pullataikinan rasva

se pieni? ero

Miksi ohjeissa kehotetaan panemaan rasva melko loppuvaiheessa? Näin myös kun tekee taikinan koneella.
Teen taikinan yleiskoneella ja panen kaikki aineiksetsamalla kertaa paitsi tietenkin jauhoja joutuu ehkä lisäämään. En ole havainnut mitään eroa jos panen rasvan vasta lopussa.
Mikä se ero on?

16

4450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuohkeaa pullaa

      Lainasin vastauksen myllynparas.fi sivulta:

      "Sulatettua rasvaa tai öljyä ei mielellään sekoiteta alussa nesteeseen, koska se haittaa hiivan toimintaa. Rasvan tulisi mieluiten lisätä pehmeänä taikinaan alustuksen loppuvaiheessa, jolloin se toimii voiteluaineena sitkosäikeiden välissä. "

      "Käytetyn rasvan on hyvä olla huoneenlämpöistä koska,
      kova rasva (jääkaappi kylmä) taasen rikkoo sitkoa eli pullasta tulee rakenteeltaan lyhytsitkoista, ei siis niin kimmoisaa ja kuohkeaa."

    • pullaa 25 vuotta

      En oo kyllä ikinä laittanut pullataikinaan rasvaa heti alussa, eihän se sillon kohoa mitenkään. Kyllä se työjärjestyksen mukaan laitetaan vasta alustuksen loppuvaiheessa.
      Poikkeuksena vuokiin tehtävät pullat- esim vaniljapullat jossa rakenne on enempi wienermäinen.
      Enkä myöskään tee taikinaa yleiskoneella, ihan niin laiska ei piä olla.

      • pullannuppu

        Laitan rasvan pullataikinaan aina jo alussa, ja hyvin on noussut, ja hyvää pullaa on tullut.

        Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin.


      • Kuohkeaa pullaa
        pullannuppu kirjoitti:

        Laitan rasvan pullataikinaan aina jo alussa, ja hyvin on noussut, ja hyvää pullaa on tullut.

        Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin.

        "Olen ollut leipomossa töissä ja sielläkin pullataikinaan laitettiin rasva jo alussa, eikä vasta alustuksen loppuvaiheessa. Hyvin nousi pullataikina silloinkin. "

        -No joo, hei kyllähän leipomon pullat aina nousee. Joillakin kotikokeilla on vaan ongelmia kohoamisen kanssa varsinkin aloittelijoilla, joten parempi on lisätä se rasva vasta loppuvaiheessa. Kohonnutta pullaa eriasteisia on tullut nähdyksi. Superhyvin kohoaa kuitenkin kun rasva on lisätty loppuvaiheessa. Hieman vähemmänkin kohonnut toki voi maistua hyvälle.


      • jauhomummo

        Nivelvaivan takia en kykene tekemään taikinaa käsin, joten teen sen yleiskoneella ja laitan kaikki aineet kerralla kulhoon ja kone pyörimään. Aina on tullut tosi kuohkeita pullia ja noussut vähän liiankin hyvin. Käytän ainoastaan kuivahiivaa. Yleiskoneellakin saa taikinan epäonnistumaan jos vaivaa taikinaa liian kauan niin että sitkosäikeet katkeaa, vaivaamiseen riittää 5-10 min. Liian vähällä vaivaamisella taas ei tule tarpeeksi sitkoa ja taikinasta jossa ei ole tarpeeksi sitkoa on hankalampi leipoa esim. korvapuusteja kun kaulittaessa taikina tahtoo "kutistua" aina takaisin


    • ? + ?

      Mitä vikaa on koneella tehdyssä taikinassa?

      • pullaa 25 vuotta

        Taikinaan pitää olla näppituntuma niin tietää milloin se on hyvin alustettu ja sopiva sitko.
        Sormehan siinä joutuu likaamaan kuitenkin jos pullaa paistaa, teen aina käsin , yleensä lirtanen kerrallaan, koneeseen
        ei edes mahdu niin iso taikina.
        Kone on käytössä, mutta sillä teen lähinnä kakkutaikinoita, kermavaahtoa, marenkeja...


      • ? + ?
        pullaa 25 vuotta kirjoitti:

        Taikinaan pitää olla näppituntuma niin tietää milloin se on hyvin alustettu ja sopiva sitko.
        Sormehan siinä joutuu likaamaan kuitenkin jos pullaa paistaa, teen aina käsin , yleensä lirtanen kerrallaan, koneeseen
        ei edes mahdu niin iso taikina.
        Kone on käytössä, mutta sillä teen lähinnä kakkutaikinoita, kermavaahtoa, marenkeja...

        okei, teen 2 pellillistä kerralla ja se mahtuu hyvin koneeseeni. Oikeastaan kyllä sen silmällä oppii näkemään koneessa milloin taikina on sopiva, se menee silloin tietyllä tavalla reunoja pitkin, mutta sormella kyllä tulee kokeilluksi ...
        Taikina nousee äkkiä koneen jälkilämmössä.

        Mulle kelpaa näin.
        Ongelma on vaan koneen ääni josta en tykkää. Siksi käytän kuulosuojaimia alustaessa.


    • nostalginenpullatar

      Mä olen myös näitä "tee taikina käsin"-ihmisiä. ;) En oikeastaan minkään muun vuoksi kuin sen, että tykkään ihan oikeasti tuntea sormissa taikinan synnyn. Kai siinä on jotain nostalgiaa, lapsuusmuistoja, silloin äiti ja mummo tekivät tietysti taikinan käsin ja tahdon kai vähän olla samaa maata. ;)

      Kyllä koneellakin hyvä taikina tulee. Mies meillä teki aikoinaan konepullaa ja hyvää oli.

      Jokaisella on vaan ne omat jipponsa ja knoppinsa.

    • mystistä

      Osaako joku selittää, mitenkä alussa laitettu rasva haittaa hiivan toimintaa? En ymmärrä.
      Taikinanhan tulee nousta vasta alustamisen jälkeen.

      • M*

        Varmaan joku kemisti osais selittää.. Kyllä hiiva alkaa toimia melkein heti, kunhan neste on sopivan lämmintä ja sokeria tms. on ravintona. Hyvä tapa on antaa hiivan tehdä tuttavuutta n. 10 min sopivan lämpöisen nesteen ja sokerin kanssa ennen jauhojen lisäämistä. Taikina nousee tällöin nopeammin. Helteellä kun leivoin niin taikina oli kohonnut jo hieman ennen kuin se oli edes valmista kohotettavaksi.


    • epicpulla

      Itse ravintolakoulussa opin, että rasva laitetaan, kun taikina on vielä löysää. Silloin rasva imeytyy hyvin taikinaan eikä pullasta tule niin rasvaista.

      • 100=100

        Täh ? Minnekkäs se rasva muka katoaa siitä ? Sitä on siinä tasan niin paljon kun laitat sitä sinne. Imeytyy taikinaan ? taitaa olla sulla opinnot aika pahasti kesken.....


    • mä vaan

      Ei rasvan lisääminen alussa estä mitenkään hiivantoimintaa vaan suola, jos sen lisää hiivan kanssa, se tappaa hiivan, ei nouse pulla.... Rasvan laitto lopussa tekee pullasta miellyttävempää leipoa, eikä sen tarvitse olla välttämättä ihan sulaa rasvaa, vaan se voi olla mikrossa pehmennettyä, sekottuu hyvin pullataikinaan. Esim. leipomot ei ikinä sulata rasvoja pullataikinaan, vaan se laitetaan temperoituna eli huoneenlämpöisenä.

    • mitätostnyttulee

      haittaako jos jää koko rasva ? :D unohtu meinaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sä et pääse yli, mä en pääse yli

      Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V
      Ikävä
      128
      1488
    2. Hirvittävä onnettomuus.

      Voimia ja lohdutusta suuressa surussanne🙏🙏.
      Rovaniemi
      37
      1401
    3. Missä väleissä ollaan

      Jatkossa? Vai ollaanko missään? Koetko ikäväksi näkemisen)
      Ikävä
      67
      1215
    4. Hei sinä nainen

      Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa
      Ikävä
      54
      1149
    5. Riittääkö vielä

      Pelkät kuvat? 😉
      Ikävä
      69
      994
    6. Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?

      Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi
      Maailman menoa
      255
      961
    7. Kelan perkeleellinen käytäntö

      Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei
      Maailman menoa
      195
      948
    8. Mitä toivot

      Välienne olevan?
      Ikävä
      73
      911
    9. Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää
      Suomalaiset julkkikset
      16
      830
    10. Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta

      Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps
      Maailman menoa
      106
      818
    Aihe