Kanaviillokin historia

kanamies jaakko

Tietääkö kukaan, kun on ko.ruokalajin keksinyt ja koska?

22

3174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sokea kanamies :)

      Voi vihtori, siis kuka? Sorge. :)

    • kjlkjljlkj

      Kouluruokalassa mietitiin miten saataisiin ruokamenoissa säästettyä. Joku keksi että tehdään tämmöistä limamössöä ni ei tarvi tehdä kun yksi kipallinen, kun kukaan ei sitä kuitenkaan syö.

      No joo, oikein tehty kanaviillokki on kai ihan oikeasti hyvää, mutta en tiedä missä ja milloin se on kehitetty.

      • Bofoort

        Joo jyllä minä siitä yläasteella kovasti tykkäsin vaikka näyttää tapettiliisteriltä.
        En sietänyt kesäkeittoa enkä tillilihaa.


      • inhommekullakin
        Bofoort kirjoitti:

        Joo jyllä minä siitä yläasteella kovasti tykkäsin vaikka näyttää tapettiliisteriltä.
        En sietänyt kesäkeittoa enkä tillilihaa.

        En jummarra mikä kesäkeitossa voisi olla vastenmielistä (pelkkiä vihanneksia keitettynä maitoliemeen), tillilihan-inhon (sitkeetä läski-biittiä) taas ymmärrän hyvin.


    • KalaLokkia

      Vai, että kalalokkia. No yks kulkuri löysi delanneen lokin ja riipi siitä lihat pataan ja keitti sen. Ohi kulki eräs kouluruokahuollon ammattilainen ja näkemästään tyytyväisenä päätti kehittää sitä edelleen ja näin sai alkunsa kaikille maistuva ja edullinen viillokki.

    • pyykatti

      Eiköhän tuo liene eräänlainen kanan ja lokin risteytys.

    • mammanmamma teki

      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/129541/KANAVIILLOKKI PERINTEINEN/

      kana pakastimesta sulamaan yksi jääkaappiin ja sitten 30 min painekattilaan.
      Käytä soossiin luomu/kokojyväriisiä ja curryä/kurkumaa , niin ei ole noin aneemisen näköinen.

      • sis yöksi

        ei yksin


    • isot kiitokset

      Kiitokset vastauksista, näistä olikin paljoa apua!

    • Julian perintöä

      Kanaviillokin alkuperänä olevan ohjeen kehitti amerikkalainen kotirouva-kokki-diplomaatinvaimo Julia Schild Ranskan-vuosiensa aikana. Ohje oli alun perin chicken fricassee, eli kananpoikaa valkoviinissä.

      Koulujen kanaviillokki on siis Julia Schildin ohjeen yksi suomalainen muunnos.

      Alkuperäinen ohje on julkaistu kirjassa from Julia Child's Kitchen, jonka ensimmäinen painos ilmestyi lokakuussa 1975. Koulujen ruokalistoille kanaviillokki tuli pian tämän jälkeen.

      • Yhtään vähättelemättä Julian Childin merkitystä jenkkikeittiölle ja medialle, vastauksesi on liian yksinkertainen ollakseen koko totuus.

        Viillokki - fricasseé - on tapa valmistaa lihaa. Yleensä vaalealihainen ruhonosa - kana, vasikka, nuori nauta tms. - haudutetaan makuliemessä, liha otetaan erilleen ja liemestä tehdään suurustettu kastike lihalle. Tätä ikiaikaista ruoanvalmistustapaa on tuskin keksinyt edes Julian Child. Sen mitä hän varmaankin on tehnyt, on sen julkaiseminen varhaisissa keittokirjoissaan, joissa hän toi fast foodin ja tv-ateroitten köyhdyttämään amerikkalaiskotiin ranskalaisia tuulia ja korosti kotiruoan merkitystä ansiokkaasti. Useimmat hänen resepteistään ovat jenkkisovellutuksia periranskalaisista ohjeista.

        Viillokit parhaimmillaan ovat hyvää kotiruokaa. Luettaneen tähän myös lihaviillokki kanan lisäksi sekä tilliliha. Tokkopa Julian Child myöskään innoitti kolulukeittäjiämme opettelemaan kanaviillokin teon vaan uudet ruoat liittyivät kouluruokailumme monipuolistumiseen köyhän 60-luvun jälkeen. Broileri halpana raaka-aineena alkoi tunkea tuolloin päätään kansankeittiöihin ja viillokkien valmistustaito oli kyllä jo keittäjien hyppysissä vanhastaan. Siitä syntyi mm. kanaviillokki


      • Luulon sijaa tietoa
        crudo kirjoitti:

        Yhtään vähättelemättä Julian Childin merkitystä jenkkikeittiölle ja medialle, vastauksesi on liian yksinkertainen ollakseen koko totuus.

        Viillokki - fricasseé - on tapa valmistaa lihaa. Yleensä vaalealihainen ruhonosa - kana, vasikka, nuori nauta tms. - haudutetaan makuliemessä, liha otetaan erilleen ja liemestä tehdään suurustettu kastike lihalle. Tätä ikiaikaista ruoanvalmistustapaa on tuskin keksinyt edes Julian Child. Sen mitä hän varmaankin on tehnyt, on sen julkaiseminen varhaisissa keittokirjoissaan, joissa hän toi fast foodin ja tv-ateroitten köyhdyttämään amerikkalaiskotiin ranskalaisia tuulia ja korosti kotiruoan merkitystä ansiokkaasti. Useimmat hänen resepteistään ovat jenkkisovellutuksia periranskalaisista ohjeista.

        Viillokit parhaimmillaan ovat hyvää kotiruokaa. Luettaneen tähän myös lihaviillokki kanan lisäksi sekä tilliliha. Tokkopa Julian Child myöskään innoitti kolulukeittäjiämme opettelemaan kanaviillokin teon vaan uudet ruoat liittyivät kouluruokailumme monipuolistumiseen köyhän 60-luvun jälkeen. Broileri halpana raaka-aineena alkoi tunkea tuolloin päätään kansankeittiöihin ja viillokkien valmistustaito oli kyllä jo keittäjien hyppysissä vanhastaan. Siitä syntyi mm. kanaviillokki

        Tuskin ja tuskin ... kuules Crudo-poika, ei mitään tuskia nyt. Alkuperäinen ranskalainen ohje kukkoa viinissä perustuu punaviiniin. Kanaviillokki eli kanan keittäminen raikkaassa sitruunalla maustetussa valkoviiniliemessä on Julian Schildin ohje.


      • Luulon sijaa tietoa kirjoitti:

        Tuskin ja tuskin ... kuules Crudo-poika, ei mitään tuskia nyt. Alkuperäinen ranskalainen ohje kukkoa viinissä perustuu punaviiniin. Kanaviillokki eli kanan keittäminen raikkaassa sitruunalla maustetussa valkoviiniliemessä on Julian Schildin ohje.

        Toinen amerikkalainen tv-mamma, Martha Stewart, kirjoittaa sivuillaan: "A true classic -- with as many variations as there are grandmothers in France -- it relies on humble ingredients and just a single pot. It's the original French comfort food: simmered chicken with hearty vegetables in a rich, silky sauce."

        Ruoka on ranskaksi Fricassee De Poulet a L'Ancienne.

        Kukahan keksi tuolin ensimmäisenä? Se, joka joskus muinoin kyllästyi kyykkimään tulen ääressä.


      • Ihme tyyppejä
        crudo kirjoitti:

        Toinen amerikkalainen tv-mamma, Martha Stewart, kirjoittaa sivuillaan: "A true classic -- with as many variations as there are grandmothers in France -- it relies on humble ingredients and just a single pot. It's the original French comfort food: simmered chicken with hearty vegetables in a rich, silky sauce."

        Ruoka on ranskaksi Fricassee De Poulet a L'Ancienne.

        Kukahan keksi tuolin ensimmäisenä? Se, joka joskus muinoin kyllästyi kyykkimään tulen ääressä.

        Tottakai Martha kirjoittaa niin. Eihän Martha voi missään myöntää, että Julian jotain olisi keksinyt, ja haluaa että muutkin vähättelevät Julianin ansioita.

        Toki saman tyyppistä ruokaa on valmistettu siitä lähtien kun on syöty kanaa kastikkeessa. Julian teki siitä kuitenkin suosittua ja Suomen koulujen kanaviillokkiohje perustuu Julianin ohjeeseen.

        Ei ole tuolienkaan kanssa asia noin yksinkertainen. Varmaan muinaiset suomalaiset istuskelivat kiintopenkeillä, pölkyillä, pönttötuoleilla ja jakkaroilla, mutta kyllä esim. lepakkotuolin, pallotuolin ja pastillin kehittäjät on silti tiedossa.

        Ihan yhtä hyvin voisi kysyä, kuka keksi ruuan ensiämisenä? Se, jolle tuli ensin nälkä ...


    • pitkästä aikaa

      Siinä se onkin taas itse reseptirosvo. Omasta mielestään mukamas parempikin tietäjä. Kopio muiden juttuja omanaan palstalle ja pullistelee niillä sitten.

    • on sillä otsaa

      Näkyy kehtaavan kirjoitella nimimerkilläänkin. Ei nähtävästi osaa hävetä laisinkaan.

    • Rafael Reini!

      Crudo sentään tietää ja taitaa, eikä räävi toisten kirjoituksia, kuten eräät. Kertokaapa joku menestysruoka jonka olette ihan itse kehittäneet. Eikä tässä ole kyse tuon idioottiTepon kuhapläjäyksestä, joka sekin on kopio ja menestys ainoastaan tuon surkimuksen mielessä!

      • viillokkia

      • maggara peruna

        Tässä menestys ruoka:

        HERKKUPERUNA JA SILLI

        Laitetaan kattilaan 1 herkku peruna, ilmapallo ja silli
        Vatkataan munaa
        Liemet lorahtaa uuuh ööh


    • fsjyjhy

      Keksijä ei ehkä ollut se koulun limakellarin (ruokala) emäntä, joka sitä ja muita "ruokalajeja" lapsille valmistaessaan aikaansai elinikäisiä traumoja juurikin kanaa, kalaa, veriohukaisia, tilliä&lihaa jne. kohtaan. Semminkin, kun sekä tilli että liha ovat ihan syomäkelpoisia. Että miten ne onnistuvatkin pilaamaan.

      • fsjyjhy

        Veriohukaiset etovat vieläkin, vaikka mustamakkara on herkkua. Ja varmaan kesäkeittokin, mutta eipä ole sittemmin osunut kohdalle. Tillilihaakin olen sittemmin syönyt, ja se on ollut ihan syötävää, mutta myös erilaista kuin aikoinaan koulussa.


    • Mesu2

      Minulla on keittokirja vuodelta 1898 ja siellä mainitaan jo viillokki, joka voidaan tehdä kanasta, vasikasta, naudan rinnasta ja jopa maksasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      230
      4123
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      111
      2603
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      38
      2335
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      81
      1416
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      112
      1362
    6. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      48
      1159
    7. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      76
      1059
    8. Ne viimeiset kerrat

      Kun katsoit minua niin lämpimästi. En unohda sitä ❤️
      Ikävä
      59
      933
    9. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      45
      916
    10. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      901
    Aihe