Tietääkö kukaan, kun on ko.ruokalajin keksinyt ja koska?
Kanaviillokin historia
22
2814
Vastaukset
- sokea kanamies :)
Voi vihtori, siis kuka? Sorge. :)
- kjlkjljlkj
Kouluruokalassa mietitiin miten saataisiin ruokamenoissa säästettyä. Joku keksi että tehdään tämmöistä limamössöä ni ei tarvi tehdä kun yksi kipallinen, kun kukaan ei sitä kuitenkaan syö.
No joo, oikein tehty kanaviillokki on kai ihan oikeasti hyvää, mutta en tiedä missä ja milloin se on kehitetty.- Bofoort
Joo jyllä minä siitä yläasteella kovasti tykkäsin vaikka näyttää tapettiliisteriltä.
En sietänyt kesäkeittoa enkä tillilihaa. - inhommekullakin
Bofoort kirjoitti:
Joo jyllä minä siitä yläasteella kovasti tykkäsin vaikka näyttää tapettiliisteriltä.
En sietänyt kesäkeittoa enkä tillilihaa.En jummarra mikä kesäkeitossa voisi olla vastenmielistä (pelkkiä vihanneksia keitettynä maitoliemeen), tillilihan-inhon (sitkeetä läski-biittiä) taas ymmärrän hyvin.
- KalaLokkia
Vai, että kalalokkia. No yks kulkuri löysi delanneen lokin ja riipi siitä lihat pataan ja keitti sen. Ohi kulki eräs kouluruokahuollon ammattilainen ja näkemästään tyytyväisenä päätti kehittää sitä edelleen ja näin sai alkunsa kaikille maistuva ja edullinen viillokki.
- pyykatti
Eiköhän tuo liene eräänlainen kanan ja lokin risteytys.
- mammanmamma teki
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/129541/KANAVIILLOKKI PERINTEINEN/
kana pakastimesta sulamaan yksi jääkaappiin ja sitten 30 min painekattilaan.
Käytä soossiin luomu/kokojyväriisiä ja curryä/kurkumaa , niin ei ole noin aneemisen näköinen.- sis yöksi
ei yksin
- isot kiitokset
Kiitokset vastauksista, näistä olikin paljoa apua!
- Julian perintöä
Kanaviillokin alkuperänä olevan ohjeen kehitti amerikkalainen kotirouva-kokki-diplomaatinvaimo Julia Schild Ranskan-vuosiensa aikana. Ohje oli alun perin chicken fricassee, eli kananpoikaa valkoviinissä.
Koulujen kanaviillokki on siis Julia Schildin ohjeen yksi suomalainen muunnos.
Alkuperäinen ohje on julkaistu kirjassa from Julia Child's Kitchen, jonka ensimmäinen painos ilmestyi lokakuussa 1975. Koulujen ruokalistoille kanaviillokki tuli pian tämän jälkeen.Yhtään vähättelemättä Julian Childin merkitystä jenkkikeittiölle ja medialle, vastauksesi on liian yksinkertainen ollakseen koko totuus.
Viillokki - fricasseé - on tapa valmistaa lihaa. Yleensä vaalealihainen ruhonosa - kana, vasikka, nuori nauta tms. - haudutetaan makuliemessä, liha otetaan erilleen ja liemestä tehdään suurustettu kastike lihalle. Tätä ikiaikaista ruoanvalmistustapaa on tuskin keksinyt edes Julian Child. Sen mitä hän varmaankin on tehnyt, on sen julkaiseminen varhaisissa keittokirjoissaan, joissa hän toi fast foodin ja tv-ateroitten köyhdyttämään amerikkalaiskotiin ranskalaisia tuulia ja korosti kotiruoan merkitystä ansiokkaasti. Useimmat hänen resepteistään ovat jenkkisovellutuksia periranskalaisista ohjeista.
Viillokit parhaimmillaan ovat hyvää kotiruokaa. Luettaneen tähän myös lihaviillokki kanan lisäksi sekä tilliliha. Tokkopa Julian Child myöskään innoitti kolulukeittäjiämme opettelemaan kanaviillokin teon vaan uudet ruoat liittyivät kouluruokailumme monipuolistumiseen köyhän 60-luvun jälkeen. Broileri halpana raaka-aineena alkoi tunkea tuolloin päätään kansankeittiöihin ja viillokkien valmistustaito oli kyllä jo keittäjien hyppysissä vanhastaan. Siitä syntyi mm. kanaviillokki- Luulon sijaa tietoa
crudo kirjoitti:
Yhtään vähättelemättä Julian Childin merkitystä jenkkikeittiölle ja medialle, vastauksesi on liian yksinkertainen ollakseen koko totuus.
Viillokki - fricasseé - on tapa valmistaa lihaa. Yleensä vaalealihainen ruhonosa - kana, vasikka, nuori nauta tms. - haudutetaan makuliemessä, liha otetaan erilleen ja liemestä tehdään suurustettu kastike lihalle. Tätä ikiaikaista ruoanvalmistustapaa on tuskin keksinyt edes Julian Child. Sen mitä hän varmaankin on tehnyt, on sen julkaiseminen varhaisissa keittokirjoissaan, joissa hän toi fast foodin ja tv-ateroitten köyhdyttämään amerikkalaiskotiin ranskalaisia tuulia ja korosti kotiruoan merkitystä ansiokkaasti. Useimmat hänen resepteistään ovat jenkkisovellutuksia periranskalaisista ohjeista.
Viillokit parhaimmillaan ovat hyvää kotiruokaa. Luettaneen tähän myös lihaviillokki kanan lisäksi sekä tilliliha. Tokkopa Julian Child myöskään innoitti kolulukeittäjiämme opettelemaan kanaviillokin teon vaan uudet ruoat liittyivät kouluruokailumme monipuolistumiseen köyhän 60-luvun jälkeen. Broileri halpana raaka-aineena alkoi tunkea tuolloin päätään kansankeittiöihin ja viillokkien valmistustaito oli kyllä jo keittäjien hyppysissä vanhastaan. Siitä syntyi mm. kanaviillokkiTuskin ja tuskin ... kuules Crudo-poika, ei mitään tuskia nyt. Alkuperäinen ranskalainen ohje kukkoa viinissä perustuu punaviiniin. Kanaviillokki eli kanan keittäminen raikkaassa sitruunalla maustetussa valkoviiniliemessä on Julian Schildin ohje.
Luulon sijaa tietoa kirjoitti:
Tuskin ja tuskin ... kuules Crudo-poika, ei mitään tuskia nyt. Alkuperäinen ranskalainen ohje kukkoa viinissä perustuu punaviiniin. Kanaviillokki eli kanan keittäminen raikkaassa sitruunalla maustetussa valkoviiniliemessä on Julian Schildin ohje.
Toinen amerikkalainen tv-mamma, Martha Stewart, kirjoittaa sivuillaan: "A true classic -- with as many variations as there are grandmothers in France -- it relies on humble ingredients and just a single pot. It's the original French comfort food: simmered chicken with hearty vegetables in a rich, silky sauce."
Ruoka on ranskaksi Fricassee De Poulet a L'Ancienne.
Kukahan keksi tuolin ensimmäisenä? Se, joka joskus muinoin kyllästyi kyykkimään tulen ääressä.- Ihme tyyppejä
crudo kirjoitti:
Toinen amerikkalainen tv-mamma, Martha Stewart, kirjoittaa sivuillaan: "A true classic -- with as many variations as there are grandmothers in France -- it relies on humble ingredients and just a single pot. It's the original French comfort food: simmered chicken with hearty vegetables in a rich, silky sauce."
Ruoka on ranskaksi Fricassee De Poulet a L'Ancienne.
Kukahan keksi tuolin ensimmäisenä? Se, joka joskus muinoin kyllästyi kyykkimään tulen ääressä.Tottakai Martha kirjoittaa niin. Eihän Martha voi missään myöntää, että Julian jotain olisi keksinyt, ja haluaa että muutkin vähättelevät Julianin ansioita.
Toki saman tyyppistä ruokaa on valmistettu siitä lähtien kun on syöty kanaa kastikkeessa. Julian teki siitä kuitenkin suosittua ja Suomen koulujen kanaviillokkiohje perustuu Julianin ohjeeseen.
Ei ole tuolienkaan kanssa asia noin yksinkertainen. Varmaan muinaiset suomalaiset istuskelivat kiintopenkeillä, pölkyillä, pönttötuoleilla ja jakkaroilla, mutta kyllä esim. lepakkotuolin, pallotuolin ja pastillin kehittäjät on silti tiedossa.
Ihan yhtä hyvin voisi kysyä, kuka keksi ruuan ensiämisenä? Se, jolle tuli ensin nälkä ...
- pitkästä aikaa
Siinä se onkin taas itse reseptirosvo. Omasta mielestään mukamas parempikin tietäjä. Kopio muiden juttuja omanaan palstalle ja pullistelee niillä sitten.
- on sillä otsaa
Näkyy kehtaavan kirjoitella nimimerkilläänkin. Ei nähtävästi osaa hävetä laisinkaan.
- Rafael Reini!
Crudo sentään tietää ja taitaa, eikä räävi toisten kirjoituksia, kuten eräät. Kertokaapa joku menestysruoka jonka olette ihan itse kehittäneet. Eikä tässä ole kyse tuon idioottiTepon kuhapläjäyksestä, joka sekin on kopio ja menestys ainoastaan tuon surkimuksen mielessä!
- viillokkia
http://www.salakirjat.net/sota-ajan_keittokirja.html
jo 40 luvulla laitettiin viillokki kastike. Jos maalta kanan sai.
Se oli ravitsevaa pyhäruokaa - maggara peruna
Tässä menestys ruoka:
HERKKUPERUNA JA SILLI
Laitetaan kattilaan 1 herkku peruna, ilmapallo ja silli
Vatkataan munaa
Liemet lorahtaa uuuh ööh
- fsjyjhy
Keksijä ei ehkä ollut se koulun limakellarin (ruokala) emäntä, joka sitä ja muita "ruokalajeja" lapsille valmistaessaan aikaansai elinikäisiä traumoja juurikin kanaa, kalaa, veriohukaisia, tilliä&lihaa jne. kohtaan. Semminkin, kun sekä tilli että liha ovat ihan syomäkelpoisia. Että miten ne onnistuvatkin pilaamaan.
- fsjyjhy
Veriohukaiset etovat vieläkin, vaikka mustamakkara on herkkua. Ja varmaan kesäkeittokin, mutta eipä ole sittemmin osunut kohdalle. Tillilihaakin olen sittemmin syönyt, ja se on ollut ihan syötävää, mutta myös erilaista kuin aikoinaan koulussa.
- Mesu2
Minulla on keittokirja vuodelta 1898 ja siellä mainitaan jo viillokki, joka voidaan tehdä kanasta, vasikasta, naudan rinnasta ja jopa maksasta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan844333Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan313222- 1712601
- 142026
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281492Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631376Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131160- 741009
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää38960Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13872