hapanjuuri

leivontanoviisi

Eilen tein ensimmäiset sämpylät ilman kaupan hiivaa.
Otin taikinaa talteen, ennen suolan laittoa.
Kaipaisin ohjeita miten tällä taikina jämällä käynnistetään uusi taikina.
Samoin ohjeita missä järjestyksessä lisätään sokeri, rypsiöljy.

3

498

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leivontanoviisi

      Laitetaanko kaikki neste kerralla kun aletaan tekemään uutta taikinaa.
      Entinen taikina jämä sekoitetaan haaleaan veteen.
      Lisätään sama määrä jauhoja kun on vettä.
      Annetaan muhia yön yli.

    • tuohon sopisi

      kuin nyrkki silmään, hapatettu juuri
      http://ruokareseptit.fi/ranskalainen/ranskalainen-maalaisleipa-savipadassa-1-3-08-resepti-ja-ruokaohje

      Eat & Joy Hallin leipurina on keittiömestari Petri Laukontaus, ja luvassa on myös kauppahallissa paikan päällä valmistettuja kakkuja, konditoriatuotteita ja jäätelöä sekä sorbetteja. Muutoin leipätarjonnan ytimessä ovat Lahdessa toimivan Leibomo Limbbun Steven Bernin juureen leivotut leivät ja sämpylät. Myös mm. ruisleivät (Muhosen luomu, Kerimäki) ja saaristolaisleipä (Rosala, Hiittisten saaristo) edustavat Suomen parhaimmistoa.

    • Innostuin uudelleen hapanjuurileivonnasta kun halusin saada pastramiin NY Deli tyylistä ruisleipää. Oikeasti tuo leipä ei ole lähelläkään suomalaista ruisleipää vaan vaaleaa paahtoleivän tyylistä koska ruisjauhot ovat sihtiruisjauhoja 1/3 ja loput vehnäjauhoa. Maku ja rakenne on kuitenkin sata kertaa parempi kuin kaupan paahtoleivässä. Hapanjuuri ja ruisjauhot tuovat luonnetta makuun ja rakenne on bagelmaisempi ei mehevämpi ja hyvällä tavalla sitkeämpi purutuntuma, ei murenevaa ja kuivaa kuten paahtoleipä.

      Hapanjuuri onnistui Marttojen reseptillä hyvin. Joskus aikanaan tein jollain eksoottisella reseptillä, jossa käynnistämiseen käytettiin kuivahedelmiä tms. Siinä juuressa oli aika heikko hiiva ja tuntui, että tuotti enemmän etikka- kuin maitohappoa.

      NY Deli tyylisen ruisleivän tein tällä reseptillä. Tuo blogi on muutenkin ihan älyttömän hyvä. Kirjoittaja on perehtynyt syvällisesti Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan ruisleivontaan ja muutama artikkeli on myös Suomesta.

      https://theryebaker.com/quick-sponge-deli-rye/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      76
      5245
    2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      67
      4668
    3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      126
      4606
    4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      339
      1946
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      89
      1609
    6. 92
      1524
    7. Sulla on mies

      Aivan liikaa naisia.
      Ikävä
      257
      1476
    8. 336
      1154
    9. Kadutko mitään?

      Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
      Sinkut
      200
      991
    10. Pääsit koskettamaan

      Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
      Ikävä
      55
      967
    Aihe