Säikyn (urheilu)hevosen ratsastaminen?

ratsastaja123

minulle on tulossa nuorehko urheiluhevostamma, jolla nykyinen omistaja ei uskalla ratsastaa. Hevonen on siis ollut pitkään vähällä liikutuksella/ratsastuksella.

Hevonen säikähtelee helposti kaikkea (varsinkin sileällä kun sillä ei ole mitään erityistä "tekemistä" esim. pikku estettä tai puomeja) ei ole lähtenyt viemään mutta hyppelee, kiihdyttelee, siis yleisesti "säpsyy" vähän väliä. Kaikki rapinat, valot maneesin ovista, takit, peilin näkeminen yms tai jos joku liikuttaa jotain esinettä... Tiedän että hevosen luonne on muutenkin "hermostunut" siis hän jännittää uusissa paikoissa, ja on tosi paljon kavereidensa perään.

Vinkkejä siis tähän?

Lähtisinkö rakentamaan yhteistä luottamusta paljon paijaamisen, hoitamisen ja puuhailun kautta ja yrittäisin rakentaa sille parempaa peruskuntoa kunnon ratsastuslenkeillä siis pitkiä ravipätkiä, taivuttelua, jumppaa puomeilla..?

Hevosella ei ole ollut "luottoihmistä" pariin vuoteen, voisinko elätellä toiveita että jos saan sen luottamaan itseeni säpsyily vähentyy?

Hakeutuu nimittäin helposti peräänantoon ja muotoon, mutta ilmeisesti koska huonohko kunto tulee edestä vahvaksi eikä meinaa jaksaa kunnolla.

Eniten pelottaa, että en pysy säpsyilyn kyydissä ja tapahtuu jotain.

3

469

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • nadja (:

   Minun mielestä sinun täytyy ensiksi hankkia hevosen ja sinun välille luottamus. Näytät sille periaatteessa, että sinuun voi luottaa ;).. Kannattaa myös tehdä hepan kanssa ensiksi vaikka maastakäsin maastolenkkejä, ym kentällä talutella puomien,esteiden, risujen ym. läheltä, että heppa näkee että ei niissä mitään pelättävää ole.. (: Myös puomien yli menemistä, risukasojen vieressä menemistä, ym kaikkea mahdollista, että hevonen oppii siihen että ei ne puomit voi päälle tulla.. :D Älä luovuta!! sulla voi mennä monia kuukausia, jopa vuosiakin.. Jonain päivänä hevosesi saattaa olla varmin hevonen jolla olet koskaan mennyt ;)
   Myös säännöllinen liikunta on tärkeää.. Kun hevosella ratsastetaan säännöllisesti niin sillä ei ole ns. "virtaa" säpsyä joka ikistä asiaa. Nyt vain yrität saada sinun ja hevosen välille luottamusta! (: Vielä kerran älä luovuta, tämä vie aikaa! :) Toivottavasti oli jotain apua edes (:

  • agrologi AMK

   Tuollaiselle hevoselle luottamus ja johtajuus on äärettömän tärkeitä. Hevosen on pystyttävä pitämään ihmistä laumansa johtajana ja luotettava tähän. Tälläinen luottamus ei synny paijaamalla ja päämäärättömällä yhdessäololla vaan määrätietoisella työllä.

   Käyttäydy hevosen kanssa aina itsevarmasti ja määrätietoisesti. Älä itse säiky mitään (älä mieti, että ompa tuulinen päivä mitähän hevonen voisi nyt säikähtää). Älä siis pälyile ympärillesi ja etsi vaaroja tms. (tietenkin huomioit olosuhteen ja sovitat tekemisesi sen mukaan). Vaan toimi määrätietoisesti ja näytä omalla käytöksellä, että tässä ei ole mitään pelättävää vaan nyt keskitytään siihen mitä ollaan tekemässä.

   Kun hoidat tai talut hevosta vahvista johtajuutta huolehtimalla siitä, että hevonen väistää sinua yms. Tarjoa hevoselle positiivisia kokemuksia. Esim. harjatessa voit rapsutella hevosen mielipaikoista jne., mutta tämäkin sinun ehdoilla siis hevonen ei saa esim. töniä sinua ja kerjätä rapsusta näin vaan hevonen voi tuoda pään lähelle ja sinä päätät rapsutatko vai et.

   Ratsastaessa pidä koko ajan selkeä päämäärä. Eli ole koko ajan tekemässä jotain. Esim. älä mene (vain) kevyttä ravia kenttää ympäri, vaan keskity koko ajan siihen että hevonen menee suorat suoraan ja taipuu kulmiin. Pyri tekemään ratsastuksen aikana monia eri asioita (ratsasta siis joka kierroksella voltit eri paikkoihin, tee temmon muutoksia jne Näin hevosen on keskityttävä sinuun, sen sijaan että se keskittyisi ympäristöön ja etsisi säikähdeltävää.

   Jos hevonen säikähtää jotain tai lähtee muuten koheltamaan. Nollaa tilanne mahdollisimman nopeasti tekemällä joku kontrolli harjoitus (esim. siirtyminen hitaampaan askellajiin tai temmon hidastus) ja jatka sen jälkeen sitä mitä olit tekemässä niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos teet säikähdyksistä numeron ajattelee hevonenkin, että ko. asia on säikähtämisen arvoinen.

  • Anonyymi

   Mulla on silleen et kun meillä on tunneilla vakkarit ja mun heppa on aika laiska mutta se säikkyy esim. pari kertaa sitten oltiin maneesissa ja sinne maneesiin siis pääse lintuja ikkunoiden raoista en tiedä johtuiko se puomista vai linnusta mutta vakkarini hyppäsi sivuun en onneksi pudonnut mutta säikähdin hirveästi se saattoi johtua ohi lentävästä linnusta tai siitä että me ravaaminen puomeja ja samaan aikaa yksi toinen hevonen kolautti puomia ja siitä lähti kova ääni, toinen kerta tapahtui viime kerralla kun olimme kentällä kentän laidalla aidan toisella puolella vilahti jänis hevoseni ei nähnyt sitä mutta hetken päästä se sama jänis vilahti uudestaan ja hevoseni alkoi peruuttaa ja pureksii kuolainta mutta kun annoin pohkeita ja juttelin rauhallisesti se rauhoittui

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oulun mellakoitsijat matuja? Kaasuakin tarvittiin

   Kantaväestö harvoin parveilee seurueittain. https://yle.fi/uutiset/3-12042173 "Poliisi: Väkijoukko vastusti aggressiivisesti miehen kiinniottoa Oulu
   Maailman menoa
   183
   4310
  2. Sofia ja Stefu onnellisesti festareilla.

   En halua juoruta enemmän kun on pakko mutta ihana oli nähdä kaunis Sofia ja komea Stefu festareilla Karjaalla.Ihan eri meno kun Martinan kanssa.Stefu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   212
   3096
  3. Ässillä on taas vauhti päällä

   Somehiljaisuus ostosten kuvaamisen jälkeen ja viime yönä on taas Stefun instassa kerrottu totuuksia https://aijaa.com/DvaDp0
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   1893
  4. 85
   1426
  5. Mikä on jäänyt parhaiten mieleen kaivatustasi?

   Laita vielä loppuun onko mies vai nainen. Älkää laittako negatiivisia juttuja.
   Ikävä
   64
   1344
  6. En vain pidä Martinasta.

   En tiedä mikä siinä on..en tiedä mitä on totta, mitä valetta enkä tunne Martinaa ollenkaan ihmisenä. Silti hän vain vaikuttaa kaikin tavoin niin kylm
   Kotimaiset julkkisjuorut
   272
   1217
  7. Miksi et enää halunnut kohdata mua?

   Miksi välttelet mua?
   Ikävä
   116
   1203
  8. YLEkin ihmettelee Päivin paniikkia

   Ylen haastattelemat oikeusoppineet ihmettelevät Päivin aktiivista rikossyytteistään kirjoittelua ennen oikeudenkäyntejä. Pyrkiikö heikentämään oikeud
   Luterilaisuus
   469
   1178
  9. Mä tiiän, et oon ilkee

   Mutta, rakastan sinua! ❤️.. Niin kuin oikeasti! se on vähän niin kuin kielletty rakkaus ja sitähän se on, yrität taistella tunnetta vastaan, mutta taa
   Ikävä
   100
   1138
  Aihe