Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Alkuhärkä

Oxsarvi

3

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tauruksen tie

      Löytyi alempaa....


      Kreikkalaiset itse pitivät osin lähtökohtanaan Välimeren lähi-idän rannikkoa. Tarun mukaan Zeus muinoin haki uimalla häräksi muuttuneena Kreetalle Foinikiasta (noin. nyk. Libanon) prinsessan, jolle siitti jälkeläisiä, nämä jälkeläiset asuttivat Kreetaa ja Vähää-Aasiaa. Tämän naisen nimi oli Europe, josta koko Eurooppa on saanut nimensä. Kreikalaiset siis ainakin tarussaan halusivat yhdistää itsensä lähi-idän muinaisiin kulttuureihin.

      Monet kansat aina Etelä-Ranskaa ja Roomaa myöten katsoivat olevansa Troijan tuhosta paenneiden jälkeläisiä. Osassa näistä antiikin tarinoista voi olla totuuden siemenkin. Troijan pakolaisten kulttuurinen vaikutus saattoi ulottua pitkällekin Välimerellä.

    • Juhani Kivi

      Härän merkitys eri kulttuureissa juontanee osin kulttuurilainoista varhemmista korkeakulttuureista jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Naudan kesytys on ollut kulttuurin kehitykselle erittäin tärkeä. Suuri eläin, jota käytettiin niin juhtana kuin lihan ja maidon tuottajana, lienee ollut aivan keskeistä kulttuurin synnylle. Ei siis ole mitenkään outoa, että härkä oli keskeinen eläin monille muinaisille korkeakulttuureille.

      Tuossa linkissä kerrottiin, että aakkosten ensimmäinen kirjain A kreikassa tuli härkää tarkoittavasta sanasta ja myös sen muoto olisi peräisin härästä. Pitää varmasti paikkansa, mutta A-kirjaimen lähtökohta on kauempana, Egyptissä. Siellä kirjain Apis-härkää tarkoittava kirjoitusmerkki oli nopeammassa hieroglyfikirjoituksessa hyvin paljon A-kirjainta muistuttava, tosin toisinpäin, jolloin A:n sakarat olivat ylöspäin härän sarvina ja A:n kolmio oli enemmän härän turvan muotoinen. Foinikkialaiset kehittäessään äännekirjoitusta lainasivat Egyptistä tämän merkin. Sen äänneasuksi muotoutui juuri apis-sanan ensimmäinen äänne eli a. Täältä kreikkalaisille siirtyi uusi innovaatio, äännekirjoitus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2197
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1446
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe