irtonainen basmatiriisi

Arto

Osaisiko joku antaa hyvän vinkin, miten basmatiriisistä saisi sellaista kuivaa ja irtonaista kuten esim. aasialaisissa ravintoloissa tarjottava on? Pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna siitä tulee vain pakkuuntunutta mössöä...

18

10173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aasialaista

      Yleensähän aasialaisissa ravintoloissa tarjottava riisi on "puuromaista" jotta sitä voisi syödä puikoilla. En niin tarkasti tiedä näitä juttuja muuten, kuin kiinalaisen, japanilaisen ja korealaisen keittiön riisi on puuromaista, italiasta voisit löytää risottoriisiä, joka ei ehkä ole niin puuroa?

      • Arto

        En tarkoita sellaista suomalaisissa kiinalaisravintoloissa tarjottavaa puuromaista riisiä, vaan esim. nepalilaisissa ravintoloissa saa basmatiriisiä, joka on kyllä puikoillakin syötävää, mutta kuitenkin ilmavan kuivaa (siis vastakohtana vetiselle puuromaisuudelle) ja aromikasta, vaikka olisi ihan värjäämätöntä tai maustamatonta valkoistakin.

        Toivoisin siis osaavani itsekin valmistaa basmatiriisiä oikealla tavalla, jotta siitä tulisi sellaista kuin sen pitääkin olla. Käsittääkseni siinä on jokin ihan oma tapansa tehdä sitä. Liekö taika veden määrässä vai keittoajassa tms. Tavallisesta parboiled-riisistä saa kyllä helposti irtonaista risottoon sopivaa keittämällä sitä runsaassa vedessä vain sen verran, että riisinjyvät pehmenevät hieman, mutta se on taas toinen juttu se ja maku on ihan eri.


      • ...
        Arto kirjoitti:

        En tarkoita sellaista suomalaisissa kiinalaisravintoloissa tarjottavaa puuromaista riisiä, vaan esim. nepalilaisissa ravintoloissa saa basmatiriisiä, joka on kyllä puikoillakin syötävää, mutta kuitenkin ilmavan kuivaa (siis vastakohtana vetiselle puuromaisuudelle) ja aromikasta, vaikka olisi ihan värjäämätöntä tai maustamatonta valkoistakin.

        Toivoisin siis osaavani itsekin valmistaa basmatiriisiä oikealla tavalla, jotta siitä tulisi sellaista kuin sen pitääkin olla. Käsittääkseni siinä on jokin ihan oma tapansa tehdä sitä. Liekö taika veden määrässä vai keittoajassa tms. Tavallisesta parboiled-riisistä saa kyllä helposti irtonaista risottoon sopivaa keittämällä sitä runsaassa vedessä vain sen verran, että riisinjyvät pehmenevät hieman, mutta se on taas toinen juttu se ja maku on ihan eri.

        En tiedä onko tämä ihan oikea virallinen tapa, mutta näin ainakin minä onnistun kohtalaisesti..

        - huuhtele riisi kylmällä vedellä
        - laita hiukan yli tuplasti vettä kattilaan
        - kun vesi kiehuu, lisää riisi ja kiehuta noin 10min kannen alla pienimmällä mahdollisella teholla
        - ota pois liedeltä ja anna seisoa reilu 10min kannen alla

        sopivan vesimäärä löytyy "näppituntumalla" muutaman keittokerran kokemuksella (ei liikaa kuitenkaan :-)


      • Arto
        ... kirjoitti:

        En tiedä onko tämä ihan oikea virallinen tapa, mutta näin ainakin minä onnistun kohtalaisesti..

        - huuhtele riisi kylmällä vedellä
        - laita hiukan yli tuplasti vettä kattilaan
        - kun vesi kiehuu, lisää riisi ja kiehuta noin 10min kannen alla pienimmällä mahdollisella teholla
        - ota pois liedeltä ja anna seisoa reilu 10min kannen alla

        sopivan vesimäärä löytyy "näppituntumalla" muutaman keittokerran kokemuksella (ei liikaa kuitenkaan :-)

        tuo kuulostaa ihan samalta kuin pakkauksen ohje, jota noudattamalla en kuitenkaan saanut toivottua lopputulosta. Veden määrää täytyy kokeilla. Ehkä siinä kiehumisen jälkeisessä seisomisessa piilee salaisuus, että pääsee kunnolla kuivahtamaan. En kylläkään antanut ihan noin kauan sen seistä, vain ehkä 5min ja se ei taida olla riittävästi..


    • arppa

      1. Osta oikeaa laatuista basmatia (kohinoor parasta vaikkakin kalleinta, mutta suosittelen ilman muuta).
      2. huuhtele kylmällä vedellä niin, kauan ettei vesi enää muuta väriään (saadaan irtotärkkelys pois)
      3. keitä tuplamäärässä vettä miltei kypsäksi (n. 10-15 min)
      4. kaada ylimääräiset vedet pois
      5. lisää pannun pohjalle pari-kolme rkl rasvaa, öljyä, voita (mikä parhaanlta tuntuu) ja kaada riisi päälle.
      6. Anna olla lieden loppulämmöllä (lieden saa siis sammuttaa) 5 min eli kunnes riisi on kypsää ja sekoittele riisiä tarvittaessa.

      Takuuvarmasti mahtavat aromit ja riisi on taatusti irtonaista. Kannattaa kokeilla :)

      • Sissi

        Luulin pitkään,että riisinkeitin on ihan höpöhöpöjuttu ja painii samassa sarjassa kananmunankeittimen kanssa. Mutta sitten sain sellaisen lahjaksi ja elämäni suunta muuttui!

        Miljoonat aasialaiset ei ole väärässä: riisinkeittimellä riisistä tulee just oikeanlaista. Ei tahmaa, ei "unclebenssiä", ei riisipuuroa.

        Parasta keittimessä on silti se, että kun riisit ja veden on laittanut koneesee, keittäjätär oi huoletta keskittyä kastikkeisiin tai jälkiruokaan... niin tai apupoikaan... riisi ei sillä välin pala pohjaan!


      • Arto

        Kiitos ohjeista, tuo kuulostaa hyvältä, täytyy kokeilla seuraavan kerran noin. Olen tietenkin ostanut halvinta mahdollista riisiä, mitä marketista löytyy, mutta täytynee sijoittaa siihen vähän enemmän ja käydä varmaan ostoksilla etnokaupassa...


      • Arto
        Sissi kirjoitti:

        Luulin pitkään,että riisinkeitin on ihan höpöhöpöjuttu ja painii samassa sarjassa kananmunankeittimen kanssa. Mutta sitten sain sellaisen lahjaksi ja elämäni suunta muuttui!

        Miljoonat aasialaiset ei ole väärässä: riisinkeittimellä riisistä tulee just oikeanlaista. Ei tahmaa, ei "unclebenssiä", ei riisipuuroa.

        Parasta keittimessä on silti se, että kun riisit ja veden on laittanut koneesee, keittäjätär oi huoletta keskittyä kastikkeisiin tai jälkiruokaan... niin tai apupoikaan... riisi ei sillä välin pala pohjaan!

        Olenkin ajatellut, että sellaisia riisinkeittimiä on varmaan olemassa, jolla homma onnistuu. Kaipa niitä saa Helsingistäkin, osaatko sanoa, mistä kannattaisi kysellä ja paljonkohan sellainen maksaisi?


      • Riisinkeitin
        Arto kirjoitti:

        Olenkin ajatellut, että sellaisia riisinkeittimiä on varmaan olemassa, jolla homma onnistuu. Kaipa niitä saa Helsingistäkin, osaatko sanoa, mistä kannattaisi kysellä ja paljonkohan sellainen maksaisi?

        Varmasti saa Hesasta, kun sain sellaisen Pietarsaarestakin siellä työskennellessäni. Kokeile isoimpia etnisiä ruokakauppoja, aasialaisia sellaisia. Hesassa en ole asunut vuosiin, joten en osaa varmasti sanoa kauppojen sijainnista, mutta kokeile keltaisia sivuja tai kysele ihmisiltä.

        Riisinkeitin muutti minunkin elämäni suunnan! :-)


      • Perfect
        Sissi kirjoitti:

        Luulin pitkään,että riisinkeitin on ihan höpöhöpöjuttu ja painii samassa sarjassa kananmunankeittimen kanssa. Mutta sitten sain sellaisen lahjaksi ja elämäni suunta muuttui!

        Miljoonat aasialaiset ei ole väärässä: riisinkeittimellä riisistä tulee just oikeanlaista. Ei tahmaa, ei "unclebenssiä", ei riisipuuroa.

        Parasta keittimessä on silti se, että kun riisit ja veden on laittanut koneesee, keittäjätär oi huoletta keskittyä kastikkeisiin tai jälkiruokaan... niin tai apupoikaan... riisi ei sillä välin pala pohjaan!

        Vihdoin sain itselleni riisinkeittimen. En ole sen jälkeen riisiä kattilaan uhrannut. On se vaan niin yliveto laite, kahvinkeittimen veroinen.


      • Hatsudai
        Sissi kirjoitti:

        Luulin pitkään,että riisinkeitin on ihan höpöhöpöjuttu ja painii samassa sarjassa kananmunankeittimen kanssa. Mutta sitten sain sellaisen lahjaksi ja elämäni suunta muuttui!

        Miljoonat aasialaiset ei ole väärässä: riisinkeittimellä riisistä tulee just oikeanlaista. Ei tahmaa, ei "unclebenssiä", ei riisipuuroa.

        Parasta keittimessä on silti se, että kun riisit ja veden on laittanut koneesee, keittäjätär oi huoletta keskittyä kastikkeisiin tai jälkiruokaan... niin tai apupoikaan... riisi ei sillä välin pala pohjaan!

        Olen kiinnostunut ajastettavasta riisinkeittimestä. Etsinnästä huolimatta en ole sellaista löytänyt. Voisiko joku ystävällisesti antaa vikkiä mistä kyseisen keittimen voisi ostaa. Kiitos!


    • hyva

      Basmatiriisi pitaa liottaa n. 20 min. Lisataan kiehuvaan veteen,keitetaan kovalla tulella n. 5min., kunnes riisiin muodostuu 'reikia' ja vesi on alempana kuin riisin pinta. Kansi paalle ja pienimmalle tulelle. Viidessa minuutissa riisi on valmista. Kaikkein tarkein: Riisia ei saa ollenkaan hammentaa, se puuroutuu heti.

      • jellukka

        onko niissä eri laatuja ja mikä on hyvää? erooks nää kaupan hyllyillä myytävät merkit merkittömistä etnopuotien vastaavista?


    • kokeileva kokki

      Ostin Prismasta Nordica merkkisen riisikeittimen (35 €). Ehkä hieman kallisi mutta kätevä riisinpuputtajille. Basmatista tuli juuri sellaista kuin kiinalaisissa ravintoloissa on, irtonaista ja "kuivaa". Kattilassa en ole koskaan saanut vastaavaa aikaiseksi.

    • jenni

      Itse keksin ratkaisun tuohon ongelmaan joka ärsytti myös minua. Huuhtele riisiä useasti, huomaat että vesi on sakeaa...se on tärkkelystä riisin pinnasta joka tekee siitä tahmaista ja niinpä se takertuu toisiin riisinjyviin..Itse huuhtelen riisiä määrästä riippuen n.5-10 kertaa...siitä tulee irtonaista tälä tavalla! =)

    • Tap5a

      Basmati riisin valmistusohje:

      Huuhtele riisi hyvin noin 5-8 kertaa kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on lähes kirkasta. Anna riisin liota kylmässä vedessä (jääkaapissa) noin tunti ja huuhtele riisi vielä sen jälkeen pari/kolme kertaa. Keitä vesi vedenkeittimellä kiehuvaksi ja lisää se kattilaan ja keitä noin 10-15 minuuttia keskilämmöllä kunnes riisi on kypsää. Kaada riisi lävikköön ja huuhtele kuumalla vedellä, anna valua hetken ja laita riisi kattilaan takaisin, kansi päälle ja anna hautua kannen alla vielä 10-15 minuuttia ja Nauti hyvästä irtonaisesta Basmati riisistä.

      Olen keittänyt yleensä 5dl basmati riisiä ja kuumaa vettä 1.5L, siis keitä riisi väljässä vedessä. Suolaa olen laittanut 1-1.5tl keittoveteen. Siis tuosta 5dl raakaa riisiä tulee valmista riisiä noin 2L. Huuhtelu ja liottaminen poistaa liian tärkkelyksen ja riisistä tulee irtonaista. Tällä ohjeella olen onnistunut aina. Basmati riisi on pääsääntöisesti irtonaista riisiä kun taas Jasmini riisi on puuroutuvaa eli sormin tai puikoilla syötävää paremminkin. Itse syön aina Basmati riisiä.

      • riisikin.voi.olla.hyvää

        Hyvä ohje, itsellä lähes sama tekniikka ja tulee juuri oikeanlaista.

        Pitää muistaa myös että riisi jälkikypsyy useita minuutteja vielä jälkikäteen, jonka takia ohjeen mukaan tehtynä riisi on AINA ylikypsää puuroa. Ja tietty kunnolla huuhtelematta jättäminen on myös suurimpia syitä puuroutumiseen.

        Oma lempparini on jasmiini-riisi, mutta myös basmati ja muut aromaattiset riisit ovat oikein valmistettuna herkullista vaikka pelkästään. Ns. junttiriisi (setä-benin pitkäjyväinen) ei ole uponnut enää vuosiin.


    • riceraisagain

      Osta oikeanlaista basmati-riisiä - Risellan basmati-riisi on hyvää ja helppoa - kaada kattilaan vettä tupla-määrä riisiä kohden eli 1:2, vähän suolaa veteen, kun vesi kiehuu niin lisää riisi, sekoita, alenna lämpöä ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia kannen alla, katkaise lämpö ja anna hautua kannen alla vielä 5 minuuttia, sekoita ja sinulla on ilmava, kypsä riisi tarjottavaksi.

      Olen huomannut, että eri riisit käyttäytyvät eri tavoin keitettäessä. Nykyisin käyttämäni Risellan basmati-riisin voi huoletta antaa kokkautua itsekseen, mutta esim. Uncle Ben's-riisi taas pyrkii kiehumaan yli ja jatkuvasti sai olla sekoittamassa sitä. Aikaisemmin käytin pitkään Rainbow'n basmati-riisiä juuri sen maun ja keitettävyyden takia, mutta jokin muuttui ja riisin keitosta tuli ylikiehuvaa klimppistä sotkua ja vaihdoin Risellaan.

      Riisin keittämisessä olen huomannut jopa keittoastian vaikuttavan tulokseen eli nykyään käytän mahdollisemman laakeapohjaista kattilaa - näyttää vaikuttavan riisin tärkkelyksen kuohuntaan ratkaisevasti.

      Riisiähän voi myös maustaa keittämisen aikana lisäämällä keitinliemeen maustekuutiota (varovainen suolan kanssa), tuoreita yrttejä jne..., mutta itselleni basmatin oma maku riittää enemän kuin hyvin ja kastikkeeseen taas voi lisätä kaikki maut mitä nyt haluaa vaikka herneitä chilin kera kuten Tseimi ja minä niin usein käytämme ja joista naiseni ei niin välittäisi.

      Kaikesta voi tehdä taidetta, mutta riisin keitossa hihistely on turhaa - kokeilemalla se paras tulos saavutetaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe