Rieskan salaisuudet

tumpelo leipuri

Hei!
Huolimatta internetin valtavasta tarjonnasta olen huomannut, että esimerkiksi juuri rieskan leipomisesta on valitettavan vähän tietoa saatavilla. Reseptejä toki löytyy kaikenlaista mutta aloitteleville tumpeloille kovin niukasti tietoa esim leipomistekniikasta, välineistä yms.

Itsellä käytössä leivinuuni, ja olenkin onnistunut mielestäni suht hyvin niissä rieskaerissä mitä olen leiponut. Olen tehnyt sillä periaatteella että rieskaa ei kohoteta ja taikina saa olla mahdollisimman kylmää kun uuniin laitetaan.

Toivoisin että tänne tulis mahdollisimman paljon erilaisia reseptejä eri puolilta suomea, erityisesti jonkin paikkakunnan perinteiset tavat tehdä rieska kiinnostaa. Tai suvussa kulkeneet reseptit yms.. Saa olla myös niitä hiivalla yms kohotettuja!

Sitten se asia mikä alunperin ajoi mut tänne kirjoittamaan. Eli itse rieskan leipominen noin teknisesti. Olen siihen käsitykseen tullut että rieskataikina tulisi olla mahdollisimman vähän vaivattu(ettei lopputulos olisi sitkeä) sekä taikina niin löysää kuin sielu sietää. Taikinan löysyys onkin tuottanut ongelmia koska en ymmärrä tekniikkaa miten tästä vellistä se rieska sitten muotoillaan niin ettei sotku tartu joka paikkaan! Toki käytän jauhoja leipomisen apuna mutta silti touhu on kaukana 'ammattimaisesta' ja yleensä sitä yhtä leipää joudun vääntelemään ja kääntelemään usean minuutin ennenkuin sen uunin arinalle asti saan. Eli kaikki informaatio itse leipomisesta on tarpeen!

No niin, katsotaan miten tää keskustelu lähtee elämään ja kiitos jo etukäteen vastanneille!

6

1512

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vesrieskoo

      Vesirieskaako meinasit, siinähän ei varmaan ole kuin vettä ja jauhoja.

      • tumpelo leipuri

        Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.

        Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.


      • potturieska
        tumpelo leipuri kirjoitti:

        Vesirieskaa, mutta saa antaa myös ohjeita maitoon,piimään yms. tehtyihin lättyihin :) Aion kokeilla kaikkia tänne kertyneitä ohjeita kunhan ehdin.

        Tällä hetkellä teen ohjeella: 1kg ohrajauhoja, 9dl vettä, 2 tl suolaa ja vajaa teelusikallinen soodaa pehmentämään lopputulosta. Leipomisen apuna käytän vehnäjauhoja.

        Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
        Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
        Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.

        Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.

        Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
        Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.


      • Anonyymi
        potturieska kirjoitti:

        Perunarieskaa tule joskus tehtyä, jos jää muussia yli.
        Teen muussin aina oikeista perunoista eikä haittaa pikku kokkareet, purutuntumaa.
        Mitähän ohjetta antais.. no jos vaikka jää lirtan verran muussia, sekoitan siihen pari desiä ohrajauhoja, kananmunan ja suolaa.

        Sitten vaan läpy läpy pellille kiekkoja, halkaisijaltaan keittokinkun siivun kokoisia ja 225 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta ottaa väriä.

        Parhaimmillaan ovat pikkuisen jäähtyneinä.
        Ite tykkään laittaa päälle voita, kippari juustoa ja Kallen mätitahnaa.

        Kyllä minä paistan perunamuussin tähteestä tehtyä rieskaa 20 minuuttia 250 C . En laita kananmunaa.


    • sanarieskoo
    • Tein pitkästä aikaa taas perinteistä Pohjois-Pohjanmaan (tai Lapin tai Kainuun) rieskaa, johon tulee vain 4,5 dl ohrajauhoja, 2 dl vettä ja 1 tl suolaa. Tuosta tulee kaksi isohkoa rieskaa.

      Minä paistan rieskat pizzauunissa (Ooni Koda 16). Uuni pitää olla riittävän kuuma, jotta rieskoista tulee pehmeitä. Sähköuunilla rieskat eivät onnistu vaan niistä tulee kovia. Riittävästä uunin lämmöstä kertoo se, että rieskan pintaan tulee tummanruskeita "leopardinpilkkuja".

      Taikinaa ei tarvitse vaivata ja ei kai siitä mitään hyötyä edes ole koska ohrajauhosta ei tule sitkoa samalla tavalla kuin vehnäjauhosta. Minä tein taikina niin kiinteäksi, että sen leipominen on mahdollista eikä ole vellin muotoilua työtasolla. Valmis taikina saa olla pinnalta kosteaa ja tarttuvaa, mutta jauhoilla siitä pitää tulla helposti muotoiltavaa ja tarttumatonta.

      Käytän muotoiluun Pirkka parhaat käsittelyjauhoja. Ne ovat riittävän karkeita niin, että rieska on kuin laakerin päällä. Karkea käsittelyjauho ei myöskään pala samalla tavalla kuin hieno vehnäjauho. Muotoilin kaulimella ja pyöräytin rieskaa 1/4 kierrosta vähän väliä, jotta varmistun tarttumattomuudesta. Mikron suojakupu toimi hyvänä muottina niin, että rieskoista tuli täydellisen pyöreitä. Rieska irtosi alustasta helposti pizzalapiolla.

      Paistoin pizzauunin pienimmällä lämpötila-asetuksella noin 2 minuuttia. Rieska pitää kääntää kerran, jos haluaa tasaisen paistopinnan. Leopardinpilkut tulee ensimmäiseen puolikkaaseen noin minuutin kuluttua, jonka jälkeen kääntö ja toinen puoli paistuu valmiiksi. Uuni on hieman yli 400C lämpöinen. Rieska kohoaa hieman paiston aikana. Kohoaminen ja leopardinpilkut kertovat siitä, että lämpö on riittävä. Nopeasti höyrystyvä taikinan vesi kohottaa rieskaa nopeasti ennen kuin se ehtii kiinteytyä. Sähköuunissa taikina ehtii kiinteytyä kovaksi jankiksi eikä rieska kohoa yhtään vaan kypsyy kuivumalla. Ekstrapehmeyden tuo se, että pinosin rieskat pyyhkeen alle, jossa lämpö ja höyry varmistaa pehmeyden.

      Meillä päin emännät vertailivat rieskataikinan reseptejä, leipomistaitoja ja leivinuunien hyvyyttä. Rieska on valtavan yksinkertainen leipä ja onnistuu aina kun uuni on riittävän kuuma. Se pitää ottaa huomioon, että rieska kuivuu nopeasti taikinana ja kypsänä, joten se kannattaa laittaa heti kuumana liinan alle pehmeyden säilyttämiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin sinussa haluan koskea

      Tilanne, että pääsisin tutustumaan eri kohtiin sinussa, mitä haluaisin kokeilla. Käsiin haluaisin tutustua, hieroa niitä
      Ikävä
      42
      2256
    2. Sairaammaksi menee: Musk alkaa sensuroida Zelenskyin viestintää X:ssä

      IL: Musk puuttuu Zelenskyin viestintään – X:ään tulossa muutoksia "Elon Musk sanoo korjaavansa X:n, jotta käyttäjät voi
      Maailman menoa
      228
      2014
    3. Kerro nyt jotain

      Itsestäsi minkä haluaisit kaivattusi tietävän?
      Ikävä
      111
      1548
    4. Toisen ihmisen sydämellä

      leikkiminen on äärettömän moraalitonta. Antaa turhiaa toiveita ja sitten olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vo
      Ikävä
      144
      1281
    5. On tämä meidän ikäero jo turhan suuri

      Kannattaisi tutustua samanikäisiin.
      Ikävä
      115
      1207
    6. PAM:in mainos, älä mene tänään ruokakauppaan

      kannatan kovasti kaupan työntekijöille lisää liksa. MUTTA lakossa on huonoa, nyt kauppiaat näkevät kuinka vähällä henki
      Ammattiliitot
      138
      1114
    7. Oho! Toivo Sukari paljastaa erikoisista iltatoimista Nadja-vaimon kanssa: "Hän aina putsaa mun..."

      Oho! Onpa iltatoimet tällä pariskunnalla. Toivo Sukari ja Nadja Sukari menivät naimisiin v. 2019. Lue lisää: https://
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1099
    8. Millaisena luonteena

      Pidät kaivattuasi??
      Ikävä
      74
      1009
    9. Mitä ajattelet kun

      Katsot kaivattuasi silmiin? Mitä näet silmissä?
      Ikävä
      65
      963
    10. Olen otettu, mutta turhaan kulta testailet

      Sinua minä vaan ❤️
      Ikävä
      70
      950
    Aihe