pullataikinan rasva

se pieni? ero

Miksi ohjeissa kehotetaan panemaan rasva melko loppuvaiheessa? Näin myös kun tekee taikinan koneella.
Teen taikinan yleiskoneella ja panen kaikki aineiksetsamalla kertaa paitsi tietenkin jauhoja joutuu ehkä lisäämään. En ole havainnut mitään eroa jos panen rasvan vasta lopussa.
Mikä se ero on?

16

4615

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuohkeaa pullaa

      Lainasin vastauksen myllynparas.fi sivulta:

      "Sulatettua rasvaa tai öljyä ei mielellään sekoiteta alussa nesteeseen, koska se haittaa hiivan toimintaa. Rasvan tulisi mieluiten lisätä pehmeänä taikinaan alustuksen loppuvaiheessa, jolloin se toimii voiteluaineena sitkosäikeiden välissä. "

      "Käytetyn rasvan on hyvä olla huoneenlämpöistä koska,
      kova rasva (jääkaappi kylmä) taasen rikkoo sitkoa eli pullasta tulee rakenteeltaan lyhytsitkoista, ei siis niin kimmoisaa ja kuohkeaa."

    • pullaa 25 vuotta

      En oo kyllä ikinä laittanut pullataikinaan rasvaa heti alussa, eihän se sillon kohoa mitenkään. Kyllä se työjärjestyksen mukaan laitetaan vasta alustuksen loppuvaiheessa.
      Poikkeuksena vuokiin tehtävät pullat- esim vaniljapullat jossa rakenne on enempi wienermäinen.
      Enkä myöskään tee taikinaa yleiskoneella, ihan niin laiska ei piä olla.

      • pullannuppu

        Laitan rasvan pullataikinaan aina jo alussa, ja hyvin on noussut, ja hyvää pullaa on tullut.

        Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin.


      • Kuohkeaa pullaa
        pullannuppu kirjoitti:

        Laitan rasvan pullataikinaan aina jo alussa, ja hyvin on noussut, ja hyvää pullaa on tullut.

        Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin.

        "Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin. "

        -No joo, hei kyllähän leipomon pullat aina nousee. Joillakin kotikokeilla on vaan ongelmia kohoamisen kanssa varsinkin aloittelijoilla, joten parempi on lisätä se rasva vasta loppuvaiheessa. Kohonnutta pullaa eriasteisia on tullut nähdyksi. Superhyvin kohoaa kuitenkin kun rasva on lisätty loppuvaiheessa. Hieman vähemmänkin kohonnut toki voi maistua hyvälle.


      • jauhomummo

        Nivelvaivan takia en kykene tekemään taikinaa käsin, joten teen sen yleiskoneella ja laitan kaikki aineet kerralla kulhoon ja kone pyörimään. Aina on tullut tosi kuohkeita pullia ja noussut vähän liiankin hyvin. Käytän ainoastaan kuivahiivaa. Yleiskoneellakin saa taikinan epäonnistumaan jos vaivaa taikinaa liian kauan niin että sitkosäikeet katkeaa, vaivaamiseen riittää 5-10 min. Liian vähällä vaivaamisella taas ei tule tarpeeksi sitkoa ja taikinasta jossa ei ole tarpeeksi sitkoa on hankalampi leipoa esim. korvapuusteja kun kaulittaessa taikina tahtoo "kutistua" aina takaisin


    • ? + ?

      Mitä vikaa on koneella tehdyssä taikinassa?

      • pullaa 25 vuotta

        Taikinaan pitää olla näppituntuma niin tietää milloin se on hyvin alustettu ja sopiva sitko.
        Sormehan siinä joutuu likaamaan kuitenkin jos pullaa paistaa, teen aina käsin , yleensä lirtanen kerrallaan, koneeseen
        ei edes mahdu niin iso taikina.
        Kone on käytössä, mutta sillä teen lähinnä kakkutaikinoita, kermavaahtoa, marenkeja...


      • ? + ?
        pullaa 25 vuotta kirjoitti:

        Taikinaan pitää olla näppituntuma niin tietää milloin se on hyvin alustettu ja sopiva sitko.
        Sormehan siinä joutuu likaamaan kuitenkin jos pullaa paistaa, teen aina käsin , yleensä lirtanen kerrallaan, koneeseen
        ei edes mahdu niin iso taikina.
        Kone on käytössä, mutta sillä teen lähinnä kakkutaikinoita, kermavaahtoa, marenkeja...

        okei, teen 2 pellillistä kerralla ja se mahtuu hyvin koneeseeni. Oikeastaan kyllä sen silmällä oppii näkemään koneessa milloin taikina on sopiva, se menee silloin tietyllä tavalla reunoja pitkin, mutta sormella kyllä tulee kokeilluksi ...
        Taikina nousee äkkiä koneen jälkilämmössä.

        Mulle kelpaa näin.
        Ongelma on vaan koneen ääni josta en tykkää. Siksi käytän kuulosuojaimia alustaessa.


    • nostalginenpullatar

      Mä olen myös näitä "tee taikina käsin"-ihmisiä. ;) En oikeastaan minkään muun vuoksi kuin sen, että tykkään ihan oikeasti tuntea sormissa taikinan synnyn. Kai siinä on jotain nostalgiaa, lapsuusmuistoja, silloin äiti ja mummo tekivät tietysti taikinan käsin ja tahdon kai vähän olla samaa maata. ;)

      Kyllä koneellakin hyvä taikina tulee. Mies meillä teki aikoinaan konepullaa ja hyvää oli.

      Jokaisella on vaan ne omat jipponsa ja knoppinsa.

    • mystistä

      Osaako joku selittää, mitenkä alussa laitettu rasva haittaa hiivan toimintaa? En ymmärrä.
      Taikinanhan tulee nousta vasta alustamisen jälkeen.

      • M*

        Varmaan joku kemisti osais selittää.. Kyllä hiiva alkaa toimia melkein heti, kunhan neste on sopivan lämmintä ja sokeria tms. on ravintona. Hyvä tapa on antaa hiivan tehdä tuttavuutta n. 10 min sopivan lämpöisen nesteen ja sokerin kanssa ennen jauhojen lisäämistä. Taikina nousee tällöin nopeammin. Helteellä kun leivoin niin taikina oli kohonnut jo hieman ennen kuin se oli edes valmista kohotettavaksi.


    • epicpulla

      Itse ravintolakoulussa opin, että rasva laitetaan, kun taikina on vielä löysää. Silloin rasva imeytyy hyvin taikinaan eikä pullasta tule niin rasvaista.

      • 100=100

        Täh ? Minnekkäs se rasva muka katoaa siitä ? Sitä on siinä tasan niin paljon kun laitat sitä sinne. Imeytyy taikinaan ? taitaa olla sulla opinnot aika pahasti kesken.....


    • mä vaan

      Ei rasvan lisääminen alussa estä mitenkään hiivantoimintaa vaan suola, jos sen lisää hiivan kanssa, se tappaa hiivan, ei nouse pulla.... Rasvan laitto lopussa tekee pullasta miellyttävempää leipoa, eikä sen tarvitse olla välttämättä ihan sulaa rasvaa, vaan se voi olla mikrossa pehmennettyä, sekottuu hyvin pullataikinaan. Esim. leipomot ei ikinä sulata rasvoja pullataikinaan, vaan se laitetaan temperoituna eli huoneenlämpöisenä.

    • mitätostnyttulee

      haittaako jos jää koko rasva ? :D unohtu meinaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      146
      2444
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      175
      1681
    3. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1578
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      69
      1533
    5. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      79
      904
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      6
      855
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      68
      851
    8. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      57
      802
    9. Milloin viimeksi

      Tunsit perhosia vatsassa? 🦋🦋
      Ikävä
      61
      798
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      152
      735
    Aihe