pullataikinan rasva

se pieni? ero

Miksi ohjeissa kehotetaan panemaan rasva melko loppuvaiheessa? Näin myös kun tekee taikinan koneella.
Teen taikinan yleiskoneella ja panen kaikki aineiksetsamalla kertaa paitsi tietenkin jauhoja joutuu ehkä lisäämään. En ole havainnut mitään eroa jos panen rasvan vasta lopussa.
Mikä se ero on?

16

4673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuohkeaa pullaa

      Lainasin vastauksen myllynparas.fi sivulta:

      "Sulatettua rasvaa tai öljyä ei mielellään sekoiteta alussa nesteeseen, koska se haittaa hiivan toimintaa. Rasvan tulisi mieluiten lisätä pehmeänä taikinaan alustuksen loppuvaiheessa, jolloin se toimii voiteluaineena sitkosäikeiden välissä. "

      "Käytetyn rasvan on hyvä olla huoneenlämpöistä koska,
      kova rasva (jääkaappi kylmä) taasen rikkoo sitkoa eli pullasta tulee rakenteeltaan lyhytsitkoista, ei siis niin kimmoisaa ja kuohkeaa."

    • pullaa 25 vuotta

      En oo kyllä ikinä laittanut pullataikinaan rasvaa heti alussa, eihän se sillon kohoa mitenkään. Kyllä se työjärjestyksen mukaan laitetaan vasta alustuksen loppuvaiheessa.
      Poikkeuksena vuokiin tehtävät pullat- esim vaniljapullat jossa rakenne on enempi wienermäinen.
      Enkä myöskään tee taikinaa yleiskoneella, ihan niin laiska ei piä olla.

      • pullannuppu

        Laitan rasvan pullataikinaan aina jo alussa, ja hyvin on noussut, ja hyvää pullaa on tullut.

        Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin.


      • Kuohkeaa pullaa
        pullannuppu kirjoitti:

        Laitan rasvan pullataikinaan aina jo alussa, ja hyvin on noussut, ja hyvää pullaa on tullut.

        Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin.

        "Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin. "

        -No joo, hei kyllähän leipomon pullat aina nousee. Joillakin kotikokeilla on vaan ongelmia kohoamisen kanssa varsinkin aloittelijoilla, joten parempi on lisätä se rasva vasta loppuvaiheessa. Kohonnutta pullaa eriasteisia on tullut nähdyksi. Superhyvin kohoaa kuitenkin kun rasva on lisätty loppuvaiheessa. Hieman vähemmänkin kohonnut toki voi maistua hyvälle.


      • jauhomummo

        Nivelvaivan takia en kykene tekemään taikinaa käsin, joten teen sen yleiskoneella ja laitan kaikki aineet kerralla kulhoon ja kone pyörimään. Aina on tullut tosi kuohkeita pullia ja noussut vähän liiankin hyvin. Käytän ainoastaan kuivahiivaa. Yleiskoneellakin saa taikinan epäonnistumaan jos vaivaa taikinaa liian kauan niin että sitkosäikeet katkeaa, vaivaamiseen riittää 5-10 min. Liian vähällä vaivaamisella taas ei tule tarpeeksi sitkoa ja taikinasta jossa ei ole tarpeeksi sitkoa on hankalampi leipoa esim. korvapuusteja kun kaulittaessa taikina tahtoo "kutistua" aina takaisin


    • ? + ?

      Mitä vikaa on koneella tehdyssä taikinassa?

      • pullaa 25 vuotta

        Taikinaan pitää olla näppituntuma niin tietää milloin se on hyvin alustettu ja sopiva sitko.
        Sormehan siinä joutuu likaamaan kuitenkin jos pullaa paistaa, teen aina käsin , yleensä lirtanen kerrallaan, koneeseen
        ei edes mahdu niin iso taikina.
        Kone on käytössä, mutta sillä teen lähinnä kakkutaikinoita, kermavaahtoa, marenkeja...


      • ? + ?
        pullaa 25 vuotta kirjoitti:

        Taikinaan pitää olla näppituntuma niin tietää milloin se on hyvin alustettu ja sopiva sitko.
        Sormehan siinä joutuu likaamaan kuitenkin jos pullaa paistaa, teen aina käsin , yleensä lirtanen kerrallaan, koneeseen
        ei edes mahdu niin iso taikina.
        Kone on käytössä, mutta sillä teen lähinnä kakkutaikinoita, kermavaahtoa, marenkeja...

        okei, teen 2 pellillistä kerralla ja se mahtuu hyvin koneeseeni. Oikeastaan kyllä sen silmällä oppii näkemään koneessa milloin taikina on sopiva, se menee silloin tietyllä tavalla reunoja pitkin, mutta sormella kyllä tulee kokeilluksi ...
        Taikina nousee äkkiä koneen jälkilämmössä.

        Mulle kelpaa näin.
        Ongelma on vaan koneen ääni josta en tykkää. Siksi käytän kuulosuojaimia alustaessa.


    • nostalginenpullatar

      Mä olen myös näitä "tee taikina käsin"-ihmisiä. ;) En oikeastaan minkään muun vuoksi kuin sen, että tykkään ihan oikeasti tuntea sormissa taikinan synnyn. Kai siinä on jotain nostalgiaa, lapsuusmuistoja, silloin äiti ja mummo tekivät tietysti taikinan käsin ja tahdon kai vähän olla samaa maata. ;)

      Kyllä koneellakin hyvä taikina tulee. Mies meillä teki aikoinaan konepullaa ja hyvää oli.

      Jokaisella on vaan ne omat jipponsa ja knoppinsa.

    • mystistä

      Osaako joku selittää, mitenkä alussa laitettu rasva haittaa hiivan toimintaa? En ymmärrä.
      Taikinanhan tulee nousta vasta alustamisen jälkeen.

      • M*

        Varmaan joku kemisti osais selittää.. Kyllä hiiva alkaa toimia melkein heti, kunhan neste on sopivan lämmintä ja sokeria tms. on ravintona. Hyvä tapa on antaa hiivan tehdä tuttavuutta n. 10 min sopivan lämpöisen nesteen ja sokerin kanssa ennen jauhojen lisäämistä. Taikina nousee tällöin nopeammin. Helteellä kun leivoin niin taikina oli kohonnut jo hieman ennen kuin se oli edes valmista kohotettavaksi.


    • epicpulla

      Itse ravintolakoulussa opin, että rasva laitetaan, kun taikina on vielä löysää. Silloin rasva imeytyy hyvin taikinaan eikä pullasta tule niin rasvaista.

      • 100=100

        Täh ? Minnekkäs se rasva muka katoaa siitä ? Sitä on siinä tasan niin paljon kun laitat sitä sinne. Imeytyy taikinaan ? taitaa olla sulla opinnot aika pahasti kesken.....


    • mä vaan

      Ei rasvan lisääminen alussa estä mitenkään hiivantoimintaa vaan suola, jos sen lisää hiivan kanssa, se tappaa hiivan, ei nouse pulla.... Rasvan laitto lopussa tekee pullasta miellyttävempää leipoa, eikä sen tarvitse olla välttämättä ihan sulaa rasvaa, vaan se voi olla mikrossa pehmennettyä, sekottuu hyvin pullataikinaan. Esim. leipomot ei ikinä sulata rasvoja pullataikinaan, vaan se laitetaan temperoituna eli huoneenlämpöisenä.

    • mitätostnyttulee

      haittaako jos jää koko rasva ? :D unohtu meinaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan

      Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs
      Ikävä
      54
      1688
    2. Kiinni on siekkilän yliajaja

      Eilen illalla saatu kiinni Varsinais-Suomessa tämä henkilö.
      Mikkeli
      14
      1490
    3. Maskuliininen herrasmies

      Tekee aloitteen. 🌸
      Ikävä
      174
      1376
    4. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      82
      1373
    5. Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti "En pystynyt olemaan siellä enää"

      Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti – "En pystynyt olemaan siellä enää" Ennen sotaväki oli
      Maailman menoa
      301
      1299
    6. Näyttävin pariskunta

      Ketkä lie tällä kylällä kääntää päät?
      Suomussalmi
      18
      1219
    7. Martina Aitolehti poseeraa Ibizalla

      Ihanaa! Ibiza on ihan paras paikka lomailla hengaillen, viinistä ja iltamenoista nauttien. Säpinää riittää. Aitolehti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      98
      955
    8. Ollaanko me tyhmiä mies?

      Miten ihmeessä me onnistuttiin saamaan tästä näin pitkällinen ja masokistinen kuvio. Miten? Jos toisesta tykkää, näinhä
      Tunteet
      61
      948
    9. Unelmoin päivästä, jolloin voimme olla yhdessä.

      Niin pieni kuin sydän onkin, sä oot siellä ja ne mun isot tunteet sua kohtaan ❤️Sydämeni sykähtää joka kerta kun sut nää
      Ikävä
      33
      923
    10. Kannattaako kaikki Abrahamilaiset uskonnot jättää?

      Ja seurata jotain ihan muuta?
      Hindulaisuus
      347
      835
    Aihe