Sähköasentajan ammattitutkinto ilman työkokemusta

akettunen

Olen valmistunut sähköasentajaksi ja nyt intin jälkeen pitäisi työtä löytää. Ongelmana on että lähes jokainen avoin työpaikka sähköalalla vaatii vähintään vuoden työkokemusta ( jota ei amiksen lisäksi ole) ja B- korttia (johon ei ole varaa kun ei ole töitä).
Löytyisikö ketään joka on ollut samassa tilateessa ja viitsisi vähän neuvoa? En millään haluaisi Siwan kassalle kun kerta oon ton tutkinnon hommannut.
Kiitos!

10

1467

  Vastaukset

  • No etkö ollut kesätöissä opiskelujen aikana?. Itse olin jo 16 vuotiaasta kerryttämässä kesätöistä kokemusta ja sittemmin opiskeluaikana ABB:n elektroniikkatehtaalla kesäisin. Talvisin hieman töitä opiskelujen lisäksi. Joten jotain näyttöä työnteosta oli kun valmistuin.

   • itse onlen tehnyt konepuolen kunnossapitoa mutta sähköpuolikin kiinnosti joten kouluttauduin sähköasentajaksi ja samassa ongelmassa olen kuin viestin aloittajakin; tosin sillä erolla, että voin tehdä samoja hommia kuin ennenkin; niistä ei vaan irtoa sähköalan työkokemusta ja ihan yhtä nihkeää on ollut tällä ns. oikeallakin työkokemuksella päästä mihinkään sähköalan töihin.

    Ongelma kuviossa ovat sähköalan säädökset mitkä vaativat että ensimmäisen vuoden ajan tuoreella sähkärillä pitää olla vierellä "esiliina" joka neuvoo ja pitää nuorta sähkäriä silmällä ja tuohon monella yrityksellä ei ole rahkeita kun hyvin harvoissa sähköalan töissä oikeasti tarvitaan kahta sähkäriä samaan aikaan.

    Toisaalta kyllähän niitä amiksen harjoittelijoita ainakin harjoitteluajaksi otetaan, joten ei se ihan siitäkään ole etteikö sopivaa työtä olisi; ehkä työnantajien asenteissa olisi sittenkin parannettavaa?


  • Kesätyöt ovat varmasti hyvä mahdollisuus. Mutta valitettavasti olen itsekin huomannut tässä olevan ongelma Suomessa. Jos et omaa työkokemusta ja omaa autoa liikkumiseen ja osaamista itsenäiseen työhön, on hyvin vaikea löytää työpaikkaa. Olen nimittäin itse sähköasentaja ja vaikka omaan nuoresta iästä huolimatta kärkimieskokemusta en ole löytänyt paikkaa pariin vuoteen.

   En yksinkertaisesti voi ymmärtää miten yritykset näkevät sähköalan ja rakentamisen tulevaisuuden jos eivät osaa palkata nuoria tekemään. Mutta ison osanhan aiheuttaa juuri kustannukset. Nykyään hyvin harvalla yrityksellä tuntuu olevan varaa teettää töitä ryhmälle. Eli nykyään edellytetään lähes aina, että sähköasentaja tekee itsenäistä, mutta hyvin tehokasta työtä. En kylläkään ymmärrä miten nämä kaksi termiä voidaan yhdistaa laadukkaalla työn jäljellä.

   Mutta mikäli haluat työtä kannattaa lähetellä hakemuksia ja ottaa puhelimitsekin yhteyttä yrityksiin. Jopa käydä joissakin yrityksissä kyselemässä. Mutta niissä kannattaa kehua mahdollisimman paljon omaa osaamista. Tosin en kuitenkaan suosittele lähtemistä suoraan itsenäisiin hommiin, sillä siinä riski onnettomuudelle kasvaa huomattavasti. Sähkö on kuten tiedät näkymätöntä, mutta äärimmäisen vaarallista.

   Lopuksi: Toki monet haaveilee sähköasentajan työstä kuten sen kuvitellusta siisteydestä johtuen, mutta suosittelen ehdottomasti sinuakin miettimään. Nimittäin rakennusalan tulevaisuus ei näytä ainakaan työntekijän kannalta kovin hyvältä, vaikka tekemistä riittäisi. Täältä voit lukea omia käytännön kokemuksiani:
   http://keskustelu.suomi24.fi/node/10399825

  • Sähköalalle tarvitaan vuoden 1 työkokemus ennenkuin olet pätevä tekemään sähköasennuksia itsenäisesti. Ja tietenkin 3 vuotinen koulutus.

   Näin on hienosti saatu nuoret sähkärit pois työmarkkinoilta. Vanhukset vetää sähköjä kansakoulupohjalta.

  • Samaa ongelma löytyy täältä. Ja valmistuin 2015.

  • Täältä lisää....valm.2014.

   • Moi
    Jos haluja on niin ruvetaan sähkötöitä tekemään.
    Minulla luvat voin valvoa ja opastaa ym


  • Tämä työkokemusongelma on nykyisin melkeinpä jokaisella alalla. Eli alan vaihtaminenkaan ei ratkaise ongelmaa, koska sama seinä on silloinkin vastassa.

   Oman auton käyttömahdollisuutta myöskin vaaditaan jos työ on vähänkään liikkuvaa sorttia eikä sitä tehdä missään tietyssä yhdessä kiinteässä paikassa. Kädestä suuhun elävän työttömän on mahdotonta hankkia ajokorttia ja autoa saati ylläpitää sitä.

   Kauppojen kassatyötkin taitavat nykyisin hyvinkin pitkälti olla osa-aika- ja vuokratöitä, joita tekevät pääsääntöisesti nuoret opiskelijat opintojensa ohella.

   Työttömänä on paljon myös näitä vuosienkin työkokemuksen omaavia ja vastavalmistuneen ilman kokemusta olevan on aivan toivotonta kilpailla vähistä työpaikoista näitä vastaan. Opintojen aikaisia työharjoitteluita ei yleensä lasketa oikeaksi työkokemukseksi työnantajien puolelta. Satojen muiden hakijoiden kanssa lähes identtisten hakemusten kirjoittaminen ja lähettäminen on täysin ajan hukkaa ellei hakijalla ole hyviä suhteita, joita voi hyödyntää hakuprosessissa.

   Työttömyyden pitkittyessä jopa vuosiksi niillä tutkintopapereillakaan ei alasta riippuen enää ole juurikaan merkitystä koulutuksen vanhentuessa ja tällöin ainoat realistiset vaihtoehdot työllistyä ovat palkkatuettu työ tai jonkin firman rekrykoulutus. Palkkatukityökin on vain hetken tekohengitystä, koska työt kestävät tasan tarkkaan niin kauan kuin työnantajalle maksetaan tätä tukea. Lisäksi näihinkin rekrykoulutuksiin on helpostikkin jopa satoja hakijoita.

   Työnantajien kauasnäköisyyden puutteen vuoksi tässä tulee käymään niin, että samat vanhat eläkepierut pyörivät leipääntyneinä ikälopuiksi työelämässä eikä heidän tietotaito tule siirtymään nuoremmille sukupolville ja sitten huomataankin aivan liian myöhään, että meillä on huutava osaajapula ja valtavat työttömien massat, joita elätetään verovaroin pienen työtätekevän eliitin kuristuessa mielipuoliseksi muuttuneen työelämän niskalenkissä.

  • Onko tuo nyt sitten oikea ammatti? Itse olen 45 vuotta ja juossut holvilla sähköhommissa 25 vuotta. Olkapäät ,polvi ja pää on paskana järjettömien aikataulujen vuoksi. Onneksi olen säästänyt ja sijoittanut että pääsen näistä paskahommista pian eroon vaikkakin rampana.

   • Meeppäs kodinkone asentajaks, siellä vasta hajookin paikat, ite en kestäny ku 2 vuotta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   174
   6161
  2. Vastaamoon tehty ehkä kaksi tietomurtoa - kertoo Yle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11612331 Tietoa tihkutetaan tipoittain. Uutta katastrofia pukkaa Vastaamon osalta. Eiliseen asti kyse oli vain yhdestä hakker
   Maailman menoa
   350
   5075
  3. Autoilun päästöt

   Hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006698934.html Liikenteen päästöt ei
   Maailman menoa
   378
   1591