Saunan jälkeen

Syötiin yöpaidassa

Mitähän ennen syötiin/juotiin saunan jälkeen? Ei varmaan juuri mitään? Itselle tulee mieleen leivontapäivän jälkilämmössä haudutettu uunipuuro, ja mehukeittoa.

Hienointa oli, kun sai limsapullon saunan päälle.

47

5236

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oi niitä aikoja...

      Meillä aina leivottiin 7-9 ruisleipää, eli koko viikon tarpeet lauantaina.
      Sekä piirakoita, jos oli tarpeeksi käsiä tekemässä.
      Pullaelttejä.

      Paksut siipaleet ruisleipää, meijerivoita ja gotlermakkaraa.
      Piirakoita ja munavoita.
      Mummolle ja vanhemmille aina saunakahvit, meille lapsille maitoa.

      Joskus tosin (esim juhannuksena) saatiin ihan nakkeja ja sitä limpparia missä on repäsykorkki ja aina jollain haava sormessa

    • 60 luvulla

      Vedettiin kossua niin että napa kurlutti, välillä syötiin kyrsää ja makkaraa.

    • elliivo

      Kesällä kun oli marjat kypsiä pensaissa niin saunajuomaksi äiti laittoi aina punaherukoista tuoremehua.
      Ne marjat survottiin siivilässä ja siihen marjasurvokseen lisättiin sokeria ja lopuksi raikasta vettä. Se oli ihanan makuista!
      Talviaikaan oli sitten niitä omatekoisia sekamehuja, omenamehua ym.
      Saunamakkaraa laitettiin joskus kiukaalla ja joskus vedessä keittämällä.
      Uuniriisipuuroa oli usein myös lauantaina tai uunijuustoa ternimaidosta.
      Saunakahvit tietysti ja lettipullaa. Meillä penikatkin joi kahvia.

    • 70-luvun lähiölapsi

      Kotona syötiin yleensä makkaraa, makkaraa ja makkaraa. Lauantaina me paistettiin usein saunassa kiukaalla kiekuralenkkiä. En muista mitä me juotiin, mutta vettä tai kevytmaitoa varmaan. Limsaa ei yleensä saatu ja kaupan mehut oli pannassa myös, kun terveysintoinen äiti kielsi meiltä lapsilta karkit ja sokerijutut.

      Mökillä, jos oltiin isän ja äidin kanssa niin paistettiin makkaraa nuotiossa, ja joskus meillä oli semmoista sokeritonta Rymd-mehujauhetta, joka sekoitettiin veteen. Me syötiin sitä jauhetta kyllä suoraan pussistakin. Jos oltiin mummun ja papan kanssa niin syötiin savustettuja ahvenia tai graavilohta ja saatiin limsaa myös.

      • Autokin käynnistyis

        Härreguud miten joku terveysintoilija on voinut lapsilleen Rymdiä juottaa.


      • 60/70 luvun lapsi

        Kumpa vielä sais sitä ryndmehua maistaa :-) Muistelee haikeudella .


      • Tarkoitus oli hyvä
        Autokin käynnistyis kirjoitti:

        Härreguud miten joku terveysintoilija on voinut lapsilleen Rymdiä juottaa.

        Sanos muuta. Meilläkin juotiin Rymdiä, joka sitten vedettiin pois markkinoilta kun todettiin että se aiheuttaa syöpää. Mutta lapsena me juotiin sitä ja syötiin tuota jauhetta myös. Minä sain syövän 35-vuotiaana, onneksi se huomattiin ajoissa ja pystyttiin parantamaan.

        Varmaan siihen aikaan ajateltiin, että se on terveellistä kun siinä ei ole sokeria. Meidän äiti on vaan kansakoulun käynyt ja uskoo vieläkin helposti kaikki mitä mainoksissa sanotaan.


      • Tii-mariini
        60/70 luvun lapsi kirjoitti:

        Kumpa vielä sais sitä ryndmehua maistaa :-) Muistelee haikeudella .

        Rymdiä meilläkin joskus oli. Ei se mielestäni kovin hyvää ollut mutta juotiinhan sitä kun kerta saatiin :)


      • Rymd mehujauhe

      • Gjgerhjrfgh
        Tarkoitus oli hyvä kirjoitti:

        Sanos muuta. Meilläkin juotiin Rymdiä, joka sitten vedettiin pois markkinoilta kun todettiin että se aiheuttaa syöpää. Mutta lapsena me juotiin sitä ja syötiin tuota jauhetta myös. Minä sain syövän 35-vuotiaana, onneksi se huomattiin ajoissa ja pystyttiin parantamaan.

        Varmaan siihen aikaan ajateltiin, että se on terveellistä kun siinä ei ole sokeria. Meidän äiti on vaan kansakoulun käynyt ja uskoo vieläkin helposti kaikki mitä mainoksissa sanotaan.

        Urbaanilegendaa. Siinä ei ollut mitään syöpää aiheuttavaa eikä sitä vedetty myynnistä. Sen aika vaan oli ohi. Maku oli niin paha että ihmettelen jos joku jäi kaipaamaan


    • Kaupunkilainen

      Lapsuudessani 50-luvulla saunan jälkeen saatettiin juoda kahvit ja syödä sen kanssa tuoretta pullaa. Saunajuomana oli ehkä kotikalja, mehua en muista juodun, alkoholipitoisista juomista puhumattakaan.

      Saunan jälkeen ei enää varsinaisesti syöty, koska ilta-ateria oli nautittu ennen saunomista. Limsa oli lapsille harvinaista herkkua tuohon maailmanaikaan, ja mummon keittämää mustaviinimarjamehuakin sai lähinnä flunssalääkkeeksi.

    • Lamalapsi

      Meillä oli sämypylöitä ja mehua. Joskus saatiin muumilimsaa. Lapsuudessani 90-luvulla meillä oli tosi vähän ruokaa kotona kun vanhemmat oli työttöminä. Me yritettiin syödä koulussa paljon, koska kotona oli yleensä vaan maksalaatikkoa tai hernekeittoa tai uuniperunoita. Leipää meillä ei yleensä ollut, mutta äiti leipoi sämpylöitä, niitä sai syödä max. kolme yhtenä päivänä, ja sen jälkeen jos oli vielä nälkä niin piti ottaa näkkäriä.

    • evp m

      Kotikaljaa juotiin ja rieskaa jos oli tai leipää kesällä suolakalaa ja viiliä myös.Huitu rieskan kanssa roppa myös.

    • makkarakakkara

      HK:n sinistä kiukaalla kuumennettyna ja joka skidillä oli saunalimupullo,semmonen auki pyöräytettävä jolla sai helposti haavan sormeen.

    • hyvää oli

      Mun lapsuuudessa, 70- luvun alussa lauantaisin saunan jälkeen äiti teki joko uunipellilisen lihapiirakkaa tai lämpimiä voileipiä. Meillä oli saunavuoro alkuillasta. 80-luvulla sitten tuli kuvioihin mukaan omatekoinen pitsa saunan jälkeen.

    • raisleri

      Viinaa ja mäskiä.

    • NIINA 67

      Olen syntynyt 1967, saunassa oli aina kiukaalla makkaraa foliopussissa, ja se tuotiin kotiin ja syötiin ketsupin ja sinapin kera. Minä sain Hartwallin Rally limsaa, muistaako kukaan sitä enää? Mustaa limsaa ja sen valmistus on lopetettu aikoja sitten, muistan maun kyllä vieläkin. Leikittiin nukeilla ja laulettiin muka lauluja hyppynaruun, siskoni joi aina Pommacia :))

      • Rode0767

        Voi tokkiinsa sitä muistaa - siis tuon Rallyn maun ... se oli makean maukasta. JA vielä kun sitä jänskätti, saako sen korkin auki! Kaikki hyvä loppuu aikanaan ...


    • vihtahousuhame

      Ensin mentiin saunaan, sitten syötiin vasta.

      • simppelisimon

        Itseasiassa koivunlehti kävisi hyvin mausteeksi moneen ruokaan ainaisten rosmariinien tai timjamien sijaan.

        Kakarana tätini luona lauantaisin saunan jälkeen syötiin kaikkea viikontarpeiksi tehtyä eli tuoretta leipää erilaisillä leikkeleillä, riisi- ja perunapiirakoita, pitkään haudutettuja laatikko-ruokia lisukkeineen jne.. eli lauantai oli niin puhdistumisen kuin nautinnon aikaa varsinkin ruoan suhteen - vieläkin kaipaan tätini juuri uunista tulleita perunapiirakoita hyvän edamin ja makean maitokahvin kera - simppeliä, mutta saatanan hyvää.

        Koko lauantai oli rauhallista valmistumista niin puhdistautumiseen kuin ruoalla nauttimiseen rauhalliseen tahtiin ilman kiireitä toisin kuin nykyään - kaikki pitää saada heti. Jo pelkästään uunin ja saunan lämmittäminen vei oman aikansa puhumattakaan ruoan valmistuksesta, mutta se oli sen arvoista - hitaasti hyvää tulee.


    • ennenvanhaan

      70-luvulla meillä oli usein lauantaina saunan jälkeen jäätelöä ja limpparia. Jos ei ollut limpparia, kotitekoiset marjamehut maistuivat myös. Myös popcornia tehtiin iso kattilallinen. Varsinaiset herkut siis olivat jo tuolloin. Televisiosta katsoimme lauantaitansseja.

    • 70-luvulta

      No, minun lapsuudessa simaa (muulloinkin kuin vappuna), kotikaljaa tai limukkaa, sitten just paistettuja munkkeja tai makkaraa.

    • 40 luvun lapsi

      Minun lapsuudessa 40-50 luvun taitteessa oli saunailtana usein ruokana uunissa tehty ohrapuuro,lisäksi jotakin marjoista tehtyä
      mehukiisseliä.Suolastuksena saattoi olla kyrönmakkaraa
      tai uunissa kuivattua naudan lihaa,maalla kun asuttiin.
      Juomana mehu,maito ja piimä.

    • punainenjaffa

      Eipä ehditty mitään sen erikoisempaa syömään, kun isä ajoi saunan jälkeen haulikolla pihalle; oli ehtinyt siihen mennessä vetämään jo perinteiset raivokännit.

      • ibu5dd

        Ketäpä kinostaa...


    • ei dissis

      Joskus on ihan hyvä muistella, mitä joskus tehtiin lauantiai-iltana. Ei ollut tietokoneita, vaan ihan rauhaisaa oloa. Tietenkin nyt jotkut dissikset täällä pörrää, johon kela terapiarahat törsää

      • haukionhyvää

        Äläs nyt. Minusta tämä on hyvä ketju. On kiva muistella lapsuuden aikaisia juttuja. Meillä syötiin päivän pääateria aina saunan jälkeen, hyvin usein lauantaisin kalaa eri tavoin laitettuna. Päivällä saattoi olla keittoa tai jotain kevyempää, joka tapauksessa oli kaksi lämmintä ateriaa päivässä viikonloppuina. Arkisin yksi yhteinen, koska me tenavat syötiin koulussa ja vanhemmat työpaikkojensa ruokaloissa.
        Ikävää, että hyviin ketjuihin aina tungetaan noita sosiaaliongelmia, joita varten on olemassa ihan omat palstat.


    • kotkotkoo

      muistan vain että saunailta lauantaisin oli ainut kerta kun saatiin kokonainen oma limsapullo, oli se juhlaa. kyll sitä arvosti enemmän kuin mitä penskat tekee nykyisin.
      tämä oli 60- luvulla. laskin äitille aina leikkiä että en muista ruokaa saaneeni. rössyperunat on ainoa muisto.

    • MammaZii

      Olen 80-luvun lapsia ja ei meillä koskaan ole erikseen ollut mitään saunaruokia ja juomia. Saunamakkaraa kyllä joskus kärvennettiin kiukaalla. Vettä juotiin tai sitä mitä nyt sattui jääkaapista löytymään, mehua, limsaa. Vettä kyllä yleensä itseni on tehnyt mieli saunan jälkeen. Käytiin lapsena saunassa noin 2-3 kertaa viikossa, joten ehkä sekin on hieman "arkipäiväistänyt" kyseistä touhua.

      • Tii-mariini

        50- ja 60- luvuilla omassa lapsuudessani saunailta oli niin pyhä että mihinkään kavereiden luoksekaan ei ollut asiaa lauantaina.
        Perheet olivat keskenään ja valmistauduttiin pyhäpäivään, se oli pyhän aatto.
        Saunaan jätettiin lian lisäksi viikon kiireet, huolet ja murheet.
        Se oli viikon ainut kokopesu. Kasvoja ja käsiä pestiin päivittäin mutta hiukset ja koko keho vain kerran viikossa. Kauhea ajatus nykyihmislle kun on suihkut joka asunnossa ja peseydytään vähintään kerran päivässä.
        Koti oli kuurattu puhtaaksi ja lakanat vaihdettu. Syötiin jotain hyvää ja luettiin tai 60- luvun alusta jo telkkariakin katsottiin. Sitä ennen kuunneltiin radiota perheen kesken. Muistan vielä ne kuunnelmat joita kuunneltiin. Sai istua isän sylissä eikä kukaan kiirehtinyt eikä metelöinyt.
        Limsaa sai lähinnä vain juhannuksena. Marjamehuja oli aina tarjolla.


    • Benny Hill

      Ensin mentiin saunaan sitten syötiin vasta, sitten pantiin ruuanpäälle maata.

    • työmiehen lauantai

      ...viideltä saunaan ja kuudelta putkaan...

      • 40-lukulainen

        Lauantaisauna, puhtaat lakanat tuoksui pirtissä, olkipatja rahisi ja kutsui . Sitä ennen uunipuuro, (kutsuttiin unipuuroksi, koska sen jälkeen jo nukutti) ) mehukiissellillä ja radionkuuntelu =lauantain toivotut
        40-luvun lopulla Henry Theel oli toivottujen ylivoimaisesti eniten kuultu laulaja. Metrotytöt "Kodin kynttilät", Miliza Korjus "Warum"
        http://www.youtube.com/watch?v=YKKGxNzJnqQ


      • vkl-maalla
        40-lukulainen kirjoitti:

        Lauantaisauna, puhtaat lakanat tuoksui pirtissä, olkipatja rahisi ja kutsui . Sitä ennen uunipuuro, (kutsuttiin unipuuroksi, koska sen jälkeen jo nukutti) ) mehukiissellillä ja radionkuuntelu =lauantain toivotut
        40-luvun lopulla Henry Theel oli toivottujen ylivoimaisesti eniten kuultu laulaja. Metrotytöt "Kodin kynttilät", Miliza Korjus "Warum"
        http://www.youtube.com/watch?v=YKKGxNzJnqQ

        40-luku ja saunasta syömään ja kuuntelemaan lauantain toivotut https://peda.net/simo/simon-lukio/oppiaineet2/musiikki/mu2/iskelmä
        Usein oli pottua ja läskisoosia, jota kehkeyty nopsaan muun toimen ohejlla. rai jos leivinuuni käytössä, jokin loora jälkilämmöllä.
        http://suomalainenjoulu.fi/imelletty-hamalainen-perinteinen-perunalaatikko-eli-tuuvinki
        ja ain karkee vehnä ruis jauho, joka imellytti pernakiskon ihanaksi.
        J Kirnupiimää - voi herkkua , että !


      • oi_lapsuus

    • nyt lihava

      Lauantain ja sauna.
      Näin, oli ainoa päivä viikossa, kun peseydyttiin kokonaan, silloin vaihdettiin sitten puhtaat alusvaatteet.
      Tii-mariinilla samanlaisia muistoja, marjamehua sai, mutta vain saunan jälkeen.
      Meillä syötiin päivän toinen lämmin ruoka klo 17.00 ja sen jälkeen ei saatu mitään. Isä teki juustoleipää, mutta lapset eivät saaneet ja juusto oli vain isälle.
      lapset olivat syntyneet 40-50 luvulla meitä oli kuusi
      Tv meille tuli 1957 ja sitä katsottiin iltaisin.
      Lauantain toivottuja kuului radiosta.
      Äiti leipoi lauantasin koko viikon leivät ja pullat ja loppu lämmössä tehtiin makaronilaatikkoa se oli sunnuntain ruokana (ei lihaa). Lauantai oli siivouspäivä matot olivat ulkona ja lattiat pestiin lakanat vaihdettiin joka toinen viikko.

      Meillä molemmat vanhemmat olivat lihavia 158 cm 120 kg ja 180 cm ja 115 kg, me lapset oltiin tavallisia ripakinttuja, liha leikkeleet ja juusto olivat vain aikuisille.
      Isä kävi torilla kaksi kertaa viikossa ja toi "syötävää" jonka söivät äidin kanssa heidän huoneessa muutaman kerran joku lapsista näki. Ilmeisemmin grillilihaa, josta äiti aina puhui, näin sitä vasta 1970-luvulla nakkeja ja leikkeleitä ja kahvia keittivät sähköpannulla.

      • Tii-mariini

        Olipa teillä kummallinen komento :(
        Vaikka köyhää oli meillä mutta sellainen huushollinpito äidillä että mitä oli niin sitä sai kaikki.
        Erikoisemmista herkuista tehtiin tarkka tasajako. Usein jotain namia oli vain lapsille. Aikuiset eivät siihen aikaan syöneet karkkeja, jäätelöä tai muita ostoherkkuja.
        Äiti ja me mukulat oltiin lihavia, isä laiha. Mutta isä kuoli jo vuonna -60.
        Melkein kaikki tehtiin kotona eikä valmisruokia osteltu. Lihaton makaronilaatikko meilläkin usein kypsyi jälkilämmössä sunnuntaiksi, karjalanpaistin kanssa syötäväksi.
        Äiti oli kova leipomaan pullaa ja sitä oli aina kaapissa. Edellisviikon pullasta hän kuivatti korppuja tai teki pullalaatikkoa.
        Sen olen äidin opeista omaksunut että ruokaa pitää tehdä niin että riittää kaikille ja että lapsen suu on aina etusijalla.


    • muist6ot

      ei noissa paljon eroa ole mutta hienoja muistoja.meillä isä tuli kotiin lauantaina ,jo pikkuisen kännissä ,oli ostanut suomimakkaraa ja sitruunasuudaa meille lapsille,se oli meidän kohokohta saimme syödä kunnolla ja kehua kavereille että saatiin sittistä aikaoli 70luvun alku.

    • "Aina nälkä":Sinde82

      1. Limsaa
      2. Kinuskia ja popcornia kasarin heviä, lasten kielten ja unien enteitä.
      3. Myöhempinä aikoina jäätelöä, kielten ohjelman ja ¤"2":n Derrickin mukana.
      Lattialla oli meille lapsille, kahdelle sisarukselle tilaa. Se oli kuin retki-eväs ja teltta, peitto taitettuna makuupussiksi, meitä molempia varten.
      4. Harvoin grillattuja, -80-luvun pöytägrilli, lämpimiä leipiä lauantai-makkarasta.
      5. Pullaa ja kahvia, harvoin oli lämmintä mehua.
      6. Ranskanleipä ja grilli-makkaran pätkä-hodareita kurkkusalaatin, ketsupin ja sinapin kanssa, omasta pöytä-grillistä, ehkä -70-luvulta peräisin.
      7. Omenaa ja appelsiinia, täytyyhän vuosisadan alun jouluja muistaa.

    • Mies.

      KALJAA JA MAGGARAA !!!!!!!!

    • WhiskeyJoe

      makkaraa ja coca colaa 70-luvulla , makkaraa ja olutta 80- ja 90-luvulla nykyisin juon vettä saunan jälkeen ja joskus otan oluen

    • Rannikkotyttö

      70-luvulla; joskus harvoin tehtiin kiuasmakkaraa foliossa kiukaalla, muuten en muista että olisi ollut erikoisempia lauantai-illan ruokia. Ehkä sitten leipää, jugurttia tms. kuten iltapalalla muinakin päiviniä. Isällä oli saunakalja. En muista, että äidillä olisi koskaan ollut eikä mulla limsaakaan.

    • Saunanjälkeen

      Possupaistia ja perunoita ja muita juureksia särän tapaaan valmistettuna. Juomaksi kotikaljaa.

      Jälkiruuaksi kahvia ja ohrapuuropannukakkua ja jotain hilloa. Joskus riisipuuropannukakkua tai tavallista pannukakkua. Joskus makeita tai suolaisia ohukaisia.

    • G.Ana.Uunizza

      En kai kay perinteesta, mutta lauantaisin meilla oli aina uunikana ja ja perunat. Aina odotin sita, etta saisi sita. Tosin synnyin 72 etta ei kai tama ole hirvea perinne.

    • KunnonKahvit

      Vakiona imelletty perunalaatikko ja uunissa haudutettua possua . Joskus perunaviipalelaatikkoa kunnon määrällä possua. Usein kaksi erilaista pääruokaa ja toinen jäi sunnuntairuoaksi.

      Jälkiruoaksi erilaisia uunipuuroja sopivalla lisukkeella. Syksyisin erilaisia omenapaistoksia ja kotitekoista vaniljakastiketta. Ja kunnon kahvit.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4435
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      242
      2196
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1620
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1423
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      277
      1256
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1117
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1074
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1065
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      969
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      953
    Aihe