Miten totutella vihanneksiin?

vegetablet

Hei! Olen 16-vuotias poika ja haluaisin totutella vihanneksiin. En ole eläessäni pitänyt vihanneksista, mutta haluaisin opetella syömään niitä. On hieman noloa, kun menen sukulaisten tai tyttöystäväni luo syömään enkä voi syödä salaattia.
Kurkku ja porkkana menee, lehtisalaatti jotenkin ja sipuli, mutta mikään muu ei.
Tarvitsisin nyt hyviä neuvoja, sillä mitä nopeammin sen parempi.
Miten sinä opettelit tai opetit lapsesi syömään vihanneksia?

Ps. Ei ihan kuulu alueelle, mutta sivuaa kuitenkin alueen aihetta..

107

4592

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mklnnlnö

      Alat vetää KOTIMAISTA JA KYPSENTÄMÄTÖNTÄ RUOKAA.. elikkä omenoita, päärynöitä, pakastemarjoja, kaalia, porkkanaa, idätettyjä herneitä ja härkäpapuja.. .mitä ikinä, keksit kunhan se on KOTIMAISTA JA KYPSENTÄMÄTÖNTÄ. Itsellenikään mitkään salaatit ei maistu mutta esim. herneet ja hedelmät menevät todella maukkaasti.
      Olen vahvasti sitä mieltä että sitä mitä meidän ei tee mieli, niin sitä meidän ei tarvitse myöskään syödä. Ja se on kiinni tilanteestä.. joskus idätetyt härkäpavut ovat todella tukalan makuisia, mutta kun keho kaipaa niitä niin oho, ne meneekin oikein mainiosti!

      • vegetablet

        Puhuin kyllä vihanneksista, enkä kasviksista yleisesti... kiitti kuitenkin


      • näitä riittää
        vegetablet kirjoitti:

        Puhuin kyllä vihanneksista, enkä kasviksista yleisesti... kiitti kuitenkin

        No,voi voi kaada sokerihuurrutettuja kuppiin, paa hillosilmä päälle ja maitoa, jos kaikki on niin vaikeeta.16
        Kyllä silläkin pärjää, niinku oot jo 16 v mussutellukki.


      • isosisä

        vihannekset haetaan kaupasta.niistä voi tehdä salattia.ja helppo tehdä keittoja muhennosta.keittää vähässä vedessä ja sauvasekottajalla muusiksi tietysti keittäessä kannattaa laittaa lihaliemikuutio sekaan ja on hyvää ja helppo tehdä.se osaa vanha isoisäkin ja on hyvää.


      • Hehheh!
        näitä riittää kirjoitti:

        No,voi voi kaada sokerihuurrutettuja kuppiin, paa hillosilmä päälle ja maitoa, jos kaikki on niin vaikeeta.16
        Kyllä silläkin pärjää, niinku oot jo 16 v mussutellukki.

        No niin, otappas muutama tasoittava. Olet krapulassa ärsyttävän aggressiivnen.


      • vihannekset marjoihin

        Ihmiset ei edes tarvi niin paljon vihanneksia kuin uskotellaan. Se selviää kun lukee lääkäri Antti Heikkilän kirjoja tai nettisivuja www.anttiheikkila.com
        Marjat ovat terveellisempiäkin. Ja ne maistuu yleensä kaikille. Ei ole mikään pakko vihanneksia syödä koska uskoo että ne olisivat jotenkin huippu terveellisiä, näin ei ole.


      • vihannekset marjoihin
        vihannekset marjoihin kirjoitti:

        Ihmiset ei edes tarvi niin paljon vihanneksia kuin uskotellaan. Se selviää kun lukee lääkäri Antti Heikkilän kirjoja tai nettisivuja www.anttiheikkila.com
        Marjat ovat terveellisempiäkin. Ja ne maistuu yleensä kaikille. Ei ole mikään pakko vihanneksia syödä koska uskoo että ne olisivat jotenkin huippu terveellisiä, näin ei ole.

        Marjat on valittu eri puolilla maailmaa tehtyjen tutkimusten pohjalta kaikkein terveellisimpien raaka-aineiden joukkoon. Kasvikset/vihannekset ovat kaukana takana. Ja suomi on paras paikka marjojen suhteen. Metsät täynnä ja ilmaiseksi. Ei muuta kun kesällä ison pakastimen ostoon.


      • siitä se alkaa
        vegetablet kirjoitti:

        Puhuin kyllä vihanneksista, enkä kasviksista yleisesti... kiitti kuitenkin

        Siedätyshoitoa.. Opettele syömään pikkuhiljaa uusia vihanneksia, niin makunystyrät tottuvat niihin.


      • hyvää suomesta
        vihannekset marjoihin kirjoitti:

        Marjat on valittu eri puolilla maailmaa tehtyjen tutkimusten pohjalta kaikkein terveellisimpien raaka-aineiden joukkoon. Kasvikset/vihannekset ovat kaukana takana. Ja suomi on paras paikka marjojen suhteen. Metsät täynnä ja ilmaiseksi. Ei muuta kun kesällä ison pakastimen ostoon.

        Marjat on myös hyviä, mutta eivät korvaa vihanneksia. Molempia on hyvä syödä päivittäin.
        Ulkomaiset hedelmät voi korvata marjoilla ihan hyvin.


      • sinusta mestari
        isosisä kirjoitti:

        vihannekset haetaan kaupasta.niistä voi tehdä salattia.ja helppo tehdä keittoja muhennosta.keittää vähässä vedessä ja sauvasekottajalla muusiksi tietysti keittäessä kannattaa laittaa lihaliemikuutio sekaan ja on hyvää ja helppo tehdä.se osaa vanha isoisäkin ja on hyvää.

        Teen keittoja näin:
        leikkaan sipulin pieneksi, laitan voita kattilaan ja sipulit perään.
        Sitten pääaineet, elikkä joku vihannes, esim. 1 iso porkkana ja 1-2 kesäkurpitsaa kuorittuna, pieneksileikeltynä. Mukaan KASVISliemikuutio pienennettynä, mustaapippuria, valkopippuria, kurkumaa vain vähän, suolaa vähän (mausteet oman maun mukaan).
        Keitän 15 min. ja sitten päätän, teenkö keitosta soseutetun vai en.
        Muita vaihtoehtoja:
        porkkana ja purkkimaissi Porkkanan voi soseuttaa ensin ja lisätä vähän kermaa ja lopuksi vielä maissit,
        valkokaali ohuina suikaleina,
        punajuuri purkista keitettynä ja pienennettynä, lisäksi makkaran paloja, paist.jauhelihaa (venäl. Bortsch-keiton tapaan)
        porkkanaa, paprikaa puhdistettuna, kuutioiksi leikattuna.
        sipulia ja tuoreita herkkusieniä paistettuna lisäkkeeksi tai keittona.
        parsaa, sipulia soseutettuna keittona,
        sipulia, pinaattia soseutettuna kerman kanssa, keitetty kananmuna päälle
        sipuli, tomaattikeitto soseutettuna tai tomaattimurskasta purkissa valmistettuna sipulin ja kerman kanssa, älä unohda mausteita äläkä kasvisliemikuutiota
        Kokeile myös porkkanoita keitettynä ja sokerin kanssa pannussa pyöritettynä.


      • granaattiomenaa ah
        isosisä kirjoitti:

        vihannekset haetaan kaupasta.niistä voi tehdä salattia.ja helppo tehdä keittoja muhennosta.keittää vähässä vedessä ja sauvasekottajalla muusiksi tietysti keittäessä kannattaa laittaa lihaliemikuutio sekaan ja on hyvää ja helppo tehdä.se osaa vanha isoisäkin ja on hyvää.

        vihersalaatti ihen persohjeella j asiihen graannttiomenasta kaiverrat
        sisuanjoukkkon. On sekä silmän että kielene ruokaa


    • Vanha vegemies

      Väärä aika vuodesta! Tähän aikaan Suomen kaupoista ei saa oikeastaan mitään raakana syömiskelpoisia vihanneksia tai muitakaan kasviksia. (Palaa asiaan kesäkuussa.)

      No, eipä saa juuri muulloinkaan, mutta hiukan parempaa on kesäkaudella, kunhan pääsääntöisesti vältät kotimaista tuotantoa: täällä on kehitetty ei vain mauttomia lajikkeita vaan suorastaan pahanmakuisia kurkkuja, tomaatteja ja lehtisalaatteja.

      Mutta ei raakoja vihanneksia ole mikään pakko syödä: Aasiassa niitä ei juurikaan syödä, vaan kaikki kypsennetään ainakin kevyesti, höryttämällä tai wokissa. Edelliseen käyvät pakastevihanneksetkin ja sitten niistä voi tehdä sen salaatin. Ei tosin auta tyttöystävän luona...

      • kovin hyvin

        Jaa missäs kaupassa sinä käyt ? Alkosta niitä ei todellakaan löydy. ..

        Itse kyllä tänäänkin löysin paprikaa, kurkkua, tomaattia ym.Paikallisesta ruokakaupasta. Ja ihan kotimaista ostin.
        Vihannekset on hyviä, ilman niitä ei pärjäis.


    • vegeepeliin

      Menet kauppaan ja ostat niitä vihanneksia, joita inhoat ja siedätyshoito alkaa siitä. Porkkana, kurkku,lehtisalaatti ja sipuli sentään menee alas, joten jokin edes maistuu.

      Voisit alkajaisiksi kokeilla "kreikkalaista salaattia" eli pilko kurkku, tomaatti ja punasipuli krouveiksi paloiksi ja lisää sekaan oliiveja ja fetaa. Laita päälle pitämääsi viinietikkaa ja oliiviöljyä, ehkä myös vähän suolaa ja jotain yrttiä (persilja) ja siita se lähtee...

      Toinen mainio kasvislisä ruokiin on suolavedessä keitetyt porkkana/lanttu (jostain syystä nämä tukevat toistensa makeutta) - kuutiot herneiden kera. Pese ja kuori porkkanat ja lanttu. Pilko ne kuutioiksi ja keitä kypsiksi. Lisää lopussa pakasteherneet (muutama minuutti riittää). Valuta keitinvesi pois ja lisää voi sekaan. Ja voin vakuuttaa, että on hyvää.

      Kasveja oppii syömään vain niitä syömällä, joten eiku maistamaan. Toki kaikista ei tarvitse pitää, joten etsi itsellesi sopivimmat äläkä ole nolo, jos kaikki ei sinulle maistu - on ihan ok jättää sinulle maistumattomat lautasen reunalle.

    • Sedä

      Mä olen nykyään vegaani, mutta olen aina ollut ihan hirmu nirso kaikkien kasvisten kanssa. Vetäisin ihan mielelläni pelkkää proteiini ja hiilihydraatti-safkaa, ellei se olisi vähän epäterveellistä :D Nykyään osaan syödä jo melkein kaikkia kasviksia, kun olen vähitellen opetellut. Aloitin sillä että kypsentelin kasviksia, enkä sekoittanut niitä minnekään outoon mössöön vaan söin niitä aina ihan pikkuisen kerrallaan ihan omana itsenään että tiesion oikeesti miltä mikäkin maistuu eikä mieleen jäänyt vaan joku kesäkurpitsan etanamainen koostumus (en ole koskaan kylä syönyt etanaa :D), tai vaihtoehtoisesti etsin niistä jonkun kivan ohjeen jolla ne maistuu hyvältä. Raakojakin kannattaa maistella ihan vähän kerrallaan, mahdollisesti jonkun hyvänmakuisen kaverina :)

    • turistiii1

      vihannekset ei maistu millekkään ilman mausteita.itse en ennen syönyt mitään muuta kuin kurkkua nyt menee melkein kaikki vihannekset. makuhermot tarvaii noin pari viikkoa tottuakseen uuteen makuun. aloita kotona niillä vihanneksilla mitä sinulle eniten tarjotaan kylässä. raakoja vai keitteyjä ? suurimmista kaupoista löytyy en nimistä maustetta kuin wegeta, se on hyvää vihannesten päällä. itse käytän sitä suolan sijaan.

    • Vinkkejä vielä

      Tee joku kiva kermaviilidippi ja pilko vihannekset lohkoiksi. Dippi antaa makua vähän, mutta samalla totut kasvisten omaan makuun. Talvella on vähän tylsää syödä kylmiä salaatteja, ainakin minusta, vaikka salaatista pidänkin. Ja hei, salaatteihin voi lisätä yrttejä tai vaikka herbamarea/persilladea makua antamaan, että eiku purkki takataskuun mukaan, kun meet tyttistä treffaamaan :D.

      Tosiasiahan on, niin lasten kuin aikuistenkin osalta, että maistamalla tottuu. Aloita siis maistamalla ällöämiäsi vihanneksia ihan vähän joka tarjoilukerralla. Siitähän täällä jo puhuttiinkin. Ja niin, kurkku esimerkiksi kannattaa kuoria tai ostaa luomuna, samoin paprika ja tomaattikin. Torjunta-ainejäämät maistuvat kakalle.

    • tyvestä puuhun

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvissyönti
      http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1037431
      kaalit http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/arkisto/terveytta_kerakaalista
      , punajuuri , porkkana,nauris, lanttu, selleri,palsteranakka, maa-artisokka, mustajuuri, bataatti haltuun.
      Ne voi höyrykeittää ja päälle heittää yrttejä. http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/keittokirja/index.html

      Raasteina tai kasvispihveinä.
      Sosekeitot kera leivän.
      Unohtamatta papuja
      http://kotiliesi.fi/ruoka/arkiruoka/pavut-ovat-maukasta-kasvisruokaa
      http://kotiliesi.fi/ruoka/arkiruoka/pavut-ja-linssit-ovat-edullista-arkiruokaa
      Keitetyt ohra-, vehnä-, kaurajyvät riisin sijaan lisukkeina tai salaatteihin.

      Vilases
      http://www.silvoplee.com/menu.html
      tai käy
      http://www.visithelsinki.fi/majoitu-ja-nauti/syo/kasvisravintoloita-helsingissa tms kaupunki (häpeällisen vähän)

      ekokaupoissa uusia tuulia .

      Kirjastoista kasvisruokakirjoja selailemaan

      Paikkalliset kasvisruokakurssit ?

    • vihannesta monella
      • vihannestanäinkin

      • vihannestanäinkin kirjoitti:

        http://reseptivihko.net/kasvisruoka/?pic=1
        esim kaesar salaatti parmesan lastuin vie kielen menssään

        Se on caesar-salaatti, ei kirjoiteta k-kirjaimella ! Mutta muuten on oikein, se on hy-vää !


      • hiukkaofftopic
        MissFinland76 kirjoitti:

        Se on caesar-salaatti, ei kirjoiteta k-kirjaimella ! Mutta muuten on oikein, se on hy-vää !

        Vanha latinan kieleen liittyvä hokema - koittaako kikero kelloa vai soittaako sisero selloa, koska kukaan ei todellisuudessa tiedä miten c-kirjain lausutaan eri yhteyksissä. Sen ääntäminen on modernissakin italiassa sekavaa puhumattakaan antiikin latinassa.

        Sama on myös u-äänteen kirjoitusasun kera - ehkä tämän takia britit käyttävät tupla-veestä nimitystä dabeljuu ja silti samalla b ja v ovat heillä samankaltaisia äänteitä. Kummallista, mutta ääntäminenhän onkin pitkälti sopimusasia - näin on sovittu ja niin se toimii.


    • opin minäkin

      Sinulla on asiat ihan hyvin - syöt jo montaa perus"rehua". Oliko jokin erityinen, jonka syöminen on sinulle vaikeaa?

      Siedätyshoitoa moni on ehdottanut ja sepä se ainoa on, joka auttaa. Auttaa voi myös tieto, että on luonnollista, ettei uusi maku heti miellytä. Ihmiseltä menee kymmenestä kahteenkymmeneen maistamiskertaa tottua makuun. Ole siis lempeä itsellesi, jos ei heti ala kasvikset maistua. Aivojen pitää tottua. Tämä on ollut evoluutiossamme varmasti hyvinkin tehokas konsti välttää syömästä uutta ( ja mahdollisesti myrkyllistä/vaarallista) ruokaa suuria annoksia heti kun siihen törmää.

      Itse opin syömään mm. oliiveja, vihreitä papuja ja munakoisoa vasta yli kaksikymppisenä. Erityisesti oliivit oli vaikea pala - oliiviöljynkin aromi teki pahaa. Nyt kuitenkin rakastan noita kaikkia :) Erityisesti oliiveja.

      Hauska sinänsä, että minä opettelin oliiveja syömään juurikin seurustelukumppanin (vanhempien) takia. Ahkerina kreikanmatkaajina he lotrasivat oliiviöljyn kanssa ja vähän joka ruokaan tungettiin oliiveja.

    • SOLOKKUMUUSIA

      Roskaruokia ei kannata opetella syömään , eläimille ne on tarkoitettu ei ihmisille niissä piilee lisäksi hengen vaarallisia viiruksia voit saada ankaran myrkytyksen. Vaikka henkiin jääkin niin vähintään jää elin ikäiset nivel lihasvaivat olempa kärsinyt jo 20 vuotta kun söin raakoja rehuja , sika kyllä kestää rehunsyöntiä ja sen elin aika on muutenkin niin lyhyt ettei lihas ja nivelkivut haittaa.

      • syö vaan raatoja ;D

        Sika on kyllä raadon- ja roskansyöjä, kuten sinäkin. Molemmilla lyhyt ja tuskallinen elämä.


    • no johan on skeidaa

      Ompahan taaskin p a s k a aloitus, keksiikö näitä typeryyksiä ylläpitäjä vai tuleeko nämä jostain elämästä täysin vieraantuneilta ihmisiltä?

      • .kjHWELF

        Tää on ylläpidon hommaa, rauhotu vähän. Ruuan kanssa askarointi on aika typerää, kun ajattelee, ett 800 miljoonalla ihmisellä sitä ei ole eikä myöskään kunnon vettä. Pelkkää hyväosaisten snobbailua.


    • ilman neuvoa

      Laitat silmät kiinni, ja suun auki, ja heittelet vihanneksia ääntä kohti, ajatellen että nautit jotain tosi namia.

    • Onmeilla mitä mietti

      Puolet maailmassa tuotetusta ruuasta heitetään menemään. 800 miljoonalla ihmisellä ei ole ruokaa eikä vetta, niin että ihan sama mitä sinä syöt!

    • mausteita, kermaa?

      Meidän 2 v tyttö on vauvasta saakka saanut sormiruokana kasviksia. SIeltä se lähtee. En ole varsinaisesti opettanut häntä niitä syömään. Olen vaan syönyt niitä itse ja laittanut tarjolle maisteltavaksi. Kaikki ei tykkää kaikesta. Eli kokeile vaan rohkeasti kaikkea mitä he-vi osastolta löytyy. Ja eri tavalla laitettuna. Dipin kera? Kermakastikkeessa? Ja käytä rohkeasti mausteita jos tuntuu, ettei muuten maistu miltään.

    • Kylmät kädet

      Vihannekset ovat ihan huippuja! Hedelmät ovat liian kalliita. Ei tulisi mieleenikään ostaa hedelmiä, mutta vihanneksia ostan.

      • grönt är skönt

        No,ei kyllä monet vihannekset ole ainakaan talvella sen halvempia kuin hedelmätkään. Porkkanat olivat tänään kaupassa 1,69 kilon pussi, paprikat maksoivat 2,49 kilo (tarjouksessa) - appelsiinit puolestaan 0,89/kg, omenat 1,29/kg ja banaanit 1,15/kg. Nuo nyt jäivät mieleen.

        Kesällä torilla nauriin - entinen halparuoka! - hinta oli niin korkea, että mitä tahansa perushedelmiä sai halvemmalla.

        Syön kyllä sekä hedelmiä että vihanneksia, mutta en kehuisi vihanneksia halvoiksi.


    • asdesd

      miten opetella syömään?...hmm...siinäpä taas pulma

    • rouskista

      Eipä siihen oikein muuta konstia ole kuin maistelemaan vain ja kannattaa jatkaa, vaikka ei heti maistuisikaan. Niihin makuihin sitten ajan myötä yleensä tottuu ainakin jossain määrin. Tietenkään kaikesta ei voi pitää eikä tarvikaan. Salaatteihin kannattaa laittaa jonkin verran (ei niin paljon, että kasvit ui) salaattikastiketta jos sellaista on tarjolla (niitäkin on useita eri makuisia, niin että kokeilemalla löytää sen josta pitää). Salaatista riippuen kannattaa syödä sitä niin, että ottaa samaan haarukalliseen mukaan sekä salaattia, että ruokaa, niin salaatin maku vähän vaimenee. Mahdollisimman yksinkertainen perussalaatti on: revittyä jävuorisalaattia, vähän kurkkua ja tomaattia salaattikastiketta. Tätä voi syödä lähes minkä tahansa ruuan kanssa (esim. perunamuusin ja lihapullien). Tai sitten tuohon salaattiin voi lisätä esim. kypsiä kanapalasia, fetajuustoa tai tonnikalaa ja syödä sellaisenaan. Voi kokeilla myös tehdä porkkanaraastetta ja halutessaan lisätä siihen sekaan ananasta. Ja kaupasta saa myös valmiita salaattipussukoita, ei tarvi kuin salaattikastikkeen (tosin näiden herkullisuudesta voidaan olla monta mieltä, mutta minä ainakin pystyn näitä syömään).

      Ehkä voisit ehdottaa, että kotona tehtäisiin joskus salaattia? Tietysti ihan perheestäsi ja tilanteestasi riippuen. Ehkä tällaisen pyynnön tueksi kannattaa tarjoutua auttamaan hieman ruuan laitossa tai tiskauksessa?

      Toivottavasti näistä on jotain apua. Sinulla on ihan hyvä ajatus, toivottavasti onnistut.

    • Mehut

      Ei se niin hirveän nolo juttu ole, vaikka ei voi vihanneksia syödäkkään, ehkä oletki luotu lihan ja kalan syöjäksi, kyllä yllensä suhtaudutaan hyvin vakka ei voi vihanneksia syödäkkään.Kun minä syön vihanneksia, niin minä käytän kastikkeena jugurtteja. Kokeile sinäkin eri salatin kastikkeita ja valitse niistä mieleisesi, ei kokaan syö vihanneksia ilman kastikkeita. Vihannekset sitäpaitsi voi korvata vaikka 100 prosenttisilla tuore mehuilla, joissa kyllä on vielä enemmän vitamiineja ja hiven aineita kuin niissä vihanneksissakin.Mehut on siitä hyviä myöskin ettei sitten tarvitse sitä salaattia vartavasten tehdä Vihannekset on muutenkin hyvin energia köyhiä ne sisältävät paljon kuitua ja niitä vitamiiniä, mutta ei sinun ole niitä pakko syödä, melkein jokaisella on jokin rukalaji kuitenkin jota he eivät voi syödä. saat tarpeellisen määrän kuitua kokovilja leivästä puuroista ym vilja tuotteista

    • vinkkinä

      ruisleipä on hyvä kuidunlähde..

    • Lihansyöjä

      Voi hyvänenaika taas kun pullamössösukupolvi ei tiedä miten syödä, neuvo sinulle, avaa suusi ja laita sinne mitä haluat syödä myös vihannekset käy, mutta se ei maistu samalle kuin Big Mac jota mätätte pääruokananne kaiketi kun tuo järkikin on näköjään jäänyt Donaldsille.

    • VanhoohinNahkoohin

      Toi kuvan 'vegateristi', taimikäsenyolikaa,? Kuvan hanu varmaan ilmeestä päätellen, syö kerralla ton koko puskan, onse niin kiimasen näköönen, noihin ruohoohin.

      Mut kylse jo yli 16 vuatias on, tai sitse on tehty vnhoohin nahkoohin.?

    • steell1

      En ole minäkään ikinä syönyt mitään vihanneksia enkä syö,ja siksi kait olen aina ollut huippu kunnossa enkä sairastanut ikinä.Ne rehut on elukoille.

    • brrrt

      Minä syön kasvikseni kierrätettynä. Esim. lehmä on syönyt kasviksia- minä syön lehmän. Paljon herkullisempaa näin.

      • Vartoo uunin edessä

        Hai lehmalläkin on neljä mahhoo,joihin mahtuu paljon kuituu,kaasuu ja paskoo.


    • kEsykEsykEsy

      Ihmisellä on maku- ja hajuaisti siksi ette söisi haitallista ruokaa. Ilmeisesti salaatit eivät sovi elimistöllesi ja pyrkii estämään niiden syönnin tekemällä niiden hajun ja maun vastenmieliseksi.

    • Lada-79

      Vihannekset ja muut taatelit on hyvä lingota mehuksi. Joko kossulla tai ilman.

    • monta uutta syömistä

      alat vain syyvä ,kyllä niihin aikanaan tottuu
      ei tartte kun 15 kertaa maistaa niin makuhermot tottuu ja sitten se onkin jo tuttua
      usko pois

    • EN kattonu onko joku jo ehtiny tän keinon kertoa mutta tässä se nyt tulee:


      Resepti:

      bataatti
      perunaa
      pussillinen porkkanoita
      sellerii
      joku vihannes
      purjoo
      sipulii
      valkosipulii
      mausteita (mustapippuri,cayannepippuri tai joku tulinen chilimauste)
      ja kaikki loput vihannekset mitä kaapista löytyy ja ei muuta ku
      keittää kaikki kasvikset ja juurekset.
      Kun kaikki on kypsiä (pehmeitä)
      LISÄÄ JOUKKOON:

      KOSKENLASKIJA - juusto kokonaan
      TUOREJUUSTO (esim. creme bonjour)

      (tärkeä)

      Kun kasvikset on kiehunu niin lisäät noi juustot ja mausteit oman maun mukaa ja ei muuta ku KAIKKI SAUVASEKOTIMELLA SOSEEKS!!!!! KYLLÄ ON HYVÄÄ!!!

    • Ei muutakuin.

      Tunget vihanneksia suuhusi ja alat sitten niitä pureksimaan. Helppoa eikö totta?

    • jaana33333

      syö raastettua porkkanaa laita sekaan rusinoita
      vie kielen oitis persesilmään!

    • ISO MARKO

      sä voisit ekana kokeilla pieniä annoksia sit voisit kokeilla salttikastikkeita vihannesten kanssa.lauri luuli että se ei opi ikinä ajamaan polkupyörää mutta oppihan se ota laurista mallia nut jaskakin on yhdessä firmassa oppisuoimussella palkattu siivojaa.ja hannu on sosiaali työtekijä vaikka nuorenpana tumputti jatkuvasti ennen kun tajus et se pääsee ruotsiin laivalla taialle tunnissa finnair joko venajan kautta mut kuitenkin hassu marko keräs pikkupoikana pullonkorkkeja nyt se myöntää pankissa lainoja YRITÄ OPETLLA KYLLÄ PORKKANA PÄIVÄSSÄ VÄHENTÄÄ TUMPUTUSTA 59% MIETI SITÄ

    • NIINNELAPSETKINOPPII

      EHDOTTAISIN ETTÄ OSTAT KAUPASTA SALAATTEIHIN KUULUVIA AINEITA JA ALAT MAISTELEMAAN NIITÄ YKSITELLEN.


      NIIN NIITÄ LAPSIAKIN OPETETAAN SYÖMÄÄN.
      KAIKKEA _PITÄÄ_MAISTAA__USEAMMAN__KERRAN_ ENNENKUIN MAKUUN NS. TOTTUU.

      KUN ALKAA MAITTAMAAN ALAT VÄSÄILEMÄÄN SALAATTEJA, JOS SILTÄ TUNTUU.

    • turo

      no mää söin aina teponkin kukkakaalit sen takia teppo on vähän yksinkertainen sit selleri varsinkin varsisellerillä on monta eri köyttö kohdetta sen varren voi vaikka syödä tai sit ku lähtee turkumaratooranille niin sen voi työntöö anuksee ja antaa kypsyöö siellä matti ainakin kerto mulle sen .t.turo

    • Yutran

      Tee salaatista "lihaisa". Lisäät siihen esim. tonnikalaa, kinkkua tai vastaavaa. Esim. fetajuusto saa salaatin maistumaan "miehekkäämmältä" kun ilman sitä =)

    • vain maistamalla...

      No ei kai sitä opi kuin syömällä ja pikkuhiljaa totuttelemalla makuihin. Voi olla että sinulle on vain ennakkoluuloja eri vihanneksi kohtaan, muit iloisesti yllättyäkin kuinka hyvää ruokaa vihanneksista saa ja kuinka hyviä ja ruokaisia salaatit voivat olla. Yritä olla ennakkoluuloton ja maista ensin vähän ja totuttele makuihin.

    • kaalee

      pikku juha ei osannu soittaa Bassoo mut kun se rupes faceBookissa tykkään eloveenasta niin ny se soittaa melmein yhtä hyvin kun marko ajattele sitä ei ihan osunut kun kans manee meni torille varastaan hevosta no toinen nappas yhren aasin kun luuli et se on hevosen vauva.nekää ei tykänny kaviskeitostsa ei kaalista kun se oli niin velipuolen nököinen mieti pä sitä

    • mam and boys

      Olet jo hyvässä alussa, jos noi jo menee.
      Otat aina joka tarjottavasti, esim kaaliraasteesta, tomaatista, parsakaalista, herneistä vähäsen vain ja totuttelet makuun.
      Laitat salaatinkastiketta joka on mieleistäsi.

      Ala myös etsiin netistä kasvisruokareseptejä ja kokkaa niistä kerran viikossa perheellesi ateria. Itse kokattu yleensä maistuu hyvälle.
      Nostelet vaan hieman vihannesta lautaselle ja popsit kera muun ruoan. Pieni viipale tomaatista, lihapullan pala ja muusi. Kyllä se menee yökkäilemättä.

    • kokeilija.

      Minä tiedän aloittaja ratkaisun. Osta finduksen malesian wok pusseja. Sitten öljyä pannuun. Ja niin paljon aromisuolaa että maistuu hyvältä. Tuon avulla minä pääsin eroon sipseistä ja syön joka päivä noita yhden pussin (puoli kiloa) aromisuolan kera. Ja erittäin maukasta on.

    • Grow Up

      Opetella syömään vihanneksia? Voi herranen aika! Siitä samasta reiästä vaan mätät niitä sisään kuin muutakin ruokaa.

    • kotikokki

      Tykkäätkö tulisista kastikkeista? Niiden joukkoon vihanneskuutioita esim. kanan tai naudan kera. Reseptejä pitäis löytyy joka nurkasta ainaki googlen kautta!!!

    • ..........

      Vihanneksia syödään ihan samalla tavalla kuin ruokaa/roskaruokaa/herkkuja. Kai sentään osaat syödä vai syöttääkö äiti?

      - Avaa suu ja laita sinne vihanneksia (ei kuitenkaan kokonaisina)
      - Pureskele
      - Kun olet pureskellut tapreeksi, voi nielaista kasvikset

      Näin helppoa se on.

    • Helmikanaaaa

      Salaatti syödään pelkällä haarukalla, samoin parsa.

      Myös pataruuan tyyppiset muhennokset ja pasta syödään pelkällä haarukalla.

      Muuten opettelet leikkailemaan ne lautasella haarukalla ja veitsellä.

    • liisamamma1

      MOI!
      Osta kesäkurpitsaa ja kurkkua ja viipaloi molempia leivän päälle. Seuraavana päivänä kurkkua, tomaattia ja juustoa leivän päälle. Sitten kinkkua, juustoa ja kiinankaalia leivän päälle. Sitten kinkkua, juustoa ja paprikaa leivän päälle. Totut makuihin, kun leipä ja juusto ovat niitä pehmittämässä. Kun teet itsellesi vihanneksilla höystettyä leipää, maistele samalla esillä olevia vihanneksia ihan pieninä palasina, jos vain saatat. Kokeile kutakin makua leivän päällä monta kertaa, uusi maku ei kerralla tunnu hyvältä, vaan opettelu vaatii jopa 5-10 maistamista. Ja vähän kerrallaan. Viikon kokeilujen jälkeen salaatti ei enää ole niin vastenmielistä. Näin minä opetin lapseni syömään vihanneksia.

    • salmiakkinen1

      Mä oon myös lapsesta saakka ollut vihannestenvihaaja, en ole oikeastaan nauttinut hedelmistä tai marjoistakaan. Lapsena tietty pakotettiin syömään salaattia, ja sittenhän mä istuin ruokapöydässä kaksi tuntia syöden kylmää ruokaa, kun en mihinkään saanut liikkua ennen kuin lautanen oli tyhjä. Se ei opettanut minua tykkäämään vihanneksista, päin vastoin.

      Nyt aikuisena syön niitä vihanneksia, joita siedän (lähinnä salaatti ja kurkku, tomaattia tai porkkanaa en voi sietää). Juju on siinä, että peittaa vihanneksen maun jollain muulla ruoalla. Jos tyttöystävän vanhemmilla on ruokana pihviä ja muusia, sekä sitä niin inhottavaa salaattia, syöt aina yhden salaattisuikaleen tai tomaattibiitin pihvipalan kanssa samalla haarukallisella. Tai laitat vihanneksia leivän päälle, tai tortillan sisään.

      • juup1

        meitä on moneen lähtöön. Itse lopetin lihan syömisen jo lapsena omasta tahdosta, istuin tunti kaupalla ruokapöydässä poronkäristys nenäni edessä, kyökkien joka lusikallisen ja sen mitä pystyin, salakuljetin vessanpönttöön. tykkäsin kesäkeitosta ja tonnikala/kreikkalaisesta salaatista, kaikesta salaatista ja sämpylän päälle ei riittänyt voi vaan oli oltava myös tomaattia. Rakastan tänäpäivänäkin kaikkea tuoretta ruokaa. Syön salaattipöydässä itseni niin täyteen että pääruoka ei eneen mahdu....niinpä usein otan esim ravintolassa vain salaattipöydän. Lämminruokakaan ei ole täydellinen ellei siinä ole mitään vihreetä lisukkeena.......pizankin kanssa täytyy kyytipojaksi olla aina edes jokin pieni raaste tai salaatti tai edes pari kurkun palaa...liha lihaville, kasvikset elämän energisille.


    • Kunto-Kohoaa

      Vihanneksista ja rehuista viis', jos joku tyrkyttää niitä sulle syötä ne lehemille, joosei oo omii niisit naapuri,,

      Juo Sahtia siinon kuituu ja kaikki 'vihannekset' saat kaikki tarpeelliset hivenaineet yhdellä kulauksella.
      Suosittelen noin 1-2litraa Sahtia päivässä ja mieluimmin jo aamupalan yhteydessä.

      Sahti on terveellistä luomujuomaa, se pitää ruuansulatuksen kunnossa, suoli pelaa, joskus jopa liiankin vikkelään, ettei kerkii pöntölle ajoissa, siitä voi seurata lievät 'jarrutusjäljet' kalsareissa. Mutta ei välii pääasia että suoli pelaa ja kunto kohoaa.

    • jhvjkibuopö

      Vihanneksia syö vaan homot.....

      • vege voittaa lihan

        Paljon punaista lihaa syövillä on pahanhajuinen hengitys ja myöhemmässä iässä suuri riski sairastua paksusuolen syöpään. Paatuneiden lihansyöjien takia maapallo saastuu ja puhdas vesi loppuu 50-vuoden kuluessa.


      • kuittaan
        vege voittaa lihan kirjoitti:

        Paljon punaista lihaa syövillä on pahanhajuinen hengitys ja myöhemmässä iässä suuri riski sairastua paksusuolen syöpään. Paatuneiden lihansyöjien takia maapallo saastuu ja puhdas vesi loppuu 50-vuoden kuluessa.

        vege voittaa 100-0 lihan, eteenkin punaisen lihan.


    • Felixin tomaatti-chili salaattikastike on todella hyvää. Dippaa siihen vihanneksia niin saat paremmin totuteltua niihin.

    • os..

      Vihannekset ovat aivan parasta ruokaa ja maukkainta, kun vain osaa sen.
      Vihanneksia ei kannata syödä raakana, jos maku ei miellytä. Vihanneksei pitää pilkkoa pienemmiksi ja keittää höyrypannussa 12 minuuuttia. Tärkeää on ettei keitä liikaa, jolloin maku pilaantuu. Ravintoloissa on aina liikaa keitettyjä vihanneksia. Siis pitää ostaa höyrykattila, jossa on hieman painetta, mutta ei paljon. Siinä kattilassa on lasinen kuuppa päällä. Painekattila käy myöskin, mutta se on vähän hankala käyttää. Älä keitä vedessä vaan höyryssä.
      Keitetyt vihannekset ovat siis pääruoka, eikä muun ruuan lisänä.
      Vihannekset tarvitsevat mausteeksi jotain. Oliiviöljy on hyvää tai kalat.
      Vihanneksiin tulee vaan sellainen himo, ettei muuta haluakaan, kun niihin on tottunut.

    • kokeilemalla

      Aloita totuttelu saalaatista ja tomaateista. Rapea amerikansalaatti on helpoimpia lihansyöjälle, samoin rucola, tomaateista pienet kirsikkatomaatit. Lisäksi tarvitset SUOLAA tai jotain kastiketta, esimerkiksi Heinzin ja Pirkka-sarjan kokomajoneesi käy siihen hyvin.

      Älä osta mitään sekavihanneksia, vaan kaikki lajikkeet yksinään, esimerkiksi voissa kiehautetut pakasteherneet ovat hyviä sellaisenaan, mutta maissi-herne-paprika voi aiheuttaa jo äklötystä. Samoin vältä keitettyjä porkkanoita salaateissa, jossakin keitossa tai pataruuassa ne menettelee. Raaka sipuli on aika tujua sellaisenaan, paremmin käy salottisipuli ja sekin esimerkiksi tomaatin kanssa yhdistettynä. Kaalit on vaikeahkoja, kyssäkaali keitettynä menettelee. Lava-artisokkaa kannattaa kokeilla, samoin tuoretta parsaa sitten kun on niiden sesonki.

    • Tosi on

      Olen näemmä olettanut, että ihmiset syövät itseään varten, eikä toisia varten. Minä ainakin syön itseäni varten ja juuri sitä mikä minulle maistuu. Voihan sitä myöskin kohteliaisuus-syistä maistella mitä tarjolla on, mutta ei se kovin terveellistä liene. Olemme kaikki hieman erilaisia, joten syömmekin hieman erilaisia aineksia. Kehomme pitää kyllä oikeasta ruokavaliosta huolen, kunhan vain kuuntelemme sen vaateita.

    • HALOO!

      Voi herran jestas, älkää nyt ryhtykö näihin ylläpidon aloittamiin keskusteluihin, täysin PROVOJA.
      Kymmenluvulla, 16 vuotias muka naukuu tälläistä. HALOO!

      • nainen liki 60

        So what. Provoksi tämä on kelpo aihe, eikä aiheuta harmia kenellekään. Enempi tästä on hyötyä muille vihannestenvihaaja-lukuijoille kuin oletetulle aloittajalle.

        Itsekin lukeudun niihin, jotka eivät pysty talvisaikaan syömään muita raakavihanneksia kuin korkeintaa suolakurkkua. Kesällä menee vähän paremmin alas muutakin. Salaattien syöntipakkoa kun ei ole.


    • Salaattit yms eivät ole pahan makuisia mutta aiheuttivat minullekkin alkuun jopa oksennusreaktioita koska ajatuksena jotkut kasvikset esim parsakaali ällötti, en tiedä miksi.

      Sanotaan että jos jotain ruokaa maistaa 20 kertaa siihen tottuu. Ei siitä välttämättä lempiruokaa tule mutta sitä pystyy syömään. Joihinkin tottuu nopeammin.

      Jos tykkäät omenasta, retiisi on hyvin samallaista rakenteeltaa ja melko mauton, sen saa varmasti yhtä helposti alas kuin porkkanan.

      Parsakaalin ja kukkakaalin voi vaikka aluksi muussata muussin joukkoon ja totutella makuun sitä kautta. Nykyään tykkään syödä ihan van höyrytettynä esim perunan korvikkeena, lihan tai kalan kanssa.

      Itse opettelin syömään salaatteja ostamalla rainbown valmis sekasalaatti pusseja, niihin lisäsin aurinkokuivattua tomaattia, mozzarellaa yms. Koska salaatit ovat yleensä aika mauttomia kannattaa käyttää salaatinkastikkeita herättämään makuhermoja jolloin salaatistakin tulee "nautinto" ja sitä rupee tekee mieli. Itse käytän sweet chili kastiketta.

      Myös värikäs salaatti herättää yleensä enemmä ruokahalua kun pelkästään vihreää sisältävä salaatti eli kokoa porkkanasta, tomaatista, jäävuorisalaatista, punakaalista ja rukolasta salaatti, laita sekaan lempisalaatinkastiketta tai majoneesia. Mukaan voit laittaa myös juustoa, herneitä, maissia, kurkkua, aurinkokuivattua tomaattia, siemeniä ja pähkinöitä, hillosipuleita, viikunaa ja kaikkea mikä tuo makua mauttomaan salaattiin.

      Muista myös ettei kaikesta tarvitse tykätä. Tsemppiä ja muista aina maistaa kun tarjotaan. Edes vähän niin makuun tottuu huomaamattaan.

    • Kaninruokanouthänks

      Kyllä se on kuulkaas niin että suomalaisen miehen peruskasvis on hookoon bloo.

      Muistakaahan lapset, että jos ihminen olisi suunniteltu kasvissyöjäksi, niin sillä olisi pitkät korvat ja töpöhäntä.

      Sano siis vaan rohkeasti: "Ei, en syö kasviksia, kanit kusevat niihin"

    • metsuri3
    • vcxvcxvcxvcx

      Paras keino on maustaa salaatti. Laita esimerkiksi loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä, pipuria, valkosipulijauhetta ja vähän sinappia, sekoita nämä keskenään ja sekoita salaattiin. Salaatissa kannattaa käyttää myös sipulia ja esimerkiksi fetajuustoa antamaan siihen makua.

    • nismi

      Minä inhoa ylipäätänsä, sitä että pitää syödä, juoda, nukkua, hengittää, ulostaa ja virtsata.

      Olisi hienoa olla sellainen ihminen että noita edellämainittuja asioita ei tarvitsisi tehdä.

      Olisi hauskaa olla samassa paikassa rikkaiden ja kuuluisuuksien kanssa jotka syövät, juovat, nukkuvat, hengittävät virtsaavat ja ulostava.

      Itse sanoisin tyytyväisenä "Minun ei tarvitse syödä, juoda, nukkua, hengittää, ulostaa, eikä virtsata."

      Eli voin olla tekemättä töitä, eikä tule nälkä...

      Eipä ole vielä synytnyt uusi uljas ihminen.

      Sanoi Siirakki!

      Ps.

      Kim Jong Il ei virtsannut, eikä ulostanut. Tämä on fakta.

    • ei helkkari

      On jätkällä ongelmia.

    • ei mitään vikaa

      marjat on hyviä

    • LaD

      ITT: 1st world problems.
      lakkaa valittamasta ja syö lihaa, kun sitä on kerran saatavilla.

    • kotimaista ainakin

      Vai niin.

      Ensimmäiseksi pitäisi tietää miksi et pidä vihanneksista? Et ole eläessäsi pitänyt?

      Mitkä vihannekset eivät mene? Kun kurkku ja porkkana menee, lehtisalaatti ja sipuli jotenkin.

      Mielestäni laaduissa on paljon eroja, ostan aina kotimaista ja mieluiten luomua. Esim jos olet joskus syönyt myrkyn makuista salaattia tai nahan ja saanut inhosi siitä tai jostain karmeasta kastikkeesta?

      Kastikkeillakin on väliä ja mausteilla. Jos valmistat itse itsellesi salaatteja, tiedät mistä pidät. Kenenkään ei tarvitse pitää mistä vain.

      Salaatti ja vihannekset kantsii syödä ennen pääruokaa vaikka se olisi samalla lautasella, koska vihannekset sulavat nopeimmin elleivät ole jotain raakoja paloja.

      Sitten vielä, että minun mielestäni porkkana, lanttu ja nauris raasteet on hyviä ja myös yhdessä. Raaste on mehukasta ja helposti sulavaa, se eri tarvitse edes kastiketta.

      Kurkut olen kuorinut, elleivät ne ole luomukurkkuja, koska olen joskus työskennellyt kurkkuviljelmällä ja nähnyt miten niitä myrkytetään jollain kasvinsuojeluaineilla.

    • eipakkoa

      Vihanneksia ei ole mikään pakko syödä salaatissa eikä muutenkaan raakoina. Joillekin kasvikset maistuvat paremmin lämpimässä ruoassa. Tärkeintähän on että niitä kasviksia tulee ylipäätään syötyä jossakin muodossa. Olen itse kasvissyöjä ja syön salaatteja tosi harvoin, yleensä valmistan kasviskeittoja tai kasvispatoja.

    • Nam.

      Minä syön vain kokolihaa ja makkaraa, en mitään jäniksen eväitä.

    • Äly hoi..

      Tää on kyllä jännä mesta.. oli kysymys IHAN mikä tahansa niin aina joku helvetin irvileukavatipää löytää sen ja alkaa louskuttaa leukojaan. Käsittämätöntä miten pieni ja tylsä elämä joillain on.

    • Aikuinennaine

      Itse tein niin, että ostin kasviruokakeittokirjan ja tein siitä mitä ihmeellisimpiä kasvisruokia lisukkeeksi. Sillä tavalla tuli opeteltua syömään monipuolisesti vihanneksia. Makuahan niihin pitää saada - ei ne muuten mene alas itsellänikään. Erilaiset kastikkeet auttaa kanssa tuoreisiin vihanneksiin.

    • meat is not green
    • Porkkananenä

      Kaikista vihanneksista ei ole mikään pakko pitää, ja voit aivan hyvin syödä vain niitä, mitkä maistuu! En tiedä, miten aikuinen ihminen opetetaan syömään vihanneksia, jos on niitä aina inhonnut, mutta lapsillahan homma toimii niin, että maistellaan vaan rohkeasti monta kertaa peräkkäin, ja kas vaan, joskus sitten huomaa, että noi tomaatithan onkin oikein hyviä! Ja muista ohjeista poiketen, suosittelisin maistelemaan yhtä vihannesta kerrallaan ja totuttelemaan sen makuun, eli rohkeesti vaan sitä parsakaalta höyryttämään monta kertaa! Sitten kun sen maku on tuttu ja jopa miellyttää, seuraavan vihanneksen kimppuun! ja jos joku kerta kaikkiaan tökkii kerta toisensa jälkeen, jätä se sitten pois ruokavaliostasi, et jää mistään paitsi, vaikka et jotain kyssäkaalia opikaan rakastamaan. Ja osta ehdottomasti vain suomalaisia hyvälaatuisia vihanneksia, ne myös maistuvat parhailta. Aina tuoreita, ei pakastettuja, niin saat oikean kuvan, miltä minkäkin kuuluu maistua. Aika usein lapset syövät mieluummin esim. kasvissuikaleita tai raastetta raakana mieluummin kuin kypsennettynä, ja juuri niin, että tomaatit, kurkut ym. selkeästi erillään, ei salaatiksi sekoitettuna. Rohkeasti vain kokeilemaan!

    • yökkis

      Itse sain alle kouluikäisenä oksennuskohtauksen salaatista, kurkusta ja tomaatista. Sen jälkeen joka ikinen kerta kun koitti syödä alkoi etominen ja sai nieleskellä mahanesteitä. Seurauksena oli, että 1.luokalta lukioon söin salaattilinjastolta korkeintaan porkkanaraastetta. Ala-asteen pakkosalaattia otin sen ruokalusikallisen ja piilottelin lautasliinaan tai söin tabletin nielaisuperiaatteella. Terveydenhoitaja sanoi tästä kerran äidilleni ja sitten kotona läväytettiin suoraan lautasmallin mukaan salaattia jossa oli kaikkia inhokkeja kerralla naaman eteen. Ei sitä pystynyt oksentamatta syömään ja siihen loppui kodin salaattikokeilut.

      Lukiossa tuli ensimmäistä kertaa oma halu laajentaa kasvisosastoa. Kohteeksi otin paprikan leivän päällä. Vähän kerrassaan aloitin, aluksi sai niellä mahanesteitä, mutta lopulta paprikaa oppi sietämään ja lopulta tykkäämään. Sen verran kovalle efortille tuntui että seuraava laajennus tuli vasta yliopistossa jäävuorisalaattiin. Vähän kerrassaan samassa haarukassa muun ruuan kanssa. Aluksi taas nieltiin mahanesteitä mutta lopulta sitä oppi jo kaipaamaan ruuan kylkeen. Tosin siitä kesti useampi vuosi ennen kuin sain tomaatin menemään alas. Oli paljon vaikeampi kamppailu. Enää on tähteellä arkkivihollinen kurkku. Nyt toivon, että olisin aloittanut tämän prosessin paljon aiemmin (olen 24).

      Eli summarum summarum. Älä yritä liikaa kerralla. Lähde vähemmän hankalista kasviksista liikkeelle yksi kerrallaan, niitä pieniä määriä muun ruuan kanssa (samassa haarukallisessa) jotta makuun tottuu vähitellen. Tällä tavalla opin assosioimaan inhoamiani kasviksia ns. hyvinä pitämiini makuihin. Ja sitten kun on oppinut tykkäämään yhdestä voi ottaa seuraavan totuteltavaksi. Oma painajaiseni olisi ollut päivittäin täysin erilainen monikasvissalaatti, jolloin mihinkään ei olisi tottunut vaan olisi saanut pelkästään niellä mahanesteitä vedet silmissä.

    • Söihin kernaasti jos tietäisin mitä voisin syödä näin nyt aikuisena mutta
      lapsena minua inhotti kun kasvikset maistuivat imeliltä ja ruoan oli mieltänyt suolaiseksi.

      Kasvikset eivät maistuneet juuri miltään.Ne olivat myös limaisia ja roikalemaisia vonkaleita.Jotenkin inhotti.Tarhassa ollessa pakotettiin syömään kaikkea.Joten kaikki vihreä ja maksalaatikoitten rusinat päätyivät sisä farkkujen taskuun josta äiti ne parin viikon päästä sitten pestessään löysi.

      Perinteiseen maalaisruokaan tottuneen nykyajan reseptit ovat melkoisen kummallisia.

    • retisi on in

      MInua ottaa päähän etenkin porkkanan. Kun itsellä on pieni eikä oikein ota eteen,otta päähän kun vaimo syö himokkaasti porkkanaa. Kyllä tässäkin asiassa yhteiskunta on epätasa-arvoinen kun toisilla on isompi ja kovempi kuin toisilla ja hallituskaan ei tee mitään. Minusta niilloi joilla on isompi, pitäs olla isompi veroprosentti. Tämä vois olla esim. ns. jormavero.

    • ttttttttttttt

      En tykkää raaoista vihanneksista enkä hedelmistä.

      Syytä en tiedä. vaikea on niitä syödä.

    • Kiitti vee-tusti

      Mun ongelmani on se, että (ainakin teoriassa!) pidän kyllä kasviksista. Porkkana, kurkku, herneet, tomaatti, jäävuorisalaatti, sipuli, paprika, lanttu, maissi - no problem. Mutta kun pelkkiä kasviksia sais kyllä puputtaa joka päivä sata kertaa kyllästymiseen asti, mulla on sitten aina ollut pastaa, perunoita tai riisiä ja jotain lihaa (salaatin lisäksi). Nyt mua on alkanut ärsyttää oma tapani syödä vain se lämmin ruoka mitä mulla on ollut ja salaatti jää vähemmän kiinnostavana vaihtoehtona jääkaappiin.

      Miten saisin salaattiosastosta mielenkiintoisempaa? Olen kyllä yrittänyt salaatteina ja kaikkia erikseen, mutta yleensä ne jää syömättä. Ärsyttää, haluaisin syödä terveellisemmin ja rahaakin kuluu turhaan. Ja sitten joskus kun en ole ostanut salaattia niin jopa haluaisin sitä sitten syödä, kun ei ole! :(

      Jostakin olen lukenut ohjeita miten kasvikset voi piilottaa ruokaan, esim. lihamurekkeeseen, lihapulliin, tms. Mutta olen niin surkea kokki etten todellakaan tiedä mikä esim. sopii minkä kanssa, kuinka korkeaa paistolämpötilaa joku kasvis kestää tms. Mistä näitä ohjeita saisi?

      Lapsena kun ei oikeastaan ollut pakko syödä mitään kotona, koulussa ehkä pari kertaa puolipakolla joutunut syömään jotain. Olin ehkä eskarilaiseksi asti kauhean laiha kun kotona yrittivät opettaa syömään normaalisti, sen jälkeen lääkäri sanoi että tehkää ruokia joista minä pidän. Eipä hän tosin tarkoittanut että sitä olisi pitänyt jatkaa ikuisesti ja että kasviksia ja salaatteja ei olisi saanut yhtään tarjota vaan vähän lähemmäs normaalipainoa, että muutaman kilon olisin saanut lisää!

      Että kiitti vaan vanhemmat, vähän tervettä maalaisjärkeä siihenkin miten kirjaimellisesti niitä lääkäreidenki neuvoja totellaan!!

    • punakaalijaselleri

      Minä teen useimmiten kaalipohjaista salaattia koska lehtevät vihreät ovat jotenkin hankalia syödä. Silppuan kaalin erittäin hienoksi raasteeksi vihannessilppurilla, samoin silppuan hienoksi kaikki kovemmat salaattiainekset esim. lehtisellerit. Salaatista tulee mehukkaampaa näin ja myös helpommin haarukalla syötävää kun ei tarvitse taiteilla lehtisalaatin siivujen kanssa.

    • mummapumma54

      Jos et ole lainkaan syönyt tähän mennessä niitä, niin eihän sinulla ole mahassakaan sellasia bakteereja jotka ne käsittelee. Lapsille opetetaan uuden ruoan syöminen lusikallisella alottamisesta. Eli ensin vähän, jos ei tule mahanpuruja eikä muuta niin seuraavana päivänä 2 lusikallista, ja sitä rataa ruoka kerrallaan kunnes koko annos menee hyvin. Eli , totuttele syömään , ensin pieniä annoksia, sitten enemmän.
      Jos olet tottunut lihaan ja perunaan, ne kyytipoikana lautasella, ja ensin se pieni annos sitä salaattia. Se on ihan sopivaa myös tyttöystäväsi luona ottaa lusikallinen tahi kaksi sitä salaattia, ei siitä tarvitse meteliä pitää. Salaatissa se hyvä juttu , että voit vähän valkata, ottaa vain sitä mitä jo osaat syödä.
      Voit myös rehellisesti sanoa tyttöystäväsi vanhemmille, ettet ole tottunut syömään salaatteja, ja siksi otat vähän. Jos he ovat fiksuja ihmisiä, he ymmärtävät kyllä.
      ja voivat osaltaa auttaa sinua pulmassa.

    • Baconman

      Smoothie on helppo tehdä. Banaani, omena, mansikoita, marjoja, vihanneksia, jogurttia, mehua jne. vaan blenderiin ja se on siinä. Maistuu hyvälle ja saa nopeasti alas. Makeat hedelmät peittää hyvin vihannesten maun.

    • fe5557

      En tiedä mitä olet sitten tähän asti nauttinut, mutta minäkään en lapsena erityisesti pitänyt vihanneksista. Jossain vaiheessa sitten aloin laittaa kurkkua, tomaattia ja salaattia leivän päälle ja pian huomasikin, että leipä on parempaa kasvisten kanssa kuin ilman. Sitten ei salaatitkaan olleet enää ongelma ja nykyään ruoka maistuu paremmalle, jos siinä on jotain vihreää sivussa kuin ei ollenkaan. Pikku hiljaa totuttelemalla vaan. Harva pitää kaljan tai tupakankaan mausta alkuun, mutta kyllä ne vaan pikku hiljaa alkaa maistumaan :D

      Ainakin omalla kohdallani iän lisääntyessä makuaisti on kääntynyt aivan päälaelleen. Ennen sokeri oli hyvää, aidot maut ei. Nykyään en pidä makeasta ollenkaan. Sen sijaan tuoreet ja aidot maut, jopa voimakkaat ovat yleensä hyviä.

    • Ei_aihetta_stressiin

      Onko joku pakko syödä vihanneksia, jos et niistä tykkää? En itsekään erityisemmin pidä esim. salaatista, vaikka olen ollut kasvissyöjä parikymmentä vuotta. Sinulla on ilmeisesti sellainen makuaisti, että koet karvaat maut voimakkaiksi, ja siten tietyt kasvikset ovat epämiellyttäviä. Ihmisillä on muutenkin erilaisia ruokavalioita ja mieltymyksiä, ettei sen pitäisi olla niin kamalaa, jollet kaikista vihanneksista tykkää. Etenkin sukuloinnin kohdalla luulisi tuon olevan hyväksyttävää. Viipaloikoon sinulle kurkkua, jos et muusta tykkää. Tämä on edelleenkin lihansyöjien valtakuntaa, joten varmasti jotain kelvollista ruokaa itsellesi löydät.

      Nuo "pullamössöpuheet" voi ihan hyvin unohtaa. Suurimman osan aikaa maailmanhistoriassa tavalliselle ihmisellä on ollut pulaa ruuasta, ja on syöty, mitä vaan on saatu. Eli aika puutteellisella ruokavaliolla ihmiskunta on tähän jamaan saatu. Se on kohtuullisen yhdentekevää, mitä yksittäinen ihminen syö tai jättää syömättä. Vaikka olen vegaani, en jaksa enää uskoa mihinkään ravintoaiheiseen aivopesuun. Ihminen ei ihan heti kuole mihinkään puutostautiin, vaikka söisi kuinka "puutteellisesti" tahansa. Itse satun pitämään nimenomaan vihanneksista, enkä ajoittain muuta söisikään. Joku muu tykkää muusta, ja pärjää sillä mainiosti.

    • vinkki vaan

      No katso pari sarjaa youtubesta Amerikan 300 kiloisista valaista...eiku siis ihmisistä ni alkaa vihannekset maistumaan....

    • <lmlmkmggreg

      No lapsia ei tarvi "opettaa" syömään kasviksia, meillä on ollut aina pöydässä kasviksia joita kaikki ovat syöneet, ja siitähän nuo muksut ovat sen oppineet että sitä mitä vanhemmat lappaa suuhunsa sitä hekin lähtökohtaisesti lapioivat höpöttimeensä. Tokihan on henkilökohtaisia mieltymyksiä, poikani ei syö papuja tai herneitä ja tytär ei pidä mistään mikä maistuu liian voimakkaalta.

      Kyseessä ei ole taito vaan omaksuttu mieltymys mikä rajoittaa sitä mitä suuhunsa laittaa.

      Itse en ole (ollut) mitenkään erityisen vege-orientoitunut mutta tämän on oikeastaan muuttanut naisystäväni joka on karppidieetillä. Karpissa kun toinen osa ravintoa on silkka rehellinen liha/kala/kana jota mätetään ja reilusti ja toinen puoli on sitten kasvikset - niin kun kokki osaa hommansa niin voin vaan sanoa että karppisapuskat ovat parasta kotiruokaa mitä olen kuunaan syönyt - ja tavallaan olen siirtynyt karppi-dieetille minäkin lähinnä siksi että muuta tässä talossa ei saa ellei itse tee. Eipä tässä kyllä ole ollut ikäväkään muunlaista :)

    • JuureenleivottuRuisl

      Perinteinen hernekeitto on hyvä kasvisruoka, se sopii kellevaan ja syödessä perinteisä juureenleivottua tuoretta ruisleipää, piimän kera, takuulla suoli pelaa ja paukkuu joka askeleella, pröt,,pröött.!!.??

    • Terveellisesti

      En lukenut ketjua, mutta laitan tähän tutkimuslaitoksen ruokatutkijan kertomaa: Kun 10 kertaa syö sellaista mistä ei pidä, niin makunystyrät tottuvat. Itse kokeilin kylmäpuristetun öljyn makuun puurossa ja raasteissa. Oli aluksi hirveää, mutta nyt pidän siitä. Saattoi mennä vähän enemmän kuin 10 kertaa, mutta ei kuitenkaan mahdottomia aikoja. Olen itse anoppi ja kyllä on mukaa kun vävyt syövät kaikkea.

    • Koparakeitto

      Ruuan makuun'tottuu', kuten edellä ,"Terveellisesti", kirjoittaa..

      Eipä ihme että on eri kansallisuuksilla erilaisia ruokatottumuksia.

      Suomessa on perinteisesti, ruisleipä, lihapullat, läskisoosi,,jne.. Ruotsalaisilla on vaaleet/maustetut, kuminaleivät, värjätyt/maustetut, makkarat, potatmuus, papusooseineen,,jne.

      Suomessakin on erilaisia ruokaperinteitä,,esimm.. itäsuomalaisia ruokalajeja, kuten karjalanpaisti, kala/muikkukukko,piirakat, sultsinat,, jne.. länsisuomalaiset, silakkalaatikko, suolaperunat, suolasilakat, klimppisoppa, jne.. Lappilaiset koparakeitto, poronkäristys, kuivaliha,,jne..

      Ihmisten kanssakäymisen myötä ruokalajit, ovat ajanmyötä sekoittuneet, on ennakkoluulottomasti maisteltu ja näin yllätytty uusiin makuihin.

      Karjalanpaisti, k- piirakat on nykyään tuttuja ympäri maatamme, kuten lappilainen poronkäristys, jne..

    • 19+10

      Hyvä salaattikastike on kaiken lähtökohta. Esim. Hesen valkosipulikastike on helkkarin hyvää.

    • vinkkiä

      Mun mielestä on aika erikoista ettet syö salaattia.Mä olen syönyt vihanneksia aina.Olen vain tottunut siihen.Olen aina syönyt salattia,kurkkua,paprikaa,tomaattia ja muita vihanneksia.Aiemmin en kyllä tykännyt tomaateista,koska ne oli kirpeitä.Sen takia mun mielestä kirsikkatomaatit ovat vähän parempia,koska niissä on semmonen makea maku.Sun kannattaa vaan totutella itsesi syömään niitä.Esimerkiksi keitoissa on vihanneksia,vaikka ne ei siinä mitenkään näy.Periaatteessa pizza sisältää myös vihanneksia,mutta ei sen takia pizzaa kannata joka päivä syödä.Vihannekset ovat terveellisiä ja niitä pitäisi syödä.Eri vihannekset sisältävät jotain tiettyä ainetta tai ainesosia,jotka pitävät terveyttä yllä tai vähentävät esim. verisuonitauteihin sairastumista (jotkut).Sitä ajan myötä vaan oppii syömään vihanneksia,kun niitä sitten alkaa vähitellen syödä.Ei siinä mitään erikoisempaa vinkkiä.

      • sekaisinruoasta

        Ei vihanneksetkaan aina ole terveellisiä vaan niidenkin syönnissä kannattaa olla maltti mukana. Monet salaatit sisältävät runsaasti nitriittejä kuten esim. rucola. Samaa kamaa löytyy myös eräistä juureksista (varsinkin niiden naateista) ja pinaateista. Herneistä ja pavuista löytyy myös haitallisia aineita ja suosittelen niiden ryöppäystä tuoreina ja pidempää liotusta, huuhtelua ja keittämistä kuivattuina. Raaoissa tomaateissa on tomasiinia ja vihertävissä/itäneissä perunoissa omat myrkkynsä (ei kannata käyttää ruoaksi). Raparperin oksaalihappo estää kalsiumin imeytymistä ja sen oheen suositellaankin nautittavaksi maitotuotteita, jotka neutralisoivat kyseisen hapon.

        Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta pääsääntöisesti kasvikset ovat hyväksi terveydelle kohtuudella nautittuina ja oikein valmistettuina, kuten kaikki ruoka - liharuokaa myöten.


    • os..

      Pitäisi tietää tarkoitatko vihanneksia raakoina vai keitettyinä? Keitetyt vihannekset ovat hyviä kun niitä keittää höyrypannussa 12 minuuttia. Vihannesten palotteluun menee n. 5-7 minuuttua, ja koko aika on n.20 minuuttia. Keittämiseen tarvitaan höyrypannu, jota on kyllä aika vaikea löytää kaupoista. Mutta se on erittäin hyvä. Siinä on 2 osaa päällekkäin ja ylemmässä on reikiä pohjassa.
      Kaikkia vihanneksia voi kokeilla, mitä kaupoissa löytyy. Niitä voi syödä oliiviöljyn kanssa.

      • roustid

        Vihannekset ovat hyviä myös paahdettuina. Kaikki juurekset käy tähän - pese, kuori ja paloittele ne kulhoon, päälle öljyä, suolaa, pippuria ja yrttejä - ehkä vähän hunajaa, jos makeammasta pidät. Sekoita kaikki keskenään niin, että öljyä ja mausteita on tasaisesti kaikkien juuresten pinnassa. Levitä leivinpaperille uunipellille ja laita 200-225 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi tai kunnes juurekset ovat saaneet kauniin ruskean värin pinnalleen. Nauti valitsemasi proteiinin kanssa (lihaa/makkaraa/kanaa/kalaa), jonka voi myös valmistaa uunissa juuresten kanssa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      98
      2550
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2345
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      19
      2088
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      93
      1672
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      112
      1547
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      162
      1287
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      265
      1095
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      994
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      79
      946
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      178
      920
    Aihe