Mantelit??

mantelimonsteri

Missään ei oikein lue, että miten manteleita kannattaisi syödä, ihan pussista sellaisenaan vai kuorittuna? Ja myös jotkut on puhunut liottamisesta ja mitä kaikkea?

Voisiko joku valaista mitenhän niitä kannattaa syödä, ja onko tuo liottaminen esim. pakollinen juttu??

5

3737

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elavaa

      Syö ihan paljaalteen tai liotettuna. Olen lukenut, että liottaminen lisää manteiden ravinteiden määrää, ja ovat parempia esim. smoothieihin. Mantelimaito tehdään juuri liotetuista manteleista.

      Mutta jos ei ole aikaa liotella niin syö ihan paljaalteen. Voihan kasvejakin syödä käsittelemättöminä, niin miksei manteleita?

    • mandeminttu

      Mieluiten hyvin pestyinä ja liotettuina. Proteiini mantelissa on tiiviissä muodossa, eikä imeydy ravintoaineet hyvin, ellei liota. Kuorittuja manteleita en suosittele, ovat usein jo kaupan hyllyllä härskiintyneitä, kun ei kuori ole suojaamassa.

      Mantelit säilytetään jääkaapissa.

      Itse tykkään mustaherukka-mantelipirtelöstä, jonka makeutan kypsällä banaanilla (ja 2 kpl kuivattuja, hyvin pestyjä ja liotettuja taateleita). Mausteeksi minttua joko tuoreena tai kuivattuna.

      Mantelit pesen kulhossa käsien välissä hankaamalla ja vaihdan veden useasti. Mitä kylmempää pesuvesi on, sitä parempi. Sitten liotan niitä 10-12 h. Näistä teen mantelimaitoa.

      Ensin kuiviltaan mantelit tehosekoittajalla murskaksi ja vähän vettä lisätään kerralla tai jos laittaa taateleita, niin sen liotusvettä. Siitä tulee makeuttakin. Seuraavaksi lisään puolijäisiä mustaherukoita 2½ dl ja murskaksi tehosekoittajalla. Lopuksi kypsä, viipaloitu banaani (ja liotetut taatelit) minttua oman mieltymyksen mukaan.

      Hyvä joko aamiaisella tai soveltuu lounaaksikin. Eikä tule nälkä.

      • mandeminttu

        Toi on aika paksuhkoa ja syön itse lusikalla. Koostumus vähän kuin marjarahkassa. En suosittele liian nestepitoisena. Ei maistu miltään.

        Ja jos taateleista tykkää, 2 dl vettä 2-3:lle kuivatulle taatelille riittää liotusvedeksi.


    • mandeminttu

      Kaivelin kaapin kätköistä sellaisia, jotka itse olen kokenu maukkaiksi.

      MANTELIMUREKE

      kodinkone: tehosekoittaja

      4 dl manteleita
      TAI 2 dl manteleita, 1 dl auringonkukansiemeniä ja 1 dl seesaminsiemeniä

      ½ dl vettä
      1-2 dl hienoksi pilkottua varsiselleriä
      2-3 dl hienoksi pilkottua kesäkurpitsaa tai kurkkua
      ½ dl hienoksi pilkottua purjoa tai ruohosipulia
      ½ sitruunan mehu
      ½ tl timjamia
      (loraus soijaa Bragg tai Tamaria)

      Siemenet pestään ja liotetaan. Manteleita tässä tapauksessa n. 8 tuntia, muille riittää muutama tunti. Jos käyttää kaikkia siemeniä, jokainen pestään ensin hyvin kulhossa ja liotetaan omissa kulhoissa erikseen. Liotusvedet heitetään aina pois ja siivilän alla pestään vielä.

      Mantelit jauhetaan liotuksen (ja pesun) jälkeen tehosekoittajalla, lisäten vähän kerrallaan vettä. Massa ei saa olla juoksevaa, mutta ei liiankaan sementtistä.

      Massa yhdistetän pilkottujen vihannesten, sitruunamehun ja mausteiden kanssa ja muotoillaan murekkeeksi. Aika iso annos.

      PORKKANAPATE (tää on tosi hyvää)

      kodinkoneet: mehulinko ja tehosekoittaja

      esivalmistus: manteleiden pesu, liotus ja pesu ennen käyttöä

      6 kpl porkkanoita
      50 g kuorellisia manteleita TAI cashewpähkinöitä
      sitruunan mehu
      avokado
      auringonkukan versoja

      Mantelit pestään, liotetaan ja pestään vielä kertaalleen ennen käyttöä.

      Porkkanat soseutetaan mehulingolla. Yhdistetään osa mehua ja porkkanasosetta (ei liian veteläksi). Sose maustetaan sitruunanmehulla ja levitetään laakeaan astiaan, jättäen keskelle syvennyksen, johon laitetaan avokadosiivut.

      Kastike: mantelit jauhetaan liotuksen jälkeen tehosekoittajassa, ensin kuiviltaan, jotta rakenne menee ihan silpuksi ja kone "huutaa". Lisätään puristettu porkkananmehua ja lopuksi sitruunanmehu. Kaadetaan avokadojen päälle. Koristellaan versoilla tai jollain muulla.

      CASHEW.mansikkapirtelö

      kodinkone: tehosekoittaja
      esivalmistelu: pähkinöiden pesu ja liotus. Cashewpähkinöille riittää 4 tuntia, mut jos menee yli, ei haittaa. Ovat aika rasvaisia, mut maku on täs pirtelös näillä parempi kuin manteleita käyttämällä. Se on makuasia.

      yhdelle hengelle:

      2½ dl mansikoita (joko tuoreita tai puolijäisiä)
      2 dl vettä (suositellaan lähdevettä, mut ihan raanasta ottanu)
      ½ dl cashewpähkinöitä tai manteleita
      1 keskikokoinen ja pilkullinen banaani
      2-3 kpl kuivattuja, pestyjä ja liotettuja taateleita

      Tehdään esivalmistelut, jonka jälkeen pähkinät tehosekoitetaan ensin kuiviltaan ja lisätään vähän kerrallaan vettä, jotta saadaaan "maitoa". Jos käyttää kuivattuja taateleita, veden sijaan voi käyttää liotusvettä.

      Lisätään mansikat, kypsä pilkottu banaani ja halutessa taatelit. Tehosekoitetaan tasaiseksi massaksi.

      Vaikka pirtelöt on tasaista seosta, tulee pureskella silti, jotta syljen amylaasi sekoittuu syötävään ja aloittaa jo näin ruoan sulatuksen ennen nielemistä.

    • 'toinen monsteri'

      Hei mantelimonsteri. Kannattaa syödä HYVIN pureskellen! Kuorittuja voi syödä pussista, kuorimattomissa on usein jyrsijöitten jälkiä ja kuori on kitkerää. Siis lyhyt liotus kuumassa vedessä, sitten sopivasti puristellen kuoret pois, huuhtelu ja kuivaaminen. t. 'toinen monsteri'

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      71
      3515
    2. Miksiköhän vasemmistossa on niin paljon ns. tapatyöttömiä ja muita köyhiä?

      Tokihan Minja Koskela oli sitä mieltä, että ei terveenkään ihmisen ole pakko tehdä töitä, sitä neuvoa moni vassu noudatt
      Maailman menoa
      15
      2664
    3. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      24
      2247
    4. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

      se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
      Maailman menoa
      11
      2233
    5. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      105
      2167
    6. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      99
      2131
    7. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

      "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
      Maailman menoa
      107
      2063
    8. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1905
    9. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      599
      1897
    10. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      23
      1673
    Aihe