Hei!
Huolimatta internetin valtavasta tarjonnasta olen huomannut, että esimerkiksi juuri rieskan leipomisesta on valitettavan vähän tietoa saatavilla. Reseptejä toki löytyy kaikenlaista mutta aloitteleville tumpeloille kovin niukasti tietoa esim leipomistekniikasta, välineistä yms.
Itsellä käytössä leivinuuni, ja olenkin onnistunut mielestäni suht hyvin niissä rieskaerissä mitä olen leiponut. Olen tehnyt sillä periaatteella että rieskaa ei kohoteta ja taikina saa olla mahdollisimman kylmää kun uuniin laitetaan.
Toivoisin että tänne tulis mahdollisimman paljon erilaisia reseptejä eri puolilta suomea, erityisesti jonkin paikkakunnan perinteiset tavat tehdä rieska kiinnostaa. Tai suvussa kulkeneet reseptit yms.. Saa olla myös niitä hiivalla yms kohotettuja!
Sitten se asia mikä alunperin ajoi mut tänne kirjoittamaan. Eli itse rieskan leipominen noin teknisesti. Olen siihen käsitykseen tullut että rieskataikina tulisi olla mahdollisimman vähän vaivattu(ettei lopputulos olisi sitkeä) sekä taikina niin löysää kuin sielu sietää. Taikinan löysyys onkin tuottanut ongelmia koska en ymmärrä tekniikkaa miten tästä vellistä se rieska sitten muotoillaan niin ettei sotku tartu joka paikkaan! Toki käytän jauhoja leipomisen apuna mutta silti touhu on kaukana 'ammattimaisesta' ja yleensä sitä yhtä leipää joudun vääntelemään ja kääntelemään usean minuutin ennenkuin sen uunin arinalle asti saan. Eli kaikki informaatio itse leipomisesta on tarpeen!
No niin, katsotaan miten tää keskustelu lähtee elämään ja kiitos jo etukäteen vastanneille!
Rieskan salaisuudet
6
1477
Vastaukset
- vesrieskoo
Vesirieskaako meinasit, siinähän ei varmaan ole kuin vettä ja jauhoja.
- tumpelo leipuri
Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.
Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja. - potturieska
tumpelo leipuri kirjoitti:
Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.
Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.
Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.
Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa. - Anonyymi
potturieska kirjoitti:
Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.
Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.
Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.Kyllä minä paistan perunamuussin tähteestä tehtyä rieskaa 20 minuuttia 250 C . En laita kananmunaa.
- sanarieskoo
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/rieska eli edellisen aamun puurosta vaan vääntämään.
http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=6/231
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/suolaiset_leivonnaiset/rieskat_ja_teeleivat/ohrarieska
teeleipä versio
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/89666-teeleivat-ja-artisokkalevite?gclid=COrZ8uWfyLMCFaF7cAoduR0ADQ Tein pitkästä aikaa taas perinteistä Pohjois-Pohjanmaan (tai Lapin tai Kainuun) rieskaa, johon tulee vain 4,5 dl ohrajauhoja, 2 dl vettä ja 1 tl suolaa. Tuosta tulee kaksi isohkoa rieskaa.
Minä paistan rieskat pizzauunissa (Ooni Koda 16). Uuni pitää olla riittävän kuuma, jotta rieskoista tulee pehmeitä. Sähköuunilla rieskat eivät onnistu vaan niistä tulee kovia. Riittävästä uunin lämmöstä kertoo se, että rieskan pintaan tulee tummanruskeita "leopardinpilkkuja".
Taikinaa ei tarvitse vaivata ja ei kai siitä mitään hyötyä edes ole koska ohrajauhosta ei tule sitkoa samalla tavalla kuin vehnäjauhosta. Minä tein taikina niin kiinteäksi, että sen leipominen on mahdollista eikä ole vellin muotoilua työtasolla. Valmis taikina saa olla pinnalta kosteaa ja tarttuvaa, mutta jauhoilla siitä pitää tulla helposti muotoiltavaa ja tarttumatonta.
Käytän muotoiluun Pirkka parhaat käsittelyjauhoja. Ne ovat riittävän karkeita niin, että rieska on kuin laakerin päällä. Karkea käsittelyjauho ei myöskään pala samalla tavalla kuin hieno vehnäjauho. Muotoilin kaulimella ja pyöräytin rieskaa 1/4 kierrosta vähän väliä, jotta varmistun tarttumattomuudesta. Mikron suojakupu toimi hyvänä muottina niin, että rieskoista tuli täydellisen pyöreitä. Rieska irtosi alustasta helposti pizzalapiolla.
Paistoin pizzauunin pienimmällä lämpötila-asetuksella noin 2 minuuttia. Rieska pitää kääntää kerran, jos haluaa tasaisen paistopinnan. Leopardinpilkut tulee ensimmäiseen puolikkaaseen noin minuutin kuluttua, jonka jälkeen kääntö ja toinen puoli paistuu valmiiksi. Uuni on hieman yli 400C lämpöinen. Rieska kohoaa hieman paiston aikana. Kohoaminen ja leopardinpilkut kertovat siitä, että lämpö on riittävä. Nopeasti höyrystyvä taikinan vesi kohottaa rieskaa nopeasti ennen kuin se ehtii kiinteytyä. Sähköuunissa taikina ehtii kiinteytyä kovaksi jankiksi eikä rieska kohoa yhtään vaan kypsyy kuivumalla. Ekstrapehmeyden tuo se, että pinosin rieskat pyyhkeen alle, jossa lämpö ja höyry varmistaa pehmeyden.
Meillä päin emännät vertailivat rieskataikinan reseptejä, leipomistaitoja ja leivinuunien hyvyyttä. Rieska on valtavan yksinkertainen leipä ja onnistuu aina kun uuni on riittävän kuuma. Se pitää ottaa huomioon, että rieska kuivuu nopeasti taikinana ja kypsänä, joten se kannattaa laittaa heti kuumana liinan alle pehmeyden säilyttämiseksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin578427Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh123279Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r262450Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1142000Kysely lieksan miehille
Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht801950Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.3501648Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä
Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa2411392FinFamin ryhmät
Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir01181Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I101075Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!
JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu661010