hapanjuuri

leivontanoviisi

Eilen tein ensimmäiset sämpylät ilman kaupan hiivaa.
Otin taikinaa talteen, ennen suolan laittoa.
Kaipaisin ohjeita miten tällä taikina jämällä käynnistetään uusi taikina.
Samoin ohjeita missä järjestyksessä lisätään sokeri, rypsiöljy.

3

449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leivontanoviisi

      Laitetaanko kaikki neste kerralla kun aletaan tekemään uutta taikinaa.
      Entinen taikina jämä sekoitetaan haaleaan veteen.
      Lisätään sama määrä jauhoja kun on vettä.
      Annetaan muhia yön yli.

    • tuohon sopisi

      kuin nyrkki silmään, hapatettu juuri
      http://ruokareseptit.fi/ranskalainen/ranskalainen-maalaisleipa-savipadassa-1-3-08-resepti-ja-ruokaohje

      Eat & Joy Hallin leipurina on keittiömestari Petri Laukontaus, ja luvassa on myös kauppahallissa paikan päällä valmistettuja kakkuja, konditoriatuotteita ja jäätelöä sekä sorbetteja. Muutoin leipätarjonnan ytimessä ovat Lahdessa toimivan Leibomo Limbbun Steven Bernin juureen leivotut leivät ja sämpylät. Myös mm. ruisleivät (Muhosen luomu, Kerimäki) ja saaristolaisleipä (Rosala, Hiittisten saaristo) edustavat Suomen parhaimmistoa.

    • Innostuin uudelleen hapanjuurileivonnasta kun halusin saada pastramiin NY Deli tyylistä ruisleipää. Oikeasti tuo leipä ei ole lähelläkään suomalaista ruisleipää vaan vaaleaa paahtoleivän tyylistä koska ruisjauhot ovat sihtiruisjauhoja 1/3 ja loput vehnäjauhoa. Maku ja rakenne on kuitenkin sata kertaa parempi kuin kaupan paahtoleivässä. Hapanjuuri ja ruisjauhot tuovat luonnetta makuun ja rakenne on bagelmaisempi ei mehevämpi ja hyvällä tavalla sitkeämpi purutuntuma, ei murenevaa ja kuivaa kuten paahtoleipä.

      Hapanjuuri onnistui Marttojen reseptillä hyvin. Joskus aikanaan tein jollain eksoottisella reseptillä, jossa käynnistämiseen käytettiin kuivahedelmiä tms. Siinä juuressa oli aika heikko hiiva ja tuntui, että tuotti enemmän etikka- kuin maitohappoa.

      NY Deli tyylisen ruisleivän tein tällä reseptillä. Tuo blogi on muutenkin ihan älyttömän hyvä. Kirjoittaja on perehtynyt syvällisesti Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan ruisleivontaan ja muutama artikkeli on myös Suomesta.

      https://theryebaker.com/quick-sponge-deli-rye/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kylläpä on nautinnollista taas tämä palstan vassari valitus!

      Lähes jokainen avaus on vassareiden kitinää ja valitusta. Eikö se tarkoitakin, että silloin asiat menee maassamme parem
      Maailman menoa
      40
      2740
    2. Yksi kuoli nokkakolarissa

      Asiasta YLEn verkkosivuilla uutinen klo 23.02. Oliko itsemurha?
      Oulainen
      17
      1575
    3. Persut muuten hyväksyvät 2 + 8 mrd. euron maatalous- ja yritystuet

      Vaikka molemmat tukimuodot tiedetään haitallisiksi, koska ovat käytännössä pelkkää säilyttävää tukea, eivätkä kannusta k
      Maailman menoa
      23
      1241
    4. Helvetistä ei ole paluuta

      Kun ihminen laskeutuu kuolleiden maailmaan, kauhujen valtakuntaan ja tuonelan ovet sulkeutuu kiinni, se on karu tunne ku
      Idän uskonnot
      341
      1153
    5. Mikä on kaivattusi ammatti

      entäpä sinun? 💶
      Ikävä
      59
      1113
    6. Terveisiä vanhemmalle

      J-miehelle. Ehkä nähdään vielä 😉
      Ikävä
      45
      924
    7. Järjetön Topi-ilta

      Lisää tappiota konkurssipesälle. Miten voi olla mahdollidta , että annetaan järjestää tämä. Sorsakoski pyörii haudassaan
      Ähtäri
      20
      909
    8. Halutaan toisiamme

      Mutta se on Salaisuus❤️
      Intohimo
      46
      818
    9. Niin siinä Kävi

      Ettemme koskaan saaneet toisiamme
      Ikävä
      45
      800
    10. Miksi nainen nukut huonosti

      Onko sulla jotakin huolia, vai jotakin miestäkö mietit? Vai tunnemaailmassako velloo? Ajatteletko koskaan minua? Paljo
      Ikävä
      61
      794
    Aihe