Rieskan salaisuudet

tumpelo leipuri

Hei!
Huolimatta internetin valtavasta tarjonnasta olen huomannut, että esimerkiksi juuri rieskan leipomisesta on valitettavan vähän tietoa saatavilla. Reseptejä toki löytyy kaikenlaista mutta aloitteleville tumpeloille kovin niukasti tietoa esim leipomistekniikasta, välineistä yms.

Itsellä käytössä leivinuuni, ja olenkin onnistunut mielestäni suht hyvin niissä rieskaerissä mitä olen leiponut. Olen tehnyt sillä periaatteella että rieskaa ei kohoteta ja taikina saa olla mahdollisimman kylmää kun uuniin laitetaan.

Toivoisin että tänne tulis mahdollisimman paljon erilaisia reseptejä eri puolilta suomea, erityisesti jonkin paikkakunnan perinteiset tavat tehdä rieska kiinnostaa. Tai suvussa kulkeneet reseptit yms.. Saa olla myös niitä hiivalla yms kohotettuja!

Sitten se asia mikä alunperin ajoi mut tänne kirjoittamaan. Eli itse rieskan leipominen noin teknisesti. Olen siihen käsitykseen tullut että rieskataikina tulisi olla mahdollisimman vähän vaivattu(ettei lopputulos olisi sitkeä) sekä taikina niin löysää kuin sielu sietää. Taikinan löysyys onkin tuottanut ongelmia koska en ymmärrä tekniikkaa miten tästä vellistä se rieska sitten muotoillaan niin ettei sotku tartu joka paikkaan! Toki käytän jauhoja leipomisen apuna mutta silti touhu on kaukana 'ammattimaisesta' ja yleensä sitä yhtä leipää joudun vääntelemään ja kääntelemään usean minuutin ennenkuin sen uunin arinalle asti saan. Eli kaikki informaatio itse leipomisesta on tarpeen!

No niin, katsotaan miten tää keskustelu lähtee elämään ja kiitos jo etukäteen vastanneille!

6

1767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vesrieskoo

      Vesirieskaako meinasit, siinähän ei varmaan ole kuin vettä ja jauhoja.

      • tumpelo leipuri

        Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.

        Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.


      • potturieska
        tumpelo leipuri kirjoitti:

        Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.

        Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.

        Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
        Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
        Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.

        Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.

        Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
        Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.


      • Anonyymi
        potturieska kirjoitti:

        Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
        Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
        Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.

        Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.

        Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
        Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.

        Kyllä minä paistan perunamuussin tähteestä tehtyä rieskaa 20 minuuttia 250 C . En laita kananmunaa.


    • Tein pitkästä aikaa taas perinteistä Pohjois-Pohjanmaan (tai Lapin tai Kainuun) rieskaa, johon tulee vain 4,5 dl ohrajauhoja, 2 dl vettä ja 1 tl suolaa. Tuosta tulee kaksi isohkoa rieskaa.

      Minä paistan rieskat pizzauunissa (Ooni Koda 16). Uuni pitää olla riittävän kuuma, jotta rieskoista tulee pehmeitä. Sähköuunilla rieskat eivät onnistu vaan niistä tulee kovia. Riittävästä uunin lämmöstä kertoo se, että rieskan pintaan tulee tummanruskeita "leopardinpilkkuja".

      Taikinaa ei tarvitse vaivata ja ei kai siitä mitään hyötyä edes ole koska ohrajauhosta ei tule sitkoa samalla tavalla kuin vehnäjauhosta. Minä tein taikina niin kiinteäksi, että sen leipominen on mahdollista eikä ole vellin muotoilua työtasolla. Valmis taikina saa olla pinnalta kosteaa ja tarttuvaa, mutta jauhoilla siitä pitää tulla helposti muotoiltavaa ja tarttumatonta.

      Käytän muotoiluun Pirkka parhaat käsittelyjauhoja. Ne ovat riittävän karkeita niin, että rieska on kuin laakerin päällä. Karkea käsittelyjauho ei myöskään pala samalla tavalla kuin hieno vehnäjauho. Muotoilin kaulimella ja pyöräytin rieskaa 1/4 kierrosta vähän väliä, jotta varmistun tarttumattomuudesta. Mikron suojakupu toimi hyvänä muottina niin, että rieskoista tuli täydellisen pyöreitä. Rieska irtosi alustasta helposti pizzalapiolla.

      Paistoin pizzauunin pienimmällä lämpötila-asetuksella noin 2 minuuttia. Rieska pitää kääntää kerran, jos haluaa tasaisen paistopinnan. Leopardinpilkut tulee ensimmäiseen puolikkaaseen noin minuutin kuluttua, jonka jälkeen kääntö ja toinen puoli paistuu valmiiksi. Uuni on hieman yli 400C lämpöinen. Rieska kohoaa hieman paiston aikana. Kohoaminen ja leopardinpilkut kertovat siitä, että lämpö on riittävä. Nopeasti höyrystyvä taikinan vesi kohottaa rieskaa nopeasti ennen kuin se ehtii kiinteytyä. Sähköuunissa taikina ehtii kiinteytyä kovaksi jankiksi eikä rieska kohoa yhtään vaan kypsyy kuivumalla. Ekstrapehmeyden tuo se, että pinosin rieskat pyyhkeen alle, jossa lämpö ja höyry varmistaa pehmeyden.

      Meillä päin emännät vertailivat rieskataikinan reseptejä, leipomistaitoja ja leivinuunien hyvyyttä. Rieska on valtavan yksinkertainen leipä ja onnistuu aina kun uuni on riittävän kuuma. Se pitää ottaa huomioon, että rieska kuivuu nopeasti taikinana ja kypsänä, joten se kannattaa laittaa heti kuumana liinan alle pehmeyden säilyttämiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. SDP palauttaa Suomen kansalle kulta-ajat

      Hyvinvointivalto on pääosin SDP:n ja osin myös Maalaisliiton rakentama. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää oikeude
      Maailman menoa
      167
      14008
    2. Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta

      Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t
      Maailman menoa
      105
      10132
    3. Älkää vassarit kuvitelko, että Marinin kulta-ajat palaavat

      Vaikka demarit voittaisivat seuraavat vaalit, se ei palauta Marinin taskut-täyteen-kelasta-aikaa takaisin, ei voi eikä h
      Maailman menoa
      101
      9209
    4. Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee

      – Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k
      Maailman menoa
      21
      8439
    5. Persut JYTKYTTÄÄ ylös, ohi kepun! +2,1 %

      Persut palasi kolmen suurimman joukkoon ja on matkalla kohti kevään 2027 eduskuntavaalivoittoa. Sosialistit ovat syöksy
      Maailman menoa
      43
      7143
    6. Giorgia Meloni vs Riikka Purra

      Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk
      Maailman menoa
      48
      6837
    7. 151
      6226
    8. Gallup, PS:lle JÄRISYTTÄVÄ nousu, SDP suurin laskija

      https://yle.fi/a/74-20186114 PS kovaa vauhtia nousemassa ennen 2027 vaaleja suurimmaksi puolueeksi. Nyt mennään jo etua
      Maailman menoa
      108
      5190
    9. Ohhoh. Kokoomusvirkamiehen mukaan Suomessa ei ole työttömyyskriisiä

      Kun kokoomuksen johtama hallitus epäonnistuu täydellisesti talouspolitiikassaan, niin aikaisemmin erittäin pahaksi määri
      Maailman menoa
      24
      4365
    10. En lähde armeijaan enkä siviilipalvelukseen

      Maanantaina telkan uutisissa toistamiseen kerrottiin tästä luuserista, joka kärsii muka "masennuksesta", mutta nauraa rä
      Maailman menoa
      407
      1372
    Aihe