"Esoteerinen"? Ämpäriprikaatiprosessori?

Linkin antaja 429

Tässä on erikoinen tapa toteuttaa moniydinprosessori, mutta olisiko sellainen jossain käytössä parempi, jossain suhteessa, jos piipalalle on sijoitettava tarpeeksi monta miljoonaa transistoria? Jos katsoo valmistustekniikoiden kehitystä ja ytimien määrän kasvua tietyiltä vuosilta, nyt pitäisi olla 16-64 ytimisten prosessorien tavallisia, mutta ohjelmalliset vaikeudet ovat estäneet sen. Grafiikkaprosessoreissa laskentaosien määrän kasvu on ollut suurempaa.

http://esolangs.org/wiki/List_of_ideas#Ideas_related_to_esoteric_operating_systems.2C_esoteric_processors_and_esoteric_computers

Bucket brigade on suoraan käännettynä ämpäriprikaati tai sankoprikaati ja epäsuoremmin käännettynä sankoketju.

6

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "nyt pitäisi olla 16-64 ytimisten prosessorien tavallisia, mutta ohjelmalliset vaikeudet ovat estäneet sen."

      En usko että tuo johtuu pelkästään ohjelmallisista vaikeuksista vaan että nykyisellä tiheydellä 16-64 ytiminen prossu olisi älyttömän iso ja veis myös virtaa niin paljon että jäähdytys olisi melkoinen ongelma. Sitten on vielä muistitarve tuohon päälle ja se että massamuistit ovat toistaiseksi hitaita.


      Toisaalta myös sitten algoritmien jakaminen useammalle prossulle ei ole ihan helppoa sekään ja onnistuu helpoiten lähinnä jossain tiedostojen pakkauksessa tai konversiossa.

      • Järviäkki

        "jäähdytys olisi melkoinen ongelma"

        Tuossa on joku outo juttu joka vaatii selitystä, koska yksittäiset käyttäjät ovat jälkiasentaneet tietokoneisiinsa nestejäähdytyksiä jo vuosia, eikä saman luulisi olevan tehtaassa "melkoinen ongelma". Jääkaapit ja autot toimii nestejäähdytyksellä.

        Tietokoneessa, jos jäähdytysnestettä ei eristetä sähköisesti prosessorista, sen on oltava sähköä johtamatonta eli öljyä tai fluoripitoista fluorinerttiä. Kummankaan ei luulisi olevan sen pelottavampi aine kuin ne mitä on jääkaapissa tai ilmalämpöpumpussa.

        Autoissa käytetään divetymonoksidia.


    • Onhan palvelinkäyttöön jo nyt sataytimisiä prosessoreja emolevyineen, mutta hankalaa nähdä, millä tavalla tavalliset kuluttajat tekniikasta voisivat saada hyötyä tai hupia.

      Yksittäisen käyttäjän sovelluksissa tarvitaan vahvaa peräkkäisprosessointia korkeintaan muutamine sivuprosesseineen, sataytiminen prosessori on vahvimmillaan esimerkiksi jakaessaan kymmeniä eri vuokraelokuvia yht'aikaa verkkoon.

    • "Onhan palvelinkäyttöön jo nyt sataytimisiä prosessoreja emolevyineen"

      Olen kyllä ymmärtänyt että ns. supertietokoneissa on vain kytketty useampia emolevyjä prosessoreineen rinnakkain mutta saatan olla osittain väärässä.

      Joka tapauksessa sähkön tarve ja jäähdytys ovat ongelma eli ts. ainakaan kotikäyttöön tuskin on ihan lähiaikoina jos koskaan tulossa mitään sataytimisiä prossuja kun tavallisessa käytössä joku neliytiminen mahd. nopea prossu on riittävä hinta-teho-sähkönkulutus suhteeltaan.

      Vuokraelokuvien streamaamisessa on varmaan omiaan tosiaan joku grafiikkakortti (tai useampi) joissa tosiaan voi kai olla vaikka 100 prosessoria rinnan mutta ne eivät ole ns. yleiskäyttöisiä prossuja vaikka toisaalta jollain cuda-kielellä (tai vastaavalla) voi varmaan jo vääntää monenlaista koodia grafiikkakortillakin.

      • Kyse ei ole supertietokoneista, vaan verkon rutiinipalveluiden tuottamisesta erittäin kompaktissa ja energiataloudellisessa kokonaisuudessa, koostuen moduuleista, joissa voi olla vaikka esim. neljä 64-ytimistä prosessoria. Sataytiminen on tulossa.

        http://www.tilera.com/products/processors

        Tämä on lähinnä vaikkapa elokuvavuokraustoimintaan, ei sääpalvelun numeronmurskaukseen soveltuvaa tekniikkaa.


    • "Kyse ei ole supertietokoneista, vaan verkon rutiinipalveluiden tuottamisesta erittäin kompaktissa ja energiataloudellisessa kokonaisuudessa, koostuen moduuleista, joissa voi olla vaikka esim. neljä 64-ytimistä prosessoria. Sataytiminen on tulossa."

      Tuo olikin uutta minulle vaikka seuraan alan kehitystä melkein päivittäin.

      "Tämä on lähinnä vaikkapa elokuvavuokraustoimintaan, ei sääpalvelun numeronmurskaukseen soveltuvaa tekniikkaa. "

      Tuota on kai turha odotella kotikoneisiin sitten....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2943
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      265
      1229
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1221
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1041
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      1003
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      980
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      936
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      49
      897
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      41
      877
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      43
      789
    Aihe