60 luku

tuittuponi

haluaisin järjestää syntärit 60 luvun tyyliin... mitä silloin tarjottiin suolaisena iltapalana,,, älkää ehdottako voileipiä, vaikka niitä olikin, en aio tehdä 50 hengelle voileipiä... antakaa vinkkejä... myös makeisiin juttuihin, vaikka ne onkin jo aika hyvin tiedossa, mutta aina voi muutoksia suunnitelmiin tehdä :)

21

7479

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hittooko kyselet

      älkää ehdottako voileipiä, makeat jutut hyvin tiedossa

      • tuittuponi

        kyselen kun haluan vielä vaihtoehtoja!! no onko sulla antaa jotain vinkkejä :) kiitos


      • hittokos kyselet ?
        tuittuponi kirjoitti:

        kyselen kun haluan vielä vaihtoehtoja!! no onko sulla antaa jotain vinkkejä :) kiitos

        vaikka kuinka paljon mutta tuo sun asenne ärsyttää.

        Sillonhan ei ollu wrappeja, sipsejä, limukkaa, nakkeja.
        Voileipäkakkua meillä oli , jos nyt kahvin kanssa haluat suolasta.Graavi siikavoileipiä, vaikka nyt et ala tekemään niitä.
        Karjalanpiirakoita ja munavoita, joku mummeli aina paistaa piirakat. Pyörösiä- ohra tai riisi , muikkukukkoa , vatruskoita.

        Siinäpä se oikeastaan. Makeana täytekakku tai unelmatorttu, jonka täytteenä oli hierottua voita ja van houten kaakaota.

        Niin että mitkäs juhlat sulla olikaan ?


      • tuittuponi
        hittokos kyselet ? kirjoitti:

        vaikka kuinka paljon mutta tuo sun asenne ärsyttää.

        Sillonhan ei ollu wrappeja, sipsejä, limukkaa, nakkeja.
        Voileipäkakkua meillä oli , jos nyt kahvin kanssa haluat suolasta.Graavi siikavoileipiä, vaikka nyt et ala tekemään niitä.
        Karjalanpiirakoita ja munavoita, joku mummeli aina paistaa piirakat. Pyörösiä- ohra tai riisi , muikkukukkoa , vatruskoita.

        Siinäpä se oikeastaan. Makeana täytekakku tai unelmatorttu, jonka täytteenä oli hierottua voita ja van houten kaakaota.

        Niin että mitkäs juhlat sulla olikaan ?

        ai asenne?? eikös se ole hyvä tehdä tiettäväksi mitä suunnilleen on tiedossa ja suunnitteilla. Hyviä vinkkejä on aina kiva saada ja sulta toi kreemivoi ja van houten voivat tulla käyttöön :) KIITOS


      • Anonyymi
        tuittuponi kirjoitti:

        ai asenne?? eikös se ole hyvä tehdä tiettäväksi mitä suunnilleen on tiedossa ja suunnitteilla. Hyviä vinkkejä on aina kiva saada ja sulta toi kreemivoi ja van houten voivat tulla käyttöön :) KIITOS

        Perinteinen unelmakääretorttu tehtään näin ei siihen täytteeseen laiteta kaakaojauhetta vaan taikinaan.

        Pohja
        4 kpl
        kananmunaa
        1 dl
        sokeria
        1 dl
        perunajauhoja
        1/2 dl
        tummaa kaakaojauhetta
        1 tl
        leivinjauhetta
        Täyte
        100 g
        voita tai margariinia
        120 g
        (2 dl) tomusokeria
        1 kpl
        kananmuna
        1 tl
        vaniljasokeria


    • turhaluuta

      Kyllähän voileipäKAKUT olivat nimenomaan 60-lukua. Ei vieraille tarjottavaksi muuta suolaista iletty laittaa kuin niitä tai voileipiä. Siis ainakaan meillä.
      70-luvulla tuli sitten coctailpalat, juustotarjottimet, pizzat, pasteijat ym.

    • Janssoniii

      Mun mielestä janssonin kiusaus oli sitä kuuskytlukua. Ei niinkään voileipäkakut, minusta ne tuli vasta seitkytluvun lopulla.

    • naamanen

      70-luvun lopulla tosiaan nuo coctailpalat, juustot, pitsat ja myös täytetyt letut, täytetyt paprikat. Voileipäkakku on ihan 60-lukua.
      Janssaoninkiusaus on arkiruokaa, silloin ennen ei terjottu arkiruokaa kuin omalle väelle. Jos ihan ruokapitoja järjestettiin niin sitten oli tietysti karjalanpaisti ja laatikot, varsinkin muna-makaronilaatikko ja porkkanalaatikko.

    • Miten lienee

      Kyllä janssonin kiusaus oli ainakin uutena vuotena tarjottavaa, oli jotain hienoa olevinaan. Työteliäs tehdä kun itse piti perunat veitsellä pilkkoa.... Mutta mikä kullakin on sitten juhlaruokaa, varallisuudestahan se oli silloinkin kiinni.

    • kuuskytluku

      60-luvulla tehtiin erilaisia piirakoita uunissa: lohi, jauheliha, kaali jne. Samoin lämpöisiä voileipiä tehtiin vuosikymmenen vaihteessa. Silloin riitti kun ranskanleipä voideltiin ja päällee vuolaistiin emmetalia, silloista "tahkojuustoa". Valio oli uuri innostunut promoamaan juustojaan ja jakeli auliisti erilaisia ohjeita. Jussi Talvi toi kirjallaan myös juustot uudelleen sodan jälkeen herkkupöytään.

      Muna-anjovisleipiä tehtiin, Tuulihatut olivat herkkua, täytettynä tai ilman. Hasselbackan perunat muistan kotona sunnuntairuokana ja paahtopaisti, milloin nyt varat riittivät.

      Salaateista muistan savusilakkasalaatin. Tuoreraasteet taisivat tulla myöhemmin, samoin paprika.

    • tuittuponi

      kiitos mukavista vinkeistä... varsinkin noi piirakat kuulostavat hyviltä ja savusilakkasalaatti... jess nyt on varmaan tarjoilujutut kunnossa, ja hyvä talkooväki apuna :)
      Hittojakos kyselet: järjestetään 50 v juhlat, syntynyt vuonna 1963, siitä tää 60 luku!
      Kahvipöytä on ainakin perinteinen: kermakakkua mansikkahillolla (ite tehty), pullakranssi, pikkuleipää ja leikkokakku... ja sitten varmaan jauheliha- ja lohipiirakkaa...

      • 50-vuotiaan vinkki

        No voi vitsi, eihän se 50-vuotias muista itse mitä 60-luvulla oli, koska oli silloin ihan vauva. Tissimaitoa sillä oli ruokana, ja vähän myöhemmin perunasössöä. Järjestäkää sille 70-luvun iltamat minihameissa tai 80-luvun disco kiiltävissä pinkeissä olkatoppausmekoissa. Silloin se oli nuori ja muistaa sen ajan hyvin.


      • Viiniä tai boolia
        50-vuotiaan vinkki kirjoitti:

        No voi vitsi, eihän se 50-vuotias muista itse mitä 60-luvulla oli, koska oli silloin ihan vauva. Tissimaitoa sillä oli ruokana, ja vähän myöhemmin perunasössöä. Järjestäkää sille 70-luvun iltamat minihameissa tai 80-luvun disco kiiltävissä pinkeissä olkatoppausmekoissa. Silloin se oli nuori ja muistaa sen ajan hyvin.

        Samaa mieltä. Ei toimi nykyaikana 60-luvun "herkut" ihan tuollaisenaan. Savusilakkasalaatti, lohipiirakka ja jauhelihapiirakka on ihan hyviä tarjottavia, ja täytekakku tietysti kuuluu asiaan.

        Mutta pullakranssit, pikkuleivät ja leikkokakut jää suurimmaksi osaksi syömättä nykyajan juhlissa. Niitä tehdään yleensä silloin kun vieraina on vanhoja ihmisiä, eikä 50-vuotias ole vanha.

        Nykyään vieraat juo juhlissa mieluummin viiniä tai boolia kuin kahvia.


      • vuosiluku synttärit
        Viiniä tai boolia kirjoitti:

        Samaa mieltä. Ei toimi nykyaikana 60-luvun "herkut" ihan tuollaisenaan. Savusilakkasalaatti, lohipiirakka ja jauhelihapiirakka on ihan hyviä tarjottavia, ja täytekakku tietysti kuuluu asiaan.

        Mutta pullakranssit, pikkuleivät ja leikkokakut jää suurimmaksi osaksi syömättä nykyajan juhlissa. Niitä tehdään yleensä silloin kun vieraina on vanhoja ihmisiä, eikä 50-vuotias ole vanha.

        Nykyään vieraat juo juhlissa mieluummin viiniä tai boolia kuin kahvia.

        kiva keksintö Eli sen syntymäajan uudelleen virittäminen.
        Hain aikanani mamman 70 v päiville päivälis-menun
        http://www.hotellijaravintolamuseo.fi/47

        http://www.angelfire.com/cantina/opinnayte/SuomalaisenRavintolanHistoriaa.htm
        ja se oli succee

        http://virtuaalibaari.fi/2011/09/17/katoavaa-kansan-perinnetta-from-sixties-to-1970s/# sen ajan juomia

        http://fi.wikipedia.org/wiki/1960-luku vois painatta nk vuosilukukortit kutsukortteina ; Tule muistelemaan 60-lukua
        ja se oli succee


      • Panhandle
        50-vuotiaan vinkki kirjoitti:

        No voi vitsi, eihän se 50-vuotias muista itse mitä 60-luvulla oli, koska oli silloin ihan vauva. Tissimaitoa sillä oli ruokana, ja vähän myöhemmin perunasössöä. Järjestäkää sille 70-luvun iltamat minihameissa tai 80-luvun disco kiiltävissä pinkeissä olkatoppausmekoissa. Silloin se oli nuori ja muistaa sen ajan hyvin.

        Ei se nyt ihan niinkään ole, jos on syntynyt vuosikymmenen alkupuolella, on kymmenluvun vaihtuessa jo lähes 10-vuotias. Sen ikäinen ei kylläkään booleista perusta, mutta tuskin toisaalta ihan vauvanruualla eli.

        Jos itse olisin järjestämässä tasavuosikymmenjuhlia vuositeemalla, ottaisin kyllä sen teemavuoden nimenomaan henkilön syntymävuodelta. Niitä muita vuosi(kymmen)teemoja voidaan käyttää muissa juhlissa. Esimerkiksi meillä on työpaikan pikkujoulussa ollut teemana 70-, 80- ja 20-luku.


    • back to sixteen
      • 50-vuotiaan mietteit

        Olen syntynyt 60-luvulla, mutta jostain syystä en muista yhtään tuota vodkalimeä :-)

        Muistan 60-luvulta Muumi-kirjat Kuinkas sitten kävikään? ja Kuka lohduttaisi Nyytiä? 60-luvun juhlista muistan mummun 50-vuotispäivät, omia ja kavereitten synttäreitä ja parit häät. Telkkarista muistan Tenavatuokion ja Kylli-tädin. Niillä 60-luvun hienoilla, kaupunkilaismummun 50-vuotispäivillä tarjottiin kerma-kinuski-täytekakkua ja voileipäkakkua. Ne tarjottavat oli siis oikeasti sen ajan mittapuun mukaan niin hienot, että ne on jääneet mieleen. Vietin omia 50-vuotispäiviäni tuossa hiljattain, mutta en kuitenkaan kaivannut omiin juhliini samanlaista tarjottavaa kuin mummulla oli silloin 60-luvulla, enkä tosiaan järjestänyt mitään "vastaanottoa" kotiini. Se tuntuisi minusta tosi tylsältä ja mummumaiselta.

        Jos olisin valinnut jonkin vuosikymmenen teeman, niin se olisi ollut 80-luku, koska oman nuoruuteni vietin iloisella 80-luvulla, jolloin juhlittiin kuin viimeistä päivää ennen suuren kuplan puhkeamista ja suurta romahdusta. Tällaisen 60-luvulla syntyneen kultaiseen nuoruuteen kuului disco-musiikki, Baccarat, Barbara Streisand, kiiltävät kankaat, iloiset värit ja kunnon olkatoppaukset.

        Mutta en siis valinnut teemaksi 80-lukuakaan, vaan synttärit vietettiin ihan jalat kiinni tässä päivässä, 2010-luvulla. Kyllä meidän oma aika sentään on parasta aikaa kun voi tehdä ihan niin kuin haluaa. Vieraiksikin voi kutsua vain omat läheiset ja ne joista oikeasti välittää ja tarjoilun voi suunnitella sen mukaan mistä eniten tykkää, eikä tarvitse miettiä, mikä on hienoa tai teeman mukaista. Jos olette järjestämässä juhlia jollekin, joka täyttää nyt 50 vuotta, niin kannattaa tosiaan ensin kysyä siltä päivänsankarilta, mitä hän itse haluaa.


    • yösyöjä

      Mieleen tulee esim. makkarakupit: paista berliinimakkarasiivua vain toiselta puolelta, niin että se käpertyy kupin muotoiseksi. Voit laittaa kuppiin vaikka munakokkelia, herneitä tai raasteita.
      Uunimakkara oli myös kova sana: makkaralenkkiin viiltoja, joihin laitettiin juustovipale, ja sitten uuniin.
      Fiinimpää sapuskaa oli esim. vorschmack ja Janssonin kiusaus.

    • tuittu5

      Ihania kommentteja :) No juhlat on juhlittu ja väki oli laittautunut hienosti 60 luvun tyyliin... tarjottavana olleet kuivakakutkin ja herkullinen pullakranssi tekivät hyvin kauppansa... me juhlijat oltiin kaikki kuiteskin "maalta"... suolaiset piirakat meni hyvin, samoin booli... vuodenvaihtuessa vielä joku jaksoi takkamakkaraakin paistaa... Ja pääasia oli yhdessäolo ja vielä jälkeenpäinkin kuuluneet kiitokset mukavasta illasta...tanssittiinkin ja oli muutama mukava seuraleikkikin. Parasta mielestäni oli yksi kommentti yli muiden: pitkäaikainen ystävä sanoi: vautsi, en oo ikinä nähny sua noin nuoren näköisenä :)
      Mukavaa vuoden jatkoa teille kaikille ja jokainen juhlikoon tyylillään!!!

      • 15113

        Todella ihana kommentti, ja mahtavaa että kemut meni hyvin.


    • Anonyymi

      Oikean suolainen pillu Oli hitti kuuskyt luvulla lämmöllä muistellen ai että..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan aussikulta, missä?

      Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      436
      2877
    2. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      275
      2539
    3. Haluaisin sun kanssa yhteisen

      Elämän. Haluun sut.
      Ikävä
      64
      1969
    4. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      326
      1484
    5. Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota

      2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-
      Maailman menoa
      177
      1385
    6. Voisiko olla jopa niin

      Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal
      Ikävä
      75
      1182
    7. Pystyisitkö ottamaan kaivattuasi

      Elämääsi miten pian
      Ikävä
      96
      1126
    8. Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."

      Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1067
    9. K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."

      Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1035
    10. Kuinka paljon on

      Merkitystä seksillä kun valitset kumppania?
      Ikävä
      108
      910
    Aihe