Juutalaiset Egyptissä

moozes pessi

Onko mitään todisteita siitä että juutalaiset olisivat aikoinaan olleet orjuudessa Egyptissä. Muita kuin Tooran kirjoituksia.

15

1699

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mette.soderman

      Tiettävästi ei ole. Joissakin egyptiläisissä kirjoituksissa mainitaan kansa nimeltä "hbr" (Egyptin kirjakielessä ei ollut vokaaleja). Tämän on tukittu tarkoittavan hebralaisia. Tekstien yhteydestä käy ilmi, että nimitystä käytettiin kaikenlaisista, usein ratsastavista paimentolaisista, jotka tekivät rosvoretkiä Egyptiä ja sen linnoituksia vastaan, joten huonosti kuva sopii yhteen Egyptin orjuuden kanssa.

      • aloittaja?

        voitko antaa lähdettä noihin egyptiläisiin kirjoituksiin.


      • mette.soderman
        aloittaja? kirjoitti:

        voitko antaa lähdettä noihin egyptiläisiin kirjoituksiin.

        Tietoja löytyy mm. Wikipedian sivulta Habiru

        Sivulla on hyvä lähdeluettelo.


    • Palestiinalaisten ja egyptiläisten välillä oli paljon kauppa- ja kulttuuriyhteyksiä, joista juutalaiset ammensivat egyptiläisistä saduista ja uskonnollisista tarinoista ainakin Mooses-lapsen seikkailut kaislakorissa ja Jeesuksen elämän jokseenkin sellaisenaan.

      Tietoni mukaan palestiinalaisia myös asui Egyptissä, ja saattoivat jotkut toki olla rosvojakin tai muutoin hölmöillä itsensä lopulta orjaksi. Kokonaisen kansan orjuutus kuuluu taas satujen maailmaan.

    • alfa123om

      Voi etsiä googlesta hakusanalla: HYKSOS.
      Juutalainen Josephus esitti, että he olivat juuri heitä. Ja Exodus tapahtui 1554 eKr.
      Otavan Iso Ensyklopedia hakusana: Egypti kertoo hyksoista samat asiat kuin mitä Raamattu kertoo juutalaisista Egyptin orjuudessa. Joten epäilyille ei jää sijaa.

      Myös tähtitaivaan konjuktiot antavat viitteitä kun niitä tukii Stellarium ohjelmalla. Esim. 1954 eKr. linjautuminen Jousimiehen edessä, jonka unen Joosef oli nähnyt. Tuo linjautuminen tapahtui juuri 400 vuotta ennen vuotta 1554 eKr. jolloin hyksot karkoitettiin. Raamattu kertoo puolestaan Egyptin orjuuden kestäneen 400 vuotta.

      Mutta netti on täynnä juttua, että Holocaustia ei ollut, juutalaiset eivät olleet Egyptissä jne. Se on POLITIIKKAA, jonka avulla pyritään sulauttamaan Palestiinalaiset ja juutalaiset yhdeksi Palestiinan kansaksi. Juutalaisia ei kohta ole ollenkaan, vaan on vain palestiinalaisia. Saa nähdä voittaako politiikka tieteen?

      • Varsin luovaa historian uudelleenkirjoitusta esittää hyksoksen valta osassa Egyptiä israelilaisten juutalaisten sortona. Mahdollisesti osa hyksoksesta tosiaan oli palestiinalaisia siirtolaisia, mutta hehän olivat vallassa, kunnes alkuperäisväestö ajoi pois.

        Palestiinalaiset ovat nykyään kulttuurisesti ja kielellisesti suurelta osin arabeja, mutta geneettisesti aivan samaa porukkaa samoja asuinsijoja pitkään asuttaneiden juutalaisten kanssa. Erot maahan muuttaneiden juutalaisten välillä ja näiden kesken ovat suurempia.


      • mette.soderman

        Hyksot eivät olleet orjia, vaan hallitsijoita. Heidän valtansa Egyptin pohjoisosissa oli niin suuri, että Egyptin eteläosan faaraoiden arvellaan maksaneen heille veroa.

        Hyksot toivat teknisiä uudistuksia, kuten komposiittijousen. He käyttivät sotavaunuja ja hevosia, ja heidän nimensä tarkoitti "vieraiden maiden kuninkaita".

        Aikanaan faaraot sotivat hyksoja vastaan ja karkottivat heidät. Hyksos-nimi jäi tarkoittamaan aasialaisia hyökkääjiä. Flavius Josephus historiassaan 100 jKr yhdisti hyksot Jaakobin poikiin.


      • Exodus 1:11: "Niin israelilaisille asetettiin työnjohtajia, joiden oli määrä näännyttää heidät raskaalla pakkotyöllä. Heidät pantiin rakentamaan Pitomin ja Ramseksen kaupungit, joihin tuli faraon varastot."

        Ramses I oli Egyptin faraona 1295-94 eaa, joten en ymmärrä miten Ramseksen kaupunki olisi voitu rakentaa ennen 1554 eaa. Patriarkat ovat puhdasta legendaa, samoin exodus, David ym.

        Sinä teet politiikkaa historialla. Juutalaiset ovat oma kansa, vaikka he ovatkin syntyneet alueella ensimmäisellä vuosituhannella eaa. eläneistä kansoista ilman mitään exodusta. Jos asiaa katsoo sekulaarisesta lähtökohdista, en näe miten Israelin asiaa edistää Joosuan kirjan tarina, jossa Israelilaiset valloittivat Kanaaninmaan tappaen koko maan väestön. Pikemminkin tämä haittaa, kun se antaa kuvan juutalaisista muualta tulleina valloittajina. Uskonnolliset argumentit jumalien lupauksista pätevät vain, jos niihin uskoo.


    • panteisti1

      Muinaisesta Egyptistä tiedetään paljon, sillä egyptiläiset pitivät tarkkaa kirjaa ja arkistoa valtakuntansa asioista. He eivät kuitenkaan koskaan mainitse orjarotua tai esimerkiksi kymmentä vitsausta. Miljoonien heprealaisten asumisesta Egyptissä tai autiomaassa ei ole myöskään arkeologista tietoa.
      Sitä paitsi, miljoonien orjien pako olisi tuhonnut Egyptin talouden, joka sen sijaan kukoisti vielä toisellakin vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua – aikana, jolloin exoduksen väitetään tapahtuneen.
      http://www.studio55.fi/mennaanmatkalle/artikkeli.shtml/1507533/tama-on-totuus-pyramidien-rakentamisesta-ja-muista-muinaisen-egyptin-myyteista

    • Halpaa spekulointia

      Eikös paljon tapahtunut sitä, että Faaraon vaihtuessa hävitettiin ed. Faaraoon liittyvää tietoa?

      Aika epäedullista tietoa Egyptin jälkipolville oli myös hebrealaisten lähtöön liittyvät asiat.

      Mitä muuta historiallista tietoa Raamattu on vääristänyt.

      • mette.soderman

        Aika vähän hävitettiin, egyptiläiset olivat pakonomaisia kirjureita. Edellisen faaraon nimi saatettiin hakata pois hautakirjoituksesta, jos seuraaja ei pitänyt edeltäjästään, esimerkiksi Ekhnatonin dynastian tiedot tuhottiin - hän suututti papiston palvomalla omaa jumalaansa. Tosin hänestäkin jäi huomattavan paljon tietoa, koska hän rakensi uuden pääkaupungin, ja kun se hylättiin, se peittyi hiekkaan arkeolgien löydettäväksi.


      • mette.soderman kirjoitti:

        Aika vähän hävitettiin, egyptiläiset olivat pakonomaisia kirjureita. Edellisen faaraon nimi saatettiin hakata pois hautakirjoituksesta, jos seuraaja ei pitänyt edeltäjästään, esimerkiksi Ekhnatonin dynastian tiedot tuhottiin - hän suututti papiston palvomalla omaa jumalaansa. Tosin hänestäkin jäi huomattavan paljon tietoa, koska hän rakensi uuden pääkaupungin, ja kun se hylättiin, se peittyi hiekkaan arkeolgien löydettäväksi.

        "esimerkiksi Ekhnatonin dynastian tiedot tuhottiin"

        Ei suinkaan koko dynastian: vain Ekhnaton ja hänen kuolemansa jälkeisinä muutamana vuotena hallinneet Semenkare, Tutankhamon ja Eje skipattiin, niin että Ejeä seurannut Horembhep laski hallituskautensa alkaneen jo Ekhnatonin isän Amanhotep III:n kuolemasta.


    • Porttaani

      Juutalaiset yhdistivät itseään 500-luvulla ekr ja aiemmin itseään silloisen maailman kahteen suureen korkeakulttuuriin, Babyloniaan ja Egyptiin. Heidän ajattelussaan oli Babylonia tai oikeammin, kaikki Kaksoisvirran maan kulttuurit läheisempiä kuitenkin kuin Egypti.

      He mielsivät kulttuurin ja oman kansansa muinaiseksi lähtökohdaksi Babylonian. Tarinat vedenpaisumuksesta olivat lainaa sieltä ja tarina Baabelin tornista kuvaa tilannetta, jolloin vanha suuri kulttuuri pirstaloituu useiksi pienemmiksi. Heidän tarujensa kantaisä Abraham oli näiden kirjoitusten mukaan juuri sieltä kotoisin, Kaldean Uurista, jota pidetään yhä yhtenä alueen vanhimmista kaupungeista.

      Kansan uskonto sai jossain vaiheessa vaikutteita Egyptistä, varsinkin Akhenatenin (Ekhnaton) monoteismia lähellä olevasta uskonpuhdistuksesta 1200-luvulla ekr. Ainakin yksi psalmeista on sanavalinnaltaan ja ajattelultaan hyvin lähellä Akhenatenin aurinkohymniä.

      On ilmeistä, että jokin merkittävempi yhteys, kuin maantieteellinen läheisyys, on noina aikoina ollut juutalaisten ja Egyptin välillä. Mitään selkeää lähdettä ei ole kuitenkaan Raamatun kuvaamasta kansanvaelluksesta ja paosta. Luultavaa on, että jotain perustaa vanhan Testamentin tarinalle ehkä on. Se, mikä pienelle kansalle on ollut suuri tapaus, muuttajia saattoi olla vain alle tuhat, ei ole ollut merkittävää Egyptille. Tämä selittäisi lähteiden puuttumisen Egyptistä.

      Egyptin vaheen korostumiselle on toinenkin selitys. Tuohon aikaan aikakäsitys oli, toisin kuin nykyään, syklinen. Samankaltaisten tapahtumien nähtiin toistuvan ajankierrossa ikuisesti. Raamatun vanhimpien osien kirjoittaminen tapahtui 500-luvulla ekr. juutalaisten ollessa tai juuri heidän vapauduttuaan pakkosiirrosta Babyloniaan (Baabelin vankeus). Tarinoissa haluttiin korostaa samankaltaista jo aiemmin tapahtunutta kehitystä, jossa Egyptin vankeuden jälkeen kansa nousi suureen kukoistukseen. Tämä toivon sanoma saattoi tehdä, ehkä pienen kansanosan tarinasta jonkin ryhmän vankeusesta Egyptissä huomattavasti merkityksellsemmän kuin se oli ollut.

      Tuossa yllä on mainittu muutamia mahdollisia lähteitä, jotka saattavat liittyä uskonnolliseksi ja opettavaksi tarkoitetun tarinan Egyptin vankeudesta syntyyn. Saattaa olla, ettei tarina liity noihin, vaan on merkityksettömyytensä takia jäänyt kokonaan kirjaamatta tai kirjausta ei ole löydetty.

      Uskonnon monet ydinkohdat vaikuttavat saaneen vaikutteita Egyptistä, joten jokin läheinen yhteys on ollut mahdollinen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4493
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      116
      4095
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2740
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1653
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      92
      1590
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1563
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe