Säikyn (urheilu)hevosen ratsastaminen?

ratsastaja123

minulle on tulossa nuorehko urheiluhevostamma, jolla nykyinen omistaja ei uskalla ratsastaa. Hevonen on siis ollut pitkään vähällä liikutuksella/ratsastuksella.

Hevonen säikähtelee helposti kaikkea (varsinkin sileällä kun sillä ei ole mitään erityistä "tekemistä" esim. pikku estettä tai puomeja) ei ole lähtenyt viemään mutta hyppelee, kiihdyttelee, siis yleisesti "säpsyy" vähän väliä. Kaikki rapinat, valot maneesin ovista, takit, peilin näkeminen yms tai jos joku liikuttaa jotain esinettä... Tiedän että hevosen luonne on muutenkin "hermostunut" siis hän jännittää uusissa paikoissa, ja on tosi paljon kavereidensa perään.

Vinkkejä siis tähän?

Lähtisinkö rakentamaan yhteistä luottamusta paljon paijaamisen, hoitamisen ja puuhailun kautta ja yrittäisin rakentaa sille parempaa peruskuntoa kunnon ratsastuslenkeillä siis pitkiä ravipätkiä, taivuttelua, jumppaa puomeilla..?

Hevosella ei ole ollut "luottoihmistä" pariin vuoteen, voisinko elätellä toiveita että jos saan sen luottamaan itseeni säpsyily vähentyy?

Hakeutuu nimittäin helposti peräänantoon ja muotoon, mutta ilmeisesti koska huonohko kunto tulee edestä vahvaksi eikä meinaa jaksaa kunnolla.

Eniten pelottaa, että en pysy säpsyilyn kyydissä ja tapahtuu jotain.

3

1818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nadja (:

      Minun mielestä sinun täytyy ensiksi hankkia hevosen ja sinun välille luottamus. Näytät sille periaatteessa, että sinuun voi luottaa ;).. Kannattaa myös tehdä hepan kanssa ensiksi vaikka maastakäsin maastolenkkejä, ym kentällä talutella puomien,esteiden, risujen ym. läheltä, että heppa näkee että ei niissä mitään pelättävää ole.. (: Myös puomien yli menemistä, risukasojen vieressä menemistä, ym kaikkea mahdollista, että hevonen oppii siihen että ei ne puomit voi päälle tulla.. :D Älä luovuta!! sulla voi mennä monia kuukausia, jopa vuosiakin.. Jonain päivänä hevosesi saattaa olla varmin hevonen jolla olet koskaan mennyt ;)
      Myös säännöllinen liikunta on tärkeää.. Kun hevosella ratsastetaan säännöllisesti niin sillä ei ole ns. "virtaa" säpsyä joka ikistä asiaa. Nyt vain yrität saada sinun ja hevosen välille luottamusta! (: Vielä kerran älä luovuta, tämä vie aikaa! :) Toivottavasti oli jotain apua edes (:

    • agrologi AMK

      Tuollaiselle hevoselle luottamus ja johtajuus on äärettömän tärkeitä. Hevosen on pystyttävä pitämään ihmistä laumansa johtajana ja luotettava tähän. Tälläinen luottamus ei synny paijaamalla ja päämäärättömällä yhdessäololla vaan määrätietoisella työllä.

      Käyttäydy hevosen kanssa aina itsevarmasti ja määrätietoisesti. Älä itse säiky mitään (älä mieti, että ompa tuulinen päivä mitähän hevonen voisi nyt säikähtää). Älä siis pälyile ympärillesi ja etsi vaaroja tms. (tietenkin huomioit olosuhteen ja sovitat tekemisesi sen mukaan). Vaan toimi määrätietoisesti ja näytä omalla käytöksellä, että tässä ei ole mitään pelättävää vaan nyt keskitytään siihen mitä ollaan tekemässä.

      Kun hoidat tai talut hevosta vahvista johtajuutta huolehtimalla siitä, että hevonen väistää sinua yms. Tarjoa hevoselle positiivisia kokemuksia. Esim. harjatessa voit rapsutella hevosen mielipaikoista jne., mutta tämäkin sinun ehdoilla siis hevonen ei saa esim. töniä sinua ja kerjätä rapsusta näin vaan hevonen voi tuoda pään lähelle ja sinä päätät rapsutatko vai et.

      Ratsastaessa pidä koko ajan selkeä päämäärä. Eli ole koko ajan tekemässä jotain. Esim. älä mene (vain) kevyttä ravia kenttää ympäri, vaan keskity koko ajan siihen että hevonen menee suorat suoraan ja taipuu kulmiin. Pyri tekemään ratsastuksen aikana monia eri asioita (ratsasta siis joka kierroksella voltit eri paikkoihin, tee temmon muutoksia jne Näin hevosen on keskityttävä sinuun, sen sijaan että se keskittyisi ympäristöön ja etsisi säikähdeltävää.

      Jos hevonen säikähtää jotain tai lähtee muuten koheltamaan. Nollaa tilanne mahdollisimman nopeasti tekemällä joku kontrolli harjoitus (esim. siirtyminen hitaampaan askellajiin tai temmon hidastus) ja jatka sen jälkeen sitä mitä olit tekemässä niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos teet säikähdyksistä numeron ajattelee hevonenkin, että ko. asia on säikähtämisen arvoinen.

    • Anonyymi

      Mulla on silleen et kun meillä on tunneilla vakkarit ja mun heppa on aika laiska mutta se säikkyy esim. pari kertaa sitten oltiin maneesissa ja sinne maneesiin siis pääse lintuja ikkunoiden raoista en tiedä johtuiko se puomista vai linnusta mutta vakkarini hyppäsi sivuun en onneksi pudonnut mutta säikähdin hirveästi se saattoi johtua ohi lentävästä linnusta tai siitä että me ravaaminen puomeja ja samaan aikaa yksi toinen hevonen kolautti puomia ja siitä lähti kova ääni, toinen kerta tapahtui viime kerralla kun olimme kentällä kentän laidalla aidan toisella puolella vilahti jänis hevoseni ei nähnyt sitä mutta hetken päästä se sama jänis vilahti uudestaan ja hevoseni alkoi peruuttaa ja pureksii kuolainta mutta kun annoin pohkeita ja juttelin rauhallisesti se rauhoittui

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1713
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1411
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      191
      766
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      97
      759
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe