Perinteen uudistaminen?

Miten sen tekisi

Nyt on alkanut tuntua, että jouluruuat ei enää oikein ole tässä ajassa ainakaan kaikki. Mietin että miten voisi uusia laatikoita ja rosollia maistuvammiksi. Haluaisin pitää joulupöydän aika perinteisenä kumminkin.

Onko kukaan kokeillut punajuurilaatikkoa? Tai jos rosollikasviksista leikaisi vähän isompia eikä keittäisi vaan paistaisi ne uunipeltillä - sopiiko joulupöytään vai onko liian pyttipannumainen?

Voiko porkkanalaatikon tehdä jotenkin niin että se olis parempaa? Onnistuuko se ilman riisejä, jotenkin raikkaammin? Raaka porkkana on hyvää mutta kypsänä se ei oikein ole mikään herkku.

14

527

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Keittiöihme

      Moikka
      Esim.jätä porkkanalaatikosta pois riisi ja laita osa porkkanasta kypsänä soseena ja osa hienona tuoreraasteena,laita riisin tilalle vehnäjauho/muna/kermaseos,muuten ktn. ennenkin ja saat samettisen ihanan laatikon.Punajuurilaatikon ohjeita on jo pitkään ollut lehdissä sekä keittokirjoissa.Rosollin voit tarjota venäläisenä sillinä esimerkiksi,jolloin kukin juures tulee raitoina vadille,on näyttävä myös,(sillin kanssa tai ilman)Sillit voi olla erikseen.
      Punajuurilohkoja,päärynöitä,sipulia,jäävuorisalaattia,kurkkuraastetta,sinihomejuustoa ja siitä rakennettu salaatti jonka kanssa makeahko vinegrette.

    • Perinteen kunnioitus

      Jokainen tehköön omalla tavallaan ja tyylillään jouluruokansa jos kaipaa uudistuksia.Minä ainakin olen tyytyväinen normi perinne jouluruokiin,enkä kaipaa mitään uudistuksia.

      • keittiöihme

        Perinteitä kunnioitetaan JO SILLOIN kun ruuanvalmistusta lähdetään opiskelemaan,sen tietää lähes kaikki kokit.Kokki tekee siis mitä haluaa,muut sitä mihin kykenee.Kaikki ns hienompikin ruuanvalmistus perustuu perinteisiin.Voisit tutustua esim. 1800-luvun ruokiin,tulet yllättymään.Ruuanvalmistukseen kuuluu myöskin uuden kokeilu l. aika tekee aina hieman muutoksia esim.siihen,mitä nuoriso suostuu syömään.ktn.hernekeitto,kaalikeitto,mämmi,livekala jne.


    • Nuorempi kokki

      Tänä vuonna meillä jätetään myös porkkanalaatikko tekemättä. Pöytään tulee lanttulaatikko, bataattilaatikko ja perunalaatikko. Porkkanoista tehdään mehulingolla porkkanamehua, joka on hyvää!

      Punajuurilaatikko voisi olla hyvää myös ... ja jonkinlainen jääkylmä sorbetti voisi myös toimia hyvin joulupöydän herkkujen joukossa.

      • Tiskin tällä puolen

        Taitavat peruna-, ja bataattilaatikko maistua aika samanlaisilta, joten molempia tuskin kannatti tehdä..

        Sinuna tekisin ensi jouluna bataatti-, sekä lanttulaatikon, eli jättäisin pois peruna-, ja porkkanalaatikot :)


    • se perinteinen

      Punajuurilaatikosta en tykkää,olen maistanut ei ollut minun mieleen.Porkkana ja lanttuloota on parhaat.Minä tykkään enemmän perinteisestä jouluruoasta,kukin tekee oman makunsa mukaan miten on tottunut.

      • Uusi perinne

        Punajuurilootia on monenlaisia, joissain on mukana ananasmurskaa, joissakin on aurajuustoa. Meillä oli tänä jouluna punajuurilaatikkoa, jossa kilo punajuuriraastetta, 1/2 dl perunajauhoa, munamaitoa (3 munaa 1/2 l maitoa), 1/2 dl korppujaujoa ja pinnalla voinokareita. Mausteeksi vähän suolaa, sokeria, valkosipulijauhetta ja valkopippuria. Oli älyttömän hyvää! Päätettiin, että tästä tulee meidän perheeseen uusi perinne.


      • keittiöihme
        Uusi perinne kirjoitti:

        Punajuurilootia on monenlaisia, joissain on mukana ananasmurskaa, joissakin on aurajuustoa. Meillä oli tänä jouluna punajuurilaatikkoa, jossa kilo punajuuriraastetta, 1/2 dl perunajauhoa, munamaitoa (3 munaa 1/2 l maitoa), 1/2 dl korppujaujoa ja pinnalla voinokareita. Mausteeksi vähän suolaa, sokeria, valkosipulijauhetta ja valkopippuria. Oli älyttömän hyvää! Päätettiin, että tästä tulee meidän perheeseen uusi perinne.

        Kuulostaa hyvältä,täytynee kokeilla.....


    • Se perinteinen

      Oli miten oli niin ne kunnon perinne ruoat on kaikista parhaat.Itse en välitä erityisemmin niiden uudistamisesta,kun olen tottunut niihin ja tykkään niistä.

    • vartiainen

      Meiän joulun perinneruoka on jo kauan ollut punaviinipaisti, kinkku ei tipahda muuta kun leivän päällisenä. Siihen laitetaan kunnon naudanlihat, vähän possua rasvan takia. Lihat pyöräytetään voissa valurautapannulla, ja jokaisen kerran jälkeen loraus punkkua joka saa sitten kiehahtaa. Viimeiseksi kuullotetaan voissa sipulia ja laitetaan samaan pataan lihojen, laakerinlehden ja kokonaisten pippurien kanssa uuniin hautumaan. Alkaa olla kypsää kun liha on haarukalla kokeillessa pehmeää. Viipaloituja tuoreita herkkusieniä sekaan, suolan tarkistus, ja kermaa. Voi laittaa myös hillosipuleita tai suolakurkkukuutioita. Keitetyt perunat tai valkosipuliperunat kaveriksi. Punajuuresta tehdään raastetta joka menee sen kinkkuleivän päällä.

    • Jouluvalmistelija

      Me tykätään aika perinteisitä pääruuista, eli lipeäkala perunat maitokastike ja kinkku laatikot herneet ja luumut. Punajuurilaatikko on varmaan rohkein uudistus mitä ollaan tehty pääruokiin.

      Alkupaloissa tykätään irrotella enemmän, eli perinteisten sillien ja silakoiden tilalla ollaan eri vuosina kokeiltu mm. erilaisia kivoja salaatteja, timbaaleja, sillijäädykettä, venäläistä silliä turkin alla, piparjuurilohirullia, susheja, mätimoussea, virolaisia joulumakkaroita, hanhenmaksapalleroita ja aina tietysti jotain ihanaa leipää ja oikeaa voita.

      Joulun jälkkäreit kiinnostaisi minua, jos joku on kokeillut muutakin kuin luumu- tai sekahedelmäkeittoa tai kahvi torttu pipari-linjaa. Jokin kylmä ja raikas voisi sopia raskaan aterian päätteeksi. Mitä teillä yleensä on jälkkäriksi?

    • jäädykettä

      Kylmä ja raikas ja perinteisen juhlava: Lakkajäädyke

      Hyvä ohje löytyy esim. Valion sivulta. http://www.valio.fi/reseptit/lakkajaadyke/

      Hyvä juttu on myös että jäädykkeen voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen. Ohjeessa lukee, että edellisenä päivänä, mutta hyvin voi tehdä vaikka jo viikkoa etukäteen.

      On meillä ollut myös luumujäädykettä ja puolukkajäädykettä, mutta kyllä lakkajäädyke on minusta paras.

    • Aitoa antiikkia

      Jätä kaikki lisättävät kermatilkat ja voinokareet pois, niitä ei vanhoissa ohjeissa ollut. Tuollaista samanlaiselta maistuvaa, rasvalla höystettyä ruokaa alettiin tehdä vasta 70-luvusta alkaen.

      Etsi "puutarhurin porkkanalaatikko", siihen tulee kaikki porkkana raakana.

      Imellytä perunalaatikkoa oikeista perunoista: maku on toffeemainen ja ihana.

      Luumu- tai sekahedelmäkiisseli on ihanaa ja kevyttä. Tähänkin kannattaa kaivaa esiin vanha ohje jossa liemenä on "viiniä tahi hyvää mehua".

    • Hämmeestä

      Arvostan perinteisiä pitoruokia, joita saa ainakin jouluna.
      Uudeksi tulokkaaksi olen joulupöytääni kelpuuttanut haudutetun punakaalin (reseptiin kuuluu mm. omenaa, etikkaa ja siirappia).
      Porkkanalaatikkoon voi halutessaan lisätä pähkinämurskaa, ja sen voi valmistaa raa'asta porkkanaraasteesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      58
      5040
    2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      54
      4552
    3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      121
      4482
    4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      293
      1617
    5. 81
      1301
    6. Sulla on mies

      Aivan liikaa naisia.
      Ikävä
      228
      1298
    7. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      68
      1255
    8. 305
      988
    9. Kadutko mitään?

      Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
      Sinkut
      199
      930
    10. Pääsit koskettamaan

      Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
      Ikävä
      50
      810
    Aihe