Onko makeutusaineet automaattisesti paha asia? Onko ne sokeria parempi/huonompi vaihtoehto? Haluaisin välttää turhaa sokerin käyttöä mutta esim. maitorahka ei mene alas ilman jonkinlaista makeutusta. Mikä olisi järkevin vaihtoehto makeuttaa vaikkapa juuri tuo rahka? Hedelmiä/marjoja lisään kyllä rahkaan mutta ne eivät yksistään riitä ainakaan vielä... Onko siis paha jos laitan rahkan joukkoon teelusikallisen Canderel Greeniä (sis. maltodekstriiniä, steviaa, aromeja)? Sokeria en lisää itse mihinkään ruokaan/juomaan ja tosiaan tota Candereliäkin käyttäisin max. teelusikallisen päivässä... Mielipiteitä, vinkkejä, neuvoja?
Makeutusaineet
20
2171
Vastaukset
- malamutti
Olen käyttänyt makeutusaineita 30 vuotta. Päivittäin niitä tulee light-limuista ja mehuista.
Rahkan makeutan Rainbow-makeutusjauheella. Teessä käytän nappeja.
En ikinä ole huomannut mitään haittaa niistä aiheutuvan. Tyttäreni ja poikani ovat lapsesta asti käyttäneet light-tuotteita. Tyttö myös leipoo makeutusaineilla.
Stevia on luontainen eikä keinotekoinen aine, että muuta estettä sen käytölle ei kai ole kuin korkea hinta.
On jokaisen oma asia mitä suuhunsa laittaa, toinen ei voi luvata eikä kieltää.
Jos aspartaami tappaisi en kai olisi tätä kirjoittamassa :)
Monen monet sokerinsyöjätuttavani ovat vuosien mittaa sairastuneet, jotkut jopa kuolleet. Niin käy aikanaan meille kaikille.
En suostu syömään mitään pahan makuista, syön vain nauttiakseni. Siksi käytän makeutusaineita.
Ja vielä lopuksi totean että olemme harvinaisen terveenä aina pysyneet koko perhe. - sdseds
Miksi ei sokeria? VAikka makeutusaineet on ihan OK myös.
- Anonyymi
Sokeri on myrkkyä elimistölle, aiheuttaa niin paljon ongelmia, ettei kannata vapaaehtoisesti sitä syödä. Piilosokeria on paljon elintarvikkeissa ilmankin.
- pilkullinen banaani
Makeutan itse kypsällä, pilkullisella, isohkolla banaanilla. Se on makeaa, eikä tarvitse muuta sokeria.
- pilkullinen banaani
Lisään vielä, et käytän mixeriä tehdessä esim. auringonkukansiemen-puolukka pirtelöä ja lopuksi mixeriin kypsä banaani makeuttajaksi.
Toinen, millä voi makeita jälkiruokia makeuttaa, on pestä taatelit hyvin ja liottaa ne. Sen nesteineen mixerissä pyöräyttää, niin on makeaa. 2-3 kpl riittää mulle hyvin.
- en tarvi sokeria
Minä makeutan ripauksella hasselpähkinärouhetta tai mantelihjauhetta. Tai luontaiskaupasta ostetulla vaniljalla jossa ei ole sokeria. Sokerittomuuteen tottuu nopeasti kun lopettaa sen kertaheitolla. Sitten makeat tuotteet maistuukin pahalta ja karkinhimo ja jäätelönhimo katoaa.
- donnnnnnnnnnie
hunaja
- en toivo sulle
Hedelmäsokeria mielummin kun makeutusainetta.
Käytin useita vuosia makeutusainetuotteita, pääsäntösesti aspartaamia.
Mulla puhkesi siitä tosi paha migreeni, todettiin johtuvan näistä.
Pahimmillaan kohtaus vie parikin päivää, joudun turvautumaan välillä
sairaalahoitoon ja miedompiin kohtauksiin yksi täsmälääke maksaa noin 7 euroa kappale.
Sillä rahalla jo syö terveellisesti.
Kaikki ruoka- aineet on syynättävä makeutusaineiden varalta- pilkullinen banaani
Samaa mieltä. Vuosia sitten kirjoittelin paljon aspartaamin salatuista haittavaikutuksista ja siitä, miten se tuotiin petollisesti markkinoille. Diabeetikoille tai muille, joilla perussairauksia, ei suositella, koska ne pahentaa oireita. Se tuottaa monia elimistölle haitallisia yhdisteitä ja sitä verrataankin rotanmyrkkyyn.
Aspartaamia (toinen nimitys aspartaamille fenyylialaniini) ei saa kuumentaa yli 38 asteiseksi ja vaikkei näin tehtäisikään, elimistössä vallitsee tuo lämpötila, jolloin sen haittavaikutukset heräävät. Eräässä puolueettomassa testissä, koehenkilö joi aspartaamilla makeutettuja virvokkeita, tosin 6 tölkkiä päivässä. Hänellä oli myös pääkipua, muisti alkoi pätkimään ja aggressivisuus lisääntyi, kun keskittymiskyky katosi. Aspartaami tekee reikiä aivoihin.
Canderellia jos käyttää, sen käyttö tule olla lyhytaikaista, ei päivittäistä ja vuositasollakin vain pari kk - korkeintaan. Niillä ihmisillä, joilla esim. helikobakteeri, ei missään nimessä saa käyttää mitään makeutusainetta. - veeeeh
Herra kaikkitietävä, hedelmäsokeri on aivan sama asia kuin tavallinen sokeri.
- hullu-ulla
Ai aspartaamia verrataan rotanmyrkkyyn?
Heh :) No verenohennusta tarvitsevat kai sitten hyötyvät siitä? Rotanmyrkkyhän on farfariinia joka aikaansaa rotilla sisäisen verenvuodon ja siihen koulovat. Farfariinia käytetään verenohennuslääkkeenä ihmisillä joilla on laskimotukoksia.
Kun näitä palstoja lukee saa aina ihmetellä miten paljon pöpipäitä onkaan jo pelkästään suomessa.
Reikiä aivoihin :)- pilkullinen banaani
Kyllä vaan tekee. Naura vaan niin kauan kun et asioita ole tutkinut. En vaan jaksa kirjoitella enää niitä tutkimuksissa tehtyjä pitkäaikaisseurannassa tehtyjä tuloksia. Ihmisten on vaikeaa ottaa uutta tietoa vastaan, kun on lukinnu ajattelunsa joko-tai awsteikolle. Totuus kirpaisee joskus.
Joo, olen hoitaja ja tiedän noi jutut. Mutta en kyl rotanmyrkkyä antais verenohentamiseen.
En ole pöpipää, vaan puolueeton asioiden tutkija ja kyseenalaistaja vanhoille ajattelumalleille. Jos tapaisit mut, pitäisit varmaan ihan tervejärkisenä ja fiksunakin. Vaikka joku asioista olisikin eri mieltä, en kuitenkaan sorru toisen aliarviointiin tai loukkaamiseen. Jokainen pitäköön mielipiteensä, kunhan osaa perustella kantansa. Jos olet tehnyt tutkimusta, voisitko perustella kantasi? - hahahahahh
pilkullinen banaani kirjoitti:
Kyllä vaan tekee. Naura vaan niin kauan kun et asioita ole tutkinut. En vaan jaksa kirjoitella enää niitä tutkimuksissa tehtyjä pitkäaikaisseurannassa tehtyjä tuloksia. Ihmisten on vaikeaa ottaa uutta tietoa vastaan, kun on lukinnu ajattelunsa joko-tai awsteikolle. Totuus kirpaisee joskus.
Joo, olen hoitaja ja tiedän noi jutut. Mutta en kyl rotanmyrkkyä antais verenohentamiseen.
En ole pöpipää, vaan puolueeton asioiden tutkija ja kyseenalaistaja vanhoille ajattelumalleille. Jos tapaisit mut, pitäisit varmaan ihan tervejärkisenä ja fiksunakin. Vaikka joku asioista olisikin eri mieltä, en kuitenkaan sorru toisen aliarviointiin tai loukkaamiseen. Jokainen pitäköön mielipiteensä, kunhan osaa perustella kantansa. Jos olet tehnyt tutkimusta, voisitko perustella kantasi?Vai että hoitaja... se nyt ei takaa yhtää mitään. Hoitajien koulutukseen sisältyvän ravitsemustieteen määrä on plus miinus nolla!!! Etkä takuulla ole puolueeton asioiden tutkija. Laitapa muutama linkki tutkimustesi julkaisuihin, kiitos!
- Diabetes
Hermesetas markkinoi tuotetta nimeltä Stevia Sweet. Etiketin mukaan makeutusjauhe on valmistettu steviakasvista. Todellisuudessa steviaa on purussa vain 5%. Tuoteselosteen mukaan tärkein aineosa on maltodekstriini, joka on tunnetusti nopein hiilihydraatti. Se nostaa verensokerin hetkessä huippuunsa.
Suoranaista huijausta. - elvi punervo
Stevia on muutenkin niin vastenmielisen makuista että pitäydyn ihan hyvillä mielin aspartaamissa.
- Anonyymi
Agave- ja vaahterasiirappi, jos ei hunaja käy.
Mietityttää miksi terveystuotteisiinkin ängetään makeutusaineita, kun olisivat parempia ilman keinotekoista makeutusta. Jokainen voi itse lisätä hunajaa tai ruskeaa sokeria halutessaan, jos on makean perään.
Sukraloosi -niminen makeutusaine mietityttää nyt. Onko tosiaan niin, että hyvät bakteerit kärsisivät sukraloosista. - Anonyymi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/keinotekoisista-makeuttajista-paljastui-uusi-haittapuoli-myrkkya-suoliston-mikrobeille/7102440#gs.5h3l72
Auttaakohan jos nauttii maitohappobakteereja samaan aikaan, jos käyttää jotain tuotetta, jossa on tuota sukraloosia ? - Anonyymi
WHO on virallisesti sitä mieltä että makeutusaineet EIVÄT auta painonhallinnassa. Ne myös lisäävät ruokahalua, joten ei hyödy siitä että esim. aspartaami on "kaloritonta" koska sitten syö kaikkea muuta enemmän. Aspartaami myös aiheuttaa minulle vatsaoireita, joita xylitol tai muut sokerialkoholit eivät aiheuta.
Lähteet:
1) https://www.is.fi/terveys/art-2000009591111.html
2) https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.865407- 1643612
- 533189
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2032116- 351931
- 331864
- 461823
- 571714
- 191673
- 191627