Ksantaani psyllium

leipomaan jotain

Milloin käytetään psylliumia ja milloin ksantaania?

5

4821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti leipoo

      Psyllium on ratamokasveihin kuuluvan Plantago ovatan jauhettua siemenkuorta. Psyllium soveltuu apuaineeksi sekä hiivalla että leivinjauheella kohotettaviin leivonnaisiin. Psylliumia lisäämällä taikinaa on helpompi käsitellä ja leivonnaiset ovat mehevämpiä. Taikina ei tartu käsiin ja sitä pystyy kaulitsemaan.

      Psyllium sekoitetaan taikinanesteeseen ja sen annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Psylliumin annostus on 1-2 rkl litraan nestettä. Suomessa psylliumia myydään kauppanimillä Psyllium sekä Fiber Husk


      Ksantaani on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaani antaa leivälle kuohkeutta ja rapean kuoren. Erityisen hyvin ksantaania soveltuu pikkuleipä- että kakkutaikinoihin. Ksantaani sekoitetaan aina jauhoihin. Annostus on pikkuleipätaikinoissa 1 tl/jauhokilo ja esim. pizzataikinoissa 2-3 tl/jauhokilo. Ksantaania myydään kauppanimellä Ksantaani.

    • M*

      Mistä näitä ihmeaineita saa? Käytetään varmaan vähemmän kotileipureiden keskuudessa? Oletko itse käyttänyt näitä leivonnassa ja suositteletko?

      • äiti leipoo

        Molempia löytyy kauppojen maustehyllyistä. olen itse ostanut sekä S-Marketista että K-supermarketista, ei siis tarvitse olla mitään isoja marketteja.
        Psylliumia olen laittanut ohjeen mukaan pulla- ja sämpylätaikinaan
        helpottaa leivontaa ja leivonnaisen rakenne on mielestäni parempi kuin
        jos en olisi käyttänyt (.


      • M*
        äiti leipoo kirjoitti:

        Molempia löytyy kauppojen maustehyllyistä. olen itse ostanut sekä S-Marketista että K-supermarketista, ei siis tarvitse olla mitään isoja marketteja.
        Psylliumia olen laittanut ohjeen mukaan pulla- ja sämpylätaikinaan
        helpottaa leivontaa ja leivonnaisen rakenne on mielestäni parempi kuin
        jos en olisi käyttänyt (.

        Kiitos vinkeistä! Vau, miten mahtavan kuohkeaa sekaleipää tuli. Puolenlitran nestemäärään käytin 1 rkl Psylliumia ja jauhoihin 1 tl ksantaania. Tekemäni leipä on melko rouheista, mutta silti kohosi ihan valtavan hyvin. Yleensä nuo rouheisemmat jyviä, rouhetta, leseitä ja hiutaleita sisältävät leivät jäävät pienemmiksi, mutta nyt tuli jättileipä :)! Pitänee laittaa pienempi nestemäärä seuraavalla kerralla, kun noita ihmeaineita käytän. Sämpylöitä kokeilen seuraavaksi jahka pakkaseen saan mahtumaan. :)


    • leipomaan jotain

      Kiitos ohjeesta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3412
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3222
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      2887
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      46
      2589
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1973
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1860
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1646
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      87
      1525
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1340
    10. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      39
      1331
    Aihe