Missä ihmiskunnan historiassa vaikuttaneiden miljardit luut?

Kysymys

Maailman väkiluvun historian mukaan ainoastaan viimeisen 2000-vuoden ajalta ihmiskunnan historiasta kai pitäisi olla miljardien ihmisten luut jossain. Tuleeko luita usein esiin esim. kaivauksia tehtäessä? Kuinka paljon ihmisten (ja myös eläinten) luita on löydetty ja mikä on argeologian ja tieteen teoria luiden häviämisestä jollei niitä ole tullut vastaan kovinkaan paljon kaivauksissa tai vahingossa esim. rakennustyömaiden yms. yhteyksissä?

7

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei säily

      Viimeiset pari tuhatta vuotta ihmiset on yleensä haudattu tietyille alueille, hautausmaille. Haudankaivajat kyllä tietävät kertoa että luita löytyy.

      Luonnossa luut häviävät nopeasti, sekä ihmisen että eläinten luut. Kuinka usein olet metsässä liikkuessasi törmännyt johonkin eläimen luurankoon? Häviämisestä pitävät ensimmäisenä huolen raadonsyöjät, ja maaperässä luut maatuvat nopeasti, muutamassa vuodessa. Vain erikoisoloissa ne säilyvät.

    • ...

      Mun patjan alla.

    • pohdintoja

      Säilyvätkö luut esim. joissakin maissa maaperässä pitempiä aikoja? Ja onko luulöytöjä tehty huomattavasti enemmän esim. kuivien sääolojen maissa? Mitä ovat nämä erikoisolot joissa luut säilyvät erittäin pitkään? Väitetäänhän löydetyn todella vanhojakin luita. Entä luulöydöt noin ajalta 2000 ekr-vuoteen nolla?

    • Kysymys

      Mutta kun noita luita toisinaan on löytynyt kaivauksissa, esim. kuten eilen TV ssä sanottiin Kiinasta oli löydetty rakennuksen ympärille haudattuja pyramidin rakentajia... Kuitenkin: Eihän siellä ollut mitään "erikoisolosuhteita" joiden vuoksi voisi olettaa luiden säilyneen paremmin ko. paikassa? Mikseivät sitten säily muuallakin?

      • ne olosuhteet

        Auttaisiko säilymstä esimerkiksi kuivuus, vaikka hautautuminen aavikon hiekkaan. Suossa kudoksetkin säilyvät pitkään koska ympäristö (happamuus?) hidastaa hajottajabakteerien työtä. Jos lisäksi ruho jäätyy ennen hajoamistaan ikiroutaan se säilynee vielä pitempään.

        Fossilit eivät ole varsinaisesti säilyneitä...kudokset ja luutkin ovat niissä kadonneet, luidenkin tilalla on mineraaleja, ne vain ovat muodoltaan samanlaisia kuin alkuperäiset luut olivat. Fossiileja syntyy tietysti kun ympäristö on sopva, eli joku eliö ei pistele luita poskeensa, tarjolla on ympäristö jossa sopivia mineraaleja, jne.


    • kelkka_

      Mietitäänpä mistä luut on tehty. kollageenistä ja hydroksiapatiitista. hapokkaassa ympäristössä ei luut yleensä säily ja esim tanskasta on löytynyt soista useita ihmisen jäänteitä ilman luita, mutta iho on vain hieman värjäytynyt. kuiva ilmasto (kylmä tai kuuma) auttaa ihmisen jäänteiden säilymisessä, mm. ötzi ja egyptin muumiot. toisaalta, luut säilyvät hyvin märässä maaperässä, mutta iho ei.

      suurin osa kaikista luista on kuitenkin jo maatunut, eikä otosten ottaminen auta meille tutkittavaksi jääneiden luiden määrään.

      Luiden häviäminen näkyvistä ei tarkoita etteikö ne olisi vielä ehjiä. luonnossa on monenlaisia tafonomisia prosesseja mitkä pitää ottaa huomioon. geologia on yksi niistä.

    • R.V.

      Suomen maaperä on niin hapanta, että yleensä luut häviävät olemattomiin muutamassa sadassa vuodessa. Ainoa poikkeusalue taitaa olla Ahvenanmaa. Suossa säilyneitä luita on meilläkin, mm. Leväluhta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4453
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4040
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2720
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1643
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1571
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe