Isohaaran kalatie ja lohet ??

Wäylävaappumies

MIten Isohaaran voimalaitoksen kalatie II hanke edistyy. Joko Lohet pääsevät nousemaan uusia kalaportaita pitkin vapaasti Enontekiön Ounasjokeen asti?

Hienoa, että Kemijoen lohennousemiseen kiinnitetään huomiota ja vaeltava lohikanta koitetaan saada elvytettyä, sillä se tuo rahaa paikkakunnalle. Jos Kemijoen lohikanta elpyy, niin se tulee olemaan lohijokena parempi kuin Teno.

179

3640

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • lohta pöytään
   • verkoilla vain

    tuleeko kalaa?


  • Kuivat portaat

   Jaa-a kovin on ollut kuivana tuo ekakin porras... siitä ei nouse yhtään mitään. Viikon siellä rampannu katsomassa josko siihen laitettaisiin vettä mutta ei tipu ei lirise.

  • haehahshsrh

   Hehheee, ennen ku lohi pääsee rovaniemelle asti se on kuollu jo sukupuuttoon, tällä menolla

   • siis lohet

    jaa ei poissa


  • 30 kg lohi

   Merihovin edessä olevassa lohiveistoksessa on muuten täysin oikean kokoisten lohien jäljitelmät, mitä silloin sotien aikaan Kemijoesta saatiin. Nykyisin lohet ryövätään ammattimaisella tehokalastuksella, eli pitkillä siimoilla, rysillä ja verkoilla jo merellä, joten kanta pysyy pienenä ja suurlohet ovat vain kalamiesten unelmissa.

  • keminMaalainen

   rahaa hukkaan, mutta onhan tuota ettei paskalle taivu!

  • verkkorosvot

   Eilen juoksuttivat vettä läpi uudesta kalatiestä, kyllä lohi saa taas elintilaa kunhan verkkopyynti saadaan loppumaan jokialueelta.

  • Puukalakoukku

   Tuskin tällä uudella kalatiellä pyritään muuhun kuin juuri ja juuri siihen, että voidaan sanoa lohen lisääntyvän luontaisesti. Kannan määrä on silloin ihan toista kuin on vapaissa joissa tai olisi Kemijoessa ilman patoa. Kalatie muodostunee pullonkaulaksi jo paljon ennen kun kutevien lohien määrä lasketaan sadoissa tai tuhansissa(?). Ehkä Isohaaran alla saattaa kala olla joskus useammin kiinni, mutta ylenpänä vapaa taivuttaa edelleen vain hauki. Ja haukihan on hyvä kala sekin.

   Mielelläni olisin väärässä. Onhan sekin jo iso asia jos lohi itse kutee Isohaaran toisella puolen vaikka lautasella oleva kala olisikin syntynyt norjalaisessa laitoksessa.

   • 2e kilo

    rokastus kunniaan.pojilta saa halpaan hintaan taimenta


  • Mertarantaa ja lohta

   Kyllä lohi nousee, jos kalaportaat rakennetaan ja toteutetaan kunnolla. Hyvä esimerkki löytyy läheltä. Kalx-joen Jockfall. Siellä on tomivat kalaportaat, joista menee noin 500 lohta läpi vuorokaudessa hyvän noususesongin aikaan. Kamerat kuvaavat nousevat kalat ja laskuri antaa luottettavat tiedot.
   Jos Kemijoen lohikanta saadaan elvytettyä, niin se tuo paikkakunnalle kunnolla rahaa ja lisää kalastusturistien määrää tuhatkertaisesti koko Kemijoen ja Ounasjoen alueella. Jokisuun verkkokalastus pitää kieltää ja laitonta kalastusta pitää valvoa 24/7 vaikka nauhoittavien kameroiden avulla. Nythän rokastajat ovat saaneet vuosia temmeltää rauhassa voimalaitoksen alla ja virkavalta on puuttunut toimintaan liian harvoin.

  • Rapala vai kuusamo

   minä olen kalastanut nyt kolmatta kesää ´padon alla. Rokastus on selvästi vähentynyt, viime kesä oli kyllä törkeä. Kyllähän siellä nytkin aina joku käy yösydännä, mutta ei enää ole 5- 6 autoa parkissa. Poliisin tullessa äijät pakeni saaren pusikoihin, vastarannalta katsoen kyyhöttipäs pari vesirajassa kivien takanakin, eivät poliisit huomanneet.

   Onhan se mukavaa kun ihmiset kalasta tykkäävät, mutta kyllä tuosta rokastuksesta pitäisi vapausrangaistus tuomita, aina. Pelkät sakot vain naurattavat laavumiehiä. Rokastus on inhottava, kun minä saan lohen, siinä saattaa olla vatsa puoliksi auki, silmässä ongenkoukku ja pyrstössä 2-3 cm syvyinen koukkureikä. Sääliksi käy lohiparkaa.

   Toinen puututtava asia on saaressa olevan venepaikan ja saunan edessä oleva laituri. Siinä tässä yksikin päivä taas onnelliset ( ja mistään mitään tietämättömät turistit ?) Heittivät mato-onkea ja vetivät n 10 cm mittaista taimenen/lohenpoikasta altaasta. mato-onginta on kielletty isohaaran alueella, uskokaa nyt hyvät ihmiset sekin.

   Kuka hoitaa länsirannalla Valmarinniemen laavua? Siinä on aika paljon lahoa ja olipa joku sankari melkein polltanut laavun, oli lahoon puuhun jäänyt kytö. Savu nousi hirrestä kun tulin paikalle.

   Luvatomia pyytäjiä, onhan noita. Olisi toki suotavaa että kaikki ostavat luvan, mutta ei noista rannalta virveliä heiluttavista nyt suurta haittaa ole ollut, saattaa joskus joku saadakin kalan. Mutta siis rokastajille linnatuomio, se on kyllä vihoviimeistä toimintaa.

  • Ossi Tervolasta

   Kemi ja Keminmaa voisivat rakentaa kesän ajaksi kunnon kalastuslaiturin, joka ulottuisi 20-30 metriä rannasta joen keskustaa kohden ja tälle laiturille voisi kunta myydä päiväkohtaisia viehekalastuslupia. Sopivan leveä T-kirjaimen mallinen laituri mahdollistaisi parikymmentä virvelimiestä kerralla apajille ja menestys olisi taattu. Saisipa siinä joku nuori kenties kesätyöpaikankin laiturin alkupäähän, jossa voitaisiin tarkistaa päiväkohtainen "laiturilupa"

  • Pirkhiöläinen

   Kun mie Pirkihiöstä tulhen rokastamahan, theille ei jääpi mithään.

  • Met otammma lohet

   Jo vain ainaski, Methän tulemma Pellosta ja haemme kämmenen kokoisilla kolmihaarakoukuilla/Putkiperhoilla teän lohet ja myymme saalliit ruottalaisille
   viis kruunaa kilo. Rokastaa saa muualla mut ei omalla wäylällä.

  • soutaja222

   Heittolaituria kannatetaan ja verkot äkkiä pois jos vähänkin ollaan sivistysvaltiossa!

  • vielä kerkiää

   Soittakaa kunnanjohtajalle ja pyytäkää heittolaituria urheilukalastajille.

   • werkkosutki

    Muutama vuosi sitten laitureita oli jopa 3 kappaletta, jos kunnanjohtaja ymmärtäisi mistä imago/matkailuseikasta on kyse niin äkkiäpä niitä laitureita alettaisiin suunnitella ja toteuttamaan kunhan NE verkot saisi pois, ei nimittäin turistikaan tule pallomereen uistinta paiskomaan.


   • riehunreiska
    werkkosutki kirjoitti:

    Muutama vuosi sitten laitureita oli jopa 3 kappaletta, jos kunnanjohtaja ymmärtäisi mistä imago/matkailuseikasta on kyse niin äkkiäpä niitä laitureita alettaisiin suunnitella ja toteuttamaan kunhan NE verkot saisi pois, ei nimittäin turistikaan tule pallomereen uistinta paiskomaan.

    rokastajareiskat on matkakoskella.siellä saa rokastaa laillisesti.kemijoen kalaportaista hyötyy yläpuolen verkottajat.varsinaista urheilukalastusta suomalaisittain.


  • 31km soutanut

   Kalastin koko yön ja kyllähän siellä kaikenlaista taas näki. Aamutuimaan kun tulin taas voimalaitoksen lähelle, oli rokastajat vauhdissa, saivatkin lohta. Oikein venekin oli apuna. P.keleen rosvot. Oli välillä säpinää oikein kahta puolta. Uititteko oikein nuotan voimalaitoksen alla, en ehtinyt näkemään. Puhelin tulee mukaan seuraavalla kerralla ja poliisille kyllä soitan.

  • kala-allerkikko

   Paskanvouhotusta. Kala ei mene hissiin eikä nouse portaita.

  • outo loh torst

   Pohjolan Sanomissa uutisoitiin Perämeren lohista.Mikä on kyseinen lohi ja nouseeko Kemijokeen.

  • mieki mato-ongelle?

   juuri nyt sunnuntaina klo 14:30 oli laiturilla taas mato-onkijoita useampia. Ilmeisesti isompi seurue, naiset levittelivät huopia kuin auringon-ottoon...

   Kyllä näille turisteillekin pitää joku roti saada, ettei vain paikallisia syytetä rötöksistä, pysykööt turistit poissa, jos eivät osaa käyttäytyä. Vai koskevatko niitä eri lait kuin paikallisia??

   • kossieno

    se nyt muutama matoonkija ei muut mittään mihinkään.ota järki käteen ja käy tarjoamassa sitä niille rouville.


   • KaunoKaljunen

    Ei ole turisteilla erivapauksia.Ei muuta kuin rokastamaan ja verkon heittoon.


   • Okkkfkfkkfkfn
    KaunoKaljunen kirjoitti:

    Ei ole turisteilla erivapauksia.Ei muuta kuin rokastamaan ja verkon heittoon.

    Se on rokastus näemmä sullakin ainoa tapa saada kalaa. Ei ota kai uistimeen. Eteenkään ei kuulemma enää ota joten hyvähän se on että saat edes kalaa.


   • Turismos

    Perkeleen kateelliset kemiläiset ajavat turistit tiehensä!On se nyt karmeeta kemijoen ryöstöä jos pikkupoika uittaa matoa vedessä!!Ei kemijoki kuulu kemiläisille eikös kommunistit meinaa tajuta?


  • vanhat lait nurin

   Kaikenlainen verkkopyynti Kemijoessa on kiellettävä, sillä nämä etuoikeudet ovat aikansa eläneet ja täysin vanhentuneet. Ehkä vielä sata vuotta sitten, joidenkin maan tai tilanomistajien piti saada pitää verkkoja, jotta ruokakunta saa kalaa.

   • lohi-MIES

    Visio 2015. Verkot katoaa jos toteutuu. Myös kutusiian pyynti loppuu joesta ja siirtyy merellepäin. Visio 2012 toteutui eli suunta on oikea. Myös terminaalikalastus joutuu ahtaalle. Pikkuhilhaa isohaara menee parempaan suuntaan. Kalatie 1 toimii ja kakkonen tulee toimimaan. Aikaa se toki ottaa. Toivottavasti ei liian kauan. Taivalkosken kalatien urakkatarjoukset sisällä. Katoaa ne muutamat verkot patoaltaastakin ja katoaa myös ne luvattomalla alueella isoa koukkua heittävät p@skahousutkin.

    Ps. wäylävappu vörkkii kunhan ei oo kova virta. Joonas ja lohiarmas virrassa..


  • ohi ookaillut

   Jäikö kukaan kiinni sunnuntain ratsiassa?

   • haha jo jooo

    miksi lohen elpyminen toisi kemijokilaisille rahaa. eihän rornionjoessakaan ole patoa eikä siitä rahaa tule. kalastus kielletään silloin kun kala saattaisi uistimeen syödä ja kaikki kalamiehet suuntaakin tenolle. avattaisiin merelle edes väylä lohelle niiden rysien viereen niin voisi jokunen sintti jokeen tullakki.


  • häpeäksi kala-sanall

   Ei kai tuota itämeren kakkamönjässä elänyttä lohta kukaan syötäväksi pyydä??

   Jos haluat hyvää ja terveellistä lohta, osta norjalaista luonnonlohta. Ja voi toki itse käydä tenolla pyytämässä. tai jossain rannikko-kylässä ostoksilla.

   Oikeasti, perämeren lohesta ei saa kuin myrkytysoireita ja kemikaali-saastetta. Sen syöminen lyhentää elinikääsi. Kuka tuota haljua, harmaata mössöä oikeasti haluaa? En anna sitä edes tuolle naapurille, jonka kanssa en ole puheväleissä ollut 4 vuoteen (kävin siementämässä sen eukkoa, itämään se lähti...). Ei voi olla pahempaa kuin yrittää myrkyttää vihamies perämeren lohella. Sitä en siis toivo edes naapurilleni.

  • Mies vm -53

   Kemijoen tulevaisuuden kannalta olisi tärkeintä, että
   a) kaikki verkkokalastus kiellettäisiin jokialueella
   b) Rokastusta ja muuta luvatonta pyyntiä valvottaisiin vaikka kameroilla.

   Jos ja kun Kemijoen luonnonvarainen lohikanta saadaan elpymään, niin Kemijoen rannat tulevat täyttymään urheilukalastajista, jotka maksavat kalastuksestaan hyvän hinnan Kemille/Keminmaalle. Tämä tuo alueelle lisää matkailua ja välillisesti rahaa päivittäistavarakaupoille, ravintoloille, grilleille, leirintäalueille ja muille alueen pienyrittäjille. Heti kun lohikanta elpyy ja saalista aletaan saamaan perho- ja heittokalastusvälineillä rannalta käsin, niin tieto leviää kulovalkean lailla ympäri suomen. Eipä tarvitse lähteä sitten enää Tenolle asti, jos omasta joesta nousee luonnonlohta virvelillä edes kala kesässä.

  • tiura 77

   kyllä tuon itämerenlohen syönti on vähän niin,ja näin.....ei se vissiin aivan kirkasvetisin meri ole maailmassa......noh....keitämä potut

  • komihaarakoukut

   Kuka puuttuisi rokastajien touhuihin yöaikaan voimalaitoksen edessä?
   Tuo kolmihaarakoukuilla riuhtominen pitää saada loppumaan.

   • rokanrane

    nii pitäs,jäisi joku lohi verkkomiehillekin.


  • nEUKKUMEININKI

   Verkkopyytäjät Kemijoen suistossa -ei voi olla totta jos ei ammattikalastajia niin millä oikeudella pyydetään lähes kaikki lohet ja karkoitetaan mahdolliset lohituristit. Silmäys ohitustien sillalta joelle -ei paljon kiinnosta mennä verkkojatojen sekaan uistelemaan. Ne verkoillapyytävätkin on muka kotitarvekalastajia -HAH, jos saa 100 lohta kesässä niin mahtaa olla laaja kotirintama ruokittavana....ÄKKIÄ NE VERKOT POIS TAI KALATIE OLI TURHA INVESTOINTI...PÄÄTTÄJÄT HALOO!!!!!

  • lähes 100 kil lohta

   verkkopyyntiin 10 lohen kiintiö per kausi eli 10 lohta ja verkot kuiville, kohtuullista eikö totta.

  • kalamiesemeeli

   10 lohta nyt tulee jo hyvällä aikaa yhdellä kokemisella.pitäskö sitten muka nostaa verkot pois?

  • yäkk

   Lohen kilohinta alle kolme euroa osoittaa,että myrkky ei kiinnosta.

  • dioksiinihysteriaa

   EU kusettaa myrkkydirektiiveillä ja kansa uskoo, kilohinta alhaalla koska isot ketjut ei osta ja lohta tulee ennätysmääriä. Syökää vaan sitä rehudoupattua viikon vanhaa norjalaista avottt

   • poikottiin

    Jos lohta ostetaan niin aivan takuulla se on sitä norjanlohta. Centtiäkään ei mene itämerenloheen ennenkun ammattikaladtus on saatu kestävälle tasolle. Toivottavasti "kotitarve" kalastajat saadaan hävitettuä samalla..


   • poikottiin kirjoitti:

    Jos lohta ostetaan niin aivan takuulla se on sitä norjanlohta. Centtiäkään ei mene itämerenloheen ennenkun ammattikaladtus on saatu kestävälle tasolle. Toivottavasti "kotitarve" kalastajat saadaan hävitettuä samalla..

    voi hyvä mies käy sieki sielä norijan kalaaltaila ja ota selevää mitä lohile syötethän kemiran väriä samaako tikkurilan malisa antibioottia 6% sieaihneina eri liimoja
    että rehu pyssyy koosa mieki aattelin kuin sie mutta totuus tuli ilimi ko ottaa asiosta selevää ,ei palaakaan norijalaista myrkkylohta jalat verile raapinu. sen jälekhen
    ko lopetin myrkkylohen syönnin ei oo tarvinu kynsiä.


  • muutos näkyy jo

   Ylisiirtokokeilu:
   Tutkimusten mukaan 30% jäi Ounasjoelle kutemaan ja loput laski Kemijokeen takaisin ja merelle asti turbiinien läpi vahingoittumatta. Radiolohia oli päätynyt myös harrastuskalastajien verkkoihin, vain yksittäin vieheisiin. Kalatierakentamiselle toivotaan ripeää jatkoa ja jokialueen verkkokalastuksen kieltämistä lopullisesti.
   Lohenpyynti elämykseksi vapavälinein -ei myyntibisnekseksi verkkopyynnillä!

  • räsänen7

   Jos uusi kalatie toimii pitäs nyt jo olla puurona lohta Taivalkosken vl- alapuolella.

  • Rt

   Niinkö?

  • sivusta seurannut

   Rokastajat kalastelee öisin voimalaitoksen alapuolella, joten jotain pitäisi tehdä?

   • perhå

    Huonoja uutisia kotitarve- ja terminaalikalastajille, sekä tietenkin niille pienimunaisille rokastajille. Kalatie toimii! :-)


   • tiedotus on valtaa
    perhå kirjoitti:

    Huonoja uutisia kotitarve- ja terminaalikalastajille, sekä tietenkin niille pienimunaisille rokastajille. Kalatie toimii! :-)

    Tarkoitushakuinen uutinen jos sitä radiojuttua meinaat.
    Kaikilla uutisilla on taustansa ja uutisen aihe, korostus, ajankohta ja haastatellut henkilöt kaikki luovat juuri tilanteeseen sopivan uutisen, jota valokuva sopivasti kuvattuna vielä tukee ja vakuuttaa tietynlaisesta totuudesta.

    Uutisen suunnittelua harrastetaan joku tavoite mielessä usein juuri paikallislehdissä ja paikallisradioissa.

    Kyseisen jutun tarkoitus oli osoittaa että:
    - kalatie on valmis
    - kala nousee portaita
    - tuoda esiin tietty henkilö
    - Pehmentää paikallisia päättäjiä osallistumaan maksamiseen

    Toimittajalla oli lisäksi selvästi omia tavoitteita jutun teossa, mutta ne eivät kalamiesten puolelta ole primäärisiä.

    Kun olen käynyt liki päivittäin vanhalla kalatiellä, on siinä pyörinyt yksi merkitty taimen yli viikon lasia vasten, toivottavasti laskurissa ei ole sama kala moneen kertaan laskettu...


   • kohojaonki
    tiedotus on valtaa kirjoitti:

    Tarkoitushakuinen uutinen jos sitä radiojuttua meinaat.
    Kaikilla uutisilla on taustansa ja uutisen aihe, korostus, ajankohta ja haastatellut henkilöt kaikki luovat juuri tilanteeseen sopivan uutisen, jota valokuva sopivasti kuvattuna vielä tukee ja vakuuttaa tietynlaisesta totuudesta.

    Uutisen suunnittelua harrastetaan joku tavoite mielessä usein juuri paikallislehdissä ja paikallisradioissa.

    Kyseisen jutun tarkoitus oli osoittaa että:
    - kalatie on valmis
    - kala nousee portaita
    - tuoda esiin tietty henkilö
    - Pehmentää paikallisia päättäjiä osallistumaan maksamiseen

    Toimittajalla oli lisäksi selvästi omia tavoitteita jutun teossa, mutta ne eivät kalamiesten puolelta ole primäärisiä.

    Kun olen käynyt liki päivittäin vanhalla kalatiellä, on siinä pyörinyt yksi merkitty taimen yli viikon lasia vasten, toivottavasti laskurissa ei ole sama kala moneen kertaan laskettu...

    Heh heh. Vituttaako Vituttaako, kuuntelen :-)


   • hämäystä
    tiedotus on valtaa kirjoitti:

    Tarkoitushakuinen uutinen jos sitä radiojuttua meinaat.
    Kaikilla uutisilla on taustansa ja uutisen aihe, korostus, ajankohta ja haastatellut henkilöt kaikki luovat juuri tilanteeseen sopivan uutisen, jota valokuva sopivasti kuvattuna vielä tukee ja vakuuttaa tietynlaisesta totuudesta.

    Uutisen suunnittelua harrastetaan joku tavoite mielessä usein juuri paikallislehdissä ja paikallisradioissa.

    Kyseisen jutun tarkoitus oli osoittaa että:
    - kalatie on valmis
    - kala nousee portaita
    - tuoda esiin tietty henkilö
    - Pehmentää paikallisia päättäjiä osallistumaan maksamiseen

    Toimittajalla oli lisäksi selvästi omia tavoitteita jutun teossa, mutta ne eivät kalamiesten puolelta ole primäärisiä.

    Kun olen käynyt liki päivittäin vanhalla kalatiellä, on siinä pyörinyt yksi merkitty taimen yli viikon lasia vasten, toivottavasti laskurissa ei ole sama kala moneen kertaan laskettu...

    Että mitä??? Onkohan puurot ja vellit menneet siulla sekaisin kun on noin vainoharhainen ajattelutapa. Vähän positiivisempi asenne -kiitos.


  • laillinenkalastaja

   lapsellista sakkia isot miehet rokastaa yöt aamulla sit facebookkiin laitetaan ilmoitus muudään lohta.

  • ps-kalakisat

   Se vielä puuttuu, että kesän kalakilpailun voittaa rokastaja, joka on repinyt suurlohen kolmihaarakoukulla ja kyljestä rannalle.

  • perholla saapi

   Olipa taas eilen illalla komeaa katsottavaa kun 3-7 kiloiset kossit hyppivät oikein urakalla, on siellä kalaa. Jatkuvaa loisketta.

  • perholla saapi

   Olipa taas eilen illalla komeaa katsottavaa kun 3-7 kiloiset kossit hyppivät oikein urakalla, on siellä kalaa. Jatkuvaa loisketta.

  • siinä syy

   Kalaa on voimalaitoksen alapuolella kun eivät nouse portaita.

  • kojamakoukkuleuka

   ....3-7kg on lohijalka, pienemmät kosseja eli tittejä......yli seiskat on LOHIA....mutta samapa se..........niin marjaslohi on naaraslohi ja kojamo on kingi...

  • Kysytään täällä

   Milloin virkavalta puuttu rokastukseen?

   • ahneus sukupuutto

    Ei ne jouda, on tärkeämpiäkin asioita. Kyllä meille jotka usein siellä kalastamme, on herrojen autotkin tulleet tutuksi.

    Tänään torstaina oli taas useampi kaveri aamuyöstä asialla ja kalaa saivat. Rokastajat ovat muuten siirtyneet osin länsirannalle, oikein yötulia pitivät.

    Näyttää olevan niin että ei tuohon kukaan virallinen taho halua edes puuttua, kalaa kun on. Mutta eipä ollut iloinen mieli kun sain kesäkuun puolella lohen jolla oli kaksi isoa viiltoa kyljessä, toisesta pursusi katkennut suolenpätkä ulkopuolella. Kalaparka, kuinkahan paljon kitumaan jääneitä rokastajien jäljeltä onkaan.


   • tehosi

    puututtu on ilmeisesti kun nyt maaliskuussa ei näy yhtään rokastajaa.


  • kalastuskulttuuria?

   Lappilaisessa sanomalehdessä uutisoitiin että n. 50 lohta jo?? noussut kalatietä pitkin kuukauden aikana. Tästä voidaan päätellä että uusi kalatie ei täytä niitä vaatimuksia mitä sille on asetettu. Nousijoita pitäisi olla jo tuhansia etenkin kun eletään huippukesää lohimäärän suhteen. Verkoillakin saaneet kymmenien lohien päiväsaaliita mistä voidaankin päätellä onko ns. kotitarvekalastus passiivipyydyksillä mielekästä etenkin kun se on ammattikalastajien tuloista pois puhumattakaan koko Ounasjoelle lohta -projektin onnistumisesta "pallomeressä". Jos turisteja halutaan seutukunnalle urheilukalastuksen pariin ei näkymä mm. ohitustien silalta ole kovinkaan houkutteleva.

  • peltostriimeri

   heh heh. Porras ollut kuukauden auki ja nyt pitäis olla tuhansia. Jotakuta näyttää suorastaan vituttavan se että asiat alkaa rullamaan oikealla tavalla :)

   • suorastaanharmittaa

    Eipä näyttäisi alkavan rullaamaan kovinkaan lupaavasti. Valtavassa joessa vaikkapa x-määrä lohta isohaarasta miinus taival-ossaus-petäjäs-valajaskosken mahdollisten kalaportaitten hävikit= liian vähän lohia ounasjokeen.


  • peltostriimeri

   Jos edes hiukan älyäisit a) lohen kutuvaelluksesta b)kalateiden toimminnasta, niin ehkä ymmärtäisit olla ihan hiljaa tai vetää ittes sinne pesään. Alku on todellakin lupaava, toki siihen vaikuttaa hyvä lohikesä mutta silti todella lupaava.

  • varkaita

   Eipä vissiin ilman lupaa kalastajia valvo kukaan...aika surullista meininkiä...muutama hassu lohi ja päätyvät näiden luvattomien kalastajien saaliiksi...Kemillä kohta enää varaa ees poliisiin...surkea kaupunki...

   • perholla saapi

    Kävin juuri katsomassa vieläkö lohi hyppää. Aika laiskasti. Ei kalastajia, rokastajien(?) seat ainoa auto.


   • perholla saapi

    Kävin juuri katsomassa vieläkö lohi hyppää. Aika laiskasti. Ei kalastajia, rokastajien(?) seat ainoa auto.


   • kemiläine

    Meinaatko vajakki että valtion virkamiehet on kaupungin palkkalistoilla? No ei ole kumma jos kaupungilla menee huonosti kun maksetaan naapurikuntiin kaiken muun lisäksi vielä poliisitkin.


  • Hagman12

   Nyt juuri tänän on taas vitusti lohta pinnalla. Viimeksi näin paljon lohta näkyi 2 viikkoa sitten. 3 viikkoa olen nyt tuolla käynyt öisin ja voin sanoa, että joka päivä on rokastajia 21 päivää putkeen siis rokastajia tuolla. Alkuillasta klo 22-01 ovat laillisella kohtaa rokastamassa, jos virta on päällä. 02-05 menevät sitten laittomalle kohtaan, jos virtaa on. Lohia tulee yleensä n. 10, mutta parhaillaan jopa lähes 20. 5e kilo kun myyvät niin se on n. 300e päivältä. Kyllä siinä kestää poliiseillekkin muutamat vehkeet menettää, mutta poliisit eivät saaa ketään kiinni. Tehoratsiaa ollut 3 partion voimin, mutta silti aivan padon alapuolelle verkon laittaneet selvisivät kiinni jäämättä, kun olivat piilossa ja poliisit kävelevät vain ohi. Tarkemin pitäisi hakea, huonoa poliisi toimintaa. Pusikossakin oli vain istunut poliiseja ja pysäyttänyt rannasta pois tulevia rokastajia, mutta mitä se siinä auttaa, kun sanovat vain, että eivät kalastaneet, koukut on vain kuljetusta varten paikalla. Pikkupoikia ne ottavat vain kiinni, rokastajat nostelevat lohia rauhassa.

   Mites muuten on sen kalastusluvan suhteen alle 18-vuotiaille siinä isohaaran alapuolella? Pitääkö siihen olla joku puukerho lupa, onko esittää faktana laissa? Poliisit veivät alle 18-vuotiaalta vehkeet, kun ei ollut sellaista lupaa. Olisi kiva saada faktaa siitä, että sellainen pitää siihen olla.

   Niin ja sitten ne verkot. Miksi poliisit eivät puutu siihen, kun verkkoja on sillan allan pyytämässä siikaa? Kannattaa muuten aina soittaa poliisit, jos näette kalastajia isohaaran alapuolella. Vaikka olisivat laillisella alueelle, niin silti kannattaa soittaa, sillä ovat rokastajia kumminkin, ja menevät luultavasti sopivasti laittomalle alueelle, kun poliisi tulee. Poliiseille kannattaa neuvoa, että tulevat moottoritietä pitkin, niin eivät rokastajat ehdi välttämättä nähdä heitä.

   • omatekele

    Alle 18 vuotiaan ei tarvitse maksaa kalastuksenhoitomaksua (kalakortti) mutta kalastuslupa tulee olla. Siis isohaaralla sen saa ostettua puukerosta.

    Rokastus on laitonta oli lupa tai ei.

    Mitä tulee kalatiestä nousseisiin lohiin, niin se viiskymmentä on todellakin luoaapaava alju, kun ottaa huomioon, että siitä nousseista kaloista yksikään ei ole syntynyt tai edes smolttiutunut sen yläpuolella.


   • omatekele

    Alle 18 vuotiaan ei tarvitse maksaa kalastuksenhoitomaksua (kalakortti) mutta kalastuslupa tulee olla. Siis isohaaralla sen saa ostettua puukerosta.

    Rokastus on laitonta oli lupa tai ei.

    Mitä tulee kalatiestä nousseisiin lohiin, niin se viiskymmentä on todellakin luoaapaava alju, kun ottaa huomioon, että siitä nousseista kaloista yksikään ei ole syntynyt tai edes smolttiutunut sen yläpuolella.


   • omatekele

    Alle 18 vuotiaan ei tarvitse maksaa kalastuksenhoitomaksua (kalakortti) mutta kalastuslupa tulee olla. Siis isohaaralla sen saa ostettua puukerosta.

    Rokastus on laitonta oli lupa tai ei.

    Mitä tulee kalatiestä nousseisiin lohiin, niin se viiskymmentä on todellakin luoaapaava alju, kun ottaa huomioon, että siitä nousseista kaloista yksikään ei ole syntynyt tai edes smolttiutunut sen yläpuolella.


  • 52000 tornionjoella

   Onkohan 50 nousulohen raja mennyt jo rikki kalatiellä...lupaava alku?

  • Hagman12

   omatekele, ei myy puukerho lupia. Ovat ilmeisesti aivan pihalla ja yllyttävät nuoria rikokseen tai sitten alle 18v ei ilmeisesti tarvi lupaa?

  • pörröesko

   kalaa ehkä on mutta hieman masentava paikka on tuommonen entinen hieno lohijoki kalastaa.käyhän tuolla joskus aina vittuilleissaan heittämässä.

  • ympäristörikos

   Voimayhtiöt maksumiehiksi kalateille,tappoivat Kemijoen alkuperäiset lohikannat sukupuuttoon. Kalatiet olisi voinut rakentaa jo silloin mutta kun halua ei ollut ja huijattiin sitten kansaa surkuhupaisalla kalahissillä.

  • samaa mieltä

   näin on

  • raha puhuu

   Voimayhtiöt keräävät tyhmiltä rahat ja ei ne mitään maksa.

  • hyssynpyssyt

   Käykää edes kokemassa verkkonne joskus, oli ollut määnneitä lohia verkot täynnä(ent. kalanvilj. laitoksen kohdilla) joita lokit nokkimassa!
   Oliko salakalastajien verkko -sama tuo, kaikki verkot pois joelta jos tästä aiotaan jotain urheilukalastuksen pyhättöä saada aikaiseksi.

  • ReimariPupi

   Verkkokalastus tulisi kieltää kokonaan jokialueella.

  • onko tietoa?

   Montako lohta on noussut uusista kalaportaista?

  • uunopekka

   Lohi nousee Ounasjokeen v 2020

   Isohaaraan rakennetaan toimivat (?) kalaportaat. Sen jälkeen pitäisi tällaiset kalatiet rakentaa kuhunkin nejään voimalaitokseen, jotta lohi pääsisi jo vapaasti nousemaan Ounasjokeen vuonna 2020.

   Kysynkin sarkastisesti:
   - "Miksi tällainen hoppu, kun kuusikymmentä vuotta on jo odotettu?"

   Nuo summat mitä kalateihin laitetaan, ovat kuitenkin minimaalisia Kemijoki Oy:n keräämiin jättivoittoihin verrattuna. Onko yhdellä yhtiöllä oikeus määrätä siitä, kuinka monta kuutiota/sekuntti vettä ohjataan kalaportaille, jotta lohilla olisi mahdollisimman luonnonmukainen mahdollisuus nousta jokea ylöspäin?

   Kalastus ei ole harrastus - se on vietti

   • Ahmed Khaheli

    Meikäläisen vietti vetää enämpi naisiin, kuin limaisiin kaloihin.


   • kahelih
    Ahmed Khaheli kirjoitti:

    Meikäläisen vietti vetää enämpi naisiin, kuin limaisiin kaloihin.

    Housut jalassahan sitä kalastetaan, enkä loppua selitä turhaan...


  • Tervolalaiset

   Norjalaista kasvatuslohta saa pakastealtaasta ja naisia saa seuralaispalvelusta.

  • vapahirmu

   Oli lonarissa juttua kalastuskiellon yhteydessä: Osakaskunta tulee tehostamaan kalastuksen valvontaa -muu ei olisikaan mahdollista kun mitään valvontaa ole ollutkaan. Toivottavasti alamittaiset taimenet edes säästetään (vai liekö ne rauhoitettuna silloin) siianpyynnin aikana.

  • keminMaalainen

   Kaikki kalastuskunnat ja muut vastaavat pitää lopettaa lainvastaisina. Metsien marjat ja sienet kuuluvat kaikille. Samoin järvien, jokien ja merien kalat ja muut syötävät.

  • jermakkius

   Aika hauska juttu tuo "siianpyynti" ja kalastuksen valvonnan tehostaminen. Suorittavatkohan samalla kertaa valvontaa, kun pyytävät "kutusiikaa"? Eipähän tartte "siikoja" pitkään savustaa, kun väri on jo valmiina....

  • vapahirmu

   Olisi mielenkiintoista kuulla miten uuden kalatien asetuksien säätäminen on edennyt. Aikamoinen on se vedensyöksyminen aina kerrallaan kun keruuallas täyttyy ja sitten impulssimaisesti tyhjenee mutta lyhyt vain on se virtaamisaika jolloinka lohikaloja on tarkoitus houkutella suuaukosta sisälle.
   Maallikkona tuntuisi että virtaaman pitäisi olla jatkuvasti sen määrän joka nyt toistuu aniharvoin. tosin kalatien on suunniteltu virtauksen niukkuuden takia taloudelliseksi?
   -no vesivoimayhtiöthän ei anna tippaakaan vettä ilmaiseksi vaikka ovat Kemijoen alkuperäisen lohikannan sukupuuttoon tappaneet.
   Toivottavasti kalatie saadaan toimimaan tehokkaasti mutta turhaahan sekin on jos jokisuun VERKKOKALASTUSTA ei saada loppumaan -käsittämätöntä!

  • aivanliianvähän

   L- Lappi: Siluetti 136 cm lohesta kalatiessä oli aika pitkulaisen mallinen ja tarkemmin kun tutustui ruudun tilastoon niin n. lohi per päivä oli nousutiheys?

  • hurmakojama

   Noussut n. 140 yli 40cm kalaa...kylläpä olisin aika stressaantunut jos kalatien suunnittelusta ja toiminnasta olisin vastuussa.
   Kohta alkaa siian verkkopyynti ja joen järjestelmällinen tyhjentäminen lohikaloista, siinä lähtee taimenet ja lohet tykkänään samoilla pyydöillä.
   Jakokunnat ja manttaalit ei ole tätä päivää, joki kuuluu virkistyskalastuskäyttöön.
   HUOM ! taimenen alamitta on 50cm.

   • öhlämisti

    Kuvittelitko aivan tosissasi että kalat jotka eivät ole leimaantuneet sinne ylemmäs nousisivat kuin taikaiskusta uutta kalahissiä myöten ylemmäs? Kalatiet eivät yksistään ole autuaaksi tekevä asia. Ennenkuin ne toimivat kuten vastaavat muualla, täytyy olla kalakanta joka haluaa niiden yläpuolelle ja kun kemijoesta (Ounasjoki) niin kestää tovin ennen kun sellainen lalakanta on olemassa.

    Toki ymmärrän toiveen ettei kalatiet koskaan toimisi ja että kaikki pyydyskalastus Isohaarasta kiellettäisiin. Silloinhan isohaaran soutajien saalit olisi turvattu eikä olisi pelkoa että isohaaran poikkeuslupa onkia lohikalojen syysrauhoituksen aikana loppuisi.


   • kokojoenetua
    öhlämisti kirjoitti:

    Kuvittelitko aivan tosissasi että kalat jotka eivät ole leimaantuneet sinne ylemmäs nousisivat kuin taikaiskusta uutta kalahissiä myöten ylemmäs? Kalatiet eivät yksistään ole autuaaksi tekevä asia. Ennenkuin ne toimivat kuten vastaavat muualla, täytyy olla kalakanta joka haluaa niiden yläpuolelle ja kun kemijoesta (Ounasjoki) niin kestää tovin ennen kun sellainen lalakanta on olemassa.

    Toki ymmärrän toiveen ettei kalatiet koskaan toimisi ja että kaikki pyydyskalastus Isohaarasta kiellettäisiin. Silloinhan isohaaran soutajien saalit olisi turvattu eikä olisi pelkoa että isohaaran poikkeuslupa onkia lohikalojen syysrauhoituksen aikana loppuisi.

    Toivottavasti kalateitä rakennetaan lisää ja ne toimisivat että myös ounasjoen lohensoutukulttuuri jatkuisi yli 60 vuoden hullujen vuosien jälkeen. Leimautuneita tai ei niin kalatien "käyttäjiä" pitäisi olla roimasti enemmän jo nyt.


  • eetu A

   Pitäisi herrojen ja suunnittelijoiden mennä katsomaan Kalix-joelle miten siellä esimerkiksi Jockfalletissa on toteutettu kalaportaat jotka toimivat ja jonka kautta nousee satoja lohia päivässä. Putoksen viereen on rakennettu sopivan levynen uoma, jossa vettä virtaa reilusti ja kalat nousevat sitä kautta ylös. Ei taimenet ja lohet mene mihinkään pimeään tunneliin tai kalahissiin, mutta luonnonmukaista virtaavaa puroa ne kyllä nousevat,

   • lällää

    Siinä toisella puolenhan on jo samanlainen kalatie kun jocfallissa. Puuttuu vain vesi ja nousuhalukkaat kalat..


  • nope nope

   Kalix jokea ei voi verrata mihinkään Kemijokeen koska se on täysin valjastamaton joki. Siitähän nousee lohia ilman portaitakin, ne portaat on vaan tehty helpottamaan kalojen nousua.

   Isohaaraan olisi täysin mahdotonta rakentaa vastaavaa, luonnonmukaista kalatietä. Sen estää voimalaitoksen betonimuuri.

  • liput ja kohot

   Merkatkaa siikaverkkonne lain määräysten mukaisesti ettei tapahdu mitään vakavampaa haveria veneilijöille!
   Verkkoja laitetaan kohta myös keskelle väylää.

  • kontiainen

   Joo kohta alkaa pakastimen täyttö herkullisella "siialla", ei tartte pitkään savupöntössä siikoa pitää, kun väri on jo valmiina.Herkullisia makuelämyksiä vaan "siikojen" pyytäjille.

  • viidakon lait

   Kukkuja keskellä väylää ainakin hannuerkissä -ei saisi olla vasta kuin lauantaina 13.10 klo 12....ja se vesihome on viheliäinen tauti..kyllä näitä vitsauksia isohaarassa riittää...kuka valvoo verkkokalastusta, jakokuntako itse -noniin.

   • Hilipatihei

    Laittakaa se lumilinnan kävijöiden laskuri sinne lohiportaille. Taitaisi olla paras lohijoki maailmassa.


  • siikasesonki

   Mistä sitä siikaa voi ostaa Isohaaran jokisuulla vai myydäänkö sitä edes muualle jos on kotitarvekalastusta, voisin ostaa muutaman kilon? Entä taimenia, saako mistään??

  • siikasäkissä

   Jokisuun merialueen ammattikalastus rajoituksin ok mutta pienen mutta sitäkin aktiivisemman harrastelijaporukan verkkopyynnin on loputtava jokialueella jos kalatieprojekteja aiotaan pitää uskottavina.

  • poikkeusalue

   Jokisuu täynnä verkkoja, verkkoja joihin mustat lohet jää satimeen. Siian pyynti ykkösasia mutta sittenkin taitaa olla taimen. Voisiko joku oikeusvalvoja tai vastaava käydä katsomassa edes ettei alamittaisia taimenia oteta veneisiin, kaikki muuhan onkin sallittua ja sedät on innoissaan kun kauppa käy?

  • joki vapaaksi

   Siirtäkää voimalaitos joelta sisämaahan ?!?

   • nousutaimen

    Kyllä

    Jos Isohaaran kalaportaat ei toimi niin, tehdään Eduskunnassa päätös Isohaaran voimalaitoksen purkamisesta, näin Itämeren lohi-ja taimenkannat kääntyisvät nousuun, kun Isohaaran voimalaitos purettaisiin ja koski entistettäisiin.


  • luonnonarvot

   Verkkopyynti ja kalatiet vastakohtia, kumpi väistyy?

  • passivecatch dead

   Verkkopyynti jokialueella on saanut olla yllättävän kauan "oman ukkoporukan" puuhastelua. Valmarissa 3.11 verkkoja keskellä väylää. Olen ymmärtänyt että siianpyynti keskiväylällä loppui 31.10 ja olisi pitänyt loppua jo aikaisemminkin koska mätivelvoite oli jo saavutettu. Kuka valvoo, kuka haluaa valvoa? näitä ja muita ihmeellisyyksiä loputtomiin Kemijoen Isohaarassa.

  • Kale Oulusta

   Nousiko lohi kesällä Isohaaran ohi?
   Mitkä ovat uusien kalaportaiden seurannan tulos?

  • muallikkokalastaja

   Tulosta raoteltiin 2kk sitten paikallismedioissa ja surkealta vaikutti: Kaloja (lohia?) oli noussut tai liikkunut kalatiellä parhaan nousukuukauden aikana n.puolisentoistasataa kpl 40cm vähimmäismitaltaan mikä tarkoittaa todella pientä ja surkeaa määrää näinkin isossa vesistössä vaikka kalatie olisi uusi ja säädöt hakusessa?
   Siikamiesten verkoissa loka-marraskuulla oli ollut kalamiestentietotoimiston mukaan yhdellä kokulla jopa lähes 20 kpl isojakin kutulohia eli lähes ennätysmäärä lohia oli päässyt Isohaaraan menneelle sesongille mutta kalatielle asti ei nousuvietti riittänyt? Voisiko suurin syy voi olla leimaantumisen puute yläjuoksulle mutta silti...

  • lohijoki

   Eipä kuulu mitään kalatien tiimolta, voisivat Viitala ja kumppanit julkaista jotain infoa vaikkapa paikallislehden välityksellä viimekesän kokemuksista lohennousun osalta. Jokohan kalastussäännöt laitetaan uusiksi mikä tarkoittaa verkkopyynnin kieltämistä.

  • kausi 2012

   Onko uutta tietoa lohien ja taimenten noususta tänä vuonna?

  • Pentti. A.H

   Mistä voi lukea virallista ja tutkittua tietoa Isohaaran uuden kalatien toimivuudesta?
   Miten päättäjät jatkavat hankkeen parantelua vuonna 2013, jotta lohikanta saadaan elpymään koko joen satojen kilometrien matkalle?

  • lohiportaat kuntoon

   Taitavat Kaltieprojektin vetäjät pakoilla vastuutaan, sillä kukapa haluaisi tulla julkisuuteen kertomaan täydellisestä fiaskosta ja epäonnistumisesta?

   Kalatie III vaihe voisi siis olla sellainen, että Isohaaran voimalaitoksen toiselle reunalle tehdään noin 30 metriä leveä ja kunnon luonnonmukainen vapaasti virtaava porras, josta kalat pääsevät nousemaan helposti kuten missä tahansa muissakin koskissa.

   Voimalaitoksen rahastukselle pitää saada joku tolkku, sillä ne rahat menevät viime kädessä herrojen taskuun, mutta sen sijaan lohen- ja taimenenkalastus palvelee tavallista kansaa ja tulevia sukupolvia.

  • jospalopultakisanoIK

   Velvoiteistutetut lohet Kemijoessa? Aikanaan ammattikalastajille menetettyjen luontaisten lohikantojen ammattielinkeinon harjoittamisen turvaamiseksi?
   Ammattikalastajat terminaalialueella elinkeinoaan harjoittamassa, sehän on ihan järkeenkäypää. Entäpä muut verkkokalastajat siis mm. niinkutsuttujen jakokuntien kotitarvekalastajat?
   Ei kai iänikuisia lohen verkkopyyntioikeuksia tarvitse ylläpitää kotitarvekalastajille jos on kyse vain harrastuskalastuksesta, sanoohan sen jo maallikonkin järki että verkkokalastus jokialueella on tehokkain/helpoin tapa pyytää lohi pois kuljeksimasta.
   Jos ko. "harrastus" jokialueella tarkoittaa vaikkapa 100 - 200 kpl:een lohen saalismäärää kesässä niin todella kaukana ollaan kestävän kehityksen tavoitteista tai vaikkapa inhimillisestä ja kohtuullisista luonnonvarantojen käytöistä.
   Herätkää ELY, Lapinliitto, muut viranomaiset, kunnat ja voimayhtiöt.

  • verkkopainajainen

   Tuo jakokunta dominointi on eilispäivää (pitäisi olla!!!), nyt ostetaan luvat ja kalastetaan perhoilla tai uistimilla ja yhden lohikalan kiintiöllä per kalastaja/lupa.

  • lohiparatiisi 2020?

   Joulupukilta toivotaan toimivien kalateiden pikaista rakentamista Ounasjoelle asti ja samalla verkkopyydysten poistamista jokiuomasta pysyvästi.

  • businesss

   Puukerho on lohenkalastuksen vastakohta.

  • hanke vuonna 2013

   Joko tulevat nousulohet pääsevät mereltä Rovaniemelle asti?

  • IJK5

   Radio Perämeri tänään:
   "Korkein hallinto-oikeus on pitänyt ennallaan Maaseutuelinkeinojen valituslautakunnan päätöksen lohien ylisiirrosta. Maaseutuelinkeinojen
   valituslautakunta päätti noin vuosi sitten, että se sallii lohien ylisiirron Kemijokisuulta Ounasjoelle ja kumosi näin aiemmin asiasta antamansa täytäntöönpanokiellon.

   Lappilainen yksityishenkilö valitti lohien ylisiirrosta vuonna 2011. Hän epäili monikohtaisessa valituksessaan, että ylisiirrettävät lohet levittävät kalatauteja.

   KHO:n mukaan lohien ylisiirrot Kemijokisuulta Ounasjoelle edistävät luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja ovat valtioneuvoston vuonna 2009 hyväksymän Kemijoen vesienhoitosuunnitelman mukaisia."

   No, oikeus voitti!
   Näin tehokkaasti voi yksityinen henkilö jarruttaa lohen paluuta Kemijokeen ja näitä riittää, esim jakokunnat jokisuulla haluavat turvata verkkopyyntinsä vähät välittämättä joen laajemmasta hyödyntämisestä virkistyskalastuksessa. Verkkopyynti on häpeäksi Kemijoen imagolle ja matkailulliselle maineelle.

  • jpppppppppppppp
  • Uutta tietoa laista

   Mahtavaa, nyt 2013 Valtio on tehnyt päätöksen että vesilaitoitosten pitää lakisääteisesti huolehtia vesistöjen muusta toiminnasta ja huolehtia siitä, että esimerkiksi taimenien ja lohennouseminen on turvattu ja kalatiet ym. toimivia.

   Näin ollen Isohaara joutuu oma-aloitteisesti huolehtimaan siitä, että nousulohet pääsevät voimalaitoksen ohi ja portaiden virtaus ja muut asiat ovat kunnossa, jottei lohet jää pyörimään kesäksi voimalaitoksen alapuolen altaaseen. Mikäli nykyinen systeemi ei toimi, niin Vesivoimalan on OMALLA KUSTANNUKSELLAAN levennettävä portaita tai tehtävä sellaisia parannuksia, että nousulohen tulevaisuus on turvattu ja kanta pääsee kutemaan joen ylälatvoille.

   Asia kerrottiin uutisisa viikolla 6/2013

  • lohiesko

   eiköhän ne valita vielä asiasta hoviin, korkeampaa oikeuteen ja mitä niitä vielä olikaan.siinäpä sitten vierähtääkin 10 vuodet.

  • lohenkyöpyräkele

   Eniten kyllä huvittaa tuo verkkopyynti isohaaran alla jossa pienehkö porukka saa pyytää lohta kuukausitolkulla mielinmäärin ilman minkäänlaista rajoitusta/valvontaa.
   Esim. viime vuonna tuli lakisääteiseksi verkkojatojen merkkaaminen lipuilla, tätä säädöstä noudatettiin hyvinkin heikosti ja erityisesti siianpyynnin aikaan sitä laiminlyötiin.
   Vuosittain on sattunut useita vaaratilanteita kun virtauksen lisääntyessä verkkokukut on painuneet veden alle ja vetouistelija on soutanut pyytönsä verkkoihin kiinni ja yrittänyt epätoivoisesti pelastaa/irrottaa uistimensa jopa henkensä vaarantaen.
   Voimayhtiöt velvoitettava hoitamaan kalakantojen elvyttämistä muutenkin kuin vain smoltteja istuttamalla.

   -riittävän tehokkaat kalatiet rakennettava Ounasjoelle asti.
   -kalastusrajoituksia esim. 2vrk/vk ei kalasteta.
   -verkkokalastus kiellettävä pysyvästi jokialueella jokisuistoon asti.
   -pyyntikiintiö 1 lohikala/pv.
   -voimayhtiöt maksamaan kalateiden tarvitsemat vedet
   -valvontaa tehostettava
   -istutukset Ounasjoelle (leimautuminen)

  • kertokaa heti

   Milloin lohennousu alkaa?

  • kippurakossi

   Onko verkkokalastus urheilukalastusta?
   Onko syyslohen pyynti uistimella suotavaa?
   Onko alamittaisten taimenten pyynti laillista?
   Onko rokastaminen sallittua?
   Kysytäänkö kalastuslupia Isohaarassa koskaan?
   Meneekö verkoilla (kotitarve -luvilla) pyydetyt satamääräiset harrastuskalastajien saamat lohet pelkästään kotitarvekäyttöön?

   Vastaus kaikkiin kysymyksiin on EI!

   Mutta tätä kaikkea tapahtuu Isohaaran vesialueella mutta ei varmaankaan muualla pohjoismaissa.

  • uudistuksia tarvitaa

   Virvelillä ei lohikanta vähene, mutta verkoilla kylläkin.

   • rilvguklbffj

    Noh toistaiseksi isohaaran verkkokalastus ei lohikantaan juuri vaikuta. Enemmänkin häiritsee vapaa-ajankalastusta, vaikka se sillan yläpuolinen verkkokielto onkin parantanut asiaa ja lupatulojakin on virrannut osakaskunnan kassaan. Mutta vähemmän puoleisesti siellä turistt viihtyy ja siitä saa kiittää sitä verkkohelvettiä.

    Jokatapauksessa juna etenee ja ne verkot on pian historiaa. Tämän suhteen ei enään itku auta. Siinä mukana tulee menemään myös syyskalastus vapakalastajilta, eikä se(kään) kaikkia miellytä.

    Mutta karavaani kulkee ja koirat haukkuu..


  • kojamaleuka

   Menköön syyskalastus kunhan järjetön verkkopyynti kielletään.
   Kalatiet valmistuvat (viimetiedon mukaan) 3-5 vuodessa jolloinka kalastuslainsäädäntö erittäinkin todennäköisesti yhteneväistyy/rinnastetaan luonnonlohta tuottaviin jokiin kuten esim. Tornionjoki, tarkoitta passiivisten pyydysten pysyvää käyttökieltoa.
   Tervetuloa myös verkkomiehet pyytämään vieheellä lohikaloja Kemijokisuulle.
   -lohi joko ottaa vieheeseen tai jättää(pääsääntöisesti) ottamatta -siinäpä haastetta kerrakseen.
   Ostetaan lohi jatkossa elinkeinoaan harjoittavilta ammattikalastajilta, ei harmaan talouden kaupparatsuilta.

  • suojeluohjelma?
  • kojamanteri

   Hyvä Kemi ja muillekin mallia:

   Radio perämeri:

   "Kemin kaupunginhallitus päätti maananataisessa kokouksessaan, että kaupunki osallistuu hankkeeseen enintään viidellä tuhannella eurolla vuosittain.

   Maksun edellytyksenä on, että myös muut Kemi- ja Ounasjokivarren kunnat sitoutuvat Kemijoen alimmista kalateistä aiheutuvien kustannusten maksuun.

   Lohijokitiimi on sisällyttänyt uuteen sopimukseen Isohaaran molemmat kalatiet. Lohijokitiimi on Kemi- ja Ounasjokivarren kuntien perustama yhdistys, jonka tavoitteena on palauttaa luonnonlohi Kemijokeen".

  • pöljä-ukko

   Miten lohet nousevat tänä vuonna Kemijoessa? Onko jokisuulla kilometritolkulla lohiverkkoja, joihin nousukalat uivat vai missä vika kun lohikanta vähenee?

  • uudistus

   Verkot pois joesta, jotta lohikannat pääsevät nousemaan!

  • paksu siima

   Iso Isä sai mato-ongella joelta yli 25 kg lohen 1960 luvulla ja tämä on tosi.

  • onnimanni

   Kyllä tuo verkkotouhu on urpolasta kotoisin.Muualla Kemijoki olisi kalakohde jonne tullaan kauempaakin kalaan.Viime kesänä Kemijoen 10 kg verkkolohen sai kympillä.Kesällä peliin tulee voimalan alla rokastus ja syksyllä koko joki on täynnä verkkoja.Ahneutta parhaimmillaan.....

  • VOIVOIgh

   Jakokunta -omistus ei ole nykypäivää, ei ainakaan jos kyseessä on kotitarvekalastus. Mistä helkkarista löytyy taho joka voi kieltää järjettömän verkkopyynnin Kemijokisuulla?

  • 20 kg saatu

   Eka suurlohet ovat saapuneet 2013

  • Ei valvontaa

   Rokastamalla ja verkoilla saa kuulemma isoimmat lohet joka kesä?

  • verkotpoisss

   "
   Rokastamalla ja verkoilla"..
   Kummankaan kalastusmuodon ei tulisi olla sallittua vaikka toinen onkin.

  • Einari salakalastaja

   Onko padon alla edelleen joka yö rokastajat kalassa?

   • Slippery Slope

  • tarvitaan uudistusta

   Kesän 2013 havainto on, että lohet eivät edelleenkään nouse voimalaitoksen yläpuolelle vaan jäävät padon alapuolelle. Kysymys kuuluu, että miksi Isohaaraan ei tehdä samanlaista lohiporrasta kuin vaikkapa Kalix-joen Jockfalletissa jossa satoja lohia nousee putouksen ohi joka päivä?

  • ratkaisu on

   Ehdotan että voimalaitoksen viereen tehdään riittävän leveä sivuhaara ja luonnonkoski, josta lasketaan vapaata virtaavaa vettä voimalaitoksen ohi, jolloin lohet pääsevät nousemaan voimalaitoksen ohi kuten muuallakin.

   Kustannuksesta saa vastata sähköyhtiö, joka on alunperin pilannut lohennousun.

  • jpl88

   ja aidat rannalle ettei rokastajat pääse laittomiin puuhin alueella, jossa kaikki kalastaminen on kielletty!

  • 8ö+4789

   Padot voitaisiin räjäyttää turvallisesti, jolloin saataisiin vapaasti virtaava Kemi-Joki, jos sähköyhtiöt eivät muuten suostu rakentamaan toimivia ja tehokkaita kalaportaistai koko Kemijoen varrelle?

  • sfdhdjgtr

   Jasperille täydet pisteet ja voimayhtiö rakentamaan nousukosket.

  • h.elmeri

   Ruotsin elintarvikevirasto suosittelee että Itämeren lohta voi syödä vain 2-3 kertaa vuodessa. Mutta suomalaisethan on tietysti immuuneja dioksiinille.

  • menkää sinne
  • nyt ei nouse

   Milloin tehdään toimenpiteet, joilla se lohi oikeasti nousee voimalaitoksen yläpuolelle.

  • LOHET TAKAISIN
  • puhtaatjauhot?

   On se sääli kun viattomia perhokalastajia syytellään rokastamisesta. Radio-perä-meresä haastateltiin erästä öisin kalastavaa perhostelijaa joka kertoi oman näkemyksen asiasta että rokastajia on ollut harvassa.
   Se on sitten kalastusrikos ja jopa kahden vuoden vankeusrangaistus jos kiinni jää -hyvä niin!

  • puntit tutisee

   Sattuipahan rehellinen kalastaja kerrankin haastateltavaksi.

  • kunnon lohiportaat

   Voimalaitos pitäisi velvoittaa rakentamaan laitoksen viereen uudet oikeat kunnon lohiportaat, jota pitkin lohet nousevat padon yläpuolelle.

  • verkot pois!

   Jaa, jakokuntiemme kuninkaat verkottavat entistä aikaisemmin Isohaaran alapuolisen vesistöalueen umpeen siikaverkoillaan linjalle rastinsaari-valmarinniemi. ..että tällainen "uudistus" kirkonkyliltä. Kuten tiedetään, myös meritaimen eksyy siikaverkkoihin jolloinka verkottajien saalis ikäänkuin tuplaantuu. Voisi sanoa että toivotumpi saalishan se varmasti monelle kotitarve -verkottajalle onkin, sääli vain että mikään lohensukuinen kala ei selviä kalaportaalle asti syyskuun 20. päivän jälkeen jolloin tämä joen patoaminen verkoilla aloitetaan.
   Joku kirjoitti posarin tekstaripalstalla verkkojen merkitsemisestä joka tosiaankin on puutteellista, ollaankin ihmetelty milloinka viranomaiset siihen puuttuvat. Vaaditaanko ensin vakava onnettomuus että herättäisiin asialle.
   Myös nahkiaismerrat voisi merkata paremmin kun kellukkeet kovemmalla virralla katoavat pinnan alle, sillä vesistön käyttäjinä on valitettavasti myös soutu-uistelijoita joidenka uistimet tahtoo tarttua vedenalaisiin naru/verkkohässäköihin koska niiden merkkauksia ei havaitse.
   Uskon että verkkopyynti vetelee nyt viimeisiään koska Lohen palauttaminen Ounasjokeen saadaan kohta (toivottavasti) käyntiin.

  • business is a fish

   Siianpyynti keskiväylällä alkaa 20.9 linjalle rastinsaari-valmarinniemi joka siis tarkoittaa taimenten ja lohien päätymistä siikaverkkoihin....niin, vesistöalueellahan ei ole lisääntymisen edellytyksen täyttäviä kutupaikkoja siis pyydettäköön kaikki kalat "viimeiseen tappiin" pois kuljeksimasta....näin on annettu ymmärtää, voiko olla totta?

  • tehokasta?
  • Kolkkalohi

   Kausi on tavallaan kesken, tosin keskiväylän verkottaminen on alkamassa poikkeusluvalla ja mahdollistettu LAILLISESTI pyytää kaiken sortin lohikalat siianpyynnin ohessa pois joesta joka tarkoittaa mm. nousuvaellukselle pyrkivien meritaimenten korjaamista parempaan talteen vaikkakin yleisenä yhteiskunnallisena tavoitteena lienee lohikalojen nousun turvaaminen kalatietä pitkin kutemaan isohaaranaltaan sivujokiin -että tällaista tapahtuu ihan LAILLISESTI Kemijoen alaosilla.
   "Peltsin Lappi" otti kantaa aiheeseen, n. 7000 vuotta lohelle TODELLAKIN mahdollistettiin luonnollinen tapa nousta kutemaan Kemijoen - ja Ounasjoen latvoille asti mutta 40 -luvun lopun suuret herrat viisaudessaan rakensivat PADON mutta suuressa tyhmyydessään tappoivat alkuperäiset lohikannat sukupuuttoon. Nyt on muutoksen ja virheiden korjaamisen aika!

  • sfsddge

   sitä vähän ihmettelen, että mitä hittoja ne niillä kaikilla verkkokaloilla tekee jota tulee kesän ja syksyn aikana? parhaat repiviät niitä satoja, ellei tuhansia kiloja.

  • LOHI EI NOUSE

   VOIMALAITOKSEN PITÄISI RAKENTAA UUSI TOIMIVA KALAPORRAS, JOSTA LOHET NOUSEVAT VOIMALAITOKSEN OHI. NYKYINEN LOHIPORRAS ON VAIN LUMETTA JA SE EI TOIMI.

   • Kalastaja Pekka

    Kun siinä niin kovaa huutelet, nii kerroppa kummalla puolen ne kalaportaat sijaitsee? Vai peräti molemminpuolin?


  • Joukolla mukaan

   Nyt pitäisi jonkun tehdä kansalais-addressi jossa vaaditaan kunnollisten kalateiden rakentamista Isohaaraan ja koko Kemi-Ounasjoen alueelle. Tämä hanke tulisi rahoittaa vain ja ainoastaan sähköyhtiöiltä jotka ovat takoneet joesta rahaa jo vuosikymmenet.

   Kunnollisilla ja toimivilla kalateillä lohi saataisiin nousemaan ihan Ounasjoen ylös saakka.

  • salmon is salmon

   Nyt puhutaan asiaa! EU:kin on (ihme kyllä) linjannut tulevaisuuden tavoitteiksi padottujen jokien elvyttämisen Euroopassa.......johan KemijokiOY oli yllättäen yhteistyökykyinen Isohaara2 toteutuksessa mutta sehän ei riitä alkuunkaan.

  • gasafdafdsfda

   Vuosisadan huijaukset: Isohaaran kalahissi 1950-l ja uudet kalatiet 1993 ja 2012 lohiverkkojen takana.

  • hyvin pelittää
   • gasa.....

    En kyseenalaista kalateitä tai toimintaa -päinvastoin! Tarkoitinkin vain järjettömyyttä siinä että tehdään kalateitä mutta verkkopyyntiä ei kielletä.


  • lohennousu
  • Isohaara valmis?

   Nyt pitää jokaisen voimalaitoksen tehdä pikaisesti toimivat lohiportaat, jotta
   perämeren lohi pääsee nousemaan aina Ounasjoen latvoille asti.

  • Wäylä III vaappu

   Miksi VIRALLISTA ilmoitusta ei ole tullut siitä, montako lohta on noussut
   Isohaaran voimalaitoksen ohi. Joka kylän äijällä on muka oma varma tieto määristä, mutta yksikään virallinen taho ei ole vielä ilmoittanut tarkkaa lukua joka olisi se todellinen fakta-luku.

   Epäilen, että kalaportaat eivät toimi ja lohi ei nouse. Ehkä kauden aikana nousi muutama kymmenen lohta, koska lukuja ei ole virallisesti julkaistu.

  • kustaavilkunad

   Näin on "Wäylä III vaappu", kyllä kaipaisi jonkinmoista yhteenvetoa kalatien toiminnasta.
   Muutenkin tuntuu että virkamiesten hoitamana ei löydy tarpeeksi intohimoa vaikkapa verkkokalastuksen kieltämisen, kalatien virtaamien lisäämisen puolesta puhumiseen. Taitaa olla liian monta keittäjää tässä lohisopassa: ELY, jakokunnat, Lapinliitto, RKTL, Kemin ja Keminmaan kunnat sekä Kemijoen lohen sukupuuttoon tappanut voimayhtiö..
   Kesällä raportoitiin jättilohen siluetista kalatiessä, taisi olla provo jolla piiloteltiin kalatien heikkoa menestystä.
   ..silti olemme optimistisia ajatukselle että joskus lähitulevaisuudessa lohi todellakin nousee Ounasjokeen!

   • turhaako

    Kuulostaa ehkä tyhmältä kysyä,mutta kun en tiedä. Kalan nousua kyllä autetaan,mutta tuleeko kalat kutemisen jälkeen turbiinien läpi ehyenä takaisin mereen?


  • maalllikkko

   Ainakin se jälkikasvu eli smoltit tulevat vaivatta alas siksikin (mikä lienee tarkoituskin) kun turbiinien laipiotkin sattuu olemaan näitä kalaystävällisempiä. Merivaelluksen pituudesta riippuu kuinka isoina palaavat takaisin kotijokeensa mutta kuitenkin ovat jo silloin sukukypsiä. Ainoana uhkana kaloille on verrkkopyydykset ja petokalat.

  • mieti sinä sitä

   Milloin seuraavan voimalaitoksen kalatiet rakennetaan?
   Milloin lohilla on vapaa kulku Ounasjoen latvoille saakka?

  • kojamassi

   Isohaara 1 muutetaan ensin impulssitoimiseksi, eiköhän sitten kohta tule joTaivalkoskenkin vuoro ja maksumiehinä tietenkin patoyhtiöt jne. Jokohan tuo olisi kohta aika viimeiselle verkkokesälle Kemijoen alajuoksulla valtionlaitos RKTL?

  • DFBW4L

   SÄHKÖYHTIÖIDEN OLISI VIIPYMÄTTÄ RAKENTAA KOKO JOEN MATKALLE TOIMIVAT KALAPORTAAT, SILLÄ HE RIKASTUVAT YHTEISEN JOEMME VIRTAUKSESTA JA SAMALLA TUHOAVAT LUONNON LOHEN NOUSUA.

  • 564646

   YHDYN EDELLISEEN PUHUJAAN.KALAPORTAISIIN VOI OTTAA MALLIA KAALIKSJOEN LOHIPORTAISTA, JOIHIN NOUSEE TUHANSIA JA TUHANSIA LOHIA JOKA JEESUKSEN SUVI.

   • GeeGan

    Yhdyt edelliseen puhujaan?
    Taidat olla maailman nopeis mies? Juokset tolppaa ympäri ja nussit itseäs perseeseen.


  • nbvhjkiuy

   Ota se capslokc pois päältä ja ehkä voisit pitää myös nuo itseesiyhtymiset ihan omana tietonasi!

  • IiKooo
  • Anonyymi

   Joko se lohi nousee,enskesänä?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina Aitolehti poseeraa rakkaansa kanssa - Somessa kuitti:"Oletko lainannut Haaviston Antoniota?"

   Hmmm, onhan noissa miehissä yhdennäköisyyttä täytyy myöntää… Vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja katso kuvat: http
   Kotimaiset julkkisjuorut
   149
   1887
  2. Miksi itsenäisyyspäivää vietetään...

   ...kun itsenäisyys menetettiin 4.4.2023 kun meidät liitettiin NATOon? Päätäntävaltamme siittettiin UsaNatolle tuona suru
   Maailman menoa
   393
   1096
  3. No joko susta on nainen tullut johtaja

   Kun sä olet opiskellut niin paljon, ja olet niin terävä?
   Ikävä
   73
   977
  4. En ole kiinnostunut sinusta ikävä

   Ikämies, olet ilmaa luuseri olet.
   Ikävä
   67
   821
  5. Lempinimi kaivatulle

   Minkä lempinimen olet antanut ikäväsi kohteelle mielessäsi häntä ikövöidessä? Hän kulkee aatteissa mukana lempinimellä
   Ikävä
   36
   758
  6. Hyvästi, vaalea nainen

   Edelleen pyörit päivittäin mielessäni. Mitä teitkään minulle. Niin tuttu, vaikka tutkimaton. Kaipuu ja polttava tunne si
   Ikävä
   35
   731
  7. Pystytkö puhumaan seksistä?

   Tai onko se maailman luonnollisin ja parhaimmillaan kauneimpiakin asioita mistä et pysty puhumaan kokematta seksuaalista
   Sinkut
   106
   710
  8. Oikeastaan rakastuneena

   On mukava olla😇 Niin huumaava olo. Olo varmaan niin, kuin maanisilla.. yhtään pysy paikalla, ajatus ei liiku, mihinkään
   Ikävä
   52
   648
  9. Martinan ruukavalio

   Voi hyvää päivää taas, mitä tekstiä picukissa. -ohjeilla, jotka voita vaikka lopun ikää. -kesto 6viikkoa, voit kuin jatk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   120
   646
  10. Olenko tehnyt sulle jotain

   Ikävää?
   Ikävä
   22
   636
  Aihe