vuotuisia syntymäpäiviä?

        Josefus kirjoittaa, että juutalaisten ei ole lupa juhlia lasten syntymiä syöpötellen ja juopotellen (J. Ap. 2:204). Mutta tämähän ei välttämättä tarkoita sitä, että syntymäpäiviä ei lainkaan vietetty, vaan vain sitä, että niitä ei vietetty hillittömästi. Toisaalta Josefus ei puhu suoranaisesti syntymäpäivistä, vaan sananmukaisesti lasten syntymistä (ἐπὶ ταῖς τῶν παίδων γενέσεσιν), joten ehkä hän ei edes tarkoita vuosittain vietettävää syntymäpäivää.

        Toinen mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymäpäivän viettäminen varhaiskristillisyydessä. Origenes suhtautuu kielteisesti syntymäpäivien viettoon ylipäänsä. Hänen mukaansa kristityt eivät juhli syntymäpäiväänsä, mistä voisi päätellä, että myöskään Jeesuksen syntymäpäivää ei varhaisessa kristikunnassa juhlittu (Leviticus-saarna 8). Origenes eli ja kirjoitti 200-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        Kolmas mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta varhaiskristillisen lähteiden mukaan. Tietääkseni varhaisin säilynyt maininta asiasta löytyy Klemens Aleksandrialaisen Tilkkutäkistä (Στρωματεῖς), jonka mukaan Jeesuksen syntymäpäivän ajankohdasta oli kristikunnassa useita eri näkemyksiä; kaikki Klemensin mainitsemat päivämäärät kuitenkin osuvat keväälle (1.21.145–146). Klemens eli ja kirjoitti jo 100-luvun lopulla, joten hän on hyvin varhainen todistaja.

        Onko mitään varhaiskristillistä lähdettä, josta kävisi ilmi, että kristityt juhlivat Jeesuksen syntymää lehtimajanjuhlan aikaan eli syksyllä? Jos varhaiset kristityt eivät juhlineet Jeesuksen syntymää syksyllä tai ylipäänsä koskaan ja jos juutalaisuudessakaan ei ollut tapana viettää syntymäpäiviä, eikö Jeesuksen syntymän juhlinnasta pitäisi kokonaan luopua, jos ei halua noudattaa pakanallisia perinteitä?

        Omasta puolestani totean, että jos ylipäänsä vietän mitään juhlia, vietän tietysti suomalaisen kristillistetyn juhlakalenterin mukaisia vuotuisjuhlia (tärkeimpinä pääsiäinen ja juhannus sekä tietysti ja ennen kaikkea suurin juhlamme joulu, joka meillä lienee korvannut ja sulauttanut itseensä kekrin) ja noudatan meillä tavallisia juhlaperinteitä, olipa niiden alkuperä pakanallinen tai kristillinen. Olenhan sentään fanaattinen pakanakristitty. Kristityn ei toki tarvitse luopua omasta kulttuuristaan.

        >>mielenkiintoinen asia on Jeesuksen syntymän ajankohta >>

        Tämä merkillinen Raamatun avautuminen on avannut myös Jeesuksen syntymän ajankohtaa. Kristityillä on ollut peite silmillään, jonka Jumala on nyt poistanut. Kopioin jälleen Woottenin kirjasta " Israelin juhlat" seuraavaa:

        "Todisteet evankeliumissa:

        * Lehtimajanjuhla tunnetaan "ilon aikana". Enkelit ilmoittivat paimenille Messiaan syntymästä sanoen: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle" (Luuk. 2:10).

        * Lehtimajanjuhlan ensimmäisenä päivänä lausuttiin tämä perinteinen juutalainen rukous: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maan päällä rauha ja hyvä tahto maata kohtaan." (David Yaniv: Birth of the Messiah, Lynnwood, WA: New West Press 1997, s. 10). Se muistuttaa suuresti enkelin julistusta Luukkaan evankeliumissa (Luuk. 2:14).

        * Israelilaiset käskettiin tulemaan Jerusalemiin lehtimajanjuhlille. He tulivat suurin joukoin ja täyttivät kaikki majatalot ja asunnot. Betlehem oli lähellä Jerusalemia, ja sinnekin virtasi ihmisiä, koska kaikki eivät mahtuneet Jerusalemiin. Kirjoituksissa kerrotaan, että "hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa" (Luuk. 2:7).

        *Evankeliumit kertovat, että paimenet olivat yöllä kedoilla vartioimassa laumojaan. Paimenet eivät yleensä paimentaneet laumojaan ulkona Betlehemin kylmässä talviyössä. Jos mahdollista, laumat tuotiin suojaan luoliin talvikuukausina. Kuitenkin juutalaisen perinteen mukaan ne lampaan, jotka oli määrä uhrata lehtimajan juhlassa, pidettiin ulkona kedoilla seitsemän päivän jaan tarkastusta varten, kunnes ne uhrattiin kahdeksantena päivänä. Lehtimajanjuhla aikaan laumoja vartioitiin koko yö. Kaikkina muina aikoina lampaat ja paimenet olivat öisin suojassa. ".


    • kiitosjaylistys

      Emmekö siis voi ylistää ja kiittää meidän Herraamme Jeesusta Kristusta ihan minä päivänä tahansa, mitä pahaa siis näet siinä?

      • Yksi-usko

        Varmaan jokainen uskovainen ylistääkin Herraamme Jeesusta Kristusta joka päivä, se on selvä.

        Kuitenkin vain yksi päivä viikossa on Raamatun mukaan lepopäivä. Tämä on sapatti, jonka Luojamme ja Herramme Jeesus Kristus on itse siunannut ja pyhittänyt. Raamatullisten juhla-aikojen viettämien Raamatullisina aikoina muistuttaa elävästi Herramme Jeesuksen Kristuksen elämästä. On Raamatun suuruutta ja Jumalan viisautta, että Jumala oli opettanut Mooseksen johdolla Israelilaisia viettämään juhlia, jotka olivat itse asiassa vertauskuvallisia Jeesuksen elämästä ja että Jeesuksen elävän tärkeimmät tapahtumat tapahtuivat juuri noiden juhlien aikaan. Nämä juhlat ovat osoituksena Jumalan suuruudesta ja kaikkitietävyydestä.


    • kysynvainnäitä

      Kun uusdudaismin ja tooraopin edustaja sanoo minulle, että minä Jeesuksen omana olen paholaisen hengen valtaama ja siksi vietän joulua ja pääsiäistä... oletko sinä hänen kanssaan samaa mieltä?
      Eikö tässä lakihenkisyys tule vakavalla tavalla esiin?

      Kun uusduismin ja tooraopin edustaja sanoo vaimolleen, että hänen täytyy kaikessa alistua miehensä tahtoon, kaikessa hyltä omat mielipiteensä, eikä tuoda niitä edes esiin ... oletko sinä hänen kanssaan samaa mieltä? Vaimo on miehensä orja!

      Eikö tässä lakihenkisyys tule vakavalla tavalla esiin?

      • Yksi-usko

        No nämä odottavat Jeshua Messiasta (=Jeesusta Kristusta) niin kuin mekin. Jeesus on Rakkaus niin heidän kuin meidänkin mielestämme. Jeesus maan päällä ollessaan näytti millainen on Jumala. Jumalan on Rakkaus ja rakkaus ei tuomitse. Jokainen tekee omat valintansa. Jumalan laki on Rakkauden laki, ja noudatamme sitä rakkaudesta Jumalaa kohtaan.


    • Wanderlust_H

      Uusjudaismi ja tooraoppi, paskanjauhannalla on monta nimeä.

      • Yksi-usko

        Siis rakkaalla lapsella on monta nimeä.


    • Yksi-usko
    • Joosefuksen kirjassa; Juutalaissodan historia, ( suomennos) on monta Jeesus nimistä henkilöä, samoin Juudas nimistä.

      Paavali sanoo jeesuksesta; ' Hän oppi siitä mitä kärsi, kuuliaisuuden.' Kenelle jeesuksen piti olla kuuliainen, Roomalleko? Sitä ei enää ole. Kirkolleko? Kirkkoa ei silloin vielä ollut.

      Omalle kansalleko ? Ehkä, koska hän hylkäsi perinnäissäännöt.

      Jumalleko ? Ehkää, koska hän väitti että hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

      • tämä-on-totuus

        >>Joosefuksen kirjassa; Juutalaissodan historia, ( suomennos) on monta Jeesus nimistä henkilöä, samoin Juudas nimistä. >>

        Jeesus on yleinen ja suosittu nimi. Juudasta en antaisi ainakaan omalle lapselleni, ettei joutuisi siitä kärsimään. Jeesuksen hebrealainen nimi on Jehsua.

        Kenelle jeesuksen piti olla kuuliainen, Roomalleko? Sitä ei enää ole. Kirkolleko? Kirkkoa ei silloin vielä ollut. >>

        Vaikka Jeesus on Jumala, niin kuin Isäkin on Jumala, niin Hän (Jeesus) oli täydellisen kuuliainen Isälle.


    • Lainauksia eräästä ylhäällä olevasta....

      "Sentähden piti hänen kaikessa tuleman veljiensä kaltaiseksi, että hänestä tulisi laupias ja uskollinen ylimmäinen pappi tehtävissään Jumalan edessä, sovittaakseen kansan synnit. "

      " Sentähden piti hänen kaikessa tuleman veljiensä kaltaiseksi. " Veljethän noudattivat perinnäisääntöjä, hänen piti siis tulla veljiensä kaltaiseksi.

      " uskollinen ylimmäinen pappi tehtävässään Jumalan edessä, sovittaakseen kansan synnit. " Mitä syntiä kansa oli tehnyt ? Oliko se synti, jos he halusivat itsenäisyyden ja nousivat kapinaan Roomaa vastaan.
      Voi se tietysti Rooman mielestä olla synti.

      • tämä-on-totuus

        >>Veljethän noudattivat perinnäisääntöjä, hänen piti siis tulla veljiensä kaltaiseksi. >>

        Jeesus toimii tällä hetkelläkin ylimmäisenä pappina taivaallisessa pyhäkössä, josta maallinen VT:n aikainen oli vertauskuva. Jeesuksen piti syntyä ihmiseksi. Tätä tarkoittaa, että hän tuli veljiensä kaltaiseksi.

        >>Mitä syntiä kansa oli tehnyt ? Oliko se synti, jos he halusivat itsenäisyyden ja nousivat kapinaan Roomaa vastaan. Voi se tietysti Rooman mielestä olla synti. >>

        Me kaikki, myös sinä ja minä, teemme syntiä vaikka tietämättämme. Eivätkä omat tekomme koskaan tulisi riittämään pelastukseemme. Sen vuoksi Jeesus tuli ja kuoli meidän syntiemme tähden, jotta hänen synnitön elämänsä luettaisiin meidän hyväksemme, jos uskomme ja tunnustamme Herramme. Herramme Jeesus Kristus on tuleva takasin Herrain Herrana ja Kunnian Kuninkaana, jonka edessä sinäkin tulet kerran polvistumaan.


    • On hyvä muistaa se tosiasia, että Kristinuskosta tuli Rooman valtionuskonto.

      • pyhpyh23652763

        Ei tullut. Rooman valtionuskonnoksi tuli luopiokristillisyys.


    • kuinkako

      Eikö Paavali opeta että meidän tulee kantaa toistemme vajavaisuuksia?
      Joku uskoo saavansa syödä kaikkea, toinen syö vihanneksia.
      Paavali jopa sanoi ettei hän koskaan syö lihaa jos se on viettelykseksi jollekin.

      Paavali sanoi myös että joka valitsee päiviä, tekee sen Herran tähden.
      Sama Paavali totesi myös Jeesuksen tehneen tyhjäksi sen käsikirjoituksen säädöksineen joka käsitteli erilaisia seremonioita, tämä ei siis tarkoita Kymmenen käskyn lakia.

      • seremonia

        Ettäkö eläinten uhraus loppui kertakaikkiaan ja lampaat pelastui.

        No ei pelastunut, eikä eläinten uhraus ole loppunut, eläinten uhrausta sanotaan vain toisella nimellä, eli teurastetuiksi. Henkensä ne kuitenkin joutuvat antamaan. Ei ole siirrytty kasvisravintoon.
        Ja kirkolla on seremonioita, joten eivät nekään ole loppuneet.


      • Jos siellä temppelissä syötiin lampaita, niin kirkossa syödään juutalaista miestä. Onko se jotenkin hurskaampi seremonia ?


      • tämä-on-totuus
        fari.g kirjoitti:

        seremonia

        Ettäkö eläinten uhraus loppui kertakaikkiaan ja lampaat pelastui.

        No ei pelastunut, eikä eläinten uhraus ole loppunut, eläinten uhrausta sanotaan vain toisella nimellä, eli teurastetuiksi. Henkensä ne kuitenkin joutuvat antamaan. Ei ole siirrytty kasvisravintoon.
        Ja kirkolla on seremonioita, joten eivät nekään ole loppuneet.

        >>Ettäkö eläinten uhraus loppui kertakaikkiaan >>

        Kyllä näin on, että uhraaminen loppui ristille. Sinulle ei ole näköjään selvillä, että mitä VT:n uhraaminen tarkoitti. Se oli vertauskuva Jeesuksen uhrista. Mutta jos sinua ei asia kiinnosta, niin tämä tiedoksi kiinnostuneille.


      • mietippä_tätä
        tämä-on-totuus kirjoitti:

        >>Ettäkö eläinten uhraus loppui kertakaikkiaan >>

        Kyllä näin on, että uhraaminen loppui ristille. Sinulle ei ole näköjään selvillä, että mitä VT:n uhraaminen tarkoitti. Se oli vertauskuva Jeesuksen uhrista. Mutta jos sinua ei asia kiinnosta, niin tämä tiedoksi kiinnostuneille.

        Raamattu kertoo, että Paavali uhrasi UUDEN LIITON AIKANA Jerusalemin temppelissä nasiirilupaukseen liittyviä eläinuhreja. Siinä sinulle on miettimistä.

        Ap.t. 21:26
        Paavali otti miehet mukaansa ja puhdistautui seuraavana päivänä heidän kanssaan. Sitten hän meni temppeliin ja ilmoitti, milloin heidän puhdistumisaikansa päättyisi ja kunkin puolesta suoritettaisiin uhri.

        Juutalaiset eivät uhraa enää, koska Raamattu kieltää uhraamasta temppeliuhreja muualla, kuin Jerusalemin temppelissä, joka on tuhoutunut. Kristityillä on ehtoollinen uhriateriana, mutta sitäkin nautitaan Golgatan muistoksi vain siihen saakka, kun Jeesus tulee.

        1 Kor 11:26
        Niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tästä maljasta, te siis julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kun hän tulee.

        Jeesuksen hallitessa maan päällä uhriateriana on uhrattu liha, joka nautitaan myös Golgatan uhrin muistoksi. Hesekielin kirjan 40-44 luvuissa on kolmannen temppelin laki, jossa on uhrisäännökset. Tämä ei mitätöi Golgatan uhria millään tavalla, koska kyse on myös muistoateriasta, kuten on pääsiäislampaankin syöminen muistoateria.

        Tämän pohtiminen on nyt sen takia tarpeetonta, koska asiat muuttuvat Jeesuksen tultua. Silloin messiaaniset juutalaiset johtavat Jeesuksen rauhavaltakuntaa 1000 vuotta. Jumalan lakiin alistumattomat kristityksi itseään luulevat eivät mahdu joukkoon, joten niistä ei ole vaivaa.


    • assoksu

      5.Moos.27 kertoo siunauksen vuoresta nimeltä Gerissim, sekä kirouksen vuoresta nimeltä Ebal.
      Kirouksen vuoren juurella oli kalkittu taulu, johon kirjoitettiin kaikenlaisia kieltoja ja määräyksiä, joita kansan tuli noudattaa. Lopuksi kirottiin kaikki jotka eivät täyttäneet kaikkia vaatimuksia.

      Vielä nytkin on monta jotka haluavat kiivetä Ebalin vuorelle, siis kulkea lainalaisuuden ja omatekoisen jumalanpalveluksen tietä. Paavali sanoi että ne jotka lakiin perustautuvat, ovat kirouksen alaisia, elleivät pysty täydelliseen lain täyttämiseen. Ebalin tie vie kuolemaan, ei elämään.

      Ne jotka menevät siunausten vuoren tietä Gerissimin vuorelle, eivät edes näe niitä kirjoituksia jotka olivat toisen vuoren tien vieressä.
      He ovat niitä jotka vaeltavat uskossa, eivätkä luota omaan hyvyyteensä. He ovat kenties yrittäneet Ebalin tietä, mutta ovat nähneet itsensä syyllisiksi lain edessä. He luottavat siihen että Jeesus on kuollut heidän tähtensä, ja ovat valinneet uskon ja armon tien ja siunausten vuoren.

    • näin.on

      Aloituksessa määritelty uusjudaismi on itse asiassa kristinuskon alkuperäinen muoto. Jeesus ja Paavali olivat judaisteja, jos tuota sanaa halutaan käyttää.

      Nykykristillisyys perustuu pitkälti katolisen kirkon oppeihin, joita noudattaa jopa helluntailaiset ja lestadiolaiset. Katolinen kirkko toi kristinuskoon roomalaisten pakanauskontojen opit ja tavat. Niitä kristityt nyt noudattavat. Jeesus ja Paavali eivät itse noudattaneet eikä opettaneet noudattamaan niitä.

      Jeesus käski mennä jokaisen kansan luokse opettamaan pitämään kaikki se, mitä Jeesus opetti opetuslapsille. Hän opetti pitämään kaiken Vanhasta testamentista. Katolinen kirkko muutti Jeesuksen opetuksen ja osoitti olevan se peto, joka muuttaa lain ja juhla-ajat.

      Mt 5: 17 "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. 18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. 19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. 20 Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

      Dan 7: 25 Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan,
      tuhoaa Korkeimman pyhiä
      ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain.
      Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen
      ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.
      26 Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan,
      ja hänen valtansa otetaan häneltä pois,
      se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti.

    • Arkaios

      Tiedätkö mitä sanonta "laki ja profeetat" tarkoitti? Käskyjäkö? Siis jos Jeesus piti kaikki 613 pikku sääntöä, niin silloin Hän täytti lain ja profeetat?
      Ei suinkaan. Laki ja profeetat olivat vanhan testamentin ei-runolliset osat. Jeesus täytti vieläpä psalmitkin.
      Miten Hän täytti? Siten että Hän täytti sen mitä messiaasta oli ennustettu sen aikaisessa raamatussa, siis nykyisessä vanhassa testamentissa.
      Hän murskasi käärmeen pään, Hän oli Jumalan uhrikaritsa, puhdistava uhrilehmä, syntipukki,kallio, Iisain juurivesa. Hän oli se kärsivä palvelija josta Jesaja kertoo. Hän oli se joka täytti psalmien huudon: Jumalani, miksi minut hylkäsit. Matteus sanookin usein: "että täyttyisi se mitä on kirjoitettu". Jeesus itse toteutti ennustuksia tieten tahtoen esimerkiksi ratsastamalla aasilla Jerusalemiin, ja antautumalla uhriksi juuri pääsiäisenä. Hän olisi voinut pysytellä kaukana erämaassa silloin. Hänet ripustettiin ristille niinkuin vaskikäärme erämaassa, Hänen vaatteistaan heitettiin arpaa niinkuin psalmi sanoo.
      Luuk.24:44 "Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanni puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoituksissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu".
      Samoinhan Hän oli sanonut vuorisaarnassakin: Siihen mennessä kunnes taivas ja maa katoaa, jokainen piirto tulee toteutumaan (alkutekstin ajatuksen mukainen käännös)
      Toiset ymmärtävät tämän Mooseksen lain täyttämisenä. Eiköhän jokainen niistä Mooseksen lain käskystä oltu täytetty useammankin kerran, esimerkiksi useampikin oli uhrannut lampaan, tai moni oli ollut rakastelematta tyttärensä kanssa. tai maksanut korvausta viidennen osan jos oli ottanut toisen omaisuutta.

      Jeesus ensin lupasi että Raamatun ennustukset tulisivat täyttymään viimeistä piirtoa myöten.
      Hän ei siis kumoa Mooseksen kirjoituksia (lakia), vaan täyttää ne esikuvalliset toimitukset elämällään.
      Hän ei myöskään kumoa kymmentä käskyä, vaan tekee niiden vaatimukset tarkemmiksi. Ei saa vihata, ei saa valehdella, ei saa himoita.

      Jeesus poisti esikuvalliset uhrit kuollessaan, ja "otti pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan" Alkuteksti puhuu käsikirjoituksesta koskien säädöksiin liittyviä käskyjä
      (Kol.2:14, Ef.2:15), viitaten siihen lakikirjoitukseen minkä Mooses ripusti liitonarkin sivulle todistukseksi Israelia vastaan. 5Moos.31:26 Siksi Paavali sanookin: "Miksi sallitte säädöksiä: älä tartu, älä koske, älä maista".

      Kun Jeesus puhui kymmenestä käskystä, Hän sanoi: "Käskyt sinä tiedät...
      "teette tyhjäksi Jumalan käskyn perinnäissääntönne vuoksi".
      Paavali käyttää samoin sanaa "käsky" "synti otti käskysanasta aiheen..."

      Kymmenen käskyä olivat arkin sisällä, ne oli kaiverrettu kiviin, eikä niitä ole poistettu, nehän on kirjoitettu uskovan sisimpään. Ne ovat kätkössä uskovan sydämessä, aikaisemmin ne olivat esikuvallisesti arkin kätköissä. Nythän me olemme temppelinä uudessa liitossa.

      • voivoivoiv

        Et osaa Raamattua. Etkä usko edes sen edellä lainattuja jakeita. Puhut eksyttäviä puheita.


    • observerare

      On niin helppo lähteä omien tekojen tielle. Se on niin mukavaa kun ihmiset katselevat minun rukousviittaani ja raamatunjaekoteloani. Jeesus varoitti sellaisesta ja kutsui sitä farisealaisuudeksi, jja ulkokultaisuudeksi.
      Tunnen tämän linjan edustajia. Yksikin tarkistaa ettei vaan ole purppurasimpukan väriainetta tai gelatiinia karkeissa. Samalla hän voi mennä sapatinpäivänä ostoskeskukseen ostamaan kaappia.
      Hänellä on kolme astiastoa, ettei maito- ja liharuoka sekaannu, eikä pääsiäisastiastoon pääse menemään mitään hapanta. Seulotaan hyttysiä ja niellään kameli.

      • voivoivoiv

        Niin kutsutko omien tekojen tietä sellaiseksi, että noudattaa Jumalan lakia, jota myös Jeesus noudatti? Olet aika pihalla siitä, mitä Raamatussa lukee.

        Jeesus sanoi, ettei lakia rikkovat (laittomuutta tekevät) uskovat pääse taivaaseen. Luuletko, ettei Jeesus ollut tosissaan niin opettaessaan? Sinulle tulee paha pettymys viimeisellä tuomiolla, jos tuudittaudut omaan ihmisoppiisi siitä, ettei Jumalan tahtoa tarvitse tehdä.

        Matteus 7: 21. Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon.
        22. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?'
        23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te LAITTOMUUDEN tekijät'.


      • Arkaios

        Jeesus ei koskaan rikkonut kymmenen käskyn lakia. Se laki oli arkin sisäpuolella, muut ohjeet ulkopuolella.
        Sen sijaan Hän nuhteli fariseuksia ulkokultaisuudesta, ja sanoi: "Voi teitä!" Hänelle oli aina tärkeintä rakkaudellinen ystävällisyys ihmisten käytöksesä. Kun opetuslapsilla oli nälkä ja he sapattina söivät tähkäpäitä, mitä fariseukset pitivät viljan puimisena, Hän viittasi siihen kuinka Daavid oli rikkonut Mooseksen lakia ja syönyt näkyleipiä, mitä hän ei saanut syödä. Jeesus hyväksyi täten tämän lain rikkomisen, silloin kun se ei ollut sopusoinnussa rakkauden lain kanssa.
        Kuinka monta paikkaa löytyy raamatussa, missä Jeesus kehoittaa siivilöimään hyttysiä, mitkä eivät olleet puhtaiden olentojen listalla? Eikö Hän päin vastoin sanonut fariseusten nielevän kamelin (Saastainen eläin). Miksi Hän ei kehunut fariseuksia siitä että he edes yrittivät olla pikkutarkkoja Toran pitämisessä, vaan päinvastoin kerta toisensa jälkeen nuhteli heitä?

        Nykyajan fariseuksia löytyy paljon niiden joukossa jotka yrittävät matkia ortodoksijuutalaisuutta, esimerkiksi ei voi sähkönappulaa painaa eikä edes kampaa pitää mukanaan sapattina. Ei myöskään autoa voi ajaa, koska silloin syyllistyisi tulen tekemiseen sapattina. Sen sijaan voi istua autossa, jos on vesityyny alla, koska merimatka katsottiin luvalliseksi.
        Jos he tekisivät sen salassa, niin omapa olisi asiansa, mutta idea perustuu siihen että näytetään miten hurskaita ollaan. Jeesuksella ei ollut positiivisia sanoja sellaisille.


      • voivoivoiv
        Arkaios kirjoitti:

        Jeesus ei koskaan rikkonut kymmenen käskyn lakia. Se laki oli arkin sisäpuolella, muut ohjeet ulkopuolella.
        Sen sijaan Hän nuhteli fariseuksia ulkokultaisuudesta, ja sanoi: "Voi teitä!" Hänelle oli aina tärkeintä rakkaudellinen ystävällisyys ihmisten käytöksesä. Kun opetuslapsilla oli nälkä ja he sapattina söivät tähkäpäitä, mitä fariseukset pitivät viljan puimisena, Hän viittasi siihen kuinka Daavid oli rikkonut Mooseksen lakia ja syönyt näkyleipiä, mitä hän ei saanut syödä. Jeesus hyväksyi täten tämän lain rikkomisen, silloin kun se ei ollut sopusoinnussa rakkauden lain kanssa.
        Kuinka monta paikkaa löytyy raamatussa, missä Jeesus kehoittaa siivilöimään hyttysiä, mitkä eivät olleet puhtaiden olentojen listalla? Eikö Hän päin vastoin sanonut fariseusten nielevän kamelin (Saastainen eläin). Miksi Hän ei kehunut fariseuksia siitä että he edes yrittivät olla pikkutarkkoja Toran pitämisessä, vaan päinvastoin kerta toisensa jälkeen nuhteli heitä?

        Nykyajan fariseuksia löytyy paljon niiden joukossa jotka yrittävät matkia ortodoksijuutalaisuutta, esimerkiksi ei voi sähkönappulaa painaa eikä edes kampaa pitää mukanaan sapattina. Ei myöskään autoa voi ajaa, koska silloin syyllistyisi tulen tekemiseen sapattina. Sen sijaan voi istua autossa, jos on vesityyny alla, koska merimatka katsottiin luvalliseksi.
        Jos he tekisivät sen salassa, niin omapa olisi asiansa, mutta idea perustuu siihen että näytetään miten hurskaita ollaan. Jeesuksella ei ollut positiivisia sanoja sellaisille.

        Kun Jeesus puhui laista ja profeetoista, niin hän tarkoitti koko Vanhaa testamenttia, ei ainoastaan kymmenen käskyn lakia. Tästä teologian tutkijat ovat hyvin yksimielisiä. Kaikki muu kirjoitettu tieto Uudessa testamentissa tukee tätä samaa asiaa ja tiedot Jeesuksen ajan juutalaisuudesta.

        On niitä evankelistoja, jotka väittävät, että lailla olisi tarkoitettu vain kymmentä käskyä. Tämä ei pidä paikkansa. Nämä evankelistat saavat päälle puheistaan sen, mitä Raamatussa lukee. Sitä tiputetaan viimeiseksi ja pelastus voi mennä. Onko joku sanonut, että erityisesti papit pääsevät taivaaseen, vai sen ettei pappeja juurikaan taivaassa nähdä?

        Matteus 5:
        17 "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan.
        18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut.
        19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi.
        20 Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.


    • observerare

      Olen nähnyt useampien Tooran korostajien vähin erin luopuvan Jeesuksesta ja lähentyvän juutalaisuutta niin että he lopulta ovat kieltäneet Jeesuksen jumaluuden ja menneet kokonaan juutalaisuuteen.
      On niin helppo lähteä itsevanhurskauden tielle, omat tekemiset tulevat ristin uhrin sijaan, ja sitten ylpeillään että ollaan parempia kuin muut uskovat, aletaan käyttää hebrean kieltä rukouksissa, aivan kuin Jumala ei ymmärrä suomea yhtä hyvin.

      • deeewswsv

        Silloinhan nämä jeesuksen Jumaluudesta luopuneet ovat oikealla asialla.


      • M..O.T

        Paavalin kirje galattalaisille käsittelee tätä asiaa. Kun Paavali varoitti menemästä lain alle tai varoitti ettei lain teoilla voi pelastua, niin se tarkoittaa sitä, että kieltää Kristuksen ja yrittää pelastua käytösnormien avulla. Sellaisia on juutalaiset.

        Kristittyjen alkuseurakunta oli armon alla ja he noudattivat Tooraa uuden liiton aikana, koska se on Jumalan tahto. Mutta Tooran korostamisessa ei ole mitään väärä. Sitä korosti Jeesus ja myös Paavali.

        Ap.t 25:8: sillä Paavali torjui syytökset ja sanoi: "Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan".

        Room. 2:27: Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia.

        Room. 3:31: Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.


      • Arkaios
        M..O.T kirjoitti:

        Paavalin kirje galattalaisille käsittelee tätä asiaa. Kun Paavali varoitti menemästä lain alle tai varoitti ettei lain teoilla voi pelastua, niin se tarkoittaa sitä, että kieltää Kristuksen ja yrittää pelastua käytösnormien avulla. Sellaisia on juutalaiset.

        Kristittyjen alkuseurakunta oli armon alla ja he noudattivat Tooraa uuden liiton aikana, koska se on Jumalan tahto. Mutta Tooran korostamisessa ei ole mitään väärä. Sitä korosti Jeesus ja myös Paavali.

        Ap.t 25:8: sillä Paavali torjui syytökset ja sanoi: "Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan".

        Room. 2:27: Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia.

        Room. 3:31: Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.

        Paavali oli juutalaiselle juutalainen, kreikkalaisille kreikkalainen. Hän ei antanut Tooran olla esteenä mihinkään suuntaan.
        Kun tuli kysymys ympärileikkauksesta, siis juutalaisuuden tärkeimmästä rituaalista, Paavali oli jyrkkä kannassaan: ympärileikkaus ei kuulunut pakanauskoville.
        Monesta muusta asiasta hän oli sitä mieltä, että kukin voi tehdä miten uskoo parhaaksi, kunhan kunnoittaa toisinajattelevia ja antaa vapauden päättää.
        Joka syö, kiittää Jumalaa, samoin se joka ei syo, kiittää Jumalaa...


    • Pisteuo

      Jeesus puhui paljon käskyjen pitämisestä, mutta Hän viittasi aina kymmenen käskyn lakiin tai uuteen käskyyn rakastaa toinen toistansa.
      Rikas nuorukainen: " Käskyt sinä tiedät, nämä: älä tapa.....
      ....Rikotte Jumalan käskyn kunnioittaa isää jä äitiä perinnäissääntönne tähden...
      ....Älä tapa! Joka vihaa veljeänsä....
      ...Älä tee huorin! Joka himoitsee....
      ...Uuden käskyn minä annan teille: Rakastakaa....

      • wrewrewerwer

        Olet todella eksyksissä. Jeesus puhui laista ja profeetoista, jota ei kumottu. Jeesus sisällytti myös psalmit laiksi, joten koko Mooseksen kirja vähintäänkin sisältyy lakiin. Kun juutalaiset puhuivat laita ja profeetoista, niin sillä aina tarkoitettiin kaikkia pyhiä kirjoituksia. Ei tästä ole erimielisyyttä teologian tutkijoiden parissa ollenkaan.

        Lk 24:44: Jeesus sanoi heille: "Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu."

        Jeesus sanoi, ettei Vanhaa testamenttia voi tehdä tyhjäksi ja siteerasi taas psalmia:

        Jh 10:34, 35: Jeesus vastasi: "Eikö teidän laissanne sanota: 'Minä sanoin: te olette jumalia.'? Niitä, jotka saivat Jumalan ilmoituksen, sanotaan siis jumaliksi, eikä pyhiä kirjoituksia voi tehdä tyhjäksi.

        Koska otit pois laista kohtia nettikirjoituksellasi, niin sinua tullaan kutsumaan taivasten valtakunnassa kaikkein pienimmäksi.

        Mt 5:19, 20: Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.


      • Pisteuo

        Valitettavasti kirjoittaja wrewrewerwer syyllistyy käskyn rikkomiseen: "Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi"

        Laki ja profeetat ja psalmit tarkoitti Vanhaa testamenttia. Jeesus toteutti kaikki Vanhan Testamentin ennustukset koskien Häntä, siis täytti ne viimeistä piirtoa myöten:

        Lk 24:44: Jeesus sanoi heille: "Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu."

        Sanoin että Jeesus puhui käskyistä silloin kun hän tarkoitti Kymmenen käskyn lakia.
        Sinun kannattaisi tarkistaa mitä sanaa käytetään useimmissa raamatunkäännöksissä jakeessa Matt.5:19,20. Katso vaikka vanhempaa suomalaista raamattua.
        Ne jotka osaavat alkutekstiä tietävät että siinä käytetään sanaa "entole" monikon genetiivimuodossa : "os ean oun lysee mian toon entoloon toutoon", kuka tahansa löystyttää yhtä näistä käskyistä...
        Sitten Jeesus kertoo yksityiskohtaisesti mitä Hän tarkoittaa.
        Olisi ollut kiva jos nauhuri olisi ollut keksitty jo tuolloin, niin olisi voinut tarkistaa täsmälleen. Nyt Matteus kirjoitti nämä sanat muistiin kenties kymmeniä vuosia myöhemmin.

        Kuitenkin voimme ymmärtää että Jeesus täytti ennustukset ja että Hän puhui kymmenen käskyn syvemmästä merkityksestä.

        Samassa saarnassa Hän varoitti farisealaisuudesta ja lainoppineiden sääntöjen tulkinnoista.
        Hän vieläpä opetti että ei tullut noudattaa periaatetta "silmä silmästä ja hammas hampaasta", mikä oli Mooseksen lain pääperiaatteita, vaan että nyt oli aika kääntää toinen poski sille joka lyö.
        Eikö se merkitse että Jeesus halusi seuraajiensa noudattavan paljon korkeampaa ihannetta kuin konsanaan Mooseksen laki, jonka Paavalikin totesi annetun pahantekijöiden hillitsemiseksi, eikä uskovien kahleeksi. (Gal. 3:19-4:11)
        Sentähden en halua tyytyä siihen vanhurskauteen jota lainoppineet ja fariseukset edustavat.


    • tätä uusjudaismia ja tooraoppia on liikkeellä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      378
      3774
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      210
      1861
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1404
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1285
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      951
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      58
      900
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      893
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      870
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      858
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      849
    Aihe