Rieskan salaisuudet

tumpelo leipuri

Hei!
Huolimatta internetin valtavasta tarjonnasta olen huomannut, että esimerkiksi juuri rieskan leipomisesta on valitettavan vähän tietoa saatavilla. Reseptejä toki löytyy kaikenlaista mutta aloitteleville tumpeloille kovin niukasti tietoa esim leipomistekniikasta, välineistä yms.

Itsellä käytössä leivinuuni, ja olenkin onnistunut mielestäni suht hyvin niissä rieskaerissä mitä olen leiponut. Olen tehnyt sillä periaatteella että rieskaa ei kohoteta ja taikina saa olla mahdollisimman kylmää kun uuniin laitetaan.

Toivoisin että tänne tulis mahdollisimman paljon erilaisia reseptejä eri puolilta suomea, erityisesti jonkin paikkakunnan perinteiset tavat tehdä rieska kiinnostaa. Tai suvussa kulkeneet reseptit yms.. Saa olla myös niitä hiivalla yms kohotettuja!

Sitten se asia mikä alunperin ajoi mut tänne kirjoittamaan. Eli itse rieskan leipominen noin teknisesti. Olen siihen käsitykseen tullut että rieskataikina tulisi olla mahdollisimman vähän vaivattu(ettei lopputulos olisi sitkeä) sekä taikina niin löysää kuin sielu sietää. Taikinan löysyys onkin tuottanut ongelmia koska en ymmärrä tekniikkaa miten tästä vellistä se rieska sitten muotoillaan niin ettei sotku tartu joka paikkaan! Toki käytän jauhoja leipomisen apuna mutta silti touhu on kaukana 'ammattimaisesta' ja yleensä sitä yhtä leipää joudun vääntelemään ja kääntelemään usean minuutin ennenkuin sen uunin arinalle asti saan. Eli kaikki informaatio itse leipomisesta on tarpeen!

No niin, katsotaan miten tää keskustelu lähtee elämään ja kiitos jo etukäteen vastanneille!

6

1369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vesrieskoo

      Vesirieskaako meinasit, siinähän ei varmaan ole kuin vettä ja jauhoja.

      • tumpelo leipuri

        Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.

        Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.


      • potturieska
        tumpelo leipuri kirjoitti:

        Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.

        Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.

        Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
        Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
        Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.

        Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.

        Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
        Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.


      • Anonyymi
        potturieska kirjoitti:

        Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
        Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
        Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.

        Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.

        Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
        Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.

        Kyllä minä paistan perunamuussin tähteestä tehtyä rieskaa 20 minuuttia 250 C . En laita kananmunaa.


    • Tein pitkästä aikaa taas perinteistä Pohjois-Pohjanmaan (tai Lapin tai Kainuun) rieskaa, johon tulee vain 4,5 dl ohrajauhoja, 2 dl vettä ja 1 tl suolaa. Tuosta tulee kaksi isohkoa rieskaa.

      Minä paistan rieskat pizzauunissa (Ooni Koda 16). Uuni pitää olla riittävän kuuma, jotta rieskoista tulee pehmeitä. Sähköuunilla rieskat eivät onnistu vaan niistä tulee kovia. Riittävästä uunin lämmöstä kertoo se, että rieskan pintaan tulee tummanruskeita "leopardinpilkkuja".

      Taikinaa ei tarvitse vaivata ja ei kai siitä mitään hyötyä edes ole koska ohrajauhosta ei tule sitkoa samalla tavalla kuin vehnäjauhosta. Minä tein taikina niin kiinteäksi, että sen leipominen on mahdollista eikä ole vellin muotoilua työtasolla. Valmis taikina saa olla pinnalta kosteaa ja tarttuvaa, mutta jauhoilla siitä pitää tulla helposti muotoiltavaa ja tarttumatonta.

      Käytän muotoiluun Pirkka parhaat käsittelyjauhoja. Ne ovat riittävän karkeita niin, että rieska on kuin laakerin päällä. Karkea käsittelyjauho ei myöskään pala samalla tavalla kuin hieno vehnäjauho. Muotoilin kaulimella ja pyöräytin rieskaa 1/4 kierrosta vähän väliä, jotta varmistun tarttumattomuudesta. Mikron suojakupu toimi hyvänä muottina niin, että rieskoista tuli täydellisen pyöreitä. Rieska irtosi alustasta helposti pizzalapiolla.

      Paistoin pizzauunin pienimmällä lämpötila-asetuksella noin 2 minuuttia. Rieska pitää kääntää kerran, jos haluaa tasaisen paistopinnan. Leopardinpilkut tulee ensimmäiseen puolikkaaseen noin minuutin kuluttua, jonka jälkeen kääntö ja toinen puoli paistuu valmiiksi. Uuni on hieman yli 400C lämpöinen. Rieska kohoaa hieman paiston aikana. Kohoaminen ja leopardinpilkut kertovat siitä, että lämpö on riittävä. Nopeasti höyrystyvä taikinan vesi kohottaa rieskaa nopeasti ennen kuin se ehtii kiinteytyä. Sähköuunissa taikina ehtii kiinteytyä kovaksi jankiksi eikä rieska kohoa yhtään vaan kypsyy kuivumalla. Ekstrapehmeyden tuo se, että pinosin rieskat pyyhkeen alle, jossa lämpö ja höyry varmistaa pehmeyden.

      Meillä päin emännät vertailivat rieskataikinan reseptejä, leipomistaitoja ja leivinuunien hyvyyttä. Rieska on valtavan yksinkertainen leipä ja onnistuu aina kun uuni on riittävän kuuma. Se pitää ottaa huomioon, että rieska kuivuu nopeasti taikinana ja kypsänä, joten se kannattaa laittaa heti kuumana liinan alle pehmeyden säilyttämiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      87
      2362
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      20
      2285
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      19
      1838
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      76
      1492
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      105
      1487
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      161
      1255
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      257
      1052
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      70
      971
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      919
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      174
      903
    Aihe