Ksantaani psyllium

leipomaan jotain

Milloin käytetään psylliumia ja milloin ksantaania?

5

4762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti leipoo

      Psyllium on ratamokasveihin kuuluvan Plantago ovatan jauhettua siemenkuorta. Psyllium soveltuu apuaineeksi sekä hiivalla että leivinjauheella kohotettaviin leivonnaisiin. Psylliumia lisäämällä taikinaa on helpompi käsitellä ja leivonnaiset ovat mehevämpiä. Taikina ei tartu käsiin ja sitä pystyy kaulitsemaan.

      Psyllium sekoitetaan taikinanesteeseen ja sen annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Psylliumin annostus on 1-2 rkl litraan nestettä. Suomessa psylliumia myydään kauppanimillä Psyllium sekä Fiber Husk


      Ksantaani on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaani antaa leivälle kuohkeutta ja rapean kuoren. Erityisen hyvin ksantaania soveltuu pikkuleipä- että kakkutaikinoihin. Ksantaani sekoitetaan aina jauhoihin. Annostus on pikkuleipätaikinoissa 1 tl/jauhokilo ja esim. pizzataikinoissa 2-3 tl/jauhokilo. Ksantaania myydään kauppanimellä Ksantaani.

    • M*

      Mistä näitä ihmeaineita saa? Käytetään varmaan vähemmän kotileipureiden keskuudessa? Oletko itse käyttänyt näitä leivonnassa ja suositteletko?

      • äiti leipoo

        Molempia löytyy kauppojen maustehyllyistä. olen itse ostanut sekä S-Marketista että K-supermarketista, ei siis tarvitse olla mitään isoja marketteja.
        Psylliumia olen laittanut ohjeen mukaan pulla- ja sämpylätaikinaan
        helpottaa leivontaa ja leivonnaisen rakenne on mielestäni parempi kuin
        jos en olisi käyttänyt (.


      • M*
        äiti leipoo kirjoitti:

        Molempia löytyy kauppojen maustehyllyistä. olen itse ostanut sekä S-Marketista että K-supermarketista, ei siis tarvitse olla mitään isoja marketteja.
        Psylliumia olen laittanut ohjeen mukaan pulla- ja sämpylätaikinaan
        helpottaa leivontaa ja leivonnaisen rakenne on mielestäni parempi kuin
        jos en olisi käyttänyt (.

        Kiitos vinkeistä! Vau, miten mahtavan kuohkeaa sekaleipää tuli. Puolenlitran nestemäärään käytin 1 rkl Psylliumia ja jauhoihin 1 tl ksantaania. Tekemäni leipä on melko rouheista, mutta silti kohosi ihan valtavan hyvin. Yleensä nuo rouheisemmat jyviä, rouhetta, leseitä ja hiutaleita sisältävät leivät jäävät pienemmiksi, mutta nyt tuli jättileipä :)! Pitänee laittaa pienempi nestemäärä seuraavalla kerralla, kun noita ihmeaineita käytän. Sämpylöitä kokeilen seuraavaksi jahka pakkaseen saan mahtumaan. :)


    • leipomaan jotain

      Kiitos ohjeesta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      45
      5851
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      48
      5356
    3. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      48
      3728
    4. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      14
      3675
    5. Vimpelin liikuntahallilla tulipalo?

      Katsoin, että liikuntahallista tuloo mustaa savua. Sitten ovet pärähti hajalle, ja sisältä tuli aikamoinen lieska. Toise
      Vimpeli
      96
      3376
    6. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      31
      3136
    7. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      59
      2894
    8. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      58
      2746
    9. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      53
      2400
    10. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      38
      1854
    Aihe