Perunalaatikko happani :(

Voihan hiiva

Imellytin yön yli sähköuunissa ja aamulla oli kuin käynyttä ja maistui hieman happamalle eikä imelälle. Voiko paistaa vielä vain heivaanko pois?

26

3808

  Vastaukset

  • Eihän se imellytys tarkoita että pitää imelälle maistua, eikun uuniin vaan, hyvää siitä tulee.

   • Käyneelle ei saa maistua. Eikä hapantuneelle.


  • "Imellytin yön yli sähköuunissa". Olisikohan ollut hyvä noudattaa ohjetta: imellytetään lämpöisessä , mikä yleensä tarkoittaa sellaista 25-30 astetta.

   • Usein erittäin paha puute on imellyksen ohjeissa. Monesti sanotaan vain, että jätetään sose lämpimään paikkaan. Useimmat nykyihmiset kuvittelevan tuollaiset 30 astetta olevan lämpimän paikan, mutta siinä lämpötilassa sose ennemmin pilaantuu kuin imeltyy. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, ja prosessissa tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 – 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan. Itse imellytän sosetta sähköhellan uunissa n. 55 asteen lämpötilassa ja valvon lisäksi soseen lämpötilaa sähköisellä kinkunpaistomittarilla. Sosetta on hyvä sekoittaa imeltymisen aikana ja jauhojakin voi lisätä. Imeltynyt sose löystyy hyvin huomattavasti ja maistuu imelältä.

    (Matti Viikarin ohje)


   • Jos halua imellyttää käyttämällä ja hapattamalla, niin silloin huoneenlämpö tai vähän korkeampi 25-35 astetta on hyvä lämpötila ja yli yön tai pitempäänkin.

    Jos haluat hapattaa, niin silloin 40 - 60 hapattamislämpötila on toimiva ja yli yön tai pitempäänkin. Tässä lämpötilassa ei käymistä tapahdu, mutta vähäistä imeltymistä tapahtuu 60 asteen tuntumassa.


   • Tulee käyneen ja hapantuneen makuista kun käy ja happanee.


   • ""Imellytin yön yli sähköuunissa". Olisikohan ollut hyvä noudattaa ohjetta: imellytetään lämpöisessä , mikä yleensä tarkoittaa sellaista 25-30 astetta."

    On sellainen ohje että suurella todennäköisyydellä alkaa käymään.


   • Olisikohan kannattanut noudattaa toimivaa ohjetta: "Sose notkistetaan hiukan keitinvedellä ja jäähdytetään 75-77 asteiseksi. Jauho lisätään 75-77 asteiseen soseeseen. Sose laitetaan imeltymään noin 70 asteiseen uuniin. Soseen annetaan imeltyä 3-6 tuntia".


  • Oman sähköuunini lämpötilan voi säätää alimmillaan 40 asteeseen ja olen jo monta kertaa imellyttänyt perunalaatikkoni siellä mutta
   IMELLYTETÄÄN ILMAN MAITOA TIETENKIN, maito hapantuu lämpimässä. Maito lisätään vasta imeltyneeseen soseeseen ennen paistamista

   • Kun lämpötila on hapattamisalueella eli alle 60 astetta, niin sose happanee vaikka siinä ei olisikaan maitoa. Alle 40 asteessa sose happanee ja käy.


   • Yleisesti uunien lämpötilat on säädettävissä 65-80 asteen alueelle mikä on sopiva perunalaatikon imellyttämislämpötila. Kun imellyttäminen tapahtuu tällä lämpötila-alueella niin silloin imeltymisaika on 2-6 tuntia ja lopputulosta huonontavia muita reaktioita ei pääse tapahtumaan.

    Jos imellyttämislämpötila on alle 60 astetta, niin silloin hapattamisreaktio on voimakas.

    Jos imellytetään huoneenlämmössä tai alle 40 asteessa niin silloin käymisreaktio ja hapattamisreaktio saa vallan ja oikea imeltyminen on niin hidasta että sillä ei juurikaan ole merkitystä.

    Kun tavoitteena on hämäläinen imelletty perunalaatikko, niin silloin on tarkoituksena välttää käymis ja hapattamisreaktiot.


   • Ei happane imellyttämislämpötilassa. Mutta maitoa ei suositella ennen imeltämistä sekoitettavaksi soseeseen.


  • Kyllä se uuni on ihan ympäristön lämpöinen, ei niitä nappuloita tarvii käännellä, voi hyvät hyssykät teitä. Eli ei ole pilalla, valmistusprosessi vaan loppuun ja uuniin, nyt voi sitten niitä nappuloita käännellä.

   • Meidän keittiössä on lämpöä ehkä 22 astetta, siinä lämmössä ei mikään laatikko imelly. Uuniin kun laittaa ja lämmöksi 45-50 astetta niin johan alkaa tapahtua.


   • Sitä vartenhan ne nappulat on että uuni saadaan sopivan lämpöiseksi. Imellyttämistä varten noin 75 asteiseksi.


  • Imellyttäminen vaatii 62-78 asteen lämpötilan ja vaihdellen. Tällä lämpötila-alueella tapahtuu kaksi oleellista amylaasireaktiota ja imellyttämisaika on noin 3-6 tuntia. Alemmissa lämpötiloissa happamoitumisreaktio ja käymisreaktio ovat mahdollisia.

  • Käy ja happanee jos lämpötila on 25-50 astetta.

   • Kuudessakymmenessäkin vielä happanee.


  • Älä hapata matalassa lämpötilassa. Käytä imeltymislämpötiloja.

   Keitä perunat kuorineen ja kuori kuumana tai kuorittuina.

   Soseuta perunat ja sekoita soseeseen keitinvettä ja vehnäjauho.

   Laita sose sähköuuniin ja aseta uunin lämpötilaksi 70 astetta.

   1-2 tunnin kuluttua aseta uunin lämpötilaksi 80 asteta. Anna olla uunissa 2-3 tuntia.

   Lisää soseeseen suola, voi ja maitoa. Soseen tulee olla sakean vellin tai notkean puuron kaltaista. Kaada sose paistovuokiin. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita.

   Paista 2-3 tuntia.

   Ja syömään.

  • Minne on unohtunut iänikuinen vanha sääntö:

   "Soseen lämpö ei missään tilanteessa saa laskea alle 60 asteen"

  • Oliko lämpötila hapattamisalueella vai käymisalueella eli alle 60 astetta. Tässä lämpötilassa ei imelly - ehkä 60 asteen tuntumassa voi vähän imeltyä.

  • Soseuta peruna, vesi ja jauho. Laita 75 asteinen sose 65 asteiseen uuniin.

   Jos uunia ei ole käytettävissä, kiedo soseastia kunnolla pyyhkeisiin ja pidä lämpimässä muutaman tunnin. Sose imeltyy 3-6 tunnissa.

  • Unohditko laittaa uunin lämpenemään? Kun jauhot sekoitetaan notkistettuun 77 ateiseksi jäähdytettyyn soseeseen, niin sopiva imeltymislämpötila on 65-70 astetta.

  • Alle 40 asteessa alkaa käymään ja happanee ja alle 60 asteessa happanee. Imeltymisreaktioiden optimilämpötila on 65-74 astetta. Kun imeltää imeltymislämpötilassa niin silloin käyminen ja happaneminen ei pääse pilaamaan imeltymistä. Imeltymisaika on 3-5 tuntia. Tarvittaessa imeltymistä voi jatkaa.

  • Kokeile uunimuusia eli perunasoselaatikkoa uunissa seuraavan ohjeen mukaan.

   On arkiruoka mutta kannattaa kokeilla. Sopii valmistettavaksi vaikkapa kerran viikossa tai useamminkin.

   Tee perunasose missä on ainoastaan perunaa, vehnäjauhoa ja vettä niin että sose on notkeansakeaa puuromaista. Vehnäjauhon määrä on noin 1 kukkupäinen ruokalusikallinen 1 kiloon perunoita. Jauhon voi lisätä kun soseen lämpötila on noin 75 astetta.

   Laita sose 80 asteiseen uniin ja anna soseen seisoa ja vetäytyä uunissa 3 tuntia. Seisomisen aikana sose saa lisää aromisia makuja.

   Lisää soseeseen voi ja suola sekä maitoa niin että sose on notkeaa puuroa. Monien mielestä sose on parasta maustamatta. Mutta jos haluaa niin soseen voi maustaa mieleisekseen.
   Laita sose uunivuokaan ja pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita ja paista 135-160 asteessa 2-3 tuntia.

   Varma ohje. Ei taatusti happane eikä käy.

  • Ei taatusti maistu käyneelle ja happamalle jos imellyttää oikein.

   Monet ohjeet ovat sellaisia että käyminen ja happaneminen on todennäköistä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onnea Sofia! Stefan jätti Eiran asunnon vuokrat maksamatta!

   Stefanilta karhuttiin yli 33 000 e vuokrasaatavia Helsingin käräjäoikeudessa, kertovat mediat. Tämä on julkista tietoa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   400
   12427
  2. Pääministeri Sanna Marinin menehtyneen Lauri-isän

   rankka elämä - avautui ongelmistaan viimeiseksi jääneessä haastattelussaan: "Olin minä ihan hyväkin isä, kun Sanna oli pikkuinen" https://www.seiska.f
   Maailman menoa
   130
   6552
  3. MARTINA,anna jo Sofian olla rauhassa!

   Martina jätä jo Sofia rauhaan.Stefan ja Sofia ovat yhdessä ja koita jo hyväksyä se!On lapsellista olla mustasukkainen Sofialle.Stefan ei tule jättämä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   266
   5186
  4. Arvokas pylly-haaste??!!

   Sano ei slutshamingille! Somessa kampanjoidaan pyllykuvilla kehorauhan puolesta Jokaisen tulisi voida nauttia kesästä juuri sellaisissa uima-asuissa
   Maailman menoa
   167
   3839
  5. Sofia muuttaa?!

   Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
   85
   985