Olematon avaruudellinen hahmottaminen!

1333333

Miten voisin kehittää (olematonta) avaruudellisen hahmottamisen taitoani?

http://www.fibonicci.com/spatial-reasoning/test/easy/

Ylläolevasta testistä en osaa ratkaista tehtävistä ensimmäistäkään.

Muilta osin olen kuitenkin keskimääräistä lahjakkaampi ja ÄO:ni on mitattu tavallista korkeammaksi.

Kolmiulotteisten kappaleiden hahmottaminen vain on lähes mahdotonta.

29

9710

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotakin tällaista

      Kolmiulotteinen hahmottaminen on suurelta osin luontainen kyky, mutta sitäkin voi kehittää esimerkiksi piirtelemällä kolmiulotteisia kappaleita eri suunnista. Voisipa tuohon auttaa kolmiulotteisten kappalemallien pyörittely tietokoneruudullakin.

      Lisäksi on todettu, että miesten hahmottamiskyky on merkittävästi naisten kykyä parempi. Sitä se vuosituhansien metsästäminen ja toisaalta kotiluolan lähettyvillä kyhjöttäminen tekee!

      • Kotiluolanainen

        Itse olen nainen ja sain kaikki oikein. Tuntuivat helpoilta. Kyseessä lienee osin perinöllinen kyky, joka vaatinee jonkinverran visuaalista ajattelukykyä ts. kykyä pyöritellä laatikkoita mielessään.


    • :)

      oli aika vaikee, sain vain 5/8 oikein

      mukavia pähkinöitä tosin

    • ....................

      Minulla on puolestani ääriavaruudellinen hahmottamiskyky, minkä takia minun on vaikea ajatella "lineaarisesti". Itse ihailen erityisesti matemaatikkoja, koska heillä ei ole tämä ääriavaruudellinen hahmottaminen tiellä, kun he johtavat pitkiä kaavoja.

      Mitä tulee avaruudellisen ajattelun kehittämiseen, niin sitä voi harjoitella pelkästään katselemalla esimerkiksi maisemaa. Katso esimerkiksi puuta ja analysoi sen muotoja. Itse ainakin harjoitan matemaattista ajattelua "lineaarisoimalla" asioita.

      Ei kuulu aivan aloitukseen, mutta minusta on kiva harjoittaa itsessään jotain, mitä ei osaa lainkaan. Tuntuu, että matematiikan opiskelu on minulle hankalaa, mutta samalla niin antavaa, kun vihdoin oivallan jotain :).

    • tämmönen tulos

      6/8, mies.

    • oli haastava

      2/8 ja äijä olen. Luulin että meni helposti :D

    • Mies 30-v.

      Kaikki meni oikein. Tehtävät 1 ja 4 tuntuivat vaikeimmilta ja niitä sain vähän aikaa pähkäillä, sen sijaan 2, 3, 6 ja 8 tuntuivat hyvinkin helpoilta. Tein muutkin sivulta löytyneet easy-tason testit, ja sain kaiken oikein.

      Olen ollut myös armeijan älykkyystestissä ja suorittanut kotona jotain Mensan testejä (Mensan julkaisemasta kirjasta). Netissä olen lisäksi kokeillut useampaakin äo-testiä. Kaikkien testien mukaan olen reilusti keskimääräistä älykkäämpi joka osa-alueella, mutta en kuitenkaan Mensa-tasoa. Parhaiten olen tainnut yleensä pärjätä abstraktia loogista päättelykykyä ja avaruudellista hahmotuskykyä vaativissa tehtävissä, ja verbaaliset tehtävät ovat myös sujuneet kohtuullisen hyvin. Matemaattisista tehtävistä sen sijaan eivät vähänkään monimutkaisemmat oikein suju.

      Jos haluatte tietää, millainen henkilö on tällainen, niin voi kertoa, että en ole akateemisesti koulutettu (kouluissa olen pärjännyt lähinnä lahjakkuuteni ansiosta, olen ollut ns.alisuorittaja) enkä ole missään hienossa työssä. Olen suorittanut kuvallisen ilmaisun perustutkinnon ja opiskellut myös tietojenkäsittelyä AMK:ssa. Olen empaattinen ja siksi kiinnostunut ihmisten auttamisesta eri tavoin (ja siitäkin, miten asiat muilla yleensä ovat), lisäksi minua kiinnostaa politiikka, tieteet, taiteet, teknologia.

      Poliittiselta ideologialtani luonnehtisin itseäni lähinnä sosiaaliliberaaliksi. Kannatan suhteellisen vapaata markkinataloutta, mutta haluan kuitenkin, että julkisia palveluitakin ylläpidetään ja pyritään parantamaan (yleensäkin palvelutuotannossa tulisi toimia sen mukaan, että huomioidaan kaikki faktat eikä vain nojauduta johonkin ideologioihin, ja pyritään kehittämään palveluita sen mukaan tavoitellen sekä kustannustehokkuutta että sitä, että palvelu on kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla), ja kannatan vahvaa sosiaaliturvaa, jota muuttaisin kohti perustulomallia. Olen arvoliberaali ja arvostan yksilönvapauksia. Ihmisten tulisi antaa itse päättää omista asioistaan ja elää parhaaksi katsomallaan tavalla, ja lakien tavoitteena pitäisi olla pyrkimys estää loukkaamasta muiden oikeuksia (kuten oikeus elää, oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, oikeus pitää yksityinen omaisuutensa omanaan, lasten oikeus turvattuun lapsuuteen, oikeus päättää omasta kehostaan, oikeus yksityisyyteen, oikeus sanoa mielipiteensä...). Liberaaliutta ei tule kuitenkaan sotkea mihinkään "hyysäriyteen". Kannatan esim. rikollisille, joiden rikoksille on osoitettavissa joku selvä, erillinen uhrikin (ei siis koske esim. huumeiden käyttörikoksia), ihan kunnollisia rangaistuksia, ja vakavaan rikokseen syyllistyneet maahanmuuttajat tulisi ehdottomasti karkottaa.

      Mitäs vielä... Mielenterveydeltäni en ole aivan terve, olen kärsinyt peloista, ahdistuksesta, mielialan vaihteluista masennuksesta hypomaniaan. Olen myös sekaantunut erilaisiin päihteisiin. Niistä olen hakenut viihdettä ja nautintoa, helpotusta olooni, jännitystä, mielenkiintoa, uusia kokemuksia, uusia näkökulmia, uusia ajatuksia... Psykedeelien avulla koen saavuttaneeni jossain määrin jotain hyödyllistäkin ja persoonallisuuttani kehittävää. En kuitenkaan suosittele niiden käyttöä, koska vastaavia hyötyjä voi saavuttaa muutenkin, ja mielenterveys voi oikeasti olla melkoisella koetuksella "trippaillessa". Perjantainakin kun itse olin ottanut empatogeenistä (myötätuntoa ja tunneherkkyyttä voimistavaa) hallusinogeeniä 25I-NBOMe ja sen päälle vielä voimakasta synteettistä kannabinoidia AM-2201, niin kuullessani/lukiessani tapahtuneesta kouluampumistapauksesta järkytyin niin, että järkytys tuskin olisi ollut yhtä kova selvinpäin, itkin ja olin täynnä surua. En kyennyt käsittelemään asioita normaalisti päässäni ja ajatukset kuitenkin pyörivät intensiivisesti. Yhdessä vaiheessa minusta tuntui, etten pysty kestämään sitä, kuinka paha maailma on, ja tuntui, kuin olisin menossa skitsofreeniseen tilaan (tunsin itseni myös hyvin masentuneeksi, ja itsemurhakin kävi mielessä). Aineiden vaikutukset kuitenkin hiipuivat, pystyin ajattelemaan normaalimmin ja seuraavana päivänä koin olevani taas normaalijärkinen, vaikka perjantain murheelliset uutiset olivatkin yhä mielessä.

      • ....................

        Olen huomannut, että yleinsä avaruudellisesti taitavat hahmottajat eivät hakeudu akateemiselle uralle. Onhan se ihan ymmärrettävää, kun kuuntelee professoreiden puhetta. Paljon terminologiaa, josta on vaikea päätellä käytännössä mitä haetaan takaa.

        Avaruudellisen ajattelun lisäksi olen todella hyvä abstraktissa ajattelussa. Olen siis sekoitus akateemikkoa ja käytönnönihmistä.


      • :;:;:;:;
        .................... kirjoitti:

        Olen huomannut, että yleinsä avaruudellisesti taitavat hahmottajat eivät hakeudu akateemiselle uralle. Onhan se ihan ymmärrettävää, kun kuuntelee professoreiden puhetta. Paljon terminologiaa, josta on vaikea päätellä käytännössä mitä haetaan takaa.

        Avaruudellisen ajattelun lisäksi olen todella hyvä abstraktissa ajattelussa. Olen siis sekoitus akateemikkoa ja käytönnönihmistä.

        Kuinka kuvaat asioita, jos et tunne sanoja ja terminologiaa?

        Insinööritieteissä avaruuden hahmottaminen on tarpeen, eikä siitä liene haittaa kemiassa tai materiaalifysiikassakaan. Kosmologit ja muut avaruustieteilijät eivät taida avaruuden hahmottamisesta hyötyä?


    • Samansuuntaista

      Tein tuon ja sen perään vaikeimman, eka meni silleen puoliksi heittämällä puoliksi miellyttävällä pohtimisella, ei mitään super vaikeeta, tein sitten sen perään sen 12 kohdan vaikeemman, jossa tulos 10/12 joista se toinenkin oli pieni huomiointivirhe.

      Huomasin tuon Mies 30v kanssa yhtäläisyyksiä muuten millaisia olemme. Älykkyystestien ja sellaisten osalta siis. Matikka oli koulussa kielten kanssa yksi kamalimpia aineita. En edes läpäissyt pitkää matikkaa kun en vain yksinkertaisesti pystynyt "hahmottamaan graafisesti" matemaattisia kaavoja. (Tyyliin piirrä geometriaa ja vektoreita käyttäen neliö-/kuutiojuuren ratkaisumalli) Samasta syystä kemia ja fysiikka loppuivat siihen kun mentiin vahvasti matikkapainotteiseen opiskeluun.

    • nainen tspöletjpoöte

      Olen nainen, olen hyvä näissä. On varmaan luontainen taito, eikä tuota taitoa vaativiin ammatteihin kannata mennä jos taitoa ei ole riittäväästi. Ne joilla sitä on, se tulee niin helposti. Mulla katsottiin 16 v koulussa testit noista ja minä olin paras luokalla, ja toinen paras oli poika, jolla koulu ei mennyt lainkaan hyvin, hän ei tehnyt koulussa mitään, lintsasi ym. Sen jälkeen sitten oli luokan parhaimmat oppilaaat. Eli mä olen aina ollut hyvä koulussa mutta en huippulahjakas. Avaruudellinen hahmottamine on vaan taito kuten piirustustaito, voi harjoitella, mmutta ne joilla se on luonnostaan, ne menee niin helposti siinä ohi. Jokainen on jossain hyvä, joten ei kannata keskittyä niihin missä ei ole hyvä vaan iloitan missä on hyvä. Toki lukemankaan ei opi, ellei harjoittlee mutta osa asioista on vaan luonnostaan tai ei ole.

    • Pari huolimattomuus

      virhettä: 6/8. Tän tyyppisissä tärkeintä on löytää joku kiintopiste. Ei niin, että alkaa kasata mielessään palikkaa.

    • ogogogogog

      Kaikki oikein mutta kesti aika pitkään. Ennen harrastin kuvataiteita mutta nykyään musiikkia. Olen varma että muutama vuosi sitten olisin tehnyt tuon nopeammin. Jos tekee työksi tai harrastuksena jotain mikä vaatii kolmiulotteista hahmottamista tai on muuten ajattelultaan visuaalisesti painottunut niin pärjää tuollaisessa testissä paremmin.

    • Hmm.

      8/8. Paljon tulokseen vaikuttaa varmasti onko lahjakas kolmiulotteisessa hahmottamisessa. Enemmän kuitenkin uskon, että tulokseen vaikuttaa, onko lapsena oppinut piirtämään perspektiivien kanssa ja onko ylipäätään oppinut piirtämään 3-ulotteisesti.

      Jälkeenpäin tietysti pystyy taitoa kehittää käsin piirtämisen lisäksi piirtämällä tietokoneella 3D-suunnitteluohjelmilla.

    • iu7ytghjk

      5 meni ihan heittämällä oikein ensimmäiseltä sivulta. Ei siis mitenkään mahdottomia.
      Pientä harjoittelua vaan. Näyttää toki ensin vaikealta.

      • Spatialfibi

        Yritän tehdä heti kun netin tökkiminen loppuu. Ei nuo kuvat oikein latautuneet. Ihan vaan tiedoks


    • Siinä kehittyy

      Noi on paljon helpompia kuin tiiliuunin muuraaminen, kerran kuvia vilkaisemalla. Tai johonkin seinä tai kattolevyyn ilmastointi tai muutaman sähkörasia reiän tekeminen oikeaan paikkaan kun reikien kohdat pitää laittaa peilikuvaan millilleen oikein. parin reikää onnistuu suht helposti kertamittauksella mutta siitä enemmän kun on reikiä niin joutuu jo käyttämää muistiinpanoja apuna.
      Sen joko osaa tai ei. Siinä ei taida olla älykkyyden tai akateemisuuden kanssa mitään tekemistä.
      En kyllä pidä itseäni älykkäänä mutta ei noin yksinkertainen testi älyä kaipaakkaan,

      • Niinpä niin

        >> En kyllä pidä itseäni älykkäänä mutta ei noin yksinkertainen testi älyä kaipaakkaan,

        Vertailuistasi päätellen älykkyytesi saattaa olla hyvin yksiulotteista. Kyllä avaruudellinen / 3d-hahmottaminen on yksi perusälykkyyden ominaisuuksista. Joku saattaa kokea ko. tehtävät täysin mahdottomiksi, toinen taas käsittämättömän helpoiksi. Kaikki se on helppoa minkä osaa ja mitä paremmin osaa, sitä helpompaa se on.

        3d hahmottamista voi kyllä harjoitella ja vaikka työssä kehittää/kehittyä, kuten myös jossain määrin lähes kaikkia perusälykkyden osa-alueita. Testien tuloksiin vai myös vaikuttaa oikenlaisella valmistautumisella. Älykkyyteen vaikuttaa myös moni muu asia kuten fyysinen kunto, terveyden tila, henkinen vireystila, yleinen henkinen tila, ruokavalio jne.


      • Harjoitus tekee...

        Huippukädentaitajilla on myös hyvä avaruuden hahmottamisen taito. Tämän huomasin aikoinani, kun olin mukana CADCAM-järjestelmän käyttöönotossa metallivalimossa. Vanhoilla mallipuusepillä oli aivan ällistyttävä taito hahmottaa kappaleiden 3D-tietokonemalleja, vaikka itse tekniikka oli heille aivan uusi. Sitä se mutkikkaiden kappaleiden pyörittely käsissään vuosikymmenten ajan tekee!

        Tosin alalle saattavat seuloutua vain ne, joilla on jo synnynnäinen taito kappaleiden hahmottamiseen.


      • Siinä kehittyy
        Niinpä niin kirjoitti:

        >> En kyllä pidä itseäni älykkäänä mutta ei noin yksinkertainen testi älyä kaipaakkaan,

        Vertailuistasi päätellen älykkyytesi saattaa olla hyvin yksiulotteista. Kyllä avaruudellinen / 3d-hahmottaminen on yksi perusälykkyyden ominaisuuksista. Joku saattaa kokea ko. tehtävät täysin mahdottomiksi, toinen taas käsittämättömän helpoiksi. Kaikki se on helppoa minkä osaa ja mitä paremmin osaa, sitä helpompaa se on.

        3d hahmottamista voi kyllä harjoitella ja vaikka työssä kehittää/kehittyä, kuten myös jossain määrin lähes kaikkia perusälykkyden osa-alueita. Testien tuloksiin vai myös vaikuttaa oikenlaisella valmistautumisella. Älykkyyteen vaikuttaa myös moni muu asia kuten fyysinen kunto, terveyden tila, henkinen vireystila, yleinen henkinen tila, ruokavalio jne.

        Enhän minä itseäni älykkääksi ole sanonutkaan ja enkä myöskään hallitse sarkasmin jaloa taitoa. Mutta niinkuin tämä alla oleva kirjoittaja sanoo että toisilla on synnynäinen taito kappaleiden hahmottamiseen.
        Sen näkee muodon vain katsomalla, ei siinä tarvitse miettiä tai suunnitella.
        Yksinkertaistettuna: Pallo on pallo toiselta puolelta katsottuna, mutta halkaistuna kaksi kuppia.


      • Niinpä niin
        Siinä kehittyy kirjoitti:

        Enhän minä itseäni älykkääksi ole sanonutkaan ja enkä myöskään hallitse sarkasmin jaloa taitoa. Mutta niinkuin tämä alla oleva kirjoittaja sanoo että toisilla on synnynäinen taito kappaleiden hahmottamiseen.
        Sen näkee muodon vain katsomalla, ei siinä tarvitse miettiä tai suunnitella.
        Yksinkertaistettuna: Pallo on pallo toiselta puolelta katsottuna, mutta halkaistuna kaksi kuppia.

        >> Enhän minä itseäni älykkääksi ole sanonutkaan ja enkä myöskään hallitse sarkasmin jaloa taitoa.

        Sillä uskalsinkin veikata: "älykkyytesi saattaa olla hyvin yksiulotteista."

        Olin aikanaan töissä yrityksessä, jossa eräs "ISO POMO" piti itseään erityisen älykkäänä ( suurinpiirtein kaikki muutkin ominaisuudet oli 10 ). Älykkyys oli hänelle mieluinen puheenaihe, etenkin kun dissata meitä tyhmempiä alammaisia. Sitten huomasimme muutoksen ja jopa lievää nöyryyttä. Sitä seurasi huhu, että pomo olisi käynyt Mensan testissä. Koskaan siihen ei saatu vahvistusta, eikä asiaa tohdittu tiedustella suoraan, mutta merkit viittasivat vahvasti huhun olevan totta ;)

        Tutkimusten mukaan älykkäät ja/tai lahjakkaat ihmiset arvioivat yleisemmin ominaisuuksiaan ja suorituksiaan alakanttiin, kun taas vähemmän älykkäiden ja lahjattomampien ihmisten arvio on samassa suhteessa päinvastainen.


      • Siinä kehittyy
        Niinpä niin kirjoitti:

        >> Enhän minä itseäni älykkääksi ole sanonutkaan ja enkä myöskään hallitse sarkasmin jaloa taitoa.

        Sillä uskalsinkin veikata: "älykkyytesi saattaa olla hyvin yksiulotteista."

        Olin aikanaan töissä yrityksessä, jossa eräs "ISO POMO" piti itseään erityisen älykkäänä ( suurinpiirtein kaikki muutkin ominaisuudet oli 10 ). Älykkyys oli hänelle mieluinen puheenaihe, etenkin kun dissata meitä tyhmempiä alammaisia. Sitten huomasimme muutoksen ja jopa lievää nöyryyttä. Sitä seurasi huhu, että pomo olisi käynyt Mensan testissä. Koskaan siihen ei saatu vahvistusta, eikä asiaa tohdittu tiedustella suoraan, mutta merkit viittasivat vahvasti huhun olevan totta ;)

        Tutkimusten mukaan älykkäät ja/tai lahjakkaat ihmiset arvioivat yleisemmin ominaisuuksiaan ja suorituksiaan alakanttiin, kun taas vähemmän älykkäiden ja lahjattomampien ihmisten arvio on samassa suhteessa päinvastainen.

        Niin hienot Rapalan koukut vilahtivat ohitse etten henno ottaa kiini. Joten annan kohteliaasti naiselle sen viimeisen sanan ja vaikenen.


    • Kerää ittes

      3/8 veikaten =D

    • alhainenäly

      Minulla puolestani on ainakin osittain alhainen älykkyys. : ( Valitettavasti!
      Minulla on kehitysvammadiagnoosi. Siis diagnoosini on lievä älyllinen kehitysvammaisuus. Hahmottamisen puolen osaamiseni on alimmillaan lievän älyllisen kehitysvamman tasolla. Hahmottamisen kokonais suoriutuminen on selvästi alle keskitason (entinen heikkolahjainen). Kielellinen kokonaissuoriutuminen on puolestaan vain vähän alle ikäryhmän keskitason. En hyväksy itseäni,koska olen kehitysvammainen/ja/tai heikkolahjainen! Olkaa tyytyväisiä te kaikki,jotka olette "normaali" älyisiä,ettekä kehitysvammaisia tai heikkolahjaisia. : (

    • Alaraskas

      Jotkut vain on tyhmiä, ja äly ei riitä moisiin yksinkertaisiin tehtäviin.

    • Idiootti87

      Ensin 6/8 mutta uudelleen kun vilkaisin niin alle 10sekuntiin sain 8/8.

      Mutta tuossa voi hyödyntää muitakin kykyjä kuin vain 3D-hahmotuskykyä, monessa tehtävässä riitti kun vain katsoi, löytyykö kappaleita joissa on samat suhteelliset koot laatikoiden seinämissä, joten tällä ratkaisutavalla voi saada parempia tuloksia kuin mitä todellisuudessa kykenee noita kolmiulotteisesti mielessään pyörittelemään.

    • Äijä59v

      2/8 oikein. Lopussa alkoi jo kyllästyttää, olen aina inhonnut kaikenlaisia testejä.

    • Junttipena

      Tää on vähän tyhmä testi, kun vaihtoehtojen perusteella pystyy etsimään yhtäläisyyksiä, eikä tarvitse muodostaa päässee tarkkaa 3D-mallia. Hyvin harva pystyy muodostamaan päässään 3D-mallia, mutta yksityiskohtien vertailu onnistuu lähes jokaiselta.

    • fuli

      Olihan tuo tosiaan aika helppo testi. Kuitenkin, tälläiset "paperitestit" ovat tylsiä, kun noista "papereista" saisi taiteltua paljon mielenkiintoisempiakin tuloksia, kuin vaihtoehto"konteinerit". Kovin rajoittavaa.

      Eikös sitä ole kehuttu, että 3D-ajattelu paranee, kun pelaa 3D-pelejä? Tietenkin varmasti sekin auttaa, että tekee käytännössä jotain muotoilua/rakentamista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe