21-vuotias YO, Toinen välivuosi, eikä ole hajuakaan miksi haluan

tuskomaton

...Edelleenkään.

Hei! Haluaisin vähän omakohtaisia kokemuksia niistä jotka on käyneet lukion ja sitten eivät ole päässeet kouluun. Tai jostain syystä menneet. Itse siis valmistuin 2010, ja joka kevät olen hakenut kouluun, en kyllä kovin tosissaan. Ensin hain matkailualalle, ''jos nyt saisi edes jonkun koulupaikan että olisi ammatti'' toisin sanoen olisin niinkun muut ja kaikki ei ajattelisi että olen jotenkin omituinen kun en kouluun päässyt. Sitten hain liiketaloutta... Mutta kumpaankaan ei ole motivaatiota oikeastaan yhtään, tai jotenkin ne on niin tavallisia... Tosin pääsykokeissa kävin, ja en siis päässyt. Luultavasti matkailualalle olisin mennyt.

Mulla on ihan kauheita ongelmia ollut tässä vuoden varrella. Siis ''ongelmia'' kun mikään ei oikein kelpaa. Asuin yhdellä pikkupaikkakunnalla, nyt muutin n.tunnin päähän kotoa. Välivuosina olen ollut töissä kaupan kassalla... Isn't that ironic. En aio olla kokoloppuelämääni, mä vihaan sitä jos nyt rehellisiä ollaan.
Kuitenkin nämä ongelmat... En halua minnekkään Kajaaniin tai rovaniemelle, koska ne on liian kaukana. Tai liian pohjoisessa...

Ensin ongelma oli isäni, vanhemmat on eronneet ja huolehdin isästä, vaikka ei siitä oikeastaa tartte huolehtia. Ahdisti vaan aina se jättää yksin :/ Mutta nyt sillä on kumppani joten se ei juurikaan minua ''tarvitse'' tai olla siellä jatkuvasti...

Mulla on kyllä jotain motivaatio ongelmia. Halusin lähtee maailmalle, mutta mä en uskalla. En uskalla... Ensin en lähtenyt sen takia, koska pelkäsin että isälle sattuu jotain sillä aikaa kun olen poissa/Hylkään isän.

Olen nuori, vapaa, sinkku... Mua ei pidättele täällä mikään. Oon miettinyt monesti että jos lähtis ulkomaille, mut ei... ''en mä nyt viitti kesällä lähtee'' ''entä jos mä pääsen syksyllä kouluun, ni en mä sit pääse''
Jokanen sekunti mitä mä kulutan tuossa kassalla... Mitä kaikkee mä voisin kokea... Olen kyllä käynyt ulkomaille, mut on niin vaikeaa lähtee :/

Toiseksi. Joskus yläasteella kun meiltä kysyttiin että miksi haluat isona. Mä haluan vestonomiksi... Tai luulen niin. Pikkuhiljaa oon yrittänyt myöntää sitä itselleni, mutta siis. Sinne ei ihan noin vaan päästä. Ja se että muuttaisin Helsinkiin 400km päähän, niin. Eipä sitä perhettä sit enää näkis :(

Tuntuu että mä etsin oikein syitä miksi jäädä. Poikaystävää (ei oo tärpännyt, onneksi, en kai mä halua seurustella) Mut jumitan täällä paikkakunnalla... Kaveritkin muuttaneet pois suurimmaksi osaksi. 21-vuotias... Sit tuntuu että jos haen 1.vaihtoehtona tonne helsinkiin, ja en kuitenkaan pääse, sitten on taas vuosi... Ilman koulua. Koulutusta.

Huomaa että tässä vuosien aikana kokoajan unohtaa ton ''välivuosi'' käsitteen. Että on vaan elämää. Lukiossa oli niin tärkeetä päästä HETI kouluun. Säälin tyyliin niitä jotka käyvät vaan lukion ja eivät tee ''mitään'' Joopa joo. Karma...
Kaikenlisäksi tuntuu ettei mikään ole hyvä. Aina jokin huonosti, ainakin melkein.
Ja jos rehellisiä ollaan, tykkään vaan olla ja unelmoida... Suurimmaksi osaksi.

Olen ainakin bilettänyt paljon ja seurustellut ja harrastanut yhdenillanjuttuja. Flirttaillut söpöille miehille, kokenut lomaromanssin... Sydän on särkynyt ja näin. Että eletty kyllä on, ja en enää ajattele että oon huonompi ihminen koska en ole koulussa.

En oikein tiedä olenko onnellinen. Kun päällisin puolin mun asiat on hyvin. Työpaikka (vaikka en siitä tykkää) asun yksin omassa kämpässä, joskus aikoinaan jätin mun eksän koska halusin kokea itsenäistä elämää... Perhe on ja muutenkin. Oon nätti. Mut en halua olla vaan pretty face...

Isä haluaisi että olen koulussa. Ihan missä vaan koulussa. Ja luulen että isä vastustaa tota ulkomaille lähtöä, mutta minkäs voi.

Sen lisäksi, vaikka mulla on elämää ( niin kovasti väitän. :DD) niin oon liikaa facebookissa. yritän nykyään tehdä niin että olen vain iltasin klo21.00 jälkeen Facebookissa, (Paitsi töissä kännykkäl:D) Yritän miettiä että mitä haluan. Kun täytin 20 niin aika vaan alkoi kulumaan, yksi hengenveto niin muutama kuukausi jo mennyt :(

Tää teksti nyt oli vaan mun tuntemuksien selostus. :D Tulkaa motivoimaan mua! Yleensä se käy helposti...

15

2258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täällä yks Ugly Face

      Mulla on aika sama tilanne. Paitsi etten ole nätti :>
      Sori, en mä nyt osaa tähän muuta laittaa...

    • yritänpäteä

      ite oon tällä hetkellä abi, ja meinaan luultavasti pitää välivuoden ku en oo 100% varma et onko restonomi se mun juttu nyt sitte lopulta, vai pitäskö mennä yliopistoon lukee matkailua tai viestintää (opon mielestä hukkaan elämäni jos haen amk, mut vitut siitä). no mutta kuiteskin haluun tehä töitä, saada siitä rahaa opiskeluun ja ehkäpä matkustaa sitte vuoden lopussa. tossa mun taustastoorini, tosin ei liity oikee mitenkä sun kokemuksiin, mut aattelin valaista.

      ekana mulla tuli mieleen ku luin ton juttus, et joo ihan ymmärrettävää ja hyväksyttävää ettet tiedä mitä vielä haluut tehä. monet ei tiedä vielä nelikymppisinäkään et mikä niistä tulee isona, ja must ei oo mitään järkee mennä opiskelee alaa, josta ei oikeesti tykkää. ei oo kellekään kivaa. sitäpaitsi varsinki ku oot vielä niin nuori, ni ei sun elämäs siihen kaadu jos nyt menee pari vuotta tollai miten sattuu. eiköhän sinne opiskelee kerkee.

      mutta niin, sun kohdallas juttu ei kuitenka taida olla ihan vaa siitä kiinni ettet tiedä mitä haluut opiskelee. tai siis mul tuli vaan semmonen kuva susta, et oot sillai "laiska" ja "saamaton" asioitten suhteen. jos sua yhtääh houkuttaa lähtee ulkomaille ni kokeile sitä. jos huvittaa muuttaa hesaan, ni muuta. sä ite elät sun omaa elämääs, eikä kukaan muu. mä esim. ite tein tänään päätöksen, et vaikka mä kuinka rakastan käydä kattoo lätkää areenalla ja käydä keikoilla hesan suunnassa, ni rovaniemen amk tulee olee seuraavana vuonna yks mun vaihtoehdoista ja miksei jopa ekakin (jos ja kun linja on valittavana). tajusin sen, että jos nyt opiskelen sen 3v siellä, ni se ei oikeesti montaa vuottaa mun elämästä ole, ja enköhän mä sitä lätkää pysty seuraa sieläkin. perheeseen ja ystäviin voi pitää yhteyttä ihan hyvin, onhan puhelin ja internet keksitty. junia ja lentokoneitaki meillä on, mitä voi hyödyntää vaikka puolen vuoden välein. tuun vaan kokemusta rikkaampana takasin millon sit ikinä tuunkin!

      mitä sun iskääs tulee ni luulis sen ymmärtävän, et tytär haluu elää omaaki elämää. ehkä se on sun päässäs vaan kuvitelmaa, et luulet sen paheksuvan sun valintoja. mä uskon et sen mielen pahottaminen on jopa sen arvosta. siis jos aattelee et sun elämäs voi muuttuu totaalisen mahtavaks, jos esim lähet ulkomaille kokeilee.

      sun elämäs on susta ittestä vaan kiinni, ja sä ite oot ainoo joka voi ne esteet ylittää. oli ne sitte pelkoa, epäluuloja jne. okei onhan se helppo näin vaan sanoo, ku toteuttaa konkreettisesti, mut asiat ei yksinkertasesti muutu jos niille ei tee jotain. se jokaisen on tajuttava jossain vaiheessa elämää:) hyvä juttu ois jos sen tekis ajoissa, ni elämä ei menis hukkaan vaan sais tehtyy siitä mieleisensä.

      tää oli nyt aika sekava viesti ku tälläi vaa kirjottelin mitä ekana tuli mieleen. mutta pääpointtina se, et TARTU ROHKEESTI TOIMEEN, yritä ainaki =) sori jos pahotin mielen!

      • toinen välivuosi

        On tosi tavallista pitää välivuosi tai useampikin, joten et todellakaan ole yksin. Itellä menossa toinen välivuosi, ja KUKAAN mun lukioaikasista kavereista ei jatkanut suoraan opintoja lukion jälkeen! Pari niistä piti välivuoden ihan vaan sen takia etteivät heti jaksaneet jatkaa pänttäämistä. Osa taas ei tiennyt, mihin olisi hakenut, ja loput eivät päässeet haluamaansa opiskelupaikkaan. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Ärsyttää kun tiedän mitä haluan mutten ole onnistunut pääsemään sinne...!! Nyt jo kahdet pääsykokeet takana :/ Mutta luovuttaa en aio. Paikkoja on kuitenkin aina vähemmän kuin hakijoita.


    • tuskomaton

      Mä oon saamaton ja laiska. :( Kaverikin lähtee maailmalle, ja mä jään tänne. Jotenkin on niin pelottavaa lähtee! Ja kun kattoo noita koulun ennakkotehtäviä... En osaa! Mutta aion yrittää kuitenkin.

      Ja eipä se nätti naama paljoa auta, jos ei saa mitään aikaan. Tiedän sen kyllä, enkä odota että elämä olis jotenki helpompaa. :D Ja en nyt ole mitenkään meganätti, vaan ihan tavallisen nätti tyttö.

      ARGH! Elämästä voi tehdä vaikeaa. Lisää kommentteja!

    • up to you

      Ei sun ole pakko lähteä kauas, jos et halua. Miksi kuvittelet, että olisi? Ja jos kaveritkin lähtee niin so what? Se on heidän valintansa, sinä teet omasi. Eikä se välttämättä ole saamattomuudesta tai laiskuudesta kiinni. Kai siellä sun lähitienoillakin on koulutusmahdollisuuksia, jos et halua lähteä kauas?

      Joo sori tää nyt kuulosti vähän tylyltä, mut en jaksa muotoilla toisinkaan... :D

    • koo

      Oletko miettinyt ammattikoulua tai sen käymistä ns. aikuisopiskelijana? Jos sua kiinnostaa vaatetusala niin voisit aloittaa syksyllä ompelijan koulutuksen ilta-opiskeluna joka mahdollistaisi samaan aikaan töissä käymisen. Ainakin oppisit vaatetusalan perusjuttuja ja sitten jos huomaat et hei tää on todellaki mun ala niin haet vestonomiksi.

      Myös avoin amk voisi auttaa sinua päättämään unelmiesi ammatin. Nämä voisivat myös tarjota ns. uusia ympyröitä jotka voisivat motivoida sinua eteenpäin. AMK:t tarjoavat myös mahdollisuuksia vaihtoon, joten ulkomaille lähtö olisi helpompaa, jos olisi koulun tuki.

    • ulosss

      Hakekaa rohkeasti Helsinkiin kouluun. Vaikka tradenomiksi. Uusi ymäristö, uudet ihmiset, opiskelurutiinit jne. aktivoi, innostaa ja opettaa uutta. Alaa voi aina vaihtaa, mutta kotona makaamalla ei viisastu.

    • Kannattaa kokeilla..

      Itselläni tilanne tällainen:

      2009 valmistuin ylioppilaaksi, jonka jälkeen suoraan armeijaan.
      2010 keväällä pääsin armeijasta, hain töitä.
      2012 olen ollut töissä kaksi vuotta eri työpaikoissa ja hakenut kouluihin "huvikseen" mutta tänä keväänä löysin sen mun jutun jonne meen opiskeleen syksyllä! Kesti vaan hetken ennen kuin tiesi mitä oikeesti halus.

      Vinkki opiskeluhakuun: kun täytät vaikkapa ammattikorkeakouluhakemusta, katso sellaistenkin koulujen opetustarjontaa minne et koskaan kuvittelisikaan suuntaavasi. Näin tein itse ja löysin Suomen ainoan pk-yrittäjyyden koulutusohjelman joka siis on Seinäjoella (220km nykyisestä asuinpaikastani). Sinne siis oon itse menossa :)

    • elämässä ei mitään

      Itse olen "jo" 22 ja en osaa oikeastaan sanoa kuinka mones "välivuosi" minulla on menossa. Olen nimittäin opiskellut aikuislukiossa ja hakenut koko sen ajan peruskoulun tokarilla opiskelupaikkaa sitä saamatta. Tänä keväänä sitten vihdoin valmistuin ja hain lukion tokarilla kolmeen amikseen ja neljään ammattikorkeaan. Taaskaan en päässyt mihinkään, vaikka tosin odottelen vielä tietoja mahdollisista varasijoista. Töitäkin yritin koko a-lukion ajan hakea sitä saamatta. Jos nyt jotakin positiivista voi keksiä, niin ainakin nyt voin ilmoittautua kokopäiväiseksi työnhakijaksi ja alkaa saamaan työttömyystukea.

    • tuskainen

      No nyt tulee varmaan pohjanoteeraus :D Olen nimittäin pian 24, eikä ole mitään tietoa, mitä tahdon tehdä. 5 eri koulua kokeiltu ja kaikki jäänyt kesken. Ainoastaan aikuislukion sain suoritettua, senkin 2 vuotta ikäryhmääni myöhemmin. Yliopistoon hain tänäkin keväänä, en päässyt. Nyt hain amikseen eläintenhoitajalinjalle täydennyshaussa, saa nyt nähdä pääsenkö sinnekään. Ja se on n. 100 km päässä nykyisestä asuinpaikastani, joten sinne pitäis muuttaa. Olis sit 5 päivää aikaa löytää asunto. Joten toivottomalta tuntuu. Töitä on 2 päivää viikossa, joten sillä en pärjää. Työmarkkinatukea en saa, kun ei ole ammattia. Että voiko syvemmälle vajota.

    • opistotyttö

      Mullakin aika monta välivuotta takana. Vielä enemmän pääsykokeita takana. Lukion jälkeen lähdin kansanopistoon opiskelemaan alaa, josta pidin. Totesin, että pidän kyseisestä alasta. Kansanopisto oli yli 200 km päässä kodista ja lisäksi erittäin pienellä paikkakunnalla. Sen jälkeen olen ollut koulunkäyntiavustajana sekä harjaantumiskoulussa että alakoulussa. Nyt vihdoinkin tärppäsi opiskelupaikan suhteen. Se sijaitsee 500 km päässä kodista eikä ole mikään iso kaupunki. Nyt olen toista kertaa menossa aivan yksin ihan uuteen paikkaan.

      Eli hae rohkeasti vaan!

    • afasgbertt

      "Ja se että muuttaisin Helsinkiin 400km päähän, niin. Eipä sitä perhettä sit enää näkis :( "

      No tollaset inisevät luuserit nyt ei mitää ansaitsekkaa.

      Vedä itsesi jojoon. Teet palveluksen kaikille.

      • qwertyrrr

        No nyt on kuulkaas kova jätkä meillä tässä, itsenäisenä oman tiensä kulkijana varmasti muuttanut kotoa pos heti kun mahdollista. Harmi että aikuistumista ei silti näytä tapahtuneen, ehkä olis kannattanut jäädä kotiin kypsymään vielä hetkeksi niin olisit ehkä päässyt yli tuosta 15-vuotiaan tasosta.


    • ömm

      Hei restonomin koulutustahan löytyy vaikka mistä ei tarttee lähtee kajaaniin tai rovaniemelle! :) niitä on lappeenrannassa, joensuussa, jyväskylässä, savonlinnassa, mikkelissä, vissiin kotkassakin, ja tietty helsingissä ja siellä suunnalla muutenki.

    • 1233333333

      mutta taso jokapaikassa hemmetin kova restonomiksi kun on tunkua, voin sanoa.. eli monessa pisteessä harvoin on edes paikkakunnan vaihto vaikuttaa, yleensä hakupisterajat on suht samoja ja myös pääsykoepisterajat suhteessa hakupisteihin..

      itsellä vähän sama tilanne ollut, siksipä näin ajankohdan hyväksi pyöräyttää lapsen :D nyt on ihana perhe ja vaikka opiskelupaikka vasta haussa lukion jälkeen niin ainakin on yksi elämän osa alue täytetty jota rakastan :D kaikkea ei siis tarvitse tehdä samassa järjestyksessä kuin yhteiskunta olettaa x) mulla on kans monta välivuotta takana, ei oikein mitään töitä ollut, mutta äitiyslomaksi muutin ne hukkavuodet niin ei ole niin turhaa kun on ihana vauva :D nyt syksyllä haen ensi kertaa toiselle paikkakunnalle kun täälä kotikunnassa ei oikein tärppää vaikka kuinka haluaisin jäädä niin katsotaan tuleeko muutto pienen vauvan kanssa koska samoja juttuja panikoin minäkin, ja faktahan se on että perhe ja ystävät jää kauas ja yhteydenpito on rankkaa, mutta ei se tarkoita että kaikki katoisi, välit vaan muuttuu mutta aina sei ole pahasta :D nauttii sitten siitä vähästäkin ajasta ja aina voi muuttaa takaisin opiskelujen jälkeen tai niiden aikanakin jos ei suju.. =) kyllä vielä pääset johonkin hyvään paikkaan, minäkin aion päästä kaiken "laiskotteluni" jälkeen kun vaan löydän paikkani =) onnea etsimieen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9254
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      42
      2720
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      152
      2493
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2019
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      7
      1340
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe