mistä tulee nimi köyhät ritarit?

7eden

Niin! Mistä tulee nimi: "köyhät ritarit"? Voisko joku kertoo!?

14

2485

  Vastaukset

  • .."köyhä" sana tulee varmaan siitä että köyhiin ritareihin käytetään vettä ja rikkaisiin maitoa...ritareista en sitten tiedä :)

   • Noin asia muistaakseni on. Eli kyse samasta säästäväisyydestä kuin ruotsalaisten pyttipannussa tai italialaisten pzzassa - mutta en tiedä, mikä on suomalaisten versio ruokakulttuurissa parin päivän vanhojen ruuanjätteiden hyötykäytössä. (Olen joskus jatkojalostanut esim. perunamuussia perunaohukaisiksi ym., mutta en tiedä, mikä onkaan suomalaisten vastaava ruoka, jossa olisi hyödynnetty nerokkaasti parin edellisen päivän ruokalistan jäänteitä.)

    Muistelen lukeneeni Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä jokin aika sitten (= alle 2 v) noista köyhistä ja jopa rikkaista ritareista sekä erilaisista versioista eri maissa. Juttu oli tosi mielenkiintoinen ja siinä oli sen verran herkullisia ohjeitakin, että varmaan otin talteen. (Ongelmani on vain se, että noita tulee leikeltyä jatkuvasti. Ja leikkeet ovat sitten järjestämättä siellä sun täällä huushollissani.)Ja köyhiä ritareita olivat leipäviipaleet, jotka oli kostuttamisen jälkeen paistettu. Kun niihin laitettiin sitten erilaisia päällisiä kerroksittain (esim. hilloa ja kermavaahtoa), niin jossakin vaiheessa ne muuttuivat köyhistä rikkaiksi ritareiksi.   • hyödyntämisestä kirjoitti:

    Noin asia muistaakseni on. Eli kyse samasta säästäväisyydestä kuin ruotsalaisten pyttipannussa tai italialaisten pzzassa - mutta en tiedä, mikä on suomalaisten versio ruokakulttuurissa parin päivän vanhojen ruuanjätteiden hyötykäytössä. (Olen joskus jatkojalostanut esim. perunamuussia perunaohukaisiksi ym., mutta en tiedä, mikä onkaan suomalaisten vastaava ruoka, jossa olisi hyödynnetty nerokkaasti parin edellisen päivän ruokalistan jäänteitä.)

    Muistelen lukeneeni Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä jokin aika sitten (= alle 2 v) noista köyhistä ja jopa rikkaista ritareista sekä erilaisista versioista eri maissa. Juttu oli tosi mielenkiintoinen ja siinä oli sen verran herkullisia ohjeitakin, että varmaan otin talteen. (Ongelmani on vain se, että noita tulee leikeltyä jatkuvasti. Ja leikkeet ovat sitten järjestämättä siellä sun täällä huushollissani.)Ja köyhiä ritareita olivat leipäviipaleet, jotka oli kostuttamisen jälkeen paistettu. Kun niihin laitettiin sitten erilaisia päällisiä kerroksittain (esim. hilloa ja kermavaahtoa), niin jossakin vaiheessa ne muuttuivat köyhistä rikkaiksi ritareiksi.

    Ruoantähteitä on aina käytetty esim. pyttipannuun tai pataljoonasoppaan.Tähteitä voi myös paistaa kananmunan kanssa sörsseliksi ja perunamuussia voi käyttää vaikka perunapiirakoissa. Onhan noita!

    Italialaisten minestrone-keittohan oli alunperin isäntäväeltä jääneistä tähteistä tehty palvelijoiden ruoka. Alunperin sana ministeri tarkoittaa palvelijaa/apulaista, joka merkitys on unohtunut ainakin Käteiseltä.


  • Köyhät ritarit nimitys tulee siitä kun aikoinaan ei ollut varaa heittää kuivanneitakaan leipiä pois joten niille keksittiin uusi käyttötarkoitus "köyhät ritarit"

  • Mietin tuossa samaa ja keksin sitten yhtäkkiä että se sana ritarit voisi mahdollisesti tulla siitä kun ritaritkin "kastetaan" miekalla, niin myöskin nämä leivät kastetaan maitoon. Ja ne ovat köyhiä kun leivästä tehdään, ja rikkaita kun esim. Ravintoloissa tarjotaan niin se onkin pullasta tehty. Käytetään sitä sanaa "rikkaat" että asiakkaat tietäisivät että hieman laadukkaampia ritareita tarjolla :)

   • No minäpä kerron: köyhät ja rikkaat ritarit eroavat siten, että ne samat munamaitoon kastellut, paistetut pullanpalat ovat rikkaita kermavaahtokruunun saatuaan ja köyhiä ilman kermavaahtoa. Molemmat kuuluu tarjota hillon kera/hillolla koristeltuna. Miksi ritarit, no enhän mäkään ihan kaikkea tiedä vaikka melkein.


  • Fiksulla oli mielestäni tähän asti paras selitys. Siis pointtihan ei nyt ollut siinä miten ja mistä ne köyhät/rikkaat ritarit tehdään, vaan että mistä se nimi "köyhät ritarit" tulee. Miksi juuri ritarit? Miksei vaikka kuninkaat? tai mitä nyt ikinä keksiikään.. Onko kellään ensikäden tietoa siitä miksi tämän herkun nimi on juuri tuo köyhät ritarit, koska ulkomaillahan nimi on aivan täysin eri...

   • Kysykää Ruotsista, sieltähän fattiga och rika riddare ovat tänne karauttaneet.
    Ties vaikka pyhiinvaeltajille/ritareille olisi ruukattu tarjota munamaitoon kastettuja ja voissa paistettuja pullansiivuja muinoin?


  • Ja köhiin ritariin ei laiteta kermavaahtoa eikä hilloakaan päälle.

   • Köyhät ritarit olivat Windsorin köyhiä ritareita, Berkshiren kreivikunnasta, ja nimi vihjaisi ritareitten väitettyyn köyhyyteen. Käytetyt ruoka-aineet osoittavat että köyhyys on aina ollut suhteellista!
    Ilmeisesti ohje on alkujaan Ranskasta, missä se oli nimeltään Pain Perdu. Kuningas Yrjon aikaan nimi Englannissa on ollut myös Spanish Fritters.


  • Mikä vittu on köyhät ritarit? Eka kertaa kuulen ees suomeksi

   • Et sitten vitun uusavuton homonaama jaksanut lukea ylläolevaa wikipedia-linkkiä


  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   11901
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7463