Suomalainen perinneruoka

olispa muikkuja

laittakaapa vähän vinkkejä tai tai omia mielikuvia mitä tarjoaisitte 50 vuotisjuhlissa jos vieraat toivovat jotain perinteistä suomalaista ruokaa.
Elikkä tilanne on se että asumme täällä keski euroopassa ja olisi mieheni 50 vuotisjuhla tulossa keväällä ja oli tarkoitus juhlia lähiystävien sekä miehen työkavereitten kanssa noin 30 henkilöä, ja minun harrastus on kokkaaminen ja nyt vieraat toivovat jotain peri Suomalaista ruokaa.
Perustarvikkeita löytyy täältä hyvin ainut on jotkin kalat esim. siika ja lohi Norjalaista pulla lohta kyllä on, sekä hirvenlihaa ei ole puolukat, hillat sekä karpalot saa unohtaa ja ruisleivät.
Ei muutakuin ehdotuksia kaikki otetaan vastaan.

22

717

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keittiöihme

      Norjanlohta sitä täällä kotosuomessakin napostellaan ja paljon.Alkuun voisit laittaa lohikeiton tai tietysti riippuu tarjoilutavasta,mutta itse toteuttaisin ko. tilaisuuden ns. skandinaavisena pöytänä l. perinteinen pitopöytä.Keiton kanssa käy mikä leipä tahansa.Suomesta joku tuttu voisi varmaan lähettää sinne ruisleipäainesta,on siis valmis jauhoseos,joka tarvitsee vain vettä ja palan hiivaa.Alkuun lisäksi suolattua lohta vadille ja silliäkin tarvitaan vati.Viereen smetanaa,sipulihaketta,mätiä,keitetyt perunat,tillivoisulaa.Lämpimäksi käy nyt mikä liha vain,ehkä paistaisin etukäteen pieniä broileri/kalkkunaleikkeitä sekä jotain vaaleampaa kalaa,kastikkeeksi kaikille sopii esim.kanttarellisoosi.Leikkeet voit sitten lämmittää juuri ennen tarjoilua.Jälkiruuaksi joku muropohjainen marjapaistos,vaniljasoosi ja tietty täyskäri mansikka/banaani/vaniljakermatäytteellä.Muutakin voin miettiä,jos tuosta et vielä löydä....jouluterkkuja

    • olispa muikkuja

      Kiitoksia nyt heti näin alkuun tuo kala alkupalana oli kanssa mielessä mutta sen rinnalle pitäis jotakin muutakin koska kaikki ei syö kalaa ihme kyllä, liharuoaksi ensin ajattelin karjalanpaistia mutta täällä taas syödään koko ajan erilaisia lihapatoja niin se täytyy korvata muulla tuo sana ( täyskäri) oli minulle outo suomennappas se. Ja hyvät joulut sinnepäin taitaa teilläkin nyt olla musta joulu mikä taas täällä on normaali tietysti aina jouluna sataa vettä.

      • keittiöihme

        No hei

        Voithan laittaa vaikkapa paahtopaistirullia,piparjuurta täytteeseen,pieniä lihapullia,lihahyytelöä,taikinoitua lihapateta,maksapateta.Ainahan varsinkin Savolaiset ja Karjalaiset ovat taikinoineet maksat,lihat ja kalat.En tosin tiedä mitä näistä edellisistä sieltä saat valmiina siihen kylmäpöytään.Mutta näitä ehdotan ja tietysti voisi ajatella voitaikinakuppeja,täytteenä sienikermamuhennosta.Pieniä tuulihattuja,sisällä jotain lihaisaa massaa.
        Karjalanpaisti on toki perinteinen ja pääruokana tosi hyvä,tosin raskas.Mutta niin on tietysti kermasoosit ja leikkeetkin.Laita karjalanpaistia,on näistä paras.Täyskäri on täytekakku.
        Meillä on Vantaalla eteläistä tuulta 8 m/sek,heikkoa lumisadetta, 1C,melkein siis joulukelit.Aatoksi luvattu samantapaista,mutta viimeviikot on vettä tullut niin,että koirankin on saanut houkutella ulos (seurapiirirakko sateella).Hauskaa Joulua ja palaillaan esim. määristä ym.jos haluat kekustella.


      • sama ktn edellä

        Niin ja unohdin lämpimältä puolelta kaalikääryleet


    • -martta-

      Jos siellä on edes ruisjauhon tapaista ja vehnää, lohta ja perunaa niin tee lohikukko. Yksi iso tai monta pientä. Siikaahan voi graavata tai tehdä siitä tartarin. Lihasta vaihteeksi käristys, iske klöntti pakkaseen, leikkaa ohuiksi siivuiksi, ja voin kanssa pannulle. Jotkut käyttää sipulia siihen, minä en. Pakastetusta saa myös riimilihaa.
      Rosolli on perisuomalainen eväs ja varmaan siihen löytyy tarpeet... ?
      Mun tuttu joka asui vuosia Espanjassa, tilasi suomalaista ruisjauhoa ja paistoi piirakoita...
      Meillä teki jouluna hyvin kaupaksi riisipyöröset jotka on helpompia ja nopeampia tehdä kun piirakat, eikä vaadi välttämättä ruisjauhoja .
      Edellisen joulun hitti oli sillijäädyke.
      Jälkkäri onkin vähän vaikeampi....
      Marjapiirakka ja vaniljakiisseli, kahvia ja kaneliässiä ?

      • -martta-

        Lisäys, meillä on parikymmentä senttiä lunta ja lisää tupruttaa koko ajan, muutama aste pakkasta, pimeetä ollut ihan riittävästi mutta suurinpiirtein joka talon pihassa jouluvalot vaikka missä marjapensaassa :o)
        Tämä täällä lähes itänaapurin rajalla ...


    • karpalojäädyke

      Harmi ettei ole karpaloita, pakastimessa on vielä kaksi koskematonta karpalojäädykettä, ihana jouluinenkin jälkiruoka.

    • Lihapullat ja muusi

      Keski-Euroopassa asuessamme kaikki meidän vieraat ovat yleensä tykänneet korvapuusteista. Kermakakku tietysti kuuluu myös asiaan suomalaisilla syntymäpäivillä. Pääruuista lihapullat ja perunamuusi ovat olleet yeensä aina hyvin suosittuja. Lisäksi paria kivaa salaattia ja lisukkeita. Noutopöytä sopii hyvin suomalaisteemaan.

      • ????????????

        lihapullat ja perunamuussi ?
        siis tässähän on kyse viiskymppisistä eikä viisvuotis-synttäreistä.


      • 52-vuotias
        ???????????? kirjoitti:

        lihapullat ja perunamuussi ?
        siis tässähän on kyse viiskymppisistä eikä viisvuotis-synttäreistä.

        No niin, ja teilläkö ei aikuiset tykkää lihapullista? Kyllä niistä saa juhlavaakin tarjottavaa. Lihapullathan voi tehdä myös aika hienosti paistijauhelihasta ja käyttää massaan lisäksi vain vähän perunajauhoja ja mausteita. Perunamuusin voi pursottaa kauniisti ja käyttää uunissa saamassa väriä pintaan ...


      • ????????????????
        52-vuotias kirjoitti:

        No niin, ja teilläkö ei aikuiset tykkää lihapullista? Kyllä niistä saa juhlavaakin tarjottavaa. Lihapullathan voi tehdä myös aika hienosti paistijauhelihasta ja käyttää massaan lisäksi vain vähän perunajauhoja ja mausteita. Perunamuusin voi pursottaa kauniisti ja käyttää uunissa saamassa väriä pintaan ...

        Toki tykätään mutta niitä kyllä saa sieltä ehkä parempina mutta eivät kyllä ole mitään juhlaruokaa


      • Herkkupullat :)
        ???????????????? kirjoitti:

        Toki tykätään mutta niitä kyllä saa sieltä ehkä parempina mutta eivät kyllä ole mitään juhlaruokaa

        Nyt on ihan pakko kommentoida. Enoni 50-vuotisjuhlat olivat tuossa 1980-luvun puolivälissä ja niissä oli, ainakin meidän suvulle, tyypillinen satakuntalainen pitopöytä. Tätini paistoi kilokaupalla lihapullia, sillä ne kuuluvat meillä ehdottomasti siihen pitopöytään. Kysessä olivat vielä hirvipullat, joten niiden raaka-ainekin teki niistä erityisen.

        Mutta vaikka raaka-aineena ei olisi ollut hirvenjauheliha, niin silti meillä päin niin hääissä, hautajaisissa kuin muissakin suvun juhlissa on muiden herkkujen lisäksi tarjolla lihapullia.


    • juhannusteema

      Jos keväällä on jo aika lämmintä juhlienne aikaan, niin laittakaa pihalle tanssimusiikkia soimaan, vetäkää siniristilippu salkoon ja paistakaa nuotiossa makkaraa ja tehkää muurinpohjalettuja, lisänä hilloa ja kermavaahtoa. Vähän kuin suomalainen juhannus ...

    • Olispa muikkuja

      Nyt on joulukiireet ohi ja uusivuosi vietetty niin vois palata taas juhlien suunnitteluun.
      Tuo juhannus teema oli hyvä koska täällä ei tunneta koko juhlaa ja siitä vois vähän karsia sitä perinteistä juhannusta yksi pullo vähemmän viiniä.
      Ja näillä näkymillä yksi reilumman kokoinen porsas uhrautuu tulemaan juhliin kylläkin vartaaseen riippumaan reilusti salaattia ja rosollia unohtamatta sekä perinteiset korvapuustit kahvin kanssa, snapsit on aitoa tanskalaista kotipolttoa melkein sama kuin Suomen kotipolttonen.

      • olen suomalainen

        Hah.. ei voi välttyä ajatukselta lähettää Kari Tapion musaa-- olen suomalainen. siskotyttö asuu kanssa siellä välimeren maissa ja oli hävennyt silmät päästään kun töllöstä oli tullut Kaurismäkien elokuva. Minä olen Frank- kuka sinä olet- no minäkin olen Frank. Voin vaan kuvitella. No kenties Värttinää teille, tunnelmahan on tärkein :o))))
        Ruokaan ; jos fiesta on kesällä (?) niin juureksista jotain. Nehän on suomalaiskansallista perinneruokaa. Mitä sieltä saa ? Niinkuin suomalaisuuteen viitaten ?
        Juhannuksena täällä paistetaan makkaraa ja sammutaan kokkoon. entäs joku hiillosruoka rosvopaistityyliin ? Maahan kaivettu kuumennettu kuoppa ; sinne lihat ja vihannekset.
        testattu on ja toimii, perisuomalainen tapa tehdä kiireetömästi maanläheisesti sapuskaa. Täällä pohjolan mailla kaipaa elimistö hedelmäsalaattia ! Kroppa huutaa C ja D-vitamiinin tarvetta ja aurinkoa näkee kenties tunnin - pari päivässä, ellei sada lunta. Kurkut ja tomaatit maksaa maltaita, mandariinit 1,99 kilo. Appelsiinejä ei vielä ole, tehdäänkö vaihtarit, lähetän kyllä niitä muikkuja ja sieltä jotain ... aurinkokuivattua missä on vitskut tallella ja merellinen tatsi :o)))


    • kahvikaisankissa

      Onpa tosi mielenkiintoisia ehdotuksia noissa ylemmissä viesteissä. Mikähän niistä olisi edes lähelläkään suomalaista perinneruokaa tai kuvastaisi edes jollain tapaa suomalaista juhlaruokaa? Eipähän juuri mikään.

      Kun en tiedä, missä maassa olette, ei oikein voi ehdottaa aivan tarkkaan juuri mitään, Hollannilla ja Etelä-Italialla on vissi ero "tulossa keväällä" raaka-aineitten saatavuudella, jos pyrkii nimittäin sesongin tuotteisiin. Niin kuin suomalaisessa keittiössä kuuluisi.

      Jos itse olisin tässä tilanteessa voisin tehdä jotain seuraavaa:

      Alkuruoka voisi olla erilaisia pieniä paloja suomalaisittain. Ruisleipää saatte varmaan jostain ja päälle suomalaiselta kalskahtavia aineita. Kylmäsavukalaa (skotlantilaista), graavia (Ikeasta), sieniä, suomalaisia juustoja (erityisesti munajuustoa, kutunjuustoa, leipäjuustoa), makeina paloina marjoja, hilloja yms., mätileipiä.. Ja jos niitä muikkuja löytyy, niin mikä sen parempi.

      Näihin löytyy ideoita googlaamalla "sapas". Jos osaamista löytyy, niin erilaiset piirakat ja pasteijat ovat kova sana aina.

      Keitto voisi olla kermainen kesäkeitto, joka on varsin suomalainen eikä ihan joka maassa tarjolla. Kauden vihanneksia ja juureksia löytyy keväällä jo noista maista.

      Pääruoka on aina vaikea valita. Jos jotain voi ehdottaa niin kyllähän nuo haudutetut uuniruoat on kiva tehdä, mutta kun niitä löytyy lähes joka maasta ihan identtisenä versiona. Kalahan olisi arvostettu ruoka, mutta tuollekin porukalle sen valmistaminen voi olla vähän vaikeaa.

      Miten olisi kauden juureksia ja vaikka linnapaisti hyvästä naudanlihasta? Taitavasti paistoliemestä tehty kastike mukana. Tai jos saat sorsaa tai ankkaa, niin siitä suomalaisttain tehty pataruoka. Täältähän noita raaka-aineita ei saa, mutta Keski-Euroopasta kylläkin.

      Karjalanpaistia saa joka maasta viitenä versiona ja lienee vähän köyhä ruoka juhliin.

      Jokin marjaruoka jälkkäriksi? Ahvenanmaan pannukakku?

      Ja suomalaista kahvia, jos vain kehtaat tarjota. Minä en kehtaisi.

      • -martta-

        Miksi et ? siis tarkoitan kahvia ? Presidenttiä parempaa ei kyllä löydy koko maailmasta. espresso on kitkerää ja latte litkua, kyllä pressa kerman kanssa on paras.
        Pääruoka on tosiaan hankala, koska aika monessa maassa tehdään niin paljon parempia ja mausteisempia liharuokia kun meillä täällä. Kana (tai siis broileri) ei ole mitään suomalaista perinneruokaa. Kalaa tietty, mutta se perinne tahtoo olla uunilohi tai
        graavi. Hmmm.... mitenkähän illan emäntä taipuisi vähän tuonne itä-Suomen (eli venäjän) puoleen ja tekisi vaikka lihaisan borch keiton, kaalikääryleet ja vaikka stroganoffin.
        Vorshcmak tietysti yksi vaihtoehto, marsalkka Mannerheimin lempiruoka Kämpissä ja vodkaryypyllä alas hujautettuna ;o)


      • Panhandle

        Kesäkeitto on aika uskalias ratkaisu ainakin perusversiona. Vaikka erilaiset juustokeitot ovat tuttuja muuallakin, maitopohjaiset keitot tuntunevat useimmista keski- tai eteläeurooppalaisista oudoilta. Sen sijaan jos liemeen käyttää maidon sijaan vaikkapa Koskenlaskijaa, maku muuttuu ratkaisevasti.

        Kauden kasvikset (sellaiset, joita Suomessakin käytetään), jälkiruoka marjoista ja alkupalasapakset kuulostavat hyviltä ehdotuksilta. Suomalaiseen ruokaan tutustuminen on hyvä aloittaa pienistä paloista. Ehkä joku osaisi tehdä sapasten pohjaksi myös pieniä karjalanpiirakoita?

        Mitä taas tulee siihen iäisyyskysymykseen, mikä ruoka olisi puhtaasti suomalaista, siihen ei liene vastausta. Ruoka kun matkustaa ihmisiä helpommin rajojen yli ja lähes kaikki kotoiset ruuat (paitsi alussa mainitut maitopohjaiset keitot) ovat eri muunnelmina tunnettuja muuallakin. Graavikala ei ole kaukana sushista, kaalikääryleet ovat hyvin samanlaisia kuin kreikkalaiset viininlehtikääryleet, lihapullia tehdään joka maassa ja karjalanpaisti on vain burgundinpata suomeksi. Ehkä erityisen suomalaisia raaka-aineita ovat silakka, muikku, sienet ja marjat.

        Jos päädyt riistaan, sorsa tai hirvi on turvallisempi valinta kuin poro, jonka etelämpänä asuvat ihmiset mieltävät vain Joulupukin vetoeläimeksi, eivät ruoka-aineeksi. Kevät tosin ei ole riistan aikaa, Suomessa ainakaan.

        Jos juhla on lähellä vappua, voisit tehdä erikoisuudeksi simaa. Sen aineksiahan kai saa kaikkialta, ja teko on niin helppoa, ettei se voi mennä pieleen. Sehän sopii myös juhlajuomaksi alaikäisille ja alkoholia välttäville.


    • kahvikaisankissa

      Tuosta kahvista vähän. Suomalainen kahvi on keskieurooppalaiselle vähän kuin turkkilainen suomalaiselle. Eksoottinen, mutta pahanmakuinen. Tämä tietysti vain oma havaintoni ja mielipiteeni.

      Karjalainen keittiö laajasti ajatellen on tietysti hyvä valinta. Silloin ei tarvitse turvautua lappilaiseen keittiöön hillankivineen ja rudolphinlihoineen.

      Toisaalta borsch on Ukrainasta, kaalikääryleet Turkista Keski-Euroopan kautta Suomeen tulleita ja stroganoff ranskalaisen kokin Venäjän hoviin kehittämä liharuoka. Vorschmack puolalais-juutalainen ruoka, joka elää vieläkin niillä seuduin. KaIkki siis melko kansainvälistä.

      Mutta jos katselee karjalaista keittokirjaa ja unohtaa karjalanpaistin vähän liian köyhänä ja monen muunkin maan kulinariaan kuuluvana, niin löytyyhän sieltä paljonkin hyvää. Varsinkin tuolta puuro-velli-piirakka-puolelta.

      Jos haluaa Mannerheimia korostaa niin voisi tehdä vaikka pieniä kalapiirakoita ja tarjota ne kirkkaan kalaliemen kanssa. Siinä olisi melkoinen annos kulinariaa. Ei ehkä niin suomalaista, mutta tosi maistuvaa.

      • -martta-

        Juurikin näin. Minulla on Aino Lampisen kirjoittama karjalainen keittokirja, aika vähäisiä siinä liharuokaohjeet. Särä tietysti saattasi olla 1 hyvä vaihtoehto, juureksia varmaan löytyy maasta kun maasta.
        Kysesestä kirjasta--- kun ipanoilta aina kyselin mitä tänään syötäisiin ja vastaus oli en tiiä tai ihan sama--sanoin että täälä ois tämmöinen keuhkokaalin ohje.
        Kyllä ne sitten sen jälkeen alkoi tietämään mitä tahtovat syödä :o))))


    • Reilut juhlat

      Mitenkäs olisi iso padallinen hyvin haudutettua hernerokkaa? Jälkkäriksi muurinpohjaletut ja hilloa, kermavaahtoa. Kahvia sekä maan tapaan että suomalaisittain.

    • kokkiemännät

      Me ollaan nyt urakoitu kaalikääryleitä. Niihin varmaan saa aineet joka maasta; kaalin, jauhelihan, riisin ja mausteet : siirappi, meirami, suola, pippuri. Paistoliemestä voi suurustaa mahtavan hienon kastikkeen
      (siirappi-voi)
      Ei ehkä ihan pääruoaksi mutta voihan niistä tehdä noutopöytään pienempiä versioita.
      Joskus on tehty vastaavia myös kiinankaalista, mutta parempia tulee tavallisesta valkokaalista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      129
      4880
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3076
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1787
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1750
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1601
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1471
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1228
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1213
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1177
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1177
    Aihe