Tuulivoima on edullisinta energiaa

Nyt se on virallista: maalle rakennettu tuulivoima on edullisinta energiaa.
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/lut-tutki-tuulivoima-on-edullisinta-energiaa-monta-syyta-menestykseen-ydinvoima-tiukasti-kannoilla-6673393

"Laskelmien perusteella 2 860 huipunkäyttöajalla maalla sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh). Merellä sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on sen sijaan 68,9 euroa/MWh.

Vertailun toiseksi edullisin tuotantotapa on ydinvoima, kun laitos rakennetaan olemassa olevalle tontille. Tällöin tuotantokustannus olisi 42,4 euroa/MWh. Täysin uuden ydinvoimalaitoksen tuotantokustannus on 55,4 €/MWh. Hinta ydinsähkön rakentamiselle on noin viisi prosenttia edullisempi kuin vuoden 2012 arviossa."

84

1972

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NoinhanSeOn

      Ydinvoiman ja tuulivoiman ero 0,8 €/MWh eli noin 2 %. Tuulivoiman huipunkäyttöiaka noin 2800 h, ydinvoiman noin 8000 h. Merkitsee että ydinvoiman järjestelmäkustannukset, mm sähkön varastointitarpeesta aiheutuvat, ovat paljon pienemmät.

      • Lasketaan.kaikki

        Aloitus ei kerro tuulivoiman edullisuudesta koko totuutta. Edullisuus tarkoittaa että tuulivoima on maalla. Jos se on merellä niin hinta nousee heti ja toiset tuotannot ohittaa.


      • Antti_Kalevi

        Ainakin LUT kertoo totuuden mukaisesti eri tuotantomuodoista voimaloiden rakentamis- ja huoltokustannukset huomioiden hintavertailuissa. Eivät jätä sitäoleellisinta asiaa pois vertailuissa eli puhuvat totta. Tosin materiaalien ja työvoiman hinnat vaihtelevat koko ajan,mutta vertailun päivämäärä kertoo sen hetkusen tilanteen. Ei ole vihreää valhetta tällöin mukana.


      • EnUsko1
        Antti_Kalevi kirjoitti:

        Ainakin LUT kertoo totuuden mukaisesti eri tuotantomuodoista voimaloiden rakentamis- ja huoltokustannukset huomioiden hintavertailuissa. Eivät jätä sitäoleellisinta asiaa pois vertailuissa eli puhuvat totta. Tosin materiaalien ja työvoiman hinnat vaihtelevat koko ajan,mutta vertailun päivämäärä kertoo sen hetkusen tilanteen. Ei ole vihreää valhetta tällöin mukana.

        Lutin proffat ovat niin syvällä itse mukana tuulivoimabisneksessä, että heidän uskottavuutensa tutkijoina on mennyt jo ajat sitten.


    • Ydinsähkö

      Ydinvoima sittenkin edullisinta:

      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/lut-tutki-tuulivoima-on-edullisinta-energiaa-monta-syyta-menestykseen-ydinvoima-tiukasti-kannoilla-6673393

      " Hänen mukaansa Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannushintaan pitäisi laskelmien mukaan lisätä noin 15 euroa /MWh ja aurinkovoimaan peräti 29 euroa/MWh, jotta ne kattaisivat kustannukset.
      Kustannuksia syntyy muun muassa varavoiman, sähköverkon tehonhallinnan ja sähkön kantaverkon vahvistamiseen liittyvistä kuluista. Nämä kulut mukaan lukien tulisi maatuulisähkön hinnaksi 56,4 euroa/MWh. Tämä nostaisi ydinsähkön edullisimmaksi vaihtoehdoksi, vaikka voimala olisi rakennettu uuteen paikkaan."

    • ufojuttuja

      Näyttäkää minulle tuulivoimala, jonka huipun käyttöaika on 2800 tuntia.

      • "Ikivanhaa" tietoa:

        "Suomalaisissa oloissa rannikoilla päästään 2400 tunnin, sisämaassa 2100 tunnin ja merellä jopa 3300 tunnin huipunkäyttöaikoihin (Syöttötariffityöryhmän väliraportti, 2009). Tämä tarkoittaa sitä, että maatuulivoimalaitos tuottaa vuodessa neljäsosan teoreettisesta maksimituotantokyvystään. Merituulivoimalaitoksilla suhde on 37%."
        http://www.tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta/usein-kysytyt-kysymykset/paljon-tuulivoimalat-tuottavat-sahkoa-ja-mita-tarkoittaa-huipunkayttoaika

        Rannikkokin on oikeastaan merialuetta. Suomen ennätys on tietääkseni Meri-Porin tuotantokerroin, yli 0.4, vuodessa. Kyllä tuosta helposti tulee yli 2800h huipunkäyttöaika :)




      • päätä.jo
        stuxnet kirjoitti:

        Oli siellä vielä parempikin, samassa taulukossa:

        Pori Pori Offshore 1
        3974 h/a

        Aloituksessa väitit, että maalle rakennettu tuulivoima on edullisinta energiaa. Mistä ne merialueet nyt tulivat mukaan? Joka tapauksessa kovalla pakkasella suuren kulutuksen aikaan tuulivoimasta ei ole mitään iloa, päinvastoin seisovan myllyn koneistoa ja siipiä pitää lämmittää isoilla tehoilla.


      • päätä.jo kirjoitti:

        Aloituksessa väitit, että maalle rakennettu tuulivoima on edullisinta energiaa. Mistä ne merialueet nyt tulivat mukaan? Joka tapauksessa kovalla pakkasella suuren kulutuksen aikaan tuulivoimasta ei ole mitään iloa, päinvastoin seisovan myllyn koneistoa ja siipiä pitää lämmittää isoilla tehoilla.

        Et ymmärrä edes eroa väitteen esittäjän ja väitteestä kertovan välillä.
        En ole väittänyt mitä väität minun väittäneen. Ota selvää kuka niin väitti.

        Harkitse siirtymistä määräaikaiseksi kuunteluoppilaaksi täällä.


    • tavoite.antaa.tulokset

      Taas näitä LUT:n huuhaa tutkimuksia. Tuulivoimala ei ole kannattava investointi ilman takuuhintaa 40 euron/MWh pörssihinnoilla, ellei huipunkäyttöaika ole vähintään 3400 h/a ja voimalan pitoaika vähintään 20 vuotta.

      • Tutkimus koski vain tuotantokustannuksia. Tuet ei niitä muuta.


    • vaiettuja.asioita

      Suomessa on nyt jotain 600-650 tuulivoimalaa. Joku viisas laskeskeli jo muutama vuosi sitten, että pahimmassa tapauksessa paukkupakkasilla tarvitaan 1000 tuulivoimalan lämmittämiseen ison ydinvoimalan verran sähköä.

      • Yritätkö siirtää sähkölämmityksen ongelmat tuulivoiman syyksi?
        :D

        Vaikeneminen olisi tapauksessasi kultaa.


      • sivustareuraaja
        stuxnet kirjoitti:

        Yritätkö siirtää sähkölämmityksen ongelmat tuulivoiman syyksi?
        :D

        Vaikeneminen olisi tapauksessasi kultaa.

        Miten jollain voi olla noin kritiikitön suhtautuminen tuulivoimaan. Oletko hölmö, vai maksaako tuulivoimayhtiö palkkasi?



    • siipiweikko

      Tietääkö joku, kuinka suuri keskimääräinen osuus tuulimyllyn vuodessa tuottamasta sähköstä kuluu sen siipien jäänpoistoon?

      • siipi.jäässä

      • Oletko ihan tervejärkinen?

        "Niinpä. Edullisinta, jos ei oteta kaikkia kustannuksia huomioon. Taas vihreä vale Lappeenrannasta. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14982792/tuulivoima-on-edullisinta-energiaa#comment-91019392

        Eikö päähäsi mahdu, että tuotantokustannukset on oikeita kustannuksia, ja ne voidaan ihan hyvin julkaista erillisinä. Mikä siis oli näkemäsi "vihreä vale"?" Vai oliko mutinasi vain sitä "vihreä valhe" tulkintaa:
        "asiasta en mitään tiedä enkä ymmärrä, mutta se on ydinvoiman vastaista",
        jota ei koskaan tarvitse mitenkään todistella?


    • paitsi.että

      Vakkilainen huomauttaa, että todellisuudessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannushintaan pitäisi laskelmien mukaan lisätä noin 15 euroa megawattituntia kohden. Aurinkovoimalla euromäärä nousisi 29 euroon per megawattitunti.

      Kustannuksia syntyy muun muassa varavoiman, sähköverkon tehonhallinnan ja sähkön kantaverkon vahvistamiseen liittyvistä kuluista.

      Nämä kulut huomioon ottaen maatuulisähkön hinnaksi tulisi 56,4 euroa/MWh. Todellisuudessa edullisin sähköntuotantotapa on siis edelleen ydinvoima.

      • On ihan oikein, että tutkijat laskevat olevat kustannukset. Tulevia kustannuksia on vaikeampi tutkia, toki tutkijat voivat ehdotella voi jotain, eikö niin?


    • Eitukea

      Ydinvoima ja tuulivoima edullisimmat. Ne eivät tarvitse tuotantotukea.
      Ai niin, eihän ydinvoima ole tähänkään asti saanut tuotantotukea.


      • Eitukea

        "ydinvoima on aina saanut ydinvastuulain perusteella tuotantotukeen verrattavaa tukea. "

        Paljonko on mainitsemasi tuki ydinvoimaloiden tuottamalle sähkölle snt/kWh ?

        Laki ei velvoita tuulivoimaloita ottamaan vastuuvakuutusta. Melkoinen tuki tuulivoimalle sekin.



    • uutisointi-ja-epäuutiset

      Enpä heti edes oivaltanut, että kyseessä on yhden ja saman laitoksen tekemä selvitys, kun olin kuullut ja lukenut ensin vain Ylen viherpiperrysuutiset aiheesta ja sen jälkeen (onneksi):
      http://www.talouselama.fi/uutiset/muualla-eu-ssa-ydinvoimaloiden-hinta-nousee-mutta-suomessa-se-laskee-miten-suomesta-tuli-ydinvoiman-halpamaa-6672679
      Eli olikohan Atte Jääskeläinen sittenkään aina niin väärässä yrittäessään paimentaa laumaansa Ylessä totuudenmukaisempaan uutistointiin ilman ennakkoasenteita.
      Hatunnosto myös Tekniikan Maailmalle!

    • todellinen-tuotanto

      Miksi ihmeessä tuulivoimaloiden T O D E L L I S E T vuosituotantoluvut pidetään edelleen piilossa? Rusettiyhtiöt höpisevät edelleenkin jostain hatusta vedetystä sähkölämmitteisten ok-talojen kappalemäärästä, jonka sähköistystä tuulirusetti(puisto) vastaisi. Onko olemassa netissä, jossakin luotettava P U O L U E E T O N vuositilasto tuulirusettien tai rusettipuistojen vuotuisista tuotantoluvuista esim. gigawattitunteina? Paljonko oli esim. vuonna 2016 Muukon 7x3 megawatin rusettien tuotanto? Löysin epämääräisen vuosituotantoarvion n. 40 GWh jo ennen niiden pystytystä. Tuolta 21 megawatin puistolta se tarkoittaisi ainoastaan 21,7 % käyttökerrointa.
      Vastaan itse alussa esittämääni kysymykseen. Ne pidetään hankalasti löydettävinä nimenomaan siksi, ettei hölmö kansa oivaltaisi minkälaisia turhakkeita ropelit ovat sähkön tuottajina. Muuten, Loviisan (1 2) tuotanto oli viime vuonna 8330 gigawattituntia 91 % käyttökertoimella.

      • hyviä.jääkoneita

        Kannattaa kiertää kaukaa, jos ei ole kunnon kypärää.
        http://www.lappeenrannanuutiset.fi/artikkeli/314382-muukon-tuulivoimala-heitti-nyrkinkokoisia-jaanmurikoita-naapurit-huolissaan


      • Tuulivoimatilastot hoiti ennen VTT, ja hyvin hoitikin. Nyt ne siirretty Tuulivoimayhdistykselle, mutta en löytänyt niitä! Löytäisikö joku toinen: http://www.tuulivoimayhdistys.fi/


    • Eitukea

      Tuulivoimatilastot kiireesti pois Tuulivoima yhdistykseltä !

      Yhdistyksen sivuilta löytyy esimerkiksi tällainen ihmeellinen väite:

      " Alle 4 m/s olevien tuulten heikkeneminen ja yli 25 m/s olevien tuulten voimistuminen vaikuttavat keskituulen nopeuteen mutta eivät tuulivoimalan tuotantoon."

      Alle 4 m/s ja Yli 25 m/s tuulilla tuulimyllyjen tuotanto on nolla. Eli vaikutus tuulivoimalan tuotantoon on pahin mahdollinen.

      http://www.tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta/tietoa-tuulivoimasta/tuulivoimatuotanto/tuotannon-vaihteluvuus

      • Lähdetieto puuttuu "Alle 4 m/s ja Yli 25 m/s tuulilla tuulimyllyjen tuotanto on nolla"
        .


      • Eitukea
        stuxnet kirjoitti:

        Lähdetieto puuttuu "Alle 4 m/s ja Yli 25 m/s tuulilla tuulimyllyjen tuotanto on nolla"
        .

        Alle 4 m/s tuulivoimala ei käynnisty, ja yli 25 m/s tuulennopeudella tuulivoimala pysäytetään laiterikkoutumisen estämiseksi.

        Alle 4 m/s ja yli 25 m/s tuulennopeuksilla tuulivoimaloiden tuotto on nolla.


        "Tuulivoimalaitos tarvitsee käynnistyäkseen vähintään 3 m/s tuulennopeuden. Alueella 4-13 m/s tuulivoimalan tuottama teho riippuu suoraan tuulen nopeudesta. Voimala mallista riippuen noin 13 - 14 m/s tuulen nopeudella voimala saavuttaa nimellistehonsa. Tästä eteenpäin aina 25 m/s tuulen nopeuteen asti voimala tuottaa vakiotehoa eli voimalan nimellistehoa.
        Tuulivoimalat on poikkeuksetta suunniteltu toimimaan vain alle 25 m/s tuulen nopeuksilla, sillä sitä kovemmilla tuulen nopeuksilla voimalan rakenteisiin kohdistuu erittäin suuria rasituksia ja laiterikkoutumisen vaara on suuri."

        http://www.suomentuulienergia.fi/perustietoa_1.html


      • "Eitukea
        2.9.2017 15:01

        "Tuulivoimatilastot kiireesti pois Tuulivoima yhdistykseltä !

        Yhdistyksen sivuilta löytyy esimerkiksi tällainen ihmeellinen väite:

        " Alle 4 m/s olevien tuulten heikkeneminen ja yli 25 m/s olevien tuulten voimistuminen vaikuttavat keskituulen nopeuteen mutta eivät tuulivoimalan tuotantoon."

        Alle 4 m/s ja Yli 25 m/s tuulilla tuulimyllyjen tuotanto on nolla. Eli vaikutus tuulivoimalan tuotantoon on pahin mahdollinen."
        http://www.tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta/tietoa-tuulivoimasta/tuulivoimatuotanto/tuotannon-vaihteluvuus

        En lähtisi noin lähes luonnonlailta vaikuttavan asian vuoksi huuteleen yhtään mitään ja nolaamaan itseäni.

        Pyydä jotain läheistäsi selittämään sinulle miksi noin pitääkin olla, jookosta?


    • VihreäVale

      höpö höpö En usko!
      Jos tuulivoima olisi oikeasti niin halpaa, niin miksi sille sitten maksetaan tuotantotukia?

      • valehtele vihreitä valheitas vaan itselles, älä muille


      • pelkkää.kusetusta

        Ei kukaan hullu rakenna ja investoi tuulivoimaloihin, joiden tuottama sähkö nippa nappa suotuisissa olosuhteissa ilman ongelmia kattaisi vain tuotantokulut. Pitäähän maailman pelastamisesta saada investoinnille hyvä tuotto. Turha niitä tuotantokustannuksia proffien on laskeskella..


    • Muukon-GWh-määrä-2006

      Kysymys kuuluu edelleen: p a l j o n k o oli M u u k o n tuulivoimaloiden t o d e l l i n e n sähköntuotanto vuonna 2016 p u o l u e e t t o m a n tilaston mukaan??? On se ihmeellinen tieto, kun sitä ei jostain syystä kukaan tunnu tietävän! Tai tietysti tietää, mutta sen täytyy olla pirullisen pieni GWh-luku. Jos se olisi edes kohtuullinen GWh-luku, se olisi nähty otsikoissa (ainakin kepulaisessa eteläsaimaassa) jo vuosia sitten ja joka vuosi.

      • siinä.se.pyörii

        Laske 2000 tunnin huipunkäyttöajan mukaan, jos niitä ei ole montaa vuodessa hajonnut eli 21 MW x 2000 h on 42 GWH


      • uudet.energiayksiköt

        "The Muukko wind farm produces enough electricity to heat more than 2,000 detached houses"
        Riippuu kai vuodesta, miten hyvin ne lämpeävät, siitä ei ole mitään lupausta :D


      • 1vihainen
        uudet.energiayksiköt kirjoitti:

        "The Muukko wind farm produces enough electricity to heat more than 2,000 detached houses"
        Riippuu kai vuodesta, miten hyvin ne lämpeävät, siitä ei ole mitään lupausta :D

        Siinäpä se onkin. Jotta peli olisi reilua, niin näiden tuulivoimatoimijoiden kuuluisi taata sähän tuotanto myös tuulettomina hetkinä.

        Nyt nämä vapaamatkustajat keräävät vain yhteiskunnan tuet ja sekoittavat markkinat. Tuottavat sähköä silloin kun sitä sattuu tulemaan ja jättävät sekoitetun järjestelmän muiden siivottavaksi.

        Tällainen peli ei pitkään tule jatkumaan. Pian muut tuottajat ovat joko konkurssissa tai sitten kinuamassa tukiaisia myös. Tiedä sitten, vaikka näiden vihretten tarkoituksena olisikin romuttaa toimivat markkinat ja kansallistaa koko energiantuotantojärjestelmä.


    • tyynellä.edullisinta

      Viime vuonna tuulivoimalla tuotettiin noin 3100 GWh sähköä ja käytössä oli keskimäärin noin 1500 MW kapasiteetti, kun myös viime vuonna rakennetut tuulivoimalat otetaan huomioon, Tuosta kun laskee koko voimalakapasiteetille huipunkäyttöajan, niin ei siitä paljon yli 2000 h tule. Käyttöaikaa pienentää se tosiseikka, että meillä voimalat ovat keskimäärin vain 90% ajasta käytössä huolto-ja korjaustöistä johtuen

      • tutkimustaontehty

        - Joo, hollantilainen tutkimus anto tunti lukemaksi 1700 , eli saman kuin jätkän tunnit / vuosi


    • jäävit-LUT-proffat

      Etelä-Saimaan kyseisen Lappeenrannan yliopiston tutkimusuutisen perässä kyseenalaistetaan koko selvitys siksi, että yliopisto ropelihattuineen tuntuu olevan aika pahasti naimisissa tuulivoiman kanssa. Pukki kaalimaan tutkijana siis.
      http://www.esaimaa.fi/Online/2017/09/01/Ensimmäistä kertaa näin: tuulivoimasähkön tuottaminen on edullisinta/2017122636735/4#kommentti
      Make kirjoitti:
      Kyllä LUT-tutkimuksen tekijänä on jäävi. Katsokaahan vähän minkälaisia sidonnaisuuksia LUT:n ja esim. Tuulisaimaan välillä on. Ei koira omistajansa kättä pure.

      Näin on! Melkoiset sidonnaisuudet ovatkin. Lainaus Etelä-Saimaan uutisesta:
      "Tuulisaimaan omistajiin ja hallitukseen kuuluvat yliopistolta professorit Jarmo Partanen, Olli Pyrhönen ja Juha Pyrhönen sekä yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö."

    • Oikeajärjestys

      "Tuulivoima on edullisinta energiaa"

      Tyypillinen toimittajan virheellinen viherväite.

      Kun kaikki kustannukset huomioidaan, ydinvoima on edullisinta energiaa.

      tuulisähkö 41,4 15 = 56,4 euroa/MW (tuulivoimala maalla)
      tuulisähkö 68,9 15 = 84 euroa (MWh (tuulivoimala merellä)

      ydinsähkö 42,4 0,3 = 42,7 (ydinvoimala vanhalle paikalle)
      ydinsähkö 55,4 0,3 = 55,7 (ydinvoimala uudelle paikalle )

      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/lut-tutki-tuulivoima-on-edullisinta-energiaa-monta-syyta-menestykseen-ydinvoima-tiukasti-kannoilla-6673393

      • iha.tuulesta.tempaistu

        "Laskelmien perusteella 2 860 huipunkäyttöajalla maalla sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh)."

        Näkis vaan sen 2860 h huipunkäyttöajan maalla.


      • Tiedätkö/ymmärrätkö mitä tarkoittaa termi "tuotantokustannus"?

        Viite: aloituksessa kerrotaan, että
        "Laskelmien perusteella 2 860 huipunkäyttöajalla maalla sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh). Merellä sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on sen sijaan 68,9 euroa/MWh."


      • iha.tuulesta.tempaistu kirjoitti:

        "Laskelmien perusteella 2 860 huipunkäyttöajalla maalla sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannus on 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh)."

        Näkis vaan sen 2860 h huipunkäyttöajan maalla.

        "stuxnet
        1.9.2017 21:16
        http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

        sivu 2/3 taulukosta:
        Pori, Meri-Pori 9
        Huipunkäyttöaika 3168h/a "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14982792/tuulivoima-on-edullisinta-energiaa#comment-91015767

        Käsitykseni mukaan Meri-Porin tuulivoimalat ovat rannikolla, eivät merellä. Tätä ajatusta tukee tämä tieto Porin Tahhkoluodon tuulivoimalasta:

        "Tämä tilaus on merkittävä virstanpylväs Siemensille. Projekti on ensimmäinen Suomeen rakennettava varsinainen merituulipuisto”, sanoo Michael Hannibal, Siemens Wind Power and Renewables –divisioonan merituuliratkaisuista vastaava johtaja."
        http://www.talouselama.fi/uutiset/porin-edustalle-melkoinen-virstanpylvas-kymmenen-kappaletta-90-metrisia-6248309 (2016)

        Ota kamera mukaan kun menet Merip-Poriin kuvaamaan maatuulimyllyä, jonka huipunkäyttöaika on (ollut) 3168h/a.
        :)


    • jäävi-LUT-LUTku

      Tuulivoima on ainakin Lappeenrannan proffien business. Tuulisaimaa-yhtiön omistus ja hallitus ovat (2015) vahvasti Lappeenrannan teknillisen yliopiston väen käsissä. Seitsemän hengen hallituksessa istuu kolme yliopiston professoria sekä yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

      http://www.esaimaa.fi/Online/2015/11/25/Valitukset kaatavat taas tuulivoimaloita — Tuulisaimaa on professorien bisnes /2015119910390/4

      Tuossa nyt valmistuneessa selvityksessä onneksi mainitaan sentään myös merelle rakennetun tuulihyrräsähkön älytön kalleus. Selvityksen mukaan merellä sijaitsevan tuulivoimalan (3875 h/a) sähkön tuotantokustannus on 68,9 €/MWh sekä aurinkovoimalan (982 h/a) 99,6 €/MWh.

      Koko LUTkun selvitys: http://www.doria.fi/handle/10024/143861

    • säkkimaksu-starttiraha

      Tuulivoima on yhtä nerokas oivallus kuin hölmöläisten oivallus klassikkosadussa, jossa he ryhtyvät kantamaan valoa päivisin säkeillään sisälle poistaakseen pirtistään pimeyden. Paitsi että tänään tuo satu on täyttä totta sen lisäksi, että yhteiskunnan verovaroista maksetaan nuo säkit ja hölmöläisille vielä loistava starttiraha ja tuki touhustaan vielä vuosikausiksi.

      • kannattavuudenmaximointi

        - lisäksi kannatais tutkia tarkoin jokainen säkki , ettei niissä satu oleen reikiä.


      • kenelle.halvempaa

        Veronmaksajilleko?


      • paskanvihreää

      • PuheOnHalpaa

        Koska tuulivoiman rakentamiseen ja tuottamiseen suunnatut tuet voidaan lopettaa? Ensi vuonna? 2020? Vai koska?

        Joko valtiot ovat idiootteja ja kaatavat tukia muutenkin kannattavaan tuulivoimaan tai sitten puheet tuulivoiman halpuudesta on ns. p*skapuhetta.

        Kummasta on kyse?


    • outo-kaasumaa

      Tuulivoiman malli- ja esimerkkimaana pidetyssä Saksassa avattiin koko Itämeren pituinen maakaasuputki Nord Stream -1 Venäjän Portovajasta (ex Säkkijärveltä) Saksan Greifswaldiin jo vuonna 2011. Parhaillaan pinnoitellaan mm. Kotkassa uuden Nord Stream -2:n kaasuputkia.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream
      Omituinen ropelien valtakunta? Kaasua menee tosin muunkin EU:n käyttöön.

      • typeryyden.huippu

        Kiitos Suomen valtion typeryyden maakaasun valmisteverot ja huoltovarmuusmaksu ovat 1.1.2017 alkaen yhteensä 18,614 € / MWh alv 0 %. Maakaasu oli aiemmin liian halpaa ja saasteetonta kilpailemaan uusiutuvien ja kepulandian turpeen, risujen ja kantojen kanssa


    • tuulen-huuhtoma-per-e

      Onko Suomi-nimisessä sivistysvaltiossa edelleen joitakin älypuhelinten äitejä ja ajatusten tonavia, jotka vertaavat esim. Iso-Britannian, Tanskan ja Hollannin tuulivoimaloita Suomessa oleviin hyrriin? Joku esim. kansalaisjärjestö, kuten sosiaalipsykiatrinen yhdistys tms. voisi lahjoittaa sellaisille henkilöille karttapalloja, joihin on valmiiksi merkitty kyseiset valtiot ja sitten A T L A N T T I sekä Atlantin osa eli P O H J A N M E R I.
      Ja tietysti myös Suomi sekä vertailun vuoksi varsinkin Suomenlahti ja Pohjanlahti.

    • tännekinvielä

      Suurin ympäristö tuho aiheutetaan sillä tuotannolla, jolla tuo
      tappiollinen tuotannon ala pidetään pystyssä.
      Kaikki sen tuotannon arvo on turhaa kulutusta luonnolle
      ja siitä jää valtava hiilijalanjälki.
      Jos tämä asia tunnustetaan säästetään luonto.

      • ei.tuulivoimalle

        Tuottamattoman ja hyödyttömän tukemisessa menee rahat ihan hukkaan.


    • eiainoastaanrahat

      Puhtaasta energiasta ei tietoakaan.
      Tällä syöttötarifilla valtava luonnon tuhoaja.
      Koska tuulivoima tuo vain tappiota se kompensoidaan verovaroilla.
      Tuhannet ja kymmenet tuhannet ihmiset tuprauttavat talvella autonsa
      käyntiin ja lähtevät tienaamaan verovaroja ydinvoimaa käyttävässä teollisuudessa
      maksaakseen tappiot,
      Elinkaarensa aikana tuulivomala ei siis tuota kuin tappiota.
      Valtavat kalliomurske- tiet ja kentät jäävät luontoon ikiajoiksi.
      Kymmenet tuhannet tonnit betonia metsässä ei muutu koskaan.
      Puhe puhtaasta sähköstä on älyllistä epärehellisyyttä

    • Edullista-kenelle

      Globaali ydinvoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna 391 gigawattiin. Lähde: https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/ydinvoiman-maara-kasvaa-maailmalla-puolet-uusista-reaktoreista-kiinassa/
      Maailmassa oli viime vuonna 2016 yhteensä 451 ydinreaktoria, jotka tuottivat sähköä yhteensä 2476,22 terawattituntia. Se tekee keskimäärin 5,5 terawattituntia yhtä reaktoria kohti (= 5490 gigawattituntia.)
      Sen sijaan tuulivoimaa tuotti viime vuonna 341 320 turbiinia, joiden yhteisteho oli 486 gigawattia. Sähköä ne tuottivat 960 terawattituntia eli käyttökertoimeksi tulee vain 22,5 %. Yksi tuulihyrrä tuotti keskimäärin vain 2,8 gigawattituntia sähköä vuodessa.
      Kun yksi ydinreaktori tuotti viime vuonna keskimäärin 5490 gigawattituntia sähköä, yksi ainoa reaktori vastasi siis lähes kahden tuhannen eli 1961 tuulihyrrän vuosituotantoa.
      Lähteet:
      https://www.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/WorldTrendinElectricalProduction.aspx
      http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/renewable-energy/wind-energy.html
      http://gwec.net/global-figures/wind-in-numbers/

      • Edellytät edelleenkin käyttökerroin-"laskelmassasi", että kaikki tuulimyllyt, siis vuoden kuluessa rakennetutkin, on käynnistetty vuoden 1. päivinä. Se ei ole kovin järkevä lähtökohta, mutta antaa kyllä karkean arvion. Muista mainita se seuraavassa "laskelmassasi", ettei kukaan erehdy luulemaan, että tulos = maailman tuulivoimaloiden vuoden keskimääräinen käyttökerroin.


    • E-P-Ä-Edullinen

      Laskeskelee tuota miten päin tahansa. KESKIMÄÄRIN koko maailman rusettien käyttökerroin on haarukassa 22-23 %. Kokonaistehoina eli kapasiteettina ovat tuossa laskennossa 419-486 gigawattia ja kokonaistuotantolukemina 841-960 terawattituntia. BP:n sivuilla ja GWEC:n sivuilla teholukemissa on jonkin verran eroja.
      https://www.ieawind.org/countries/germany.html
      Sivusto kertoo, että Saksan tuulivoimaloiden pitkän ajan käyttökerroinKESKIARVO oli 18,6 % vuoteen 2014 mennessä. Norjassa tuulivoimaloiden KESKIMÄÄRÄINEN käyttökerroin oli tuon saman 2014-sivuston mukaan 31 %. Irlannissa vuosi 2014 toi käyttökertoimeksi 28,7 %. Aika kovatuulisia valtioita sijaintinsa takia ainakin Suomeen verrattuna.
      Joka tapauksessa tuo LUTkun käyttämä 31,7 % käyttökerroin (eli 2780 h huipunkäyttöaika) on ihmeellisen kovaa kamaa jopa tuulivoiman mallimaahan Saksaan verrattuna. https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany
      Saksan tuulivoimaloiden capacity factor oli viime vuonna 17,7 % ja merellä olevien rusettien 28,8 % em. taulukon mukaan.

    • ylen-tuulipropagandaa

      Olipahan taas huikea 2,5-minuuttinen täyttä tuulivoimapropagandaa Ylen iltauutisissa 16.8.2018.
      Yhden saksalaisen ropelifirman CPC:n Suomen johtaja Erik Trast sai hymyssä suin kehua ja ylistää Isojoelle tulevaa saksalaisfirmansa 12x4,2 megawatin "puistoa." Tosin työt on aloitettu nimenomaan metsän kaatamisella ropelipuiston tieltä.
      Oivallisen säestäjän saksalaisfirma oli saanut tuuli-LUTkun proffa Esa Vakkilaisesta, joka suorastaan hurmoksessa ennusti tuulivoiman halpuutta ja lyömättömyyttä nyt ja iankaikkisesti. Pienintäkään kritiikkiä hankkeesta ei esittänyt edes toimittaja. JA TOTTA KAI: tulevien ropeleiden vuosituotantolukuja ei haluttu edes ennustaa. Trast höpisi vain jälleen, että sähkö lämmittäisi 30 000 ok-taloa. Sähkön ostajakaan ei ole vielä kerrottavissa.
      Ylen uutinen on paljon laajempi tekstiversiona, mutta siitäkin on unohtunut, että montako gigawattituntia tuo saksalaisrusettikokoelma aikanaan Isojoella tuottaakaan.
      Että kyseiset hyrrät eivät saa enää valtion tukiaisia on hienoa, mutta mikään ei silti ei muutaYlenkin kertomaa faktaa, että veronmaksajilta tulee kupatuksi 2-3 miljardia euroa ropelitukiaisia vuoteen 2030 mennessä.
      Ja että viime vuonna Suomen tuulivoimatuotanto oli vain 4,8 terawattituntia ja ropeleita vuoden lopussa 700 kpl.
      Vuoden tuonti on jo yksistään Venäjältä yli 6 TWh ja kokonaistuonti 22 TWh.

      https://yle.fi/uutiset/3-10353562
      Ja ettei totuus unohtuisi:
      https://energia.fi/files/1409/a_pikatilasto_kesakuu.pdf

    • laskelma.ei.totuus

      Milloinkahan se vesivoima on menettänyt edullisuutensa. Meillä on vielä toimivia 30- ja 40-luvuilla rakennettuja vesivoimaloita. Ei taida tuulimyllyt tuohon päästä.
      Ja lisäksi "suomalaisissa oloissa rannikoilla päästään 2400 tunnin, sisämaassa 2100 tunnin ja merellä jopa 3300 tunnin huipunkäyttöaikoihin" Miksi sitten aloituksessa mainituissa laskelmissa on käytetty maalla peräti 2860 tuntia? Tarkoituksenhakuisuuttako?

    • ok-talo-kertoo-kaiken

      Nykyiset viherpipertäjätomittajat eivät ilmeisesti tunne lainkaan seuraavien yksiköiden merkitystä - niiden eroista puhumattakaan:
      sähkölämmitetty ok-talo, terawattitunti, gigawattitunti, megawattitunti, kilowattitunti, gigawatti, megawatti, kilowatti, tuulimyllyn puffin tekijä, aurinkokennon puffin tekijä, oma leivinuuni. aurinkokennokauppias, peruukki-pekkarisen turvesuot, venäläisen maakaasun kamaluus, Nord-Stream ykkönen ja kakkonen ja pierun merkitys maailman metaanituotannossa.
      Silti ok-talo säilyy nerokkaan viherpiperrystoimittajan mittayksikkönä totta kai, kun mistään muusta ei ymmärrä mitään.

    • dfhgdjfjk

      Suurin ympäristö tuho aiheutetaan sillä tuotannolla, jolla tuo
      tappiollinen tuotannon ala pidetään pystyssä.
      Kaikki sen tuotannon arvo on turhaa kulutusta luonnolle.
      Mikään muu ei saastuta
      yhtä paljon koska verorahat tulevat hiili- ja atomivoimalla
      tehdystä vientituotannosta.

    • syvätaskut.asialla

      Tuulivoiman tukirahoilla voitaisiin edistää fiksumpien energiamuotojen tutkimusta. Vuotuinen 2000 h huipunkäyttöaika ja 15 vuoden käyttöikä ovat ja pysyvät surkeina.

    • PuheOnHalpaa

      Koska valtio alkaa periä tuulivoimalla tuotetusta sähköstä energiaveroa ja lopettaa kaikki suorat ja välilliset subventaatiot tuulivoimalle?

      Vastaukseksi riittää päivämäärä.

    • vain-stadi-ja-tyykikylä
      • Hyvä saavutus perusvoimatuotantoa tukevalta tuotannolta, etenkin Suomessa.


    • KarvasTotuus

      "Kaikkien Suomen tuulivoimaloiden tuotanto oli viime vuonna 4802 GWh."

      Tätä viherhörhöt eivät halua kuulla:

      Loviisan ydinvoimalan kumpikin ydinreaktori tuottaa sähköä vuodessa yli 4000 GWh, eli siellä yksi ydinreaktori tuottaa vuodessa sähköä lähes saman verran kuin Suomen kaikki 700 tuulivoimalaa yhteensä.

      Olkiluodon ydinvoimalan kumpikin ydinreaktori tuottaa sähköä vuodessa yli 7000 GWh, eli siellä yksi ydinreaktori tuottaa vuodessa sähköä yli puolet enemmän kuin Suomen kaikki 700 tuulivoimalaa yhteensä.

      • SÄÄNTÖMAFIAN_VIHOLLINEN

        Ja kansa pelkää ydinonnettomuutta. Se pelko maksaa.

        __________
        googlatkaa:

        sääntömafia site:suomi24.fi

        Tiedoksi @Aller

        _________
        stuxnet


    • 4.6-kertainen-tuonti

      Yhtä ankeita lukuja viherhihhuleille ovat nuo sähkön tuontilukemat vuodessa: kokonaistuonti 22 000 gigawattituntia, josta yksistään Venäjältä 6000 gigawattituntia, joka EI ole esim. tuulesta temmattua.
      Sähköä tuotiin vuodessa ulkoa siis jo 4,6 KERTAA kaikkien Suomen ropelien tuotanto.

      • SÄÄNTÖMAFIAN_VIHOLLINEN

        Vain fakta puuttuu

        __________
        googlatkaa:

        sääntömafia site:suomi24.fi

        Tiedoksi @Aller

        _________
        stuxnet


    • 30000-ok-taloako

      Miten lämmitettäisiin 12 x 4,2 MW:n eli yhteisteholtaan vain 50,4 megawatin ropeleilla peräti 30 000 omakotitaloa (kolmekymmentätuhatta) , kuten Ylen juttu ja mr. Trast väittää???
      Pitäisi olla aika pikkaisia tönöjä tai sitten olis ukkoloihe perskarvat niissä aina jäässä...
      Vaikka tuon ihmepuiston rusetit pyörisivät teorettisen maksimituotantonsa 441 504 megawattituntia vuodessa (24/365), se vastaisi vasta 22 075 ok-talon vuosikulutusta, jos yhden talon kulutus olisi tuommoinen keskiverto eli 20 megawattituntia (eli 20 000 kilowattituntia).
      Mutta niinhän se entinen ukkokin ruokki 5000 ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla ja sioillekin riitti muistaakseni vielä 12 kopallista.

    • AnnaRahaaAnnaRahaa

      Koska tuulivoiman subventointi ja tuki voidaan lopettaa?

      • Otappa selvää ja kerro sitten muillekin


    • ota.niistä.selvää

      Tuulivoimayhdistyksen antamat tuulivoimatiedot ovat hyvin ristiriitaisia:

      "Toiseksi eniten rakennettiin viime vuonna (2017), jolloin Suomen tuulivoimakapasiteetti kasvoi 153 tuulivoimalalla ja 700 MW:lla. Vuoden 2017 lopussa Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 2044 MW. "

      Toisaalla samassa jutussa:
      "Vuonna 2017 Suomeen rakennettiin 153 uutta tuulivoimalaa, vuoden lopussa Suomessa tuulisähköä tuotti 700 tuulivoimalaa. Tuulivoimakapasiteetti kasvoi vuoden 2017 aikana 516 MW verran, yhteiskapasiteetti kasvoi 2044 MW:iin"

      http://www.tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta/tietoa-tuulivoimasta/tuulivoima-suomessa-ja-maailmalla/tuulivoima-suomessa

    • kuuma-ok-talollinen

      Tuulivoimayhdistys on rusetti- eli sattumasähkön pelkkä propagandatorvi eikä todellakaan mikään objektiivinen hyrrävoimien faktalähde.

    • järki-voittaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      432
      3095
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2472
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      367
      2277
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2025
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1847
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1255
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1176
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      73
      1102
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe