sulhaspiirakka.

sulhainen

Olen katsellut netistä preseptejä sulhas/ keitinpiiraalle. Kaikissa tunnutaan käytettävän ruisjauhoja. Isoäitini s.1898 itäkarjalassa pienessä kylässä rajan itäpuolella, valmisti sulhaspiiraat vehnäjauhotaikinasta, Kyllä olivat maukkaita vielä lämpimänä ,juuri pannulta otettuna. Olen soitellut sukulaisilleni rajantakaiseen Karjalaan, he tekevät myös vehnäjauhista. On kuulemma ennen tehty myös ruisjauhoista.. Sulhaspiirakka nimi tulee isoäitini mukaan siitä kun sulhanen tuli taloon valmistettiin näitä keitinpiirakoita sen takia kun ne olivat nopeat tehdä. Ei tarvinut uunia käydä lämmittämään.

7

2321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muigie

      1898 ? Niin että ois nyt 114 v ?
      Sulhaspiirakkaan tulee kyllä ruisjauhoja(kin).

      • sulhainen

        Hah.. Enhän puhunut että hän vielä eläisi..
        Enkä myöskään sitä ettei sulhaspiirakkaan tulisi myös ruisjauhoja,
        Kuka sen sanoo että mikä se on oikea presepti ? Kerroin vaan miten isoäitini niitä aikoinaan teki, kun olin lapsi, noin 50-60 v sitten Kyselin myös miten nykyään tehdään Itä-Karjalassa, Aunuksen ympäristössä. Ne keneltä kyselin, sanoivat että pelkkää vehnäjauhoa.. Kai sellainen asia, että turha kinata mikä oikein ja mikä väärin, Karjala on iso alue, ja varmasti eroja eri paikoissa ´miten mikäkin ruoka tehdään. Teeppäs joskus keitinpiiraat vehnäjauhoista ja maidosta tehtyyn taikinaan, ja ihastu, Mielestäni paljon parempia kuin ruisjauhoista tehdyt. Tietysti makuasiostahan ei voi kiistellä.
        Muuten oletko sitä mieltä että E-marketista ostetuista ns. Karjalanpaistilihoista tulee karjalanpaistia ?? :0))


      • muigie
        sulhainen kirjoitti:

        Hah.. Enhän puhunut että hän vielä eläisi..
        Enkä myöskään sitä ettei sulhaspiirakkaan tulisi myös ruisjauhoja,
        Kuka sen sanoo että mikä se on oikea presepti ? Kerroin vaan miten isoäitini niitä aikoinaan teki, kun olin lapsi, noin 50-60 v sitten Kyselin myös miten nykyään tehdään Itä-Karjalassa, Aunuksen ympäristössä. Ne keneltä kyselin, sanoivat että pelkkää vehnäjauhoa.. Kai sellainen asia, että turha kinata mikä oikein ja mikä väärin, Karjala on iso alue, ja varmasti eroja eri paikoissa ´miten mikäkin ruoka tehdään. Teeppäs joskus keitinpiiraat vehnäjauhoista ja maidosta tehtyyn taikinaan, ja ihastu, Mielestäni paljon parempia kuin ruisjauhoista tehdyt. Tietysti makuasiostahan ei voi kiistellä.
        Muuten oletko sitä mieltä että E-marketista ostetuista ns. Karjalanpaistilihoista tulee karjalanpaistia ?? :0))

        Enpä tiiä, ei meillä täällä ole E-markettia. Täälläpäin muuten käytetään reseptiä eikä preseptiä. Aika lähellä itä -karjalaa ollaan, mutta nyttemmin ei ole tullut käytyä , tulee niin surulliseksi heidän kurjaakin kurjemmista oloista. Mielummin tilaa välityksen kautta tavaraa, ei sinne ihan kaikkien kannata mennä. Viimeksi käytiin Pietarissa mutta se alkaa olla jo niin länsimaistunut ja kallis kaupunki että eipä maksa vaivaa.
        Rajan takaa tuodaan meille hapankaalit, etikkakurkut, karpalot, mustikat, puolukat, ja karkkia, esim karpalosuklaa on ihan huippua. Leipää jos on joku päiväseltään käymässä, ja on muuten hyvää. Pistän osan pakkaseen ja teen voileipäkakkuja niistä vuokaleivistä.
        Mitään take away juttuja siellä ei edes tunneta vaikka oon useempaan otteeseen pyytänyt tuomaan jostain paikallisesta päivän ruoan, vaikka rasiassa.
        Sulhaspiirakat tehdään kuule veteen, rajan tällä puolella.
        Vai onko kokemusta sieltä ?


      • muigie
        muigie kirjoitti:

        Enpä tiiä, ei meillä täällä ole E-markettia. Täälläpäin muuten käytetään reseptiä eikä preseptiä. Aika lähellä itä -karjalaa ollaan, mutta nyttemmin ei ole tullut käytyä , tulee niin surulliseksi heidän kurjaakin kurjemmista oloista. Mielummin tilaa välityksen kautta tavaraa, ei sinne ihan kaikkien kannata mennä. Viimeksi käytiin Pietarissa mutta se alkaa olla jo niin länsimaistunut ja kallis kaupunki että eipä maksa vaivaa.
        Rajan takaa tuodaan meille hapankaalit, etikkakurkut, karpalot, mustikat, puolukat, ja karkkia, esim karpalosuklaa on ihan huippua. Leipää jos on joku päiväseltään käymässä, ja on muuten hyvää. Pistän osan pakkaseen ja teen voileipäkakkuja niistä vuokaleivistä.
        Mitään take away juttuja siellä ei edes tunneta vaikka oon useempaan otteeseen pyytänyt tuomaan jostain paikallisesta päivän ruoan, vaikka rasiassa.
        Sulhaspiirakat tehdään kuule veteen, rajan tällä puolella.
        Vai onko kokemusta sieltä ?

        unohtui vielä ne liha-kaalipiirakat, joissa on myös suolakurkkua


      • sulhainen
        muigie kirjoitti:

        Enpä tiiä, ei meillä täällä ole E-markettia. Täälläpäin muuten käytetään reseptiä eikä preseptiä. Aika lähellä itä -karjalaa ollaan, mutta nyttemmin ei ole tullut käytyä , tulee niin surulliseksi heidän kurjaakin kurjemmista oloista. Mielummin tilaa välityksen kautta tavaraa, ei sinne ihan kaikkien kannata mennä. Viimeksi käytiin Pietarissa mutta se alkaa olla jo niin länsimaistunut ja kallis kaupunki että eipä maksa vaivaa.
        Rajan takaa tuodaan meille hapankaalit, etikkakurkut, karpalot, mustikat, puolukat, ja karkkia, esim karpalosuklaa on ihan huippua. Leipää jos on joku päiväseltään käymässä, ja on muuten hyvää. Pistän osan pakkaseen ja teen voileipäkakkuja niistä vuokaleivistä.
        Mitään take away juttuja siellä ei edes tunneta vaikka oon useempaan otteeseen pyytänyt tuomaan jostain paikallisesta päivän ruoan, vaikka rasiassa.
        Sulhaspiirakat tehdään kuule veteen, rajan tällä puolella.
        Vai onko kokemusta sieltä ?

        :D Kummallas puolella rajaa sinä sitten asut ?? Minä tässä näköjään sekoilen noiden E/S markettien kanssa , Sorry, ja nämä reseptitkin kirjoitin tietysti väärin,
        Mutta selvisi kuitenkin mitä tarkoitin,
        Minulla on paljon sukulaisia Itä-Karjalassa, kävin pari viikkoa sitten Vitelessä, Muutaman päivän visiitti, Siellä kyselin näistä keitinpiirakoista, Mutsin serkku (82v)
        sanoi että ne tehdään valkoisista jauhoista, Soitin myös pikkuserkulleni Viel-järvelle, hän sanoi myös että valkoisista jauhoista, ja maitoon,, Sanoi myös että ennen oli tehty myös ruisjaoista, Sain myös aikoinani yhdeltä pikkuserkulta Aunuksessa ( Joskus -90 luvun alussa ) Kuisjauhoista tehtyjä keitinpiiraita, Niinkuin sanoin en ala väittelemään mikä on oikea tapa valmistaa sulhaspiirakoita, mutta olen yrittänyt netistä etsiä ohjetta näiille valkoisista jauhista tehdyille piiraille, mutta ei sieltä ohjetta löydy.
        Aloin jo itsekkin epäillä että muisitinko väärin ja aloin kysellä tuolta idästä,
        ja he vahvistivat että myös vehnäjauhoista näitä myös tehdään, Ja muistini mukaan nämä valkoisesta jauhosta tehdyt, anteeksi vaan, on mielestäni parempia,
        Ja ne nautitaan suoraan pannulta pöytään, kun ovat vielä lämpöisiä..
        Hommasin tarpeet kaupasta, ja meinaan yrittää, saa nähdä mitä siitä sitten tuleekaan.. En ole mikään jauhopeukalo (eläkkeellä oleva automonttööri) Mutta
        pitää ainaskin kokeilla,,
        Olen myös tuonut kurkut ja hapankaalit kun olen käynyt rajan takana, saanut myös usein itsetehtyä suolakurkkua tuliaisina sukulaisilta,, Nam
        Kunhan saan piirakat valmiiksi, lähetän maistiaisia :O))


      • muigie
        sulhainen kirjoitti:

        :D Kummallas puolella rajaa sinä sitten asut ?? Minä tässä näköjään sekoilen noiden E/S markettien kanssa , Sorry, ja nämä reseptitkin kirjoitin tietysti väärin,
        Mutta selvisi kuitenkin mitä tarkoitin,
        Minulla on paljon sukulaisia Itä-Karjalassa, kävin pari viikkoa sitten Vitelessä, Muutaman päivän visiitti, Siellä kyselin näistä keitinpiirakoista, Mutsin serkku (82v)
        sanoi että ne tehdään valkoisista jauhoista, Soitin myös pikkuserkulleni Viel-järvelle, hän sanoi myös että valkoisista jauhoista, ja maitoon,, Sanoi myös että ennen oli tehty myös ruisjaoista, Sain myös aikoinani yhdeltä pikkuserkulta Aunuksessa ( Joskus -90 luvun alussa ) Kuisjauhoista tehtyjä keitinpiiraita, Niinkuin sanoin en ala väittelemään mikä on oikea tapa valmistaa sulhaspiirakoita, mutta olen yrittänyt netistä etsiä ohjetta näiille valkoisista jauhista tehdyille piiraille, mutta ei sieltä ohjetta löydy.
        Aloin jo itsekkin epäillä että muisitinko väärin ja aloin kysellä tuolta idästä,
        ja he vahvistivat että myös vehnäjauhoista näitä myös tehdään, Ja muistini mukaan nämä valkoisesta jauhosta tehdyt, anteeksi vaan, on mielestäni parempia,
        Ja ne nautitaan suoraan pannulta pöytään, kun ovat vielä lämpöisiä..
        Hommasin tarpeet kaupasta, ja meinaan yrittää, saa nähdä mitä siitä sitten tuleekaan.. En ole mikään jauhopeukalo (eläkkeellä oleva automonttööri) Mutta
        pitää ainaskin kokeilla,,
        Olen myös tuonut kurkut ja hapankaalit kun olen käynyt rajan takana, saanut myös usein itsetehtyä suolakurkkua tuliaisina sukulaisilta,, Nam
        Kunhan saan piirakat valmiiksi, lähetän maistiaisia :O))

        No onneksi tällä puolen, on se siellä niinkun menisi 50 vuotta ajassa taakseppäin kun ylittää rajan. Mitenkäs sulla onnistui piirakat, joko teit ?
        Voisi kyllä itsekkin kokeilla pitkästä aikaa tehdä muutaman, pakkaspäivän välipalaksi tai päiväkahville.
        Joskus aikoinaan olin extraamassa hotelli-ravintolassa jossa kokki teki ne muuten suoraan hellalla, ilman paistinpannua. Menekki oli hyvä, vähän niinkun hampurilainen nakkikioskilla. Sen kanssa suolakurkkua ja punajuurta, palan painikkekesi yleensä vodka tai olut.
        Ai sulla on sukua Vieljärvellä ?
        Me ollaan "tuotu" sieltä Suomeen yksi kokonainen perhe, pojat on tänne päästyään menestyneet tosi hyvin urheilussa. Vanhimmalle tuli tippa linssiin kun syntymäpäivälahjaksi ostin hälle elämänsä eka college-pusakan. Ja maailman parhaat ruoat teki perheen emäntä (nyk lääkäri) syntymäpäiväjuhlille. Voi että ne kaalikääryleet suorastaan sulivat suussa, samoin karjalanpaisti.
        Lähettele vaan maistiaisia, kiitos :o)))
        -ai niin se, että jos ne on tehty pelkästään vehnään , saattaa tarkoittaa että ruista ei ole ollut....


      • sulhainen
        muigie kirjoitti:

        No onneksi tällä puolen, on se siellä niinkun menisi 50 vuotta ajassa taakseppäin kun ylittää rajan. Mitenkäs sulla onnistui piirakat, joko teit ?
        Voisi kyllä itsekkin kokeilla pitkästä aikaa tehdä muutaman, pakkaspäivän välipalaksi tai päiväkahville.
        Joskus aikoinaan olin extraamassa hotelli-ravintolassa jossa kokki teki ne muuten suoraan hellalla, ilman paistinpannua. Menekki oli hyvä, vähän niinkun hampurilainen nakkikioskilla. Sen kanssa suolakurkkua ja punajuurta, palan painikkekesi yleensä vodka tai olut.
        Ai sulla on sukua Vieljärvellä ?
        Me ollaan "tuotu" sieltä Suomeen yksi kokonainen perhe, pojat on tänne päästyään menestyneet tosi hyvin urheilussa. Vanhimmalle tuli tippa linssiin kun syntymäpäivälahjaksi ostin hälle elämänsä eka college-pusakan. Ja maailman parhaat ruoat teki perheen emäntä (nyk lääkäri) syntymäpäiväjuhlille. Voi että ne kaalikääryleet suorastaan sulivat suussa, samoin karjalanpaisti.
        Lähettele vaan maistiaisia, kiitos :o)))
        -ai niin se, että jos ne on tehty pelkästään vehnään , saattaa tarkoittaa että ruista ei ole ollut....

        Hah Hah.. Tulihan tuossa piirakat väännettyä, ja tuli kyllä ihan hyvän makuisiakin.
        Tein vähän oman pään mukaan taikinan, noin 2 1/2 dl vehnäjauhoja ja noin 1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja, En kyllä tiedä mikä vaikutus ?? pitää kokeilla vähän sitä ja tätä
        Pitää seuraavalla kerralla pistää riisin siasta vaikka ohra, tai tattari ryynejä.
        Ja kyllä se maitoon pitää tehdä.
        Kyllä kai ne pystyy tekemään myös pelkällä hellalla, mutta onko se sitten sulhaspiiras, Kun sen keittää voissa, niin siitähän se maku tulee..
        Meikäläisen taidot vaan tuossa leipomisessa on vähän huonot, meinaa taikinat jäädä pöytään kiinni, ja kuoret repeillä :O)) Mutta eikö ne sano että harjoitus tekee mestarin :D Pitää tässä kevättalvella käväistä siellä Vieljärvellä, kyselemässä tarkemmin ohjeita,, Kyllähän se Venäläis / karjalainen ruoka on erittäin hyvää.
        Nyt tuli kyllä sinun maistiaisetkin syötyä, oli niin hyvää :O(
        Mutta sitten seuraavalla kerralla,,


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe