Olen ihmetellyt, että miksi niin monessa suomalaisessa ruoassa on riisiä, kuten karjalanpiirakka, riisipuuro, ym.
Riisi on kuitenkin tuontiruoka ja vielä helvetin kaukaa..
Miksi riisin tilalla ei käytetä esimerkiksi ohraa, joka kasvaa myös pohjolassa?
Miksi riisi on Suomen kansallisruoka?
15
3353
Vastaukset
- ei kukaan
järkevä ihminen syö ruisleivän välissä riisipuuroa.
- riisitön
Suomalainen kansallisruoka ei sisällä riisiä, läskiä ruisleivän päällä ja piimää.
- aito on aito
Perinteiset karjalanpiirakat on kyllä perunapiirakoita.
- aito.asia
Peruna on Suomessa samanlainen tuontivihannes kuin riisikin. Aidoissa karjalanpiirakoissa on täytteenä härkäpapumuhennosta.
- elliivo
Siksi varmaan riisi kuuluu moneen suomalaiseen perinneruokaan että täällä on kautta aikojen omaksuttu helposti uusia tapoja ja makuja.
On valittu ne raaka-aineet joista on saatu maukkain lopputulos.
Ennen vanhaan ihmiset eivät olleet niin "kapeakatseisia" vaan kaikki uusi otettiin innokkaasti vastaan.
Tuontielintarvikkeet olivat haluttuja ja himoittuja herkkuja.
Kaikki ns. perinneruuat eivät ole usemman sadan vuoden ikäisiä vaan niitä on tarttunut mukaan matkan varrelta jatkuvasti. Suomalainen perinneruoka ei siis ole mitään kivikauden perua.
Nyt kun kaikkea on runsaasti saatavilla, on ihmisillä varaa ronklata ja reistata syömistensä kanssa. Nyt myös mielellään lähdetään syyllistämään muita milloin mihinkin trendiin vedoten. Milloin ei saa syödä sitä ja milloin tätä. Lista on loputon ja monet, varsinkin nuoret ovat ihan hukassa syömistensä kanssa.
Nykyihmiselle tekisi hyvää aikamatka vaikka parinsadan vuoden taakse.- kotimaista
Tuo sepitys ei tuonut selvyyttä asiaan, perinteiset suomalaiset ruuat ovat perinteisesti suomalaisia raaka-aineiltaankin.
Joten ellivoolta meni tuokin näppäily huitsin kuuseen.
- Kävipä ohrasesti
Kysymyksen asettajalla on näppäily mennyt huitsin kuuseen!
Miksi riisi on Suomen kansallisruoka?
==> RIISI EI OLE Suomen kansallisruoka!!
Suomen perinneruokia on monia ja itse asiassa ne koostuvat maakuntaruoista. Suomen kansallisruokaa ei oikeastaan ole misään määriteltykään. Avaajalle tiedoksi, riisipuuro ei ole yhdenkään maakunnan perinneruoka.
Kun Pohjanmaalla yhtenä perinneruokana on rössypottu, syödään Pohjois-Savossa mykyrokkaa, Päijät-Hämeessä roppanaa ja Kymeessä klimmpisoppaa. Kussakin edellä mainituissa on samoja elementtejä. Nämä vain esimerkkejä maakuntien perinneruoista. Niitä on muitakin ko. maakunnissa.
Karjalanpiirakka on Etelä-Karjan yksi perinneruoista, jossa ohuen hapattamattoman ruiskuoren sisällä on alkujaan ollut ohraryynipuuroa. Vasta 1700-luvulla on alettu käyttää karjalanpiirakoissa perunamuussia, kun perunan viljely alkoi Suomessa. Ohrakaan ei alunperin ole täällä kasvanut, mutta vuosituhansia toki. On totta, että riisi poikkeaa ohrasta ja perunasta siinä, että sitä ei voi viljellä Suomessa. Riisiä on kuitenkin käytetty Suomessa perunaa aiemmin. Tässä Ellivoo osui näppäimissään oikeaan, että täällä on käytetty monia elintarvikkeita jo vuosisatoja, vaikkei niitä tuoteta Suomessa. Perinneruoissa näitä Suomen ulkopuolella tuotettuja raaka-ainetia on kuitenkin harvemmin jos lainkaan. No, suola ja pippuri tietenkin ja tuo riisi karjalanpiirakassa.
Se, että nykyannoksissa käytetään riisiä, ei tee niistä kansallisruokia. Olen avajaan kanssa samaa mieltä, että ohra on verraton vaihtoehto riisille. Itse juuri kokkasin "kansallisruokaa", broileria ;-) ja 100% suomalaista täysjyväohraa. NAM! Sitäpaitsi täysjyväohra on riisiä parempaa maussaan, ravintosisällöltään ja ekologisuudeltaan. - ohrariisi
Wikipediasta helposti löydettävissä:
"Riisiä on tuotu Suomeen jo 1600-luvulla. Silloin siihen oli varaa vain rikkailla säätyläisillä. Vielä 1800-luvulla riisipuuro oli harvinaista juhlaruokaa. 1800-luvun aikana riisiä saatiin jo maaseutukauppoihin ja vähitellen siis myös tavallisten kansalaisten ulottuville.
Suomessa riisi korvasi ohran ruoanlaitossa 1950-luvulla"
Aika pitkään on riisiä ollut saatavilla.- äöläöl
Suomessa alkoi perunan ylivalta vasta 1800-luvulla, jolloin perunanviljely alkoi laajamittaisesti vallata alaa. Peruna on helposti viljeltävä hiilihydraatin lähde, satoisa ja vähemmän hallanarka sekä säilyy suhteellisen kauan laarissa oikeissa oloissa.
Perunan valtakautta kesti 200 vuotta ja vasta 1900-luvun lopulla perunan rinnalle alettiin löytää muita raaka-aineita.
Ja ihan totta, riisiä oli käytössä ennen perunaa. - ohranaa
Ja aika pitkään kesti kunnes korvasi ohran.
- moro3
Moro, se on vaan niin
- Mökömökö
Riisi on parasta, sitä tuodaan kaukaa ja siksi kuollaan kaikki
- KahviOnPahaa
Kahvi tuodaan kaukaa ulkomailta ja kahvipapujen viljely tuhoaa sademetsää ja saastuttaa ilmastoa. Suomalaiset juovat tajuttomia määriä kahvia.
- PAPAIJAksi
Aika hyvä. Mä ajattelen että suomalaiset tietää että ruoka on pyhempää muissa maissa ja siellä ollaan oikeilla jäljillä kun suomenkulttuurin ruoka on niin sekasotkusta.. ja muutenkin ollaan sellaista alistuva kansaa että hyväksytään tänne maahan mitä vain eikä niinku etelän maissa korosteta omia hienoja ruokia mitkä ei nyt niin hienoja olekkaan..
Meillähän ruoalla saadaan itsetunto ylös.. Marjat?
Ei peruna ainakaan vaikka suurin osa kansasta syökin sitä. - omatperinteet
Suomalainen joulu on täynnä ulkomaalaisia ruoka-aineita ja yrttejä ja mausteita.
"Perinteisiä jouluruokia" Sikakin ja lehmä ruokitaan tuontirehulla. Allaskalat vetää soijaa.
Kahvi ei ole kotimausta, vaan usein sademetsästä roudattua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12661Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1481218Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491105- 127998
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223964Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206929Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä13835- 72835
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk296833- 39812