Onko muilla normaalipainoisilla ongelmia makean kanssa?

sopih

Painoindeksini on 20,8 eli olen hyvinkin normaalipainoinen. Harrastan liikuntaa melko ahkerasti ja elämäntapani ovat kohtalaisen terveet. Syön salaattia ja kasviksia joka päivä ja kunnon kotiruokaa 2 kertaa päivässä sekä aamu- ja iltapalat.

Ongemani koskee makeita herkkuja, kuten leivonnaisia ja suklaata. Olen lähes koko ikäni ajatellut syömistäni ja varsinkin makeaa. Aina on päällä jos jonkinlaista rajoitettua kuuria makeiden kanssa, joissa harvoin pysyn. Täysin ilman makeaa en ole koskaan ollut, en edes yrittänyt, koska se ei ole minusta mitenkään tarpeellista.
Syön viikossa lähes joka päivä makeaa ja aina jos yritän olla niin, että söisin vähän vähemmän, tulee jossain vaiheessa kauhea ahmimiskohtaus.

Esim nyt olen ollut n. kuukauden niin, että päätin että voin syödä kahdesti viikossa jonkun herkun (eli ei mitenkään kohtuutonta???). Olen pysynyt yllättävän hyvin, mutta tänä aikana yhteensä kolme kertaa olen repsahtanut niin, että olen saattanut syödä suklaalevyn ja vaikka kolme leivosta samana päivänä. Ja päälle vielä esim. jäätelöä. Siis täysin kohtuutonta. Tuntuu, että aina kun saan oltua vähän aikaan "vähemmällä", kertyy se makeanhimo vain sisään ja purkautuu ennemmin tai myöhemmin. Voiko tästä oppia pois?

Yleisesti ehkä pysyn kohtuu kontrollissa, olisinhan muuten ylipainoinen, mutta elämäni on jatkuvaa "pitäisi syödä herkkuja vähemmän jne.."-ajattelua. Sitten kun joskus pystyn syömään vähemmän niin se kostautuu ahmisiskohtauksella.

Haluaisin vinkkejä muilta samassa tilanteessa olevilta, että kuinka oppisin syömään herkkuja normaalisti silloin tällöin. Haluaisin myös tietää, kuinka paljon/monesti viikossa hoikat tai normaalivartaloiset naiset yleensä syövät herkkuja?

9

724

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Mitä jos unohtaisit kaikenlaisen rajoittavan ajattelun vähäksi aikaa?

      Ihminen on nimittäin sillä tavalla hassusti toimiva olio, että juuri sitä alkaa tehdä hillittömästi mieli, minkä yrittää itseltään kieltää. Joku on selittänyt sitä niin, että aivot eivät ymmärrä sanaa "EI". Kun hoet itsellesi "Ei suklaata, ei suklaata, ei suklaata...", aivot ymmärtävät siitä vain osan "suklaata, suklaata, suklaata..."

      Joitakin vuosia sitten tuli tv:stä sarja "Totuus ruuasta". Siinä esitettiin koe, jossa päiväkotilapset saivat syödä kahdenlaisia kuivattuja hedelmiä rajoittamattomasti. Kun heiltä kysyi, kumpi oli parempaa, lapset pitivät molemmista yhtä paljon.

      Sitten rusinoiden saantia ruvettiin rajoittamaan. Lapset saivat rusinoita vain tiettynä päivänä tietyn aikaa kerrallaan. Seurauksena oli ahminta ja hamstraus, lapset alkoivat himoita rusinoita, ja kysyttäessä pitivät niitä parempina kuin rajoittamatta saatavaa hedelmälajia (josta en enää muista, mitä se oli). Kielletty hedelmä todella houkuttaa.

      Kun painosi kerran on normaali, et luultavasti tarvitse minkäänlaisia kieltoja tai rajoituksia. Kokeilepa vapaasti syömistä jonkin aikaa ja katso, kuinka usein herkkuja tulee syödyksi, kun ei niitä ehdoin tahdoin yritä rajoittaa. Saatatpa yllättyä! Ei siitä ole mitään haittaa ihmisen terveydelle, jos muutaman kerran viikossa syö jotain herkkua kohtuullisen määrän, jos muu syöminen on kunnossa.

      Voi myös olla, että herkkujen rajoittaminen on johtanut liian vähäiseen syömiseen yleensäkin. Asiaa voisi auttaa, jos söisit tavallista ruokaa hiukan enemmän.

    • herkuttelija

      Syön joka päivä ruuan jälkeen suklaata, karkkia tai jäätelöä. Mutta pienissä määrissä (esim 2-4 palaa suklaata ja 3-5 karkkia ruuan jälkeen). Tasapainottelen normaalipainoisen ja lievästi alipainoisen rajalla. Enemmänkin olen huolissani herkkujen vaikutuksesta terveyteen, kuin siitä että lihoisin :D (sekä siitä että rahaa palaa)
      Mutta koskaan en saa sellaista "ahmimiskohtausta", että söisin kerralla kokonaisen pussin karkkia tai levyllisen suklaata (tai edes puolta siitä.)
      "Oikeeta" ruokaa syön kyllä tarpeeksi, koska vaikka olisin syönyt mahan ihan täyteen, niin silti jaksaa syödä vähän suklaata. :) siihen toiseen vatsaan...

      Sen tiedän, etten voi syödä nameja päivittäin koko loppuelämääni, mutta toistaiseksi nuori kehoni antaa anteeksi pienet ylilyönnit...

    • nuuuuuuuuuuuuuuuuujj

      Miten voitte syödä noin paljon herkkuja ettekä liho? Itse jos syön 1 suklaalevyn viikkoon niin paino alkaa nousta pikkuhiljaa...

    • ..................

      Olen myös itsekkin perso makealle.

      • Lagom. lagom

        Mikä olisi tavoite, ilman makean syöntiä, eikä muuta
        Arvelisi itsekurin kysymykseksi johon vaikuttaa muu tarjonta. Jos ei mitään tekemistä niin helpommin ajattelee käyvänsä ostamassa suklaalevyn.
        Yleensä esim. soija proteiinisena vähentää ruokahalua. Itsekuria voi helpottaa jos iltansa järjestää niin että pesee hampaat jonka jälkeen ei syö.

        Mutta suklaahan on terveellisenä jopa suositeltua. (lakritsi kai olisi päinvastoin epäterveellistä). Jos kuitenkin tulee painokysymys mieleen voi jo tv:n edessä pienillä nilkkapainoilla jumpata suklaat ihan huomaamatta pois. Elämä olisi paremmassa balanssissa


    • Makkeeta

      Syö herkut ruuan päälle, niin et matalan verensokerin vuoksi ahmi niitä hillittömästi. Opettele, että pienempi määrä herkkua riittää, mutta syö herkkusi nautiskellen ja hitaasti, niin voit syödä herkutkin hyvällä omalla tunnolla. Älä jätä oikeaa ruokaa väliin siksi, että olet ahminut herkkuja, päin vastoin, kiinnitä huomiota siihen, että ruokasi on kevyttä, mutta terveellistä. Silloin satunnainen herkuttelu ei haittaa, eikä se kohota painoasikaan. Huomaa kuitenkin, että vaikka lihoisit vuodessa vain kilon, mikä ei tunnu missään, mutta se on kuitenkin 20 vuoden päästä 20 kiloa, eli 40 voipakettia enemmän! Jos painosi nousee parissa vuodessa muutaman kilon, olet 20 vuoden päästä 40 kiloa lihavampi! Moni on lihonut pikkuhiljaa huomaamattaan, ihan vain herkkuja napsimalla.
      Makeanhimosta voi opetella pois ja herkkuja oppii myös rajoittamaan, ja kun makleaa syö vähemmän, yhä vähemmän sitä tekee mielikään. Suu tottuu vähempään makeuteen, niin ettäjonkin ajan päästä karkit ym. makeat herkut maistuvat ällöttävän imelälle, ja makean mieliteon saa tyydytettyä esim. hedelmillä.

    • diu diu

      kuin oma kirjoittama teksti, paljon treenavana yritän syödä suht terveellisesti, mutta mutta kun vatsa ei vedä kerralla paljoa ja yritän syödä usein, ilmeisesti energiavajetta kertyy, kun on vielä aikas rankka duuni, nimimerkkinä pitäiskin olla kuivan kesän orava.....

    • Sokerihiirulainen

      Sama täällä! On aikoja (esim. syksy...) jolloin saatan syödä helposti karkkipussin kahvileipiä päivässä. Olen aina ollut hoikka (perinyt hyvät geenit), mutta entäpä kun ikää tulee lisää ja aineenvaihdunta ei toimi niinkuin ennen? Tai kaikki sokerin ja valkoisen vehnäjauhon, e-koodien sun muiden haittavaikutukset? Makeasta tuntuu olevan vaan NIIIN vaikea päästä eroon!

    • Pysykää terveenä!

      Vinkki kaikille sokeriaddiktiosta kärsiville.

      Karrikoidusti; keho tulkitsee sokerin samalla tavalla kuin proteiinin ja koska sokeri imeytyy proteiinia nopeammin keho jää koukkuu tarvitsemansa aineen sijasta tarvitsemakseen luulemaansa aineeseen. Pirunkehä syntyy siitä että tarve ei tyydyty, vaikka "asianmukaista materiaalia" tulee sisään.

      Eli, jos himoatte sokeria, tankatkaa proteiinia. Kokeilkaa, se helpottaa.

      Sokeria kannattaa muutenkin välttää kuin ruttoa ja keinotekoisia makeutusaineita kuin ebolaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      348
      3091
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      113
      2292
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1660
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      74
      1193
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1087
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1013
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      42
      986
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      153
      983
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      289
      858
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      806
    Aihe